Bethesda Nederland pleegt plagiaat met Elsweyr tabletop RPG-game 

Bethesda Nederland pleegt plagiaat met Elsweyr tabletop RPG-game 2019-05-09T10:03:23
Bethesda Nederland heeft ter ere van het uitkomen van Elsweyr, de nieuwe uitbreiding voor The Elder Scrolls Online, een tabletop RPG-avontuur uitgebracht. Dungeons and Dragons-spelers herkenden dit speelbare avontuur direct als een nauwelijks aangepaste versie van een al bestaand avontuur genaamd ‘The Black Road’.

De onthulling van de nieuwste uitbreiding van The Elder Scrolls Online zou eigenlijk een groot feest moeten zijn voor Bethesda Nederland. De Nederlandse tak van de Amerikaanse uitgever bracht er zelfs een geheel eigen ESO tabletop RPG-avontuur voor uit, vernoemd naar de uitbreiding in kwestie, Elsweyr.

Er is alleen wel een klein probleempje met dit speciale avontuur, een zogeheten 'one shot'. Al vrij snel kwamen er opmerkingen en reacties binnen van spelers van het spel Dungeons and Dragons, uiteindelijk de moeder van alle tabletop RPG’s. Het viel hen namelijk op dat diverse stukken van het avontuur wel heel erg veel leken op de al bestaande DnD-campagne The Black Road. Hieronder lees je een passage uit het Elsweyr-avontuur, met daarna een stuk uit The Black Road:

"Traveling in the Elsweyr Desert is slow, hot and full of sizzling heat from the sun. There are no clouds, no promise of water. Kal'reem likes to start moving well before sunrise, when the full glory of the sun makes the dunes look like diamonds."

"Travel in the Anauroch desert is slow, hot, and full of blistering sun. There are no clouds, no promise of water anywhere. Azam likes to start moving well before sunrise, when the moon's full glory makes the dunes look like mountains of diamonds."

Bethesda heeft nu op Facebook aangegeven dat ze het avontuur offline hebben gehaald en de oorsprong ervan onderzocht wordt. Ook de schrijfster van The Black Road, Paige Leitman, heeft persoonlijk gereageerd en geeft aan dat de schrijvers van beide avonturen met elkaar in bespreking zijn over wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

We hebben geprobeerd Bethesda te bereiken voor commentaar, maar het bedrijf heeft tot op heden nog niet gereageerd. Als wij meer weten, weet jij het ook.

Hier lees je in ieder geval wat Alie van het spel Elder Scrolls Online vindt. Niet zo heel lang geleden vierde Bethesda trouwens de 25e verjaardag van The Elder Scrolls! Hier lees je er meer over.

REACTIES (2) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord