Wat heeft The Binding of Isaac met de Bijbel te maken? 

Wat heeft The Binding of Isaac met de Bijbel te maken? 2017-01-08T17:01:13
Vanaf deze week is The Binding of Isaac-uitbreiding Afterbirth+ te spelen, en dat betekent nog meer content voor een al veel te verslavende game. Marvin is echter druk met andere dingen, waar de naam van de game vandaan komt en of het nieuwe einde echt het einde is, bijvoorbeeld. Nee, dit is geen feature over nageboortes, maar over het verband tussen deze indiegame en… de Bijbel.

Ja, de Bijbel is een beetje een stoffig boek, maar dat boekwerk vol uhh.. bijzondere verhalen heeft veel betekend voor zo’n beetje elke kunstvorm sinds het jaar 100, en dus ook games. The Binding of Isaac is daar zeker eentje van, want wie goed heeft opgelet tijdens godsdienstles herkent direct het verhaal van een jongen genaamd Isaac en een vader die wel heel erg van god houdt. Geen schande als het je nog nooit opgevallen is, The Binding of Isaac is immers extreem naargeestig en zal je eerder een depressie insturen dan je enthousiast krijgen over iets als een Bijbel. Moeten we de game, waarin een zwaar Christelijke moeder haar zoon bedreigt met een mes omdat God het haar opdraagt, dan maar zien als anti-religie? Nou, nee. Spoilers volgen.

The Binding of Isaac: Afterbirth

Er zijn tientallen theorieën te vinden op het internet over hoe we het verhaal van The Binding of Isaac nou moeten interpreteren. Persoonlijk kan ik me vinden in deze theorie en deze Game Theory, die de religieuze backdrop van de game opvatten als Isaacs manier om zijn moeder en alle pijn waar hij haar mee in verband brengt te verwerken – want hoe krijgen we dat verhaal te zien? Alleen via Isaacs tekeningen, waarin alles waarschijnlijk wordt opgeblazen tot gigantische proporties omdat hij een mietje (lees: jochie) is. Dat maakt van The Binding of Isaac eigenlijk een coming of age story als geen ander; hoewel de kleine man zwaar gestoord is en de meest absurde ‘eindbazen’ en ‘levels’ verzint, valt bijna elk onderdeel van de game wel te koppelen aan iets waar hij moeite mee heeft in zijn leven: vernedering, spijt, de dood… Vooral de ‘personages’  - lees: kostuums – vallen hierbij op.

Binding of Isaac

                     

Personages in The Binding of Isaac (basisgame)

 • IHuilende Isaacsaac: In de Bijbel droeg god Abraham op om zijn eigen vlees en bloed af te slachten, om zo zijn geloof te testen. Hoewel het bijbelverhaal vooral stilstaat bij Abrahams struggles, richt The Binding of Isaac zich op het lijden van de zoon in kwestie. Toegegeven, het is onduidelijk of zijn moeder hem echt wilde vermoorden, en het is waarschijnlijker dat game-Isaac hier zwaar overdrijft. Haar interpretatie van het christendom is ongetwijfeld een van de redenen dat hij bang is om fouten te maken en vooral ook dat hij niet goed om kan gaat met het concept van het kwaad; zoals later in de game blijkt, is hij bang dat hij een slecht persoon is.

 • Binding of Isaac MagdaleneMagdalene: Er is weinig bekend over Maria Magdalena. Volgens de Bijbel bevrijdde Jezus haar ooit van enkele duivelse geesten, waarna ze hem volgde naar Jeruzalem, alwaar ze aanwezig was bij zijn kruisiging en zijn graflegging. Volgens het boek is ze de eerste die Jezus na zijn wederopstanding ziet, maar in de game hoeven we daar niets achter te zoeken. Via laadschermen leren we dat Isaac de pruik na de dood van zijn zus kreeg van zijn moeder (tegen haar verdriet), maar er keihard om werd uitgelachen toen hij hem droeg. Toevallig wordt Magdalene in Christelijke verhalen buiten de Bijbel voorgesteld als prostituee (zonde-alert); niet heel toevallig voelt Isaac zich het prettigst wanneer hij de pruik op heeft. Magdalene heeft daarom ook de meeste health van alle personages (vier hartjes).

 • Binding of Isaac CainCain: Deze OG is de zoon van Adam en Eva, en hoewel zijn moeder er met de prijs voor de eerste zonde vandoor ging pleegde hij de eerste moord ooit – zijn eigen broer Abel (de taartheilige). Toffe gozer, voor de rest. Het is wel een puntje waar Isaac moeite mee heeft; hij voelt zich schuldig voor de dood van zijn zus – al zou het ook op het verliezen van zijn vader kunnen slaan – en wat dat met zijn moeder heeft gedaan. Hij denkt misschien dat ze liever alleen een dochter zou hebben (vandaar de pruik) en dat zijn zus alle aandacht kreeg toen ze werd geboren, maar of dat genoeg voor Isaac was om haar echt te vermoorden is onduidelijk. Cain wordt unlockt door 55 muntjes te bezitten; Isaac was gretig naar zijn moeders aandacht. Interpreteer wat je wil.

 • Binding of Isaac JudasJudas: Volgens het Nieuwe Testament een van de twaalf discipelen van Jezus en hij is tevens een van de beroemdste matennaaiers ooit. Judas zorgde voor de kruisiging van Jezus, Isaac zorgde ervoor dat zijn moeder een gebroken hart heeft. Althans, zo ervaart hij het. De speler unlockt Judas door Satan voor het eerst te verslaan, en hij heeft het minste aantal hartjes in de basisgame – slechts één. Had ik al gezegd dat Isaac zich schuldig voelt?

 • Blue Baby ??? Binding of Isaac???: Ook wel Blue Baby genoemd, dit is het personage dat unlockt wordt wanneer de speler het hart van Isaacs moeder tienmaal verslaat. Voor de zekerheid heb ik hem nog even drie keer gelezen, maar de Bijbel bevat geen verwijzingen naar blauwe baby’s. Hij lijkt op een dode Isaac, en ís misschien een dode Isaac (hij kan geen health oppakken). Hij is het laatste personage van de basisgame, en zijn naam ‘???’ doet denken dat Isaac hem niet kan verwerken. Hij wil zijn eigen dood niet erkennen. Leuk he, zo’n indiegame. 

                                          

Personages in The Binding of Isaac: Rebirth

Binding of Isaac Eden

 • Eden: Personage 1 van de 6 is vernoemd naar het Paradijs, en dat is eigenlijk best kut want we kunnen nu wel stellen dat Isaac dood is. Zijn transformatie naar Eden vindt plaats in de befaamde kist waar hij eerder de dode Isaac aantrof, maar hij is herboren! Heeft hij de dood dan eindelijk geaccepteerd?
 • Binding of Isaac LazarusLazarus: Onthoud de naam want je komt hem vaker tegen in games en andere verhalen (neem een Batman) - Lazarus stierf en werd weer tot leven gewekt door Jezus. Zo blijven we toch mooi in het Rebirth-thema.

 • Binding of Isaac EveEve: Eva herself, de vrouw die de eerste zonde beging, wordt unlockt door twee verdiepingen te clearen zonder hartjes op te pakken. Ze lijkt met haar twee hartjes aan leven iemand om over te slaan, maar heeft standaard het Whore of Babylon-effect voor je klaarstaan, wat haar in een zwarte duivel doet veranderen. Dualiteit noemt men dan; goed en kwaad in één lichaam. Precies waar Isaac mee worstelt, zelfs nadat hij de dood accepteert. Vrolijk kinderspelletje, voor de rest.

 • Binding of isaac samsonSamson: Een van de vele bijzondere mannen die de Bijbel rijk is, want Samson zijn haar afknippen is hetzelfde als flink urineren in de spinazie van Popeye. Hoewel hij ontzettend sterk was – versloeg met zijn blote handen een leeuw, hakte een heel leger in de pan met een kaakbot van een ezel, en andere alledaagse dingen – verloor hij al zijn macht wanneer zijn Loreal-waardige lokken werden afgeknipt. Misschien is Isaac nog niet over het verlies van zijn pruik heen.

 • Binding of Isaac Azazel Azazel: De kwaadste versie van Isaac die we in deze uitbreiding zullen tegenkomen. Driemaal een deal sluiten met de duivel en de speler krijgt hem onder de vingers. In sommige Christelijke kringen is Azazel een gevallen engel; Isaac heeft echt geen lekker zelfbeeld.

 • The Lost: Waarschijnlijk geen directe verwijzing naar de Bijbel, al worden afvalligen natuurlijk wel “lost” genoemd. Sterft door iedere hit, en kan zijn health niet omhoog krikken. Daar staat tegenover dat deals met de duivel gratis zijn, wat The Lost in verband brengt met Isaacs morele kompas, en natuurlijk het feit dat hij zo de weg kwijt is als Wouter in een voetbalstadion. 

Binding of Isaac The Lost

                   

The Binding of Isaac: Afterbirth en Afterbirth+

 • Binding of Isaac LilithLilith: Hoewel ze niet duidelijk in de Bijbel staat vermeld (alleen in een opsomming van onreine dieren), staat Lilith in Joodse mythologie bekend als een vrouwelijke demoon en wordt ze ook wel vertaald als “nachtwezen”. Het personage heeft een blinddoek om en kan daarom niet zoals de andere personages haar tranen als wapen gebruiken; is het een teken dat Isaac na alles wat hem overkomen is naar het kwaad neigt, en daarmee zijn verdriet overkomt?

 • Binding of Isaac KeeperKeeper: Helaas voor deze feature komt hij ook niet uit de Bijbel, maar hij kan wel weer gelinkt worden aan Isaacs vermeende hebzucht; de speler unlockt hem door 1000 coins in de Greed Machine te gooien.

 • ApollyonApollyon: Apollyon is de Griekse variant van Abaddon, in de (Hebreeuwse) Bijbel zowel de naam van een eindeloze put als van een engel. Zijn bijnaam luidt Destroyer, en in het Nieuwe Testament is hij een engel die een leger van sprinkhanen leidt (I shit you not). Eenduidigheid vind je in de Bijbel dus niet over Apollyon, en eenduidigheid zul je in The Binding of Isaac ook niet vinden. Het personage Appolyon wordt daarin afgebeeld als een grijs duivelwezen dat zowel hoorns bezit als vleugels, en daarmee weer die verdomde dualiteit erbij haalt. En daarmee komen we tot het einde van Isaac zijn verhaal…

                             

The end?

Of dit het definitieve einde van Isaac is, weten we niet zeker - maar dat het Christendom 'slechts' een decor voor de mentale breakdown van Isaac is, mag duidelijk zijn. Afterbirth+ heeft ons in ieder geval een einde gegeven (SPOILERS SPOILERS SPOILERS) waarin Isaac huilend in zijn kist ligt na het zien van de pijn die zijn moeder voelt door zijn vader. Het huiselijk leven lijkt ten einde voor de kleine man, en terwijl de camera over zijn muur glijdt worden de tekeningen getoond waarin hij zichzelf als de duivel voorstelt (naast de woorden “I’m bad”). Uiteindelijk doet iemand (waarschijnlijk zijn moeder) zijn kist weer open om een skelet aan te treffen, en vliegt een vermissingsposter symbolisch naar de grond; Isaac lijkt terecht. Toch, het aller-aller-allerlaatste shot is van een bekend silhouet dat richting de horizon loopt, wat ons een open einde oplevert waar geen touw aan vast is te knopen. Doe ermee wat je wilt; misschien leeft Isaac nog lang en gelukkig na het overwinnen van zijn problemen en het ontsnappen uit zijn huis, misschien was het zijn vader die wegliep na het verliezen van zijn eerste zoon, misschien was alles toch een droom en is in de volgende DLC Leonardo DiCaprio speelbaar…

The Binding of Isaac ending

REACTIES (28) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord