Kansspelautoriteit Nederland dreigt Valve aan te klagen 

Kansspelautoriteit Nederland dreigt Valve aan te klagen 2018-06-20T16:59:55
Valve sluit een gedeelte van de Steam Marketplace voor Nederlandse gebruikers om rechterlijke vervolging te vermijden. De Kansspelautoriteit dreigt stappen te ondernemen als er niks gedaan wordt aan lootbox-systemen.

De Kansspelautoriteit is al een tijd bezig om het lootbox-systeem in games tegen te gaan. De instelling is nu begonnen met het controleren van gamebedrijven die zich niet aan de Nederlandse wetgeving houden omtrent lootbox-systemen in games. Valve heeft van de KSA (Kansspelautoriteit Nederland) een ultimatum gekregen voor het aanpassen van het lootbox-systemen. Mocht voor 20 juni dit niet veranderd zijn dan dreigt de KSA rechterlijke vervolging. Volgens onderzoek overtreedt Valve met het gebruik van lootbox-systemen de Wet op kansspelen.

Lootbox

In een bericht van Valve werd vermeld dat het gaat om lootbox-systemen uit Dota 2 en CS:GO die in overtreding zijn met de Nederlandse Wet op kansspelen. Er zijn nog twee andere games die in overtreding zijn, maar er is nog niet bekend om welke titels het gaat.

Ondertussen heeft Valve de optie om te ruilen eraf gegooid als voorzorgsmaatregel. Nederlandse Steam-gebruikers hebben nu restricties gekregen op de Marketplace van Steam. Valve geeft aan dat de KSA, naast hun waarschuwing,  geen alternatief of uitleg geeft over wat de opties zijn en wat wel acceptabel is.

Steam Valve

De wet is door Valve niet geschonden vanwege lootboxen, maar door het in-game ruilsysteem waarmee lootboxen geruild kunnen worden. De Kansspelautoriteit in Nederland zegt namelijk dat door het ruilen lootboxen economische waarde krijgen, aangezien ze gekocht en verkocht kunnen worden.

Steam Valve

De inhoud van deze lootboxes wordt bepaald door toeval. Daarbij zijn de te winnen prijzen buiten het spel te verhandelen: de prijzen hebben economische waarde. Het is verboden om dit soort kansspelen zonder vergunning aan Nederlandse consumenten aan te bieden.

Of Valve het verwijderen van de ruilfunctie op de Steam Marketplace kan omdraaien is nog de vraag. Zij hopen dat in overleg met de Kansspelautoriteit een aantal regels en eisen kunnen aangepast worden zodat het probleem opgeslost wordt.

Wil je meer over het onderwerp te weten komen? Lees dan ons eerdere artikel over het onderwerp hier. 

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord