Wat als… de Nintendo Switch had gefaald

Wat als… de Nintendo Switch had gefaald? 2020-03-19T10:15:34
In de rubriek Wat als…? kijken we naar belangrijke gebeurtenissen in de game-industrie en stellen we ons voor wat er zou zijn gebeurd als ze heel anders waren verlopen. In deze aflevering zet Michel weer zijn koffiedikkijkenbril op en vraagt hij zich af: wat als de Nintendo Switch niet aangeslagen was bij het grote publiek?

Ah, de Switch. Wát een console! Veel Nintendo-fans zijn het erover eens: het is de beste Nintendo-spelcomputer sinds tijden. Er verschijnen een hoop games van Nintendo zelf op, waarbij diverse Nintendo-franchises ook nog eens een tweede leven krijgen. Denk maar aan alom geprezen games als The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey en nu ook Animal Crossing: New Horizons: langlopende series die dankzij deze nieuwe delen weer fris en relevant aanvoelen.

Daarnaast verschijnen er met enige regelmaat opmerkelijke third party-ports op het apparaat, zoals Overwatch, The Witcher 3 en Diablo 3. Dat was op voorgaande consoles van Nintendo haast ondenkbaar. En natuurlijk staat de eShop bomvol met indiegames. Er zijn letterlijk duizenden games op de Switch te koop. Mensen die alleen op Nintendo-consoles gamen, hebben het in lange tijd niet zó goed gehad.

Super Mario Odyssey


Er zijn in drie jaar tijd al meer dan vijftig miljoen exemplaren van de console over de toonbank gegaan. Daarmee mag de console dus ook qua verkoop een groot succes genoemd worden. Het apparaat verkoopt steevast elke maand meer dan de concurrerende consoles in Japan en de Verenigde Staten, en ook in diverse Europese landen doet de Switch het beter dan voorgaande Nintendo-spelcomputers. Het gaat dus erg goed met de Switch en Nintendo. Maar wat als de hybride console niet was aangeslagen bij gamers?

Goedgespekte geldkist

De Wii U was alles behalve een succes. Er zijn wereldwijd naar schatting zo’n 13,5 miljoen exemplaren van verkocht – een peulenschil in vergelijking met de Switch. Hoewel de 3DS wel succesvol was, is de pure handheldmarkt al een tijdje aan het krimpen, mede vanwege het feit dat iedereen tegenwoordig een smartphone op zak heeft. Er moest dus iets veranderen zodat Nintendo relevant kon blijven.

Het bedrijf heeft miljarden opgespaard in de afgelopen decennia door slim met geld om te gaan. Consoles en handhelds met winst verkopen, hoge licentiekosten vragen aan andere uitgevers die spellen op Nintendo-systemen willen uitbrengen, de prijs van eigen games langdurig hooghouden en vooral niet te veel geld uitgeven, ook niet in tijden wanneer het geld binnenstroomt. Maar ook zo’n goedgespekte geldkist kan opraken – en daarbij moeten aandeelhouders tevreden blijven, willen ze niet massaal hun aandelen verkopen – dus na een matige consolegeneratie moest het tij keren.

Nintendo Switch

Dat is gelukt, maar stel dat de Switch niet aan was geslagen. De reden daarvan is nu even niet belangrijk. Misschien was de wereld wel klaar met Mario- en Zelda-games, of misschien sprak het hybrideconcept niemand aan. Hoe dan ook: stel je een wereld voor waarin de Switch net zo traag verkocht als de Wii U dat deed, misschien nog wel trager. Wat voor vreemde sprongen zou Nintendo dan hebben gemaakt?

Nog één poging

Die geldkist was vast nogmaals gebruikt om nóg een poging te doen om relevant te blijven in de game-industrie. Drie jaar na lancering zou het wel duidelijk zijn geweest dat ook de Switch niet het beoogde succes met zich meebracht, en Nintendo was daarom achter de schermen al druk bezig geweest met de volgende console. Door de geringe install base had de Wii U maar een levenscyclus van om en nabij de vier jaar, en de

Switch zou hetzelfde lot zijn beschoren. Dat betekent dat we eind dit jaar of begin 2021 al een opvolger zouden ontvangen.
De strategie achter die hypothetische nieuwe console is giswerk. Nintendo innoveert regelmatig bij het lanceren van een nieuw platform, dus je weet van te voren haast nooit wat je kunt verwachten. Maar als het hybride concept van de Switch niet aangeslagen was, had het bedrijf iets compleets anders geprobeerd. Misschien had het nog één poging gedaan om wél op pure kracht in te zetten en het op te nemen tegen de consoles van Sony en Microsoft – ook als laatste poging om andere uitgevers naar hun platform toe te lokken. Of wellicht was het bedrijf met iets gekomen wat we ons nu niet kunnen inbeelden, net zoals niemand ooit gedacht had aan motion controls in gaming voordat de Wii werd onthuld.

Wii U

Nintendo’s filosofie is dat het zelf consoles wil blijven maken, in plaats van spellen op andere platforms uit te brengen. Op die manier houdt het zelf de touwtjes in handen en verdient het bedrijf ook het meeste geld. Was de console ná de onsuccesvolle Switch óók gefaald, dan was het bedrijf wellicht wél gestopt met het uitbrengen van eigen platformen. Maar spellen uitbrengen op Sony- en Microsoft-consoles? Daar is Nintendo wellicht gewoonweg te trots voor.

Nieuwe marktsectoren

Maar wat had Nintendo dan kunnen doen om toch bestaansrecht te behouden? Het had misschien nog meer focus gelegd op het uitbrengen van games op smartphones. Ja, ook dat valt onder het uitbrengen van games op andere platformen, maar inmiddels is het bedrijf vertrouwd met iOS en Android. Wellicht had Nintendo sneller meer grotere titels op smartphones uitgebracht – een agressievere strategie om meer geld te verdienen, waarmee het de (mislukte) nieuwe consoles kon blijven financieren.

Een andere optie is dat Nintendo langzaam maar zeker zich zou terugtrekken uit de game-industrie. Hoe treurig het ook is, als een bedrijf constant niet genoeg weet te verdienen in een bepaalde sector, is het van de zotte om het maar te blijven proberen. Na een onsuccesvolle Wii U, een gefaalde Switch en een tegenvallende volgende console, zou het bedrijf eieren voor zijn geld kiezen: de consument wil de producten die we uitbrengen niet meer.

Super Nintendo World

Dat zou overigens niet het einde van Nintendo an sich betekenen. Natuurlijk, het bedrijf zou hevig geherstructureerd moeten worden en veel game-ontwikkelaars zouden zonder baan komen te zitten, maar Nintendo als bedrijf zou het kunnen overleven. Nintendo bestaat al meer dan honderd jaar, en is meerdere malen van marktsector geswitcht (hah!). Het maakte lange tijd Japanse speelkaarten, bracht in de jaren ’70 en ’80 veel speelgoed uit, runde een tijdje zogenaamde ‘liefdeshotels’ en maakte arcadekasten voordat het zich volledig op spelcomputers richtte.

Nintendo zou dus gewoonweg naar een nieuwe sector op zoek gaan om daar proberen succes te boeken. Misschien was de tijd rijp om eindelijk dat ‘quality of life’-concept uit de kast te trekken en de gezondheidstechnologie-industrie te verkennen. Of wat te denken van zelf complete pretparken oprichten? Op die manier kan het alsnog gerenommeerde personages als Mario en Link gebruiken om mensen te verblijden. Hoe dan ook: Nintendo zou blijven bestaan, daarover is geen twijfel mogelijk. Maar we zouden wellicht nooit meer nieuwe games van ze kunnen spelen.

Gelukkig is het bovenstaande niet aan de orde, want de Switch blijft als een trein verkopen. Daarmee is het bestaansrecht van Nintendo binnen de game-industrie voorlopig wel weer veiliggesteld en kunnen we op zeker nog vele jaren genieten van de kleurrijke en originele games van de Japanse uitgever. We zouden het niet anders willen zien!

Lees ook vorige afleveringen in de 'Wat als...?'-featurereeks:
Wat als... E3 niet doorgaat of helemaal stopt?
Wat als... Sony en Nintendo hun samenwerking hadden doorgezet?
Wat als... Valve nooit Steam had gelanceerd?

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord