Bully Scholarship Edition 

Bully Scholarship Edition 2013-08-20T15:29:58
Maarten heeft een hekel aan school. Hij presteerde het zelfs om in VWO 4 een record afwezigheid van 58 dagen te halen! Toch zijn juist de schoolbanken dé plaats waar hij momenteel het allerliefst verblijft…

Bully is een game die we allemaal wel kennen. Eind 2006 kwam het spel onder de naam Canis Canem Edit (CCE) op de Europese markt. Het verhaal gaat over Jimmy Hopkins, een brutaal ventje dat het thuis te bont maakt en van elke denkbare school afgeschopt is. Bullworth Academy is de campus waar de jonge Hopkins z’n laatste kans krijgt.

Unieke ervaring

Er was veel commotie rondom te titel voordat het spel überhaupt in de schappen lag. PvdA kamerlid Jeroen Dijsselbloem vond dat het spel aanzette tot pesten, een thema dat uitgerekend in de maanden voor de release van de game (met name op scholen) in de schijnwerpers stond.
Uiteindelijk viel het allemaal wel mee en bleek CCE helemaal geen “vreselijke” game en is er (vanzelfsprekend) nergens een toename van pesterijen geconstateerd. De game stimuleert juist om lessen te volgen en je creativiteit te gebruiken.
CCE is dan ook een normale videogame, maar wel een met een uitgesproken karakter en een eigen vibe, iets waar het spel om te prijzen valt.
Deze gegevens én het feit dat er anderhalf miljoen exemplaren van CCE verkocht werden, deed Rockstar en Take Two besluiten om ook de Xbox 360 en Wii aan te doen. En gelijk hebben ze. Bully moet je gewoon gespeeld hebben om het sfeertje te proeven. Het is een unieke ervaring die eigenlijk elke gamer op z’n cv moet hebben staan.

Poetsdoek

Gelukkig hebben ze bij Rockstar niet als luie walrussen in de zon liggen stinken en zich makkelijk van deze port afgemaakt. Nee, men heeft de poetsdoeken en boenwas flink gebruikt en de handel laten glimmen. Meer polygoontjes hier, randjes weggewerkt daar; het ziet er dan ook stukken beter uit dan de inmiddels ietwat gedateerde graphics van de PlayStation 2 versie. De vloer in de hal van de school glimt, de randen van de trapleuningen zijn gaaf en de kleuren en diepte zien er veel mooier uit.
Grafisch is het dus een flinke vooruitgang, maar verwacht geen next-gen graphics van de bovenste plank. Zo is het duidelijk te zien dat dezelfde engine is gebruikt waardoor kleding en personages hoekig ogen en weer wèl doen denken aan de PS2. Echt heel druk kan ik me er niet om maken, daar is Bully een te bijzonder, humoristisch en prettig spelend spel voor!

Dronken kerstman

Je volgt nog steeds dezelfde lessen, bevind je tussen dezelfde groepen leerlingen en probeert respect af te dwingen. Het tofste zit ‘m dan ook in de nieuwe content, al zijn er wel acht nieuwe missies toegevoegd, waarvan vier seizoensgebonden.
Zo moest ik voor een dronken kerstman met een overduidelijk neppe baard en een fles drank in z’n jaszak de hele toko van de échte kerstman aan gort meppen, inclusief elfjes. Zo gezegd, zo gedaan.
Een ander voorbeeld van een nieuwe missie is het fotograferen van een stelletje tortelduifjes. Johnny - er zijn overigens ook nieuwe personages - vermoedt dat zijn chickie van twee walletjes eet. Hij vraagt mij haar te schaduwen en foto’s te maken van eventuele gebeurtenissen die niet door de beugel kunnen voor een dame met een relatie.
Het spelen van een privé detective en paparazzi fotograaf is nog niet eens zo makkelijk. Je moet immers ongezien blijven. Het deed me denken aan de film ‘Who Framed Roger Rabbit’.
Uiteindelijk lukte het me foto’s te maken waarop Johnny’s vriendin hand in hand liep, cadeautjes uitwisselde en... kuste! Ik blij met m’n twintig zuurverdiende dollars, Johnny pissed off op z’n meisje...

Geweldig

Daarnaast zijn er ook vier nieuwe vakken. In Scholarship Edition kun je nu ook lessen aardrijkskunde, wiskunde, muziek en biologie volgen. Met name dat laatste is erg vermakelijk. Zo mag je met een mesje in dooie vogels en vissen porren.
Het is misschien bij elkaar slechts een paar uur nieuwe speeltijd die je gaat krijgen, maar voor mensen die het spel niet op de PS2 gespeeld hebben, is dit alleen maar meegenomen. Iedereen moet namelijk de sfeer van Bully geproefd hebben. Een GTA spel in een schoolomgeving met een meeslepend verhaal. Geweldig!
Het is dan ook niet voor niets dat Bully een BAFTA Award (een soort Britse Oscar) voor het beste videogame script heeft gewonnen.

Verwachting

Bully Scholar Edition is dezelfde game als Canis Canem Edit, maar dan beter en mooier uitgewerkt, met nieuwe content, offline multiplayer games én... voor de Xbox 360 en de Wii! Een verplicht nummertje als je ‘m nog niet gespeeld hebt.

Plus / min

+ School is eindelijk leuk!
+ Ook de nieuwe content is even origineel als het origineel.
- Als je de PS2 versie speelde, is het overgrote deel bekend.
- Grafisch geen vetpot.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord