Fifa 21 preview – Iedereen gaat erop vooruit, behalve de keep 

Fifa 21 preview – Iedereen gaat erop vooruit, behalve de keep 2020-08-05T08:41:40
Normaal gesproken had Oranje zich afgelopen maand natúúrlijk tot Europees Kampioen gekroond. Vanwege het coronavirus rolt er echter al sinds maart geen bal meer over de Nederlandse velden. Lars miste het voetbal zo erg, dat hij bijna dagelijks de samenvatting van Real Madrid - Ajax terugkijkt. We hebben hem daarom maar even Fifa 21 laten checken.

We kunnen wel iedere keer grapjes maken over hoe de Fifa van dit jaar lijkt op die van vorig jaar, maar normaal gesproken verandert voetbal als sport natuurlijk ook niet zoveel, dus hoeveel verandering kun je redelijkerwijs nou verwachten? Het is dan ook opvallend om te zien dat EA volledig voorbij gaat aan het coronavirus: juist nu de sfeer in stadions volledig is veranderd - net als zoveel dingen in ons dagelijkse leven - negeren ze bij EA de olifant in de kamer. Goed, gewoon volle stadions dus en geen mondkapjes in de kleuren van jouw cluppie. Maar wat is er dan wél nieuw in Fifa 21?

fifa21

Spelers denken nu zelf na

Een van de opvallendste vernieuwingen is dat je medespelers een stuk beter nadenken. Veel van de aanpassingen herkennen we stiekem uit PES 2020, maar beter goed gejat dan slecht bedacht. Neem de manier waarop spelers passen. In plaats van dom in een rechte lijn te passen, geven ze nu eerder een slim effectje aan de bal om ‘m net buiten bereik van de tegenstander te houden. Dat lijkt een klein verschil, maar het zorgt gelijk al voor een stuk minder frustratie tijdens het spelen, kan ik je vertellen.

Verdedigers en aanvallers stellen zich ook beter op. Een topverdediger zal zich minder snel laten verrassen bij een kopduel, terwijl gewiekste aanvallers meer zullen zoeken naar een halve meter bewegingsruimte zonder blind buitenspel te rennen.

Gepingel rond het doelgebied wordt daardoor meteen een stuk interessanter, omdat je nog meer rekening moet houden met individuele kwaliteiten. Toeval of niet: mijn eerste treffer ontstaat gelijk doordat een rappe vleugelaanvaller plotseling de ruimte opzoekt en de verdediging simpelweg te snel af is. Boem, koekoek, tijd voor confetti, zoals El Sierd zou zeggen.

Wees niet bang dat Fifa 21 daarmee ook een stuk makkelijker wordt, want dat lijkt niet het geval. Zowel de aanvallers als verdedigers vertonen meer inzicht en lijken daarmee goed in balans. Het verschil is echter dat je nu minder hoeft te vloeken en schelden op kansloze ziekenhuisballen, laffe verdedigers en luie aanvallers. Scheelt toch weer.

Fifa21

Zelf vrijlopen

Nu het niveau van je medespelers omhoog is gegaan, is het tijd om ook je eigen spel te verbeteren. Als je bijvoorbeeld de rechterbumper ingedrukt houdt tijdens het dribbelen, dribbelt je speler extra nauwkeurig. Wederom iets dat we al kennen uit PES 2020, maar ach, het is wel zo handig in de kleine ruimte.

Wil je nou echt dat je medespeler een bepaalde loopactie maakt, dan zijn er een aantal manieren waarop je nu een tweede speler kan besturen. Je kunt direct na een pass een speler een bepaalde kant op sturen, na een pass juist de controle houden over een speler (en dus zonder bal doorlopen), of gewoon volledig wisselen naar een speler die de bal niet heeft. 

De iets oudere Fifa-fanaten onder ons zullen nog wel herinneren dat EA bij Fifa 2004 ‘Off the Ball’ al als marketingspeerpunt gebruikte, maar in de praktijk werkte dat toch niet helemaal lekker. Lead Gameplay Producer Sam Rivera is er gelijk als de kippen bij om te vertellen dat de besturing in Fifa 21 simpel en intuïtief is gehouden, maar na een paar potjes zet ik daar toch vraagtekens bij, hoor. Ik heb best wat footies in mijn jaren versleten, maar op twee aanvallers tegelijk focussen blijft lastig. Toch geef ik de feature het voordeel van de twijfel, want wie weet wat voor vets je op de mat legt als je een beetje hebt geoefend.

Fifa 21

Je kan er geen houtje-touwtje van!

Mocht je nou een mooie kans hopeloos om zeep helpen doordat je vingers in de knoop raken, kun je in Fifa 21 wedstrijden een stukje terugspoelen. Handig om een domme penalty even ongedaan te maken, of die kans die je echt niet kon missen (en toch miste) even opnieuw te proberen. In de vroege versie die ik speelde was de rewind-functie wel nog heel instabiel, met als toppunt dat ik een doeltrap kreeg in plaats van een corner (ja, aan de ándere kant van het veld dus) en een paar snoeiharde crashes. Wellicht dat EA daarom nog helemaal nergens een woord heeft gezegd over deze functie. Het zal mij benieuwen of ‘ie de definitieve versie van Fifa 21 haalt, of toch maar even stilzwijgend wordt weggelaten.

Maar als EA nou íets nog even goed onder handen neemt, laat het dan alsjeblieft de keepers zijn. Supertof dat Mbappé briljant vrij loopt en Virgil van Dijk overal een been tussen weet te krijgen, maar het zal me allemaal worst wezen als de helft van de goals nog steeds valt uit goedkope reboundjes omdat de keepers kansloos wegwerken. Of simpelweg vertikken de bal vast te pakken als ze er bovenop duiken, met alle gevolgen van dien.

In de eerste potjes Fifa 21 is het gelijk weer zó vaak raak. En dan hebben we het niet over Kostas Lamprou hè, maar over doelmannen als Alisson en Neuer. Je hele elftal is beter, slimme, gewiekster geworden, maar je keepers maken er nog steeds een potje van. Dat kan écht niet meer.

Ik heb er een hard hoofd in dat daar nog wat aan wordt gedaan voor de huidige generatie spelcomputers. Alles wat ik heb gezien en gespeeld is in ieder geval voor de PlayStation 4 en Xbox One, de next-gen versie van Fifa 21 wordt op een later moment onthuld. Een PS4/Xbox One-exemplaar geeft je trouwens ook toegang tot de PS5/Series X-editie, dus je hoeft niet te wachten met je aanschaf tot de volgende generatie consoles in de winkels liggen. Dat zou er na die treurige voetballoze zomer nog eens bij moeten komen…

Fifa 21 is vanaf 9 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC. De releasedatum voor PlayStation 5 en Xbox Series X is nog onbekend.

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord