Nomad, Street Kid of Corpo: Welk Cyberpunk 2077-levenspad kies jij? 

Nomad, Street Kid of Corpo: Welk Cyberpunk 2077-levenspad kies jij? 2020-12-04T10:54:28
Cyberpunk 2077 kan je op drie manieren spelen: als Nomad, Street Kid of Corpo. Roedie vraagt zich al een tijdje af welk pad hij gaat bewandelen, en verandert iedere keer als hij erover nadenkt wel een paar keer van besluit. Tijd om de levenspaden te bespreken!

Aan het begin van Cyberpunk 2077 sta je voor een moeilijke keuze die invloed heeft op de rest van je tijd met de game: welk levenspad kies je? Er zijn drie opties: Nomad, Street Kid en Corpo. Afhankelijk van je levenspad begin je buiten de stad, op de straten in de stad of in het bedrijfsleven van de stad. Waar je opgroeit heeft invloed op de keuzes die je kunt maken. Want een Street Kid die al bekend is met de gevaarlijke gangs, weet waar hij wel en niet moet komen. Zo is er een missie waarin je een bepaald middeltje wordt aangeboden, waarvan alleen de Street Kid-versie van V de kwade bedoelingen herkent. Maar als zo’n Street Kid met de rijke lui uit de top van een megacorporatie te maken krijgt, voelt hij zich ook als een vis op het droge.

Een Nomad, helemaal nieuw in de stad, weet het belang van familie, maar weet van het reilen en zeilen in Night City niets af. Ieder levenspad brengt dus zijn eigen uitdagingen met zich mee, waardoor de keuze er niet makkelijker op wordt. Laten we de drie levenspaden onder de loep nemen.

   

Nomad

Als Nomad is het hoofdpersonage V net zo onbekend met Night City als de speler zelf. Alleen dat kan al genoeg reden zijn om de game als Nomad te doorlopen, omdat je als outsider samen met je personage alle uithoeken van de stad voor het eerst ontdekt. Als Nomad spendeer je de eerste uurtjes van de game buiten de stad, in de woestenij waar je opgegroeid bent. Het gevoel van familie is enorm belangrijk voor de Nomads, die in hechte groepen leven en elkaar nodig hebben om te overleven. Maar aan het begin van het verhaal valt deze familie uiteen, en is er voor V niets meer over in de Badlands om rond te blijven hangen. Je vertrekt naar Night City, waar je een ‘outcast among outcasts’ bent.

Nomads hechten veel waarde aan hun vrijheid, iets wat in het dichtbevolkte Night City moeilijk te vinden is. Je moet je aan de nieuwe cultuur aanpassen om te overleven, want de straattaal ken je niet. Een poging wagen in het businessleven valt ook nog niet mee, want voor een Nomad is ook dat een geheel nieuwe wereld. Hoe kan een Nomad dan zijn talenten gebruiken om het ver te schoppen in Night City? Dat valt nog te bezien. Precies daarom is dit misschien wel het meest uitdagende levenspad van Cyberpunk 2077.

Het Nomad-levenspad lijkt op het eerste oog het minst ‘cyberpunk te zijn, omdat de meest kenmerkende cyberpunk-elementen (de megacorporaties, neonverlichting, cyberware en de ramvolle stad) minder aanwezig zijn in de Badlands. Zoals eerder genoemd betekent dit echter dat het ontdekken van deze elementen, samen met je personage V, alleen maar leuker wordt!

Nomad
   

Street Kid

Als Street Kid is iedereen op straat je vriend… of vijand. Je kent alle gangs, weet bij wie je uit de buurt moet blijven en weet wie er in sommige regio’s daadwerkelijk de macht heeft. Hint: het is lang niet overal de politie. Een zware jeugd heeft een echte overlever van je gemaakt; je kent de zijstraatjes waar je snel even in kan duiken om je te verschuilen voor de politie, of voor dat ene ganglid bij wie je nog schulden hebt. Ook kan je een klap uitdelen, net zo goed als dat je weet hoe het voelt om er een te ontvangen. De smaak van bloed door een tik op je smoel brengt veel jeugdherinneringen naar boven…

Om door te groeien en het straatleven achter je te laten, moet je echter flink karakter tonen. ‘Born here, live here, die here’ is immers hoe het leven van een Street Kid omschreven wordt. Het heeft ook weer geen zin om de confrontatie aan te gaan met hotemetoten uit het zakenleven die een stuk hoger op de sociale ladder staan: dat zit nu eenmaal niet in je bloed.

Op iedere hoek van de straten van Night City is cyberware te verkrijgen. Als Street Kid heb je het geld noch de juiste connecties om dure cyberware te bemachtigen, dus als je iets geïnstalleerd wil hebben moet dit op de ouderwetse manier regelen. Volledig veilig is het nooit, maar wat is dat wel in Night City?

Street Kid
  

Corpo

Als Corpo voel je je niet thuis in de straten van Night City, maar ook niet in de woestenij van de Badlands. Nee, je bent gewend het verticaal opgezette Night City vanaf de vijfendertigste etage van een wolkenkrabber te ervaren. Hier leid je uiteraard een heel ander leven, maar het is een leven dat zijn eigen obstakels met zich meebrengt. Het bedrijfsleven van Night City is namelijk genadeloos. En hoe kan het ook anders zijn? In een wereld waar megacorporaties meer macht hebben dan ooit, is er aan de top alleen plaats voor koelbloedige zakenmannen en  egoïstische klootzakken uit op eigen succes. Waar je op straat een vuist in je gezicht krijgt wanneer je ergens ruzie over hebt, word je als Corpo eerder door slim plotwerk of een mes in de rug ten onder gebracht.

In het City Center, waar je als Corpo je verhaal in Night City begint, heb je toegang tot de duurste cyberware waar de straatjeugd en Nomads alleen maar van kunnen dromen. Ben je bereid om onder hoge druk aan de top van de businesswereld te leven? Dan is het Corpo-levenspad perfect voor jou.

Corpo
   

Een andere belangrijke keuze…

Naast het levenspad is er ook een andere belangrijke beslissing om te nemen. Ga je namelijk als de mannelijke of vrouwelijke V spelen? Denk hier goed over na, want er schijnen verschillende romance-opties in de game te zitten. De manier waarop anderen met je omgaan is ook afhankelijk van het geslacht dat je kiest.

Door mijn gedachten goed op papier te zetten, hoopte ik aan het einde van dit stuk tot een besluit te zijn gekomen. Helaas is me dat niet gelukt, hoewel Street Kid afgevallen is. Weten jullie het wel al? Laat zeker even weten welk levenspad jullie gaan belopen wanneer we Cyberpunk 2077 eindelijk kunnen spelen op 10 december!

Levenspaden

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord