Xbox One X - Review 

Xbox One X - Review 2017-11-03T08:45:25
Vanaf aankomende dinsdag is de Xbox One X beschikbaar, de krachtigste console ooit gemaakt. Florian heeft al even kunnen stoeien met de nieuwe krachtpatser van Microsoft en komt met het verlossende antwoord op de vraag of je in je blote reet naar de winkel moet rennen.

Nog even voor de duidelijkheid, de Xbox One X is geen nieuwe generatie Xbox. In plaats daarvan is de Xbox One X een uitbreiding van de Xbox familie, net als de PS4 Pro dat is in de PlayStation bloedlijn. De Xbox One X is in feite dan ook gewoon een Xbox One, maar dan met veel meer grafische power onder de motorkap. Alle games, maar ook accessoires die je al had voor de Xbox One, werken gewoon op de Xbox One X en er zullen geen exclusives uitkomen voor de Xbox One X.

Xins


Xbox One X: Specs

De Xbox One X is ontwikkeld met de 4K resolutie in het achterhoofd. 4K heeft ten opzichte van 1080p maar liefst 4x zoveel pixels en daar heb je krachtige hardware voor nodig. De specs van de Xbox One X liegen er dan ook niet om. Waarschijnlijk ken je de specs inmiddels uit je hoofd, maar toch nog even voor de volledigheid onder elkaar:

  • Custom 8-core AMD CPU, op 2,3Ghz
  • 12GB GDDR5 RAM geheugen
  • 326GB/s memory bandwith
  • Custom 6 Teraflop GPU
  • 4K Blu-ray disc drive
  • 1TB Harddisk
  • HDMI 2.0b met een maximale resolutie van 2160p op 60fps
  • Ondersteuning voor AMD Freesync
  • Ondersteuning voor HDR10
  • Ondersteuning voor DTS, Dolby Atmos en PCM 2.1/5.1/7.1

X1

Dit is een gigantische upgrade ten opzichte van de Xbox One S en zelfs tegenover zijn grootste concurrent, de PS4 Pro. Om je een idee te geven, de Xbox One X is zo’n 40% krachtiger dan de PS4 Pro. Het verschil in CPU tussen de PS4 Pro en Xbox One X is niet zo groot, maar de Xbox One X heeft met een 6 teraflop GPU ten opzichte van de 4.2 teraflop GPU van de PS4 Pro meer power en maar liefst 4GB RAM meer dan de PS4 Pro. Games kunnen niet letterlijk 4GB RAM extra gebruiken, omdat het besturingssysteem van de Xbox One een stuk zwaarder is dan de PS4, maar het blijft een groot verschil. De memory bandwith is hierdoor ook veel hoger.


Xbox One X: Performance vs Visual Mode

Die extra power kan gebruikt worden op verschillende manieren en developers zijn ook compleet vrij om zelf te bepalen hoe ze de extra kracht inzetten. Zo kan een developer er bijvoorbeeld voor kiezen om de framerate van de game te unlocken voor de Xbox One X. Als een game gelockt op 30 frames per seconde draait op de Xbox One, kan een developer er voor kiezen om de extra kracht van de Xbox One X te gebruiken om meer frames per seconde mogelijk te maken, zodat je de game op 60 frames per seconde kunt spelen, of een framerate die daar in ieder geval dicht bij in de buurt komt. Vaak wordt dit in de game aangeduid als de ‘Performance Mode’ of iets dergelijks.

In de praktijk zie je dat devs in Performance Mode naast de framerate op te krikken, ook nog wat andere grafische snufjes toe kan voegen. Denk dan aan mooiere lighting effects, schaduw effecten en strakkere textures. De games worden dan vergelijkbaar met de PC versie die in 1080p draait met high settings. De Performance Mode is dan ook uitermate geschikt voor de gamers die nog geen dikke 4K HDR TV hebben, maar daarover later meer.

X2

Naast de Performance Mode is er ook vaak een Visual Mode te vinden in games met Xbox One X ondersteuning. In Visual Mode blijft de game grotendeels hetzelfde als op de Xbox One, maar dan in een 4K resolutie. Je krijgt dus geen unlockte framerates of extra grafische toeters en bellen, maar wel een mega scherp beeld door de hoge resolutie. Net als de PS4 Pro draaien overigens lang niet alle games op de Xbox One X in native 4K, maar wordt er gebruik gemaakt van slimme software trucjes zoals het checkerboard systeem. Mocht je exact weten waar ik het over heb, sla het volgende stuk tekst dan rustig over. Ik merk echter dat er nog veel duidelijkheid is rond 4K, upscaling, checkerboard en dynamische resoluties, dus hier nog even wat uitleg.


Xbox One X: Hoe werkt het?

In een perfecte wereld draaien alle games in native 4K, oftewel 2160p. Dit is echter zelfs met de kracht van de Xbox One X niet altijd mogelijk. Daarom wordt er gebruik gemaakt van een soort interne upscaler, die de games ongeacht de resolutie waarin de game wordt gerenderd, output in 4K naar je TV. De upscaler in je TV is kut, daarom zien DVD’s er bijvoorbeeld zo belabberd uit op je Full HD of 4K TV. Daarom is het zaak om de output zo hoog mogelijk te krijgen, zodat je TV de boel niet meer hoeft up te scalen.

Het is een behoorlijk technisch verhaal, maar zie het zo… Stel, je hebt 1 pixel in je Full HD TV. In dezelfde ruimte, in dezelfde pixel uit je Full HD TV, passen 4 pixels uit een 4K TV. De informatie van die ene pixel heb je, maar van de andere 3 niet. Je TV zal de informatie uit die ene pixel gaan uitrekken naar de andere 3 pixels, maar daar wordt het beeld niet echt scherper van. De informatie uit de pixel blijft hetzelfde, het wordt nu gewoon verdeeld over 4 pixels, in plaats van 1.

X3

Maar stel nou dat je niet van Full HD, oftewel 1080p upscaled naar 4K, maar vanaf bijvoorbeeld 1800p. Dit ligt al veel dichter bij de 2160p van 4K. Dus laten we zeggen dat we dan nu de informatie hebben van 3 van de 4 pixels, dan hoeft de TV in theorie al veel minder up te scalen. Maar in plaats van de TV de 1800p footage te laten upscalen, doet de Xbox dat. Die doet dat niet door de informatie simpelweg uit te rekken, maar gebruikt mega geavanceerde software met ingewikkelde algorithms on de nog benodigde info voor de ontbrekende pixel(s) als het ware in te schatten. Dit doet het systeem bijvoorbeeld door te kijken naar de vorige frames.

Het gevolg is dat ook games die de 2160p niet aantikken, er nog steeds verdomd strak uitzien in 4K en af en toe niet te onderscheiden zijn van native 4K. Het is hierin afhankelijk van de resolutie waarin de game draait, voordat de upscaler er overheen gaat. Een 1800p game ziet er dus strakker uit dan een 1600p game, omdat de software de ontbrekende pixels moet berekenen. De kracht van de Xbox One X maakt het mogelijk om dichterbij die native 4K te komen dan de PS4 Pro. Als voorbeeld, als de game in 1800p draait op de Xbox One X, zal de PS4 Pro zo’n 1440p halen.
   

Xbox One X: Halen als je een Full HD TV hebt?

Allemaal hartstikke fijn die 4K resolutie en upscale technieken, maar heb je er ook wat aan als je nog helemaal geen 4K TV hebt? Wat heeft de Xbox One X als meerwaarde ten opzichte van de Xbox One, als je nog een wat oudere TV hebt? Het antwoord is simpel, super sampling! Hiermee wordt namelijk alle informatie uit de 4 pixels waar ik het hierboven over had, in 1 Full HD pixel gepropt. Hierdoor krijg je toch een strakker beeld op je Full HD TV en heb je bijvoorbeeld minder last van de welbekende kartelrandjes rond objecten.

X4

Naast super sampling is er dus ook in een aantal games een zogenaamde Performance Mode beschikbaar, waardoor je ook op je ‘oude’ TV kunt genieten van mooiere grafische elementen. Tot slot draaien games zonder speciale Xbox One X ondersteuning (Microsoft noemt het Enhanced) over het algemeen gewoon beter op de Xbox One X. Games die op de Xbox One bijvoorbeeld moeite hebben met het aanhouden van 30 of 60 frames per seconde, hebben daar op de Xbox One X een stuk minder, of zelfs helemaal geen last van.

Het heeft dus wel degelijk zin om de Xbox One X aan te schaffen als je op een Full HD TV speelt, maar verwacht geen gigantische verschillen met de Xbox One S. Alleen als je heel gevoelig bent voor een stabiele framerate, of heel veel waarde hecht aan hier en daar wat grafische upgrades, zal je het verschil merken en zien. Als je een dikke 4K TV hebt is het een heel ander verhaal.


Xbox One X: Halen als je een 4K TV hebt?

Een dikke volmondige ja! Xbox One X Enhanced games zien er werkelijk prachtig uit op een 4K TV. De games komen door de hoge resolutie gruwelijk scherp in beeld en het komt dichtbij een high-end PC ervaring op je TV. Het is bizar hoeveel meer details er zichtbaar worden in 4K en Xbox games hebben er nog nooit zo strak uitgezien. Ik werd serieus helemaal gek toen ik Gears of War 4 voor het eerst opstartte in native 4K, met HDR ondersteuning. Holy freaking shit, pure eye candy.

X5

Het is echter vooral de combo van 4K met HDR die de games er zo prachtig uit laat zien. De super scherpe beelden samen met een miljard kleuren en bijna oogverblindende HDR highlights, zorgen voor een ongeëvenaarde ervaring. Ja, de PS4 Pro flikt ongeveer hetzelfde kunstje, maar de Xbox One X games zijn zichtbaar scherper. Ja, op de PC kan je alle games in native 4K en 60 frames per seconde spelen als je een monsterbak hebt staan, maar de PC loopt nog flink achter als het gaat om HDR ondersteuning. Games als Forza Horizon 3, Forza Motorsport 7 en Gears of War 4 zien er vetter uit op de Xbox One X dan op de gruwelijkste PC, puur door het ontbreken van HDR support. Dat is nogal een statement, maar zolang de games op de PC geen HDR ondersteuning hebben, wint de Xbox One X het als het gaat om hoe mooi de games er uit zien. Yup, zo’n big deal is HDR, mits je de juiste peperdure TV hebt staan. Nog op zoek naar een goede 4K HDR TV? Check deze Feature!


Even zeiken over de Xbox One X

Voordat ik de boel afsluit nog even het volgende. Microsoft was zo vriendelijk om PU een Xbox One X te schenken voor de Review en was zelfs zo lief om daar een shitload aan games aan toe te voegen, zodat we (ik in dit geval) helemaal los konden gaan met de nieuwe console. Helemaal top geregeld van Microsoft, maar vervolgens bleek dat zo’n beetje alle games nog de Xbox One X Enhanced update moeten krijgen, zelfs nu, 4 dagen voor de launch van de console. Op dit moment zijn er nog maar een handjevol games die daadwerkelijk gebruik maken van de features van de Xbox One X en daarvan zijn er ook nog eens 3 stuks soort van non-games, namelijk Zoo Tycoon, Rush: A Disney-Pixar Adventure en Disneyland Adventures. Niet bepaald games waar je een Xbox One X voor wil halen.

X6

Helaas heb ik hierdoor veel minder games kunnen checken dan ik eigenlijk zou willen voor deze Review en ik vind het bizar dat de games zo last minute nog gepatched moeten worden. We hebben al die games al op ontelbare events in 4K gespeeld, waarom zijn die patches niet al lang beschikbaar? Ik ga er volledig vanuit dat er de komende dagen een stapel patches uitkomen en dat het helemaal goed zit op launch 7 november, maar voor mij en de rest van de media was het behoorlijk lastig. Hoe test je een console met 4K mogelijkheden, zonder dat games daadwerkelijk in 4K draaien? Hoe test je een feature, die er niet is?


Conclusie

Microsoft heeft een prachtig stukje hardware afgeleverd met de Xbox One X. Als het gaat om pure kracht steekt de console met kop en schouders boven de concurrentie uit en dit zorgt voor prachtige beelden, vooral op een vette 4K HDR TV. Als Xbox fan met een 4K HDR TV is de Xbox One X een no-brainer, het verschil met de Xbox One S is gigantisch. Als je nog een Full HD TV hebt, is dat verschil een heel stuk minder en eigenlijk alleen de moeite waard als je per se de meest soepele game ervaring wil en kickt op wat mooiere grafische effecten.

500 euro is een hoop geld, maar het is niet duur. De hardware van de Xbox One X is fantastisch en het is überhaupt knap dat Microsoft de console voor dat geld kan aanbieden. De Xbox One X heeft dan ook gruwelijk veel potentie, maar toch knaagt er iets aan me, terwijl ik verliefd naar mijn 4K HDR TV kijk.

X7

De hardware is er en in theorie zou Microsoft zijn grootste concurrent Sony een flinke draai om de oren kunnen geven met de Xbox One X, maar Microsoft moet nu heel hard de focus van de hardware, naar software brengen. Prachtig, die Xbox One X, maar waar in de neuk zijn al die meesterlijke Xbox exclusives? Waarom staan er niet een stapel games klaar die acuut aantonen waarom je voor de Xbox One X moet gaan in plaats van de PS4 Pro? Ik, met een getraind nerd oog, zie het verschil tussen de PS4 Pro en Xbox One X meteen, maar de gemiddelde gamer waarschijnlijk een stuk minder. Dat moet dus aangetoond worden met vette exclusives, die je bij de concurrentie niet kunt vinden! Op de PS4 lanceert de ene na de andere klapper, maar op de Xbox One gebeurt er verdomd weinig. Het is niet eens een wedstrijd. Sea of Thieves wordt leuk hoor en Cuphead is cool, maar daar ga je de oorlog niet mee winnen. Daarvoor ren je niet in je blote reet naar de winkels.

Ik hoop van harte dat Microsoft nog wat troeven in handen heeft en wat toppers uit de mouw kan schudden, want anders is de Xbox One X en überhaupt de hele Xbox One familie gedoemd te mislukken. De console is top, maar nu nog de games die aantonen waarom je voor de Xbox One X moet gaan en niet voor de PS4 Pro.

REACTIES (94) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord