Teruggooi Dinsdag: 2004 - #10: Star Wars Battlefront 

Teruggooi Dinsdag: 2004 - #10: Star Wars Battlefront 2015-09-06T01:29:25
Iedere dinsdag trakteren Mijndert en Hobie jullie op een kijkje in een oud nummer van ons favoriete maandblad. Omdat het een beetje Star Wars-week is, kijken we vandaag terug naar de PU van oktober 2004, om te ontdekken wat voor spelletje de eerste Battlefront eigenlijk was...

Cover: Killzone

Ondanks dat we Star Wars vandaag in het zonnetje zetten sierde een Nederlandse game onze cover in 2004. De helden van Guerilla kwamen toen met hun paradepaardje Killzone op de markt en dat sloeg natuurlijk in als een bom. Het verhaal werd overtuigend verteld en de looks van Killzone voor de PlayStation 2 waren ‘ongekend.’ In dat opzicht is Killzone geen spat veranderd en natuurlijk kon je ook toen al aan de slag met de bruutste, intens klinkende wapens. Bij aanschaf van deze PU kreeg je zelfs nog een gratis DVD’tje met daarop trailers van onder andere Killzone, Jak 3 en Gran Turismo 4. Classic. We beginnen ons wel steeds meer af te vragen wat voor moois de Amsterdamse studio ons gaat brengen tijdens de aankomende E3...daar zal je tegen die tijd gewoon een trailertje van vinden op onze website.  

      

Star Wars: Battlefront

Er wordt heftig geademd. Pupillen worden groot en ogen worden vochtig. Er komt een nieuwe Star Wars: Battlefront aan en dat is op zich al genoeg reden voor een uit de hand lopend feestje, maar vandaag willen we graag terug naar het moment dat de basis voor de game werd gelegd. Boris wijdde in deze editie van de PU slechts een enkele pagina aan de PlayStation 2-game, omdat de teleurstelling overheerste. Op 17 november komt de reboot uit voor de PlayStation 4, Xbox One en PC en het zou zomaar kunnen dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Wat bleek? LucasArts kondigde ruim een decennium geleden aan een soort van Star Wars Battlefield 1942 te ontwikkelen, maar uiteindelijk kon het eindproduct niet tippen aan Battlefield. Ondanks de domper kreeg de game een nette 74 (typisch budgetbakcijfer?), maar eenvoud en oppervlakkigheid bleven het spel volgens Boris tot de laatste minuut tarten.

         

Pu Pizza + Iemand moet het doen

In 2004 kon je Jan in Leipzig vinden tijdens de Game Convention. Zijn honger naar nieuwe games was gestild en dan moet je natuurlijk nog een souveniertje in huis halen voor het gezinnetje thuis. Nog steeds zit de geheime info wat hij nou precies gekocht heeft in de doofpot. Lingerie? Speeltjes? De waarheid zal het daglicht waarschijnlijk nooit te zien krijgen. Tenzij we de altijd lachen journo misschien trakteren op een tiental Star Wars-mokken. Ondertussen werden in ons koude kikkerlandje de voorbereidingen getroffen voor een beurs die zijn eigen weerga niet kende: Gameplay in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Toch een beetje ons kindje. Daarom waren we op zoek naar een ludieke actie om ons smoelwerk aan de Nederlandse gamers te tonen. Waar houden gamers van? Pizza. Bingo!

     

Yo!Post!

Er was eens een jonge heer die droomde van een vrouw, keer op keer. Hij trof haar tussen de dieren en hij hoopte dat de dame hem in de toekomst zou plezieren. Na een hoop gegein zag ze de hoopvolle knul wel zitten. Eventueel kon hij daar later blijven pitten? Ja, dit smaakte naar meer. Hij vroeg niemand minder dan onze eigen Assenaar Jurjen om hem te adviseren, zodat hij meer over haar woonplaats zou leren.‘Jij weet vast wel of de meiden daaro de moeite waard zijn ofni, had je altijd al meer oog voor de gameboy?’ vroeg de lezer van het eerste uur. Is een Leuke Blonde Tiener uit Assen die graag met videocamera’s speelt de afstand waard?, omschreef hij heel secuur. Het alles beslissende antwoord zat dan ook boordevol met spanning en was niet bestemd voor kinderen. Voor alles is een oplossing, maar helaas kon hij in 2004 nog niet tinderen.

        

Halo 2

Bungie heeft de wereld iets heel speciaals gegeven. First-person shooters speelde je niet op consoles, die games hoorden thuis op de PC, gewoon met muis en keyboard. Maar vier jaar na Golden Eye 007 (N64) heeft Halo: Combat Evolved het genre voor consoles weer helemaal terug op de kaart gezet. Niet zo gek dus dat er reikhalzend werd uitgegeken naar een vervolg. Skate mocht Halo 2 een hele dag uitproberen en was vooral enthousiast over de ongekend dikke graphics en de uitgebreide online multiplayer met 16 spelers.  

      

Gave huid

Mensen met een gave huid werden beloond in deze editie, want zij hadden duidelijk CleanSkin van Dr. van der Hoog cosmetics gebruik. Ja, in ons blaadje werd geadverteerd met een puistjesbestrijder en door de bijbehorende website te bezoeken kon je kans maken op ‘vette prijzen.’ Het middel werkt heel eenvoudig: je hebt puistjes en bent verdrietig, je gebruik ClearSkin en al je problemen worden opgelost! Was alles maar zo makkelijk...

         

Fable

In 2004 zetten we voor het eerst voet in Albion, het mooie land waar de Fable games zich afspelen. Dit is één van die bekende titels waarbij Peter Molyneux revolutionaire dingen beloofde, die hij uiteindelijk allemaal net niet waar heeft kunnen maken. Zo werd de game aangekondigd met eindeloze mogelijkheden en onvoorstelbaar veel keuzevrijheid, alles wat je deed zou impact hebben op de wereld om je heen. Uiteindelijk bleek het allemaal iets minder baanbrekend dan gehoopt, maar desalniettemin krijgt deze bijzonder sfeervolle RPG in de PU een dikke 90.

       

The Sims 2 in real life

De Sims stimuleerden in 2004 hitsige jongetjes om hun oerdriften los te laten op verschillende vrouwen. Met beschrijvingen als ‘kijk of je kunt scoren op de dansvloer’, ‘ontmoet de vrouw van je dromen en stel haar voor aan je vrouw’ en ‘lees mooie boeken in de gouden jaren van je leven, bijvoorbeeld Kama Sutra’ wist de game van Maxis nog een stap verder te gaan dan www.secondlove.nl.  

        

Rome: Total War

Het hoogste cijfer van de maand ging in oktober 2004 geheel terecht naar de legendarische strategy game Rome: Total War. Deze game bracht vertrouwde turn-based Civilization-achtige gameplay samen met ongekend grote slagvelden, waarbij duizenden 3D-geanimeerde mannetjes tegelijk op je scherm getoverd konden worden. Iedere geschiedenisfanaat moet dit gespeeld hebben, want holy shit, wat was Rome: Total War verslavend goed. Als je een dikke PC hebt, moet je zeker het vorig jaar verschenen Total War: Rome 2 checken, ook al komt die in de review van Total War-expert Jan net iets lager uit dan haar voorloper.

       

Forum Quotes

Al in 2004 ging het er heftig aan toe op het forum van de beste website ter wereld, die toen nog Powerweb heette. Een intelligent gesprek over de zin of onzin van 2D en 3D graphics, daar wist de PUmunnity in 2004 duidelijk wel raad mee. Zijn jullie meningen inmiddels veranderd? Of zou dit tegenwoordig een beetje dezelfde eindeloze discussie zijn als retro-games versus AAA? Pixel-graphics versus cutting edge photorealisme? Brand maar los!    

        

Framedrop

In de comic van deze maand wordt duidelijk waarom Eindbaas Ed tegenwoordig niet zo veel racegames meer speelt als vroeger...

        

Tot volgende week!

Zo, genoeg terugblikkerij voor vandaag! Volgende week verder in een nieuwe oude PU, gewoon op de dag na Koningsdag, want de Power is zelfs met een fikse kater nog Unlimited. 

    

Heb je een editie van onze rubriek vol nostalgie gemist? Zie hier linkjes naar alle Teruggooi Dinsdagen ooit:

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord