TV Updates: Vooruitblik op CES 2019 

TV Updates: Vooruitblik op CES 2019 2019-01-01T14:46:45
Het nieuwe jaar is officieel van start gegaan en dat betekent dat heel binnenkort de CES weer gaat plaatsvinden in Las Vegas! Florian neemt alvast een kijkje in zijn glazen bol en laat weten wat we mogen verwachten.

Oprolbare OLED te koop in 2019

Er zijn al behoorlijk lang geruchten over de release van een oprolbare OLED TV van LG. Op verschillende events heeft LG het prototype geshowd en is de afgelopen maanden ook al een aantal keer langsgekomen in de TV Updates Features, maar een echte release leek nog erg ver weg. Dat blijkt niet zo te zijn, ze zullen in de winkels liggen dit jaar!

Rol

Een insider kon z’n mond niet houden en heeft bevestigd dat de oprolbare OLED TV op de CES officieel gepresenteerd gaat worden voor de retail markt en ergens half 2019 in de winkel moet liggen, samen met de ‘normale’ nieuwe OLED TV’s van LG. Meer info wilde de insider niet geven, behalve dat er voorlopig alleen een 65 inch variant op de planning staat.

Ze zijn zeker sexy, maar bereid je alvast voor op belachelijk hoge prijzen. Het is uiteraard nog niet bekend wat een oprolbare OLED TV gaat kosten, maar ik gok er op dat ze nog duurder worden dan de Wallpaper OLED TV’s van LG. Ka-ching!


HDMI 2.1 TV’s op de CES?

Naast OLED, Micro-LED, oprolbare OLED TV’s en HDR support, zal de focus op de CES dit jaar liggen op 8K TV’s. Nee, er is nog geen 8K video materiaal te vinden, maar door meesterlijke upscaling technieken voegt 8K vooral op gigantisch grote TV’s wel degelijk wat toe. Er is alleen wel een beetje een probleem met 8K TV’s als het gaat om de HDMI standaard.

De huidige HDMI 2.0 standaard heeft namelijk niet genoeg bandbreedte voor 8K footage boven de 30fps. Om maximaal te genieten van 8K footage is dan ook HDMI 2.1 nodig, maar die chipset is nog zo nieuw dat het maar de vraag is of de eerste 2019 TV’s er al gebruik van maken. Er gaan dan ook geruchten dat er wel nieuwe high-end 8K TV’s geshowd gaan worden op de CES, maar de echte state of the art TV’s pas eind 2019 in de winkels liggen en gepresenteerd gaan worden op de IFA in september.

21

Dit heeft dus alles te maken met de release van de HDMI 2.1 chipset, die nu nog simpelweg niet echt beschikbaar is. Er gaan overigens ook geruchten dat Samsung een andere aanpak heeft, die maakt voor z’n high-end TV’s gebruik van een ‘Connect Box’, die eind 2019 vervangen kan worden voor een Connect Box met HDMI 2.1. Dat is ook een oplossing!


HDMI kabel voor 4K HDR gaming

Over HDMI gesproken! Om voor eens en altijd duidelijk te zijn, in het filmpje hieronder de uitleg over wat je nu precies voor HDMI kabel nodig hebt om maximaal van 4K HDR gaming te genieten op de PS4 Pro en Xbox One X. Vincent Teoh to the rescue!


Sony werkt aan Q900R killer?

Er gaan hele sappige geruchten dat Sony aan een nieuwe LCD TV werkt, die alle andere LCD TV’s compleet omver moet blazen, inclusief de meesterlijke Samsung Q900R. Lange tijd had Sony met de ZD9 de allerbeste LCD TV ooit gemaakt in handen, maar inmiddels heeft Samsung het stokje overgenomen met de Q900R, de eerste high-end 8K TV van Samsung. Als we de geruchten mogen geloven werkt Sony nu ook aan een 8K TV, met specs die zo goed als perfect zijn.

8K

Zo zou de peak brightness van het scherm maar liefst de 10.000 nits aantikken en zou de TV weer gebruik maken van Full Array Local Dimming (FALD) met meer dan 1000 zones. Even ter vergelijking, de Q900R tikt ‘maar’ 4000 nits aan in Dynamic Mode en maakt gebruik van ‘maar’ 480 zones. Deze nieuwe TV van Sony zou dus nog veel mooiere HDR highlights moeten kunnen showen door de enorme peak brightness, en daarnaast ook nog veel betere zwartwaarde moeten hebben door het FALD systeem.

Op papier moet dit de vetste LCD TV ooit worden, een ware Q900R killer en moet bij uitstek aantonen dat er nog wel degelijk rek zit in de LCD techniek, naast OLED en Micro-LED. Over een week weten we het zeker, al is er natuurlijk altijd de kans dat Sony deze TV bewaart voor de IFA in september. Ook in verband met HDMI 2.1.


LG TV met verstelbare speakers

Zo’n beetje 99% van alle TV’s op de markt maken gebruik van een paneel met een 16:9 beeldverhouding. Toch worden een hoop films tegenwoordig opgenomen in 21:9, waardoor je van die irritante zwarte balken boven en onderin je TV hebt. De oprolbare OLED TV van LG heeft daarvoor een oplossing, je schuift simpelweg het 16:9 paneel iets naar beneden, waardoor er een 21:9 beeldverhouding ontstaat. LG heeft echter nog een andere oplossing bedacht!

Zo zijn er flinke geruchten dat LG 21:9 TV’s gaat laten zien, waarbij de speakers aan de zijkant van de TV naar binnen en buiten verschoven kunnen worden. Zo kan je van 21:9 gemakkelijk 16:9 maken, maar ook zelfs 4:3 voor oude footage. Door de speakers te verschuiven kan je altijd de zwarte balken verbergen. Je maakt het beeld gewoon wat kleiner!

LG

Als je veel footage kijkt met verschillende beeldverhoudingen is dit een behoorlijk slimme oplossing en LG heeft laten weten zelfs te denken aan verschillende kleuren speakers, zodat de TV opgaat in je interieur. Het is nog een gerucht, maar de patenten zijn al zo gedetailleerd dat er een grote kans is dat deze TV’s geshowd gaan worden op de CES.

De CES gaat over een week van start, dus verwacht een uitgebreid overzicht van alles dat er is aangekondigd in de volgende TV Updates Feature. Tot over een paar weken!

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord