Bravely Second: End Layer - Preview 

Bravely Second: End Layer - Preview 2016-01-28T10:32:27
Je kunt zeggen wat je wilt over de 3DS, maar voor liefhebbers van traditionele Japanse avontuurtjes blijft het een heel fijn apparaat. Ook in de eerste helft van 2016 zegt Jurjen, wijzend naar titels als Final Fantasy Explorers, Fire Emblem Fates, Etrian Odyssey 2… en Bravely Second.

Stel je voor. Je loop gewoon even een stukje door een bos, niks bijzonder te zien. En dan, opeens, BAM! Een appelmannetje en een bloeddorstig konijn op je pad. Ze laten je er niet langs. Vechten moet je! Ware dit werkelijkheid, dan zou ik uiteraard een gilletje slaken en zo snel mijn korte pootjes mij konden dragen het hazenpad kiezen. Maar in traditionele, Japanse RPG’s zijn dit soort random encounters juist de bedoeling. Deel van de fun. Ja, je moet er van houden, die Japanse RPG’s. 

Bravely Second End Layer Preview

Strot

Vernieuwing, iedereen heeft er zijn mond van vol, maar niet iedereen slikt het. Vernieuwende games als Sunset en The Wonderful 101 worden door het grote publiek uitgekotst, terwijl ze zich dingen als Call of Duty 16, FIFA 234 en Mario-platformer 3434 zonder klagen door de strot laten drukken. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet.

Gamers gamen niet voor de vernieuwing maar voor diepe, emotionele ervaringen. En die kun je ook best in uitgekauwde genres vinden. Zeker als je vanuit je jeugd al een emotionele band met zo’n genre hebt opgebouwd. Bijvoorbeeld met traditionele JRPG’s. De liefhebber van dat genre weet al dat Bravely Second in de smaak zal vallen. Want die heeft zich de zeer geslaagde voorganger Bravely Default natuurlijk goed laten smaken. Deed ook weinig nieuws, maar man, wat een toffe game. De tijden van Final Fantasy III en IV herleefden.

Bravely Second End Layer Preview

         

Recyclen

Bravely Second draait net als voorganger Bravely Default opnieuw om random encounters, turn based battles, levelende personages, een uitgebreid jobsysteem, reizen over een enorme wereldkaart, bezoekjes aan fraaie steden, de wederopbouw van een vernietigde stad en helse tochten door fraaie kerkers. Omdat ook veel personages, omgevingen en zelfs muziekjes terugkeren, zullen tegenstanders van vernieuwing hier ongetwijfeld gelukkig van worden.

Ironisch genoeg moet ik het nu toch even over de spaarzame vernieuwingen gaan hebben, anders had ik net zo goed mijn teksten voor Bravely Default hier kunnen recyclen. De meest ingrijpende vernieuwing is de mogelijkheid om een in één beurt gewonnen gevecht nog eens over te doen, voor kans op extra XP. Dat is een beetje gokken, natuurlijk, want je kunt daarbij ook al je XP verliezen. Maar deze optie maakt het grinden om snel in level te stijgen wel wat interessanter. En natuurlijk zijn er ook nieuwe jobs, abilities, verhaallijnen en zijmissies… zo ongeveer het minimum aan nieuws wat je van een sequel mag verwachten. De belangrijkste ‘vernieuwing’ voor mij is dat de hele ervaring nog wat vlotter en comfortabeler is gemaakt.

Bravely Second End Layer Preview

         

Fris

Dit soort JRPG’s zijn tijdrovend, en dan moet een spel mij niet te veel gaan irriteren. Dat heeft Bravely Second goed begrepen. Zo kan ik de frequentie van random encounters wijzigen, acties vooruitspoelen, configuraties van personages, jobs, abilities en equipment als setjes opslaan, en het auto-combat-systeem benutten om nóg sneller een weg door de appelmannetjes en bloeddorstige konijnen te scheuren. Dat houdt de vaart erin, en de ervaring fris.

Ja, ik noemde de ervaring fris. Ik weet niet wat dat is, met JRPG’s, maar ondanks hun basis van oeroude, overbekende elementen voelt het toch altijd weer nieuw en spannend om binnen die geijkte kaders en langs die platgetreden paden een heel nieuw avontuur te beginnen. En wat er dan wél nieuw is, voelt tegen die achtergrond juist extra speciaal. Zoals dat appelmannetje. Wanneer je een beetje begrijpt wat ik hiermee bedoel, wordt Bravely Second ook voor jou weer een heerlijk avontuur.

       

Verwachting

Verwacht iets in de sfeer van Final Fantasy III en V. Verwacht weinig nieuws. Verwacht iets wat heel sterk lijkt op de voorganger. En waarschijnlijk is dat precies wat je wil.

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord