Teruggooi Dinsdag: 1993 - PU #1 

Teruggooi Dinsdag: 1993 - PU #1 2015-09-06T01:18:03
Speciaal voor deze nieuwe rubriek zijn onze stagiairs diep de rijke PU-archieven ingedoken. Vanaf nu trakteren zij jullie elke week op een kijkje in een oud nummer van jullie favoriete maandblad. Deze week: helemaal uit 1993, de allereerste Power Unlimited...

De cover: Power Unlimited's eerste kindje

 

Het is juli 1993, gamegeschiedenis wordt geschreven, de eerste Power Unlimited ligt in de winkels. Weinigen konden vermoeden hoe episch de komende 21,5 jaar zouden worden, maar hier begon het allemaal mee. Met Starwing pronkend op de cover en ook nog eens stickerkaarten kado, snappen jullie wel dat dit blaadje voor menig computerspelletjesfanaat onweerstaanbaar was. Starwing, de Europese versie van Star Fox, wordt in dit nummer treffend omschreven als "een 3D schiet de sukkels uit de lucht avontuur".

 

Het Testteam: Even voorstellen

 

Vroeger, toen we nog moesten uitleggen wat een review was, gingen onze redacteuren door het leven als onderdeel van ‘het testteam.’ De mannen van de punten: streng maar rechtvaardig, deelden in die tijd nog geen Gold Awards uit, maar een pareltje werd toentertijd bekroond met een Power Premium keurmerk. Was je het niet eens met deze verslinders van koffie, cola en sigaretten? Dan kon je altijd een brief - een wat? - sturen om je gelijk te halen naar postbus 9194, 1006 CC in Amsterdam. Toen games nog titels hadden als HellCats, Escape From Cybercity, X-Wing en Starwing en er houdbaarheidsdata werden toegekend alsof games pakken melk waren. Het waren mooie tijden…

 

Yo! Post: Sonic is beter dan Mario

 

Al vanaf het allereerste nummer heette de beste postrubriek ter wereld al Yo!Post. De eerste Yo!Post, met de enige echte PowerKid in het logo, oogt met slechts één brief nog wel een beetje kaal. Niemand wist nog dat Power Unlimited bestond, dus er was natuurlijk helemaal geen post. Speciaal voor het eerste nummer heeft Power Unlimited daarom een brief en een antwoord van de Sega Hotline geleend. Sega fanboy Robert had wat vraagjes, en laat met een aantal tekeningetjes zien waarom Sonic beter is dan Mario.

 

Review: Super Mario Kart krijgt een 6,5!

 

Al in het eerste nummer werd duidelijk dat zelfs Power Unlimited er wel eens snoeihard naast kan zitten. 'Het spel is behoorlijk moeilijk' en 'tenminste speelbaar tot een maand na aankoop', dat zijn geen termen waar je aan denkt bij Mario Kart. Tester Bjørn was echter niet heel erg gecharmeerd van Super Mario Kart en gaf het eerste deel van de poplairste party racer ooit een magere 6,5.

 

Teenage Mutant Hero Turtles: Over pareltjes gesproken...

 

Je leest het goed, de vier atletische schildpadden werden in het begin van hun bestaan nog gezien als helden in plaats van ninja’s. Eigenlijk waren het anti-helden, want in Groot-Brittannië werden ze dusdanig als gewelddadig beschouwd dat het kwartet niet geschikt zou zijn voor kids. Afijn, de Power Premium werd in ieder geval door ze gepakt. Hun vertoning op de Sega Megadrive was namelijk met twee man te spelen, de bewegingen waren ‘te gek’ en er zat veel variatie in. Als kritiekpunt werd genoemd dat je aan één stuk door ninja’s moest slachten. Zaten we met onszelf in de knoop? 'Veel variatie' en 'aan één stuk door slachten' lijken natuurlijk niet in de verste verte op elkaar.

 

In het midden: Gewoon een hele dikke Starwing advertentie

 

Deze advertentie midden in de PU behoeft helemaal geen commentaar. Want holy shit.

  

Batman: Een cheat in het bijschrift 

 

Een Power Unlimited zonder Ed is natuurlijk een Power Unlimited zonder vunzige bijschriften. In 1993 beschikten we nog niet over de Poweroni en op dat moment stopten we zelfs nog cheats in onze statische, maar informatieve bijschriften. Hoe groot het verschil is na ruim twee decennia? Kijk en vergelijk.

 

Prijsvraag: Laat maar, te moeilijk

 

Om kans te maken te maken op een - wij citeren - 'fantastische CD-I speler van Philips' moest je echt nog de hersens laten kraken. Nee, geen prijsvraag waarvan je binnen een minuut het antwoord hebt gegoogled, maar bloed, zweet en tranen. Klein spelletje, grote prijs! Naast het net gevist? Dan kon je nog een cadeaubon winnen voor Videoland om lekker spelletjes te huren. Jottem.

 

Strip: de eerste Power Quest

 

Zoals ieder zelfrespecterend maandblad heeft ook Power Unlimited een strip. In de eerste jaren werd dit verzorgd door Power Quest, met in de hoofdrol twee katachtige wezens genaamd Spunky & Spice, die het opnamen tegen Creepsan en zijn Creepsanimals. In de eerste Power Unlimited wordt Power Quest gepresenteerd als een soort interactieve strip, maar wij kunnen er verder geen gehakt van maken. Gelukkig ziet het er wel heel tof uit.

 

Achterkant: PUMP UP YOUR GAMES

 

Dit zou nu modden voor hipsters zijn. Cheaten voor de betalenden. Pay to win. Onder het motto ‘pump up your games’ bracht Codemasters de Game Genie uit: dé cartridgeserie die jou in staat stelde om bijvoorbeeld te versnellen en te vertragen, hoger te springen en harder te slaan zonder het gebruik van anabolen in een groot aanbod spellen. ‘Gewoon ‘n kwestie van de code uit het codeboek intoetsen.’ Helemaal, hartstikke mooi.

 

Tot volgende week! 

Dit was 'm dan, de eerste Teruggooi Dinsdag! Speciaal voor jullie trouwe PU-lezers, speciaal voor jullie. Laat in de comments weten wat je er van vindt en vooral ook wat je in de komende Teruggooi Dinsdagen graag zou willen zien uit oude Power Unlimited's.


 

Heb je een editie van onze rubriek vol nostalgie gemist? Zie hier linkjes naar alle Teruggooi Dinsdagen ooit:

REACTIES (73) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord