Ubisoft: van Zombi tot South Park: The Fractured but Whole 

Ubisoft: van Zombi tot South Park: The Fractured but Whole 2017-10-20T12:07:46
Het is lastig om de 31 jaar gamegeschiedenis van Ubisoft te vangen in één feature. Eigenwijze Alie probeert het toch. Hieronder lezen jullie meer over een aantal hoogte- en dieptepunten in het bestaan van uitgever en ontwikkelaar Ubisoft. Van Rayman tot Assassin's Creed en South Park: The Fractured but Whole.

Ubisoft (1986) is een oudgediende in de game-industrie. Het bedrijf werd 31 jaar geleden opgericht in Carentoir, Frankrijk. Toen nog wel onder de ietwat minder handige naam Ubi Soft Entertainment Software. Inmiddels behoort de Franse ontwikkelaar tot de wereldtop en zijn er weinig bedrijven groter en bekender. Er werken dan ook zo'n 12.000 mensen aan gameseries als Assassin's Creed, Tom Clancy en Far Cry. Of denk eens aan recente titels als Mario + Rabbids Kingdom Battle, South Park: The Fractured but Whole en het later dit jaar te verschijnen Skull & Bones.

South Park: The Fractured but Whole
   

De Guillemot-broeders

Voordat we dieper ingaan op de games van het bedrijf duiken we eerst de geschiedenis in. Ubisoft werd opgericht door de vijf Guillemot-broeders. Zij werkten eerst in het boerenbedrijf van hun ouders, maar waren door afnemende inkomsten genoodzaakt om nieuwe kansen te zoeken. Zo begonnen ze op een gegeven moment ook computers aan boeren te verkopen. Van computers kwam software, en uiteindelijk ook games.

De ambitie van de broers reikte echter verder dan het postorderbedrijf van waaruit ze de games verkochten. Zeker aangezien ze ontdekten dat ze retailers ook blij konden maken met hun scherp geprijsde geïmporteerde games. Zodoende maakte Ubisoft al snel na de oprichting afspraken met bedrijven als EA en Sierra om de games van deze bedrijven uit te geven in Frankrijk. En later trouwens ook in onder meer Amerika, Duitsland en Engeland.

Ubisoft Montreal
   

Van uitgever naar ontwikkelaar

Omdat de broers games zelf ook interessant vonden, besloten ze nog een stap verder te gaan en zich te buigen over het maken van games. Dat begon met een groep jongeren, die games maakten vanuit hun slaapkamers, maar bij Ubisoft de kans kregen zich te vestigen in een echt bedrijf. In deze eerste jaren bogen zij zich over games als Zombi en Skateball.

Een van de eerste toppers die Ubisoft aantrok, was Michel Ancel, die als tiener bij het bedrijf aan de slag ging. Hij zorgde in 1995 voor het eerste echte succes van Ubisoft met zijn Rayman. Ook de opvolgers Rayman 2: The Great Escape, en Rayman 3: Hoodlum Havoc verkochten goed, zodat Ubisoft hun eerste echte hitserie te pakken had. Gesterkt door dit succes besloot Ubisoft in 1996 de beurs op te gaan. Met het opgehaalde geld besloot Ubisoft tot het openen van studio's in onder meer China Canada, Italië, Marokko en Spanje. Om nog groter te worden, was echter een definitieve doorbraak op de Amerikaanse markt nodig.

Rayman Legends
   

De Amerikaanse doorbraak

In 2000 kocht Ubisoft Red Storm Entertainment op, dat verantwoordelijk was voor de Tom Clancy-games. Ubisoft bracht onder meer games in de Ghost Recon- en Rainbow Six-series uit. Ook de Splinter Cell-games bleken een groot succes. Een andere succesvolle aankoop bleek die van de entertainmentafdeling van The Learning Company, die onder meer de licenties van Myst en Prince of Persia in handen had. Een gouden zet, denk maar eens aan games als Myst III: Exile (2001) Prince of Persia: The Sands of Time (2003).

Er volgde een vrij hectische periode voor het bedrijf, zo werd in 2003 de naam Ubi Soft Entertainment Software vervangen door het huidige Ubisoft. Ook bleek met Beyond Good & Evil (2003) dat niet alles wat Michel Ancel aanraakt commercieel succesvol was. Daarnaast sloot men in 2004 de deuren van de afdeling die zich richtte op online games, zoals EverQuest. En kocht EA in datzelfde jaar een belang van een kleine 20 procent in Ubisoft. Een vijandige actie, die echter wel voor een hernieuwde drive bij het Franse bedrijf zorgde.

Tom Clancy's Splinter Cell Blacklist
   

Het succes van Assassin's Creed

Met de komst van een nieuwe generatie consoles in zicht wilde Ubisoft in eerste instantie aan de slag met een nieuwe engine voor Prince of Persia. Gaandeweg zag men echter de potentie voor een geheel nieuwe ip: Assassin's Creed. Omdat het gehele bedrijf enthousiast was, werden alle resources in deze nieuwe game gestopt. Men vermoedde na Prince of Persia en Splinter Cell een nieuw juweeltje in handen te hebben. En die gedachte bleek terecht: zeker met de release van Assassin’s Creed II (2009) bereikte Ubisoft de absolute top in de game-industrie.

In een jaartje of 20 wist Ubisoft van een regionale distributeur van games uit te groeien tot een van de grootste gamebedrijven ter wereld. Zeker toen in 2010 EA zijn aandelen stilletjes weer verkocht en daarmee de dreiging van een vijandelijke overname verdween, konden de medewerkers opgelucht ademhalen. Voorlopig in ieder geval...

Assassin's Creed Origins
   

Vijandelijke overnames

Er lag namelijk een volgende kaper op de kust: net als EA eerder begon Vivendi aandelen van Ubisoft te kopen. Iets waar het bedrijf ook nu weer fel op tegen was, vooral met het oog op het behoud van de creatieve vrijheid die de werknemers altijd hadden gehad. Vivendi ging echter door op de ingeslagen weg, zo wist het Gameloft over te nemen. Deze uitgever voor mobiele games was tot die tijd ook in handen van de Guillemot-broers.

In 2016 bezat Vivendi een dikke 27 procent van de aandelen van Ubisoft. Omdat dit de benodigde 30 procent voor een vijandige overname naderde, verdubbelden de broers hun eigen inspanningen om aandelen op te kopen. Inmiddels heeft Ubisoft een deal gesloten met investeerders om het Vivendi zo lastig mogelijk te maken, maar alsnog is een overname niet uitgesloten.

Watch Dogs
   

Ubisoft-feitjes

 • Daar waar Valve Steam heeft, en EA gebruik maakt van Origin, zo heeft Ubisoft Uplay.
 • De naam Ubisoft is afgeleid van ‘Union des Bretons Indépendants’, gecombineerd met het woord 'software'.
 • Ubisoft richtte in 2011 Ubisoft Motion Pictures op. Dit bedrijf leverde vorige jaar de Assassin's Creed-film af, en heeft nu een verfilming van The Division op de planning staan.
 • Een van de vijf broers is tot op de dag van vandaag de grote baas van het bedrijf: Yves Guillemot.
 • De meer dan 10000 werknemers bij Ubisoft zijn verspreid over de 33 studio's van het bedrijf.

Valiant Hearts: The Great War
   

De games van Ubisoft

Zoals men al eerder bewees, weet Ubisoft zich in roerige tijden toch te richten op het maken van entertainment. Want al zijn wij wellicht niet helemaal de juiste doelgroep, we mogen het succes van een serie als Just Dance niet onderschatten. En wat te denken van franchises als Far Cry, Assassin's Creed en de Rabbids, die zich met Mario + Rabbids Kingdom Battle weer relevant hebben gemaakt.

Hieronder letterlijk een hele kleine greep uit de games waar Ubisoft sinds 2010 de hand in heeft gehad:

 • Prince of Persia: The Forgotten Sands 
 • Red Steel 2
 • Call of Juarez: The Cartel 
 • Driver: San Francisco 
 • Might & Magic: Heroes VI
 • ZombiU
 • The Mighty Quest for Epic Loot
 • Rayman Legends
 • Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist 
 • Child of Light
 • Might & Magic X: Legacy 
 • South Park: The Stick of Truth
 • The Crew
 • Trials Fusion 
 • Valiant Hearts: The Great War
 • Anno 2205 
 • Tom Clancy's Rainbow Six Siege 
 • Grow Up
 • Steep
 • Tom Clancy's The Division
 • TrackMania Turbo
 • Watch Dogs
 • For Honor
 • Mario + Rabbids Kingdom Battle 
 • South Park: The Fractured but Whole
 • Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands
 • Assassin's Creed Origins
 • Far Cry 5
 • Skull & Bones

Een aantal van bovenstaande games staat nog voor dit jaar op de planning. En eentje is zelfs afgelopen week uitgekomen: South Park: The Fractured but Whole. Met zo'n onverminderde productiviteit lijkt Ubisoft na 31 jaar dus gelukkig nog lang niet klaar met de game-industrie.

Far Cry Primal
   

Wat is jullie favoriete Ubisoft-game allertijden? En naar welke komende release kijken jullie uit? Laat dit en nog veel meer weten in de comments!

REACTIES (22) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord