Rockstar North - Gamestudio's die je moet kennen 

Rockstar North - Gamestudio's die je moet kennen 2018-02-08T13:26:15
We spelen allemaal games en weten vaak ook uit welke studio dit digitaal vermaak komt rollen. Maar wat weten we nog meer van de grootste en belangrijkste ontwikkelaars van de wereld? Laura duikt in de materie in deze Serial en begint met Rockstar North; de legendarische studio achter de GTA-serie.

Rockstar, dat klinkt natuurlijk bekend, want Rockstar is het bedrijf achter GTA, Manhunt, Bully en Red Dead Redemption. Echter bestaat deze studio uit een heleboel kleine studio’s: Rage Technology Group, Rockstar India, Rockstar International, Rockstar Leeds, Rockstar Lincoln, Rockstar London, Rockstar New England, Rockstar San Diego, Rockstar Toronto en Rockstar North. Elke studio heeft zo zijn eigen specialisatie, waarbij Rage Technology Group zich bezighoudt met de game-engine van Rockstar, terwijl Rockstar New England bekend is omdat Bully: Scholarship Edition daar vandaan komt.

rockstar
   

Direct Memory Access

Rockstar North is de studio achter de Grand Theft Auto-games en behoort al tot de oudere garde. In 1984 werd deze studio opgericht in Schotland, door David Jones, Russell Kay, Steve Hammond en Mike Dailly. Ze kenden elkaar van de Kingsway Amateur Computer Club en noemden hun bedrijf Acme Software. Het ontwikkelde een heleboel kleinere games, zoals Draconia, Freek Out en The Game With No Name. Drie jaar later veranderde die naam in DMA Design, gebaseerd op Direct Memory Access, een veelgebruikte term in Amiga-handleidingen. Er werden dan ook vooral Amiga-, Atari- en Commodore 64-games gemaakt.

Dat deden de mannen niet onverdienstelijk: Draconia werd Menace genoemd en verkocht uiteindelijk 20.000 stuks. Met de opbrengst kon de studio nieuwe games maken, zoals Blood Money, een populaire side-scrolling shooter. Daarna volgden echter een heleboel slechtere projecten, want games als Walker, Gore! en Cutiepoo hebben uiteindelijk allemaal het daglicht niet gezien. Het waren moeilijke tijden, waarin de mannen ook nog eens ruzie kregen met wat nieuwe mensen die waren aangetrokken. Gelukkig kwam de gouden greep in 1991 met Lemmings, dat een wereldwijd succes werd waarvan de studio nog diverse spin-offs en sequels heeft gemaakt.

Lemmings
     

Te gewelddadig voor Nintendo

Daarna werd de studio zeer kortstondig een second-party ontwikkelaar voor Nintendo, maar dit partnerschap hield niet lang stand omdat Nintendo het gewelddadige Body Harvest niet erg kon waarderen. DMA ging niet bij de pakken neerzitten en maakte de game die haar uiteindelijk legendarisch zou maken: Grand Theft Auto. Het heette eigenlijk Race’n’Chase en het ontwikkelteam bestond uit mensen die bijna geen ervaring hadden in het maken van games, maar gelukkig kwam Gary Penn het project leiden. Het werd een ontwikkelhel, maar uiteindelijk verscheen Grand Theft Auto in 1997 op de PC.

DMA werd daarna een paar keer verkocht en doorgeschoven, om uiteindelijk te eindigen bij Take-Two Interactive, de eigenaar van Rockstar Games. Ondertussen was in 1999 nog Grand Theft Auto 2 verschenen, dat wederom een succes werd en zelfs in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die werd opgenomen. Onder de naam DMA maakte de inmiddels 25-man tellende studio nog Grand Theft Auto III in 2001, maar daarna moest de naam toch echt worden veranderd in Rockstar North om zo meer een groot Rockstar-front te vormen naar de buitenwereld.

gta
    

Manhunt

De naamsverandering van DMA naar Rockstar North markeerde bovendien het moment waarop het voormalige DMA eindelijk de GTA-franchise weer even los mocht laten. Het ontwikkelde het zeer gewelddadige Manhunt en werkte met andere studio’s samen aan onder andere Red Dead Redemption, Grand Theft Auto: San Andreas en Max Payne. San Andreas bracht tientallen miljoenen op, waardoor de studio uit zijn voegen barstte en moest verhuizen naar een andere locatie om het 360-koppen tellende team te kunnen huisvesten. Vele jaren later volgde uiteindelijk Grand Theft Auto IV in 2008 en zijn opvolger in 2013. Hoewel Manhunt geen slechte game was, werd snel duidelijk dat Grand Theft Auto wel echt dé franchise is van Rockstar North.

GTA V werd met 90 miljoen verkochte exemplaren een van de bestverkochte games allertijden, wat extra bijzonder is omdat er veel kritiek is op hoe er met vrouwen wordt omgegaan in het spel, hoe gamers zouden worden aangezet tot criminele activiteiten en dan was er nog een martelscene die niet bij iedereen in goede aarde viel... Aan de andere kant is dat juist mooi: ondanks dat Nintendo de studio vele jaren geleden aan de kant schoof omdat het de game Body Harvest te gewelddadig vond, heeft de studio de wil om het anders en zelfs controversieel aan te pakken nooit losgelaten. En we weten inmiddels dat haar dat bepaald geen windieren heeft gelegd. 
    

Agent

Het is niet bekend waar de studio momenteel mee bezig is qua nieuwe games. Grand Theft Auto Online, dat in 2013 verscheen, wordt nog steeds volop van nieuwe content voorzien. Bovendien is Rockstar North ooit begonnen met de PlayStation 3-game Agent. Die titel is al sinds 2007 in ontwikkeling. Het is een stealthgame waarin je je in de Koude Oorlog begeeft en duikt in de wereld van spionage en politieke moorden. Je zou verwachten dat het idee inmiddels ergens op een bureau ligt te verstoffen, maar in 2016 werd het auteursrecht op de naam nog vernieuwd. Bovendien lekte er in augustus 2017 concept art van het spel, hoewel het onduidelijk is wanneer dit werd gemaakt. Het is dus nog even spannend waar Rockstar North nu aan werkt, dus het zou ook nog steeds een nieuwe Grand Theft Auto kunnen zijn.

agent
   

Gamestudio's die je moet kennen Serial:

Donderdag 8 maart:

Naughty Dog

Donderdag 5 april:

Ubisoft Montreal

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord