South Park: The Stick of Truth Preview 

South Park: The Stick of Truth Preview 2014-02-16T17:11:18
Omdat Nick deze Valentijn anders toch eenzaam masturberend in een hoekje zou gaan zitten huilen, hebben we hem richting Comedy Central gestuurd! Daar mocht hij een middag lang stoeien met South Park: The Stick of Truth, zo had die jongen toch nog een dag vol liefde en onderbroekenlol.

Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik samen met Samuel een stukje van South Park: The Stick of Truth mocht checken. Dat was op de Gamescom, in een ruimte vol serieuze gamejournalisten. Je kunt je voorstellen dat we enigzins uit de toon vielen toen we letterlijk als kleine meisjes zaten te schateren van het lachen. En dat is wat we van South Park verwachten: de pis moet via je broekspijpen de grond in sijpelen om het geslaagd te maken. Ik kon dan ook niet wachten om aan de slag te gaan met de speelbare code. Word dit de eerste écht vette South Park-game?

LARPen in South Park

Wie de trailers een beetje in de gaten heeft gehouden weet dat we spelen als nieuweling in het kleine bergdorpje van South Park. We moeten wat vrienden maken en op dat moment is er net een groots LARP-evenement rondom de Stick of Truth bezig. Dat South Park zichzelf niet serieus neemt valt te verwachten, maar je moet toch wel van verdomd goeden huize komen als je verhaal vooraf al als ‘nep’ geclassificeerd kan worden. Dat kun je gelukkig wel aan Matt Stone en Trey Parker overlaten!

Alles draait om The Stick of Truth, een klein stokje dat de eigenaar grote krachten geeft. Bij de start van het spel is dit wapen in handen van de grote tovernaar Cartman. Nu zou je denken dat het jouw taak als held is om die stok van deze vetzak af te pakken, maar gelukkig voeg je je bij onze diabetes-fan zodat deze zoveel mogelijk grappige opmerkingen in jouw buurt kan blijven maken. Ook Kenny is van de partij, en wie de PS4/Xbox One/Game of Thrones-aflevering van South Park heeft gezien weet dat Kenny momenteel als chick door het leven gaat! De setting is als je heel eerlijk bent niet bijzonder episch, maar is dat bij een South Park-game nodig? Het stokje wordt van Cartman gestolen en de taak is aan ons om deze van de elven terug te pakken. Simpel, effectief en vooral lachen!

South Park: The Stick of Truth

'Turn-based combat is kut, dus doen we het'

Een goed voorbeeld van hoe The Stick of Truth zichzelf in de zeik neemt is het combat systeem. Bij de uitleg van deze inmiddels antieke manier van vechten geeft Clyde aan hoe verschrikkelijk lame dit is. Cartman laat met een kleurrijk vocabulair weten dat dit old-school is, zoals ze in de Middeleeuwen knokten! En dat het inderdaad best kut is, maar zo gaan we nu eenmaal rollen in deze South Park-game. Laat ik voorop stellen dat ik het hier NIET met Clyde eens ben. Turn-based combat is hartstikke tof, omdat je op die manier rustig onderuit kunt zakken op je sofa terwijl je dit spel speelt. Zo krijg je de humor in volle glorie en zonder afleiding mee!

Bovendien is het gevechtsysteem diep genoeg om boeiend te blijven. Zo zijn er verschillende stances waar je rekening mee moet houden en zullen sommige vijanden ook als daadwerkelijke beschermers optreden, waardoor je niet zomaar iedereen blind kunt aanvallen. Om de combat interactief te houden zitten er kleine QTE’s voor het slaan of verdedigen, zoals we dat eigenlijk al in meerdere turn-based games hebben gezien. Het zorgt ervoor dat je nog enigzins effect op je aanval hebt nadat je de opdracht hebt gegeven! En uiteraard is ook hier de humor te vinden. Het duurde niet lang voor ik een dubbelzijdige paarse dildo kon gebruiken, die ik eerder op het nachtkastje van Mrs. Cartman vond!

GODDAMN MONGORIANS!

Het dorpje van South Park is een open wereld en het is dan ook een waar genot om daar alles te kunnen verkennen. De wereld zit vol met kleine of juist overduidelijke referenties naar South Park-afleveringen. Questen doe je dus met een grijns op je mik, maar door een onduidelijk questlog is het niet altijd goed zichtbaar wat je nu moet doen voor je main questline. Nu boeide mij dat persoonlijk niet zo, omdat ik me helemaal niet bezig wilde houden met het hoofdverhaal. Ik wilde speuren naar willekeurig grappige shit.

Daar werd ik gelukkig al snel op getrakteerd toen ik voor de gein City Wok binnenliep. In een South Park-aflevering bouwt de eigenaar een Chinese Muur rond South Park, die steeds neergehaald wordt door een Mongoolse stam. Bij binnenkomst van de vreetschuur kreeg ik al snel te horen dat die verdomde Mongorians hem verplichtte om alleen Mongools voedsel te verkopen en dat smaakt natuurlijk als paardenstront. Aan ons de taak om al hun kinderen in elkaar te meppen, zodat ze wel uit het restaurant moeten vertrekken! Keivette quest met bovendien een ‘Mongorian Bow’ als beloning. Belangrijker is dat ik immens veel plezier in deze op zich lullige sidequest had! Wat wil je als gamer eigenlijk nog meer?

South Park: The Stick of Truth

South Park: The Stick of Truth gaat het doen

Er is veel ophef rond South Park: The Stick of Truth ontstaan. THQ moest de boel verkopen aan Ubisoft, de game is meerdere malen uitgesteld en komt bovendien (vooralsnog) niet op de next-gen consoles uit. Dat betekent dat je je Xbox 360 of PlayStation 3 weer aan je TV moet koppelen om de game te spelen en dat zien sommige gamers niet echt zitten. Gelukkig is er ook een PC-versie, maar dat terzijde. Feit blijft dat we lang op The Stick of Truth hebben moeten wachten en straks full-priced als last-gen titel wordt verkocht. Is dat een onbegonnen missie?

In de twee uur dat ik The Stick of Truth heb kunnen spelen ben ik gerust gesteld. De hele game speelt inderdaad alsof je naar een interactieve South Park aflevering meedoet en ik heb van iedere minuut genoten, waarbij iedere 5 minuten wel een schaterlach voorbij kwam. Het enige gevaar is de lengte van de titel, maar aangezien ik slechts op level 3 zat met 120 HP en ik beelden heb gezien van personages met 1200 HP verwacht ik dat we tientallen uren in deze game kunnen stoppen. Dat hij niet naar next-gen komt is jammer, maar grafisch zou de game er toch niet op vooruit gaan, dus maakt het echt uit? The Stick of Truth is misschien wel een van de laatste ‘current/last-gen’ die zijn full price prijskaartje waard zal zijn. Maar het uiteindelijke oordeel daarover lees je natuurlijk in de PU!

REACTIES (47) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord