Meer dan Games: Pokémon 

Meer dan Games: Pokémon 2019-01-22T14:35:36
Veel franchises die je met veel plezier speelt, hebben meer te bieden dan alleen videogames. Denk bijvoorbeeld aan televisieseries, films, bordspellen, trading card games en nog veel meer! Karim gaat in deze serial dieper in op wat franchises die meer te bieden hebben dan alleen videogames.

En ik dacht: laten we beginnen met de franchise die misschien direct het meest voor de hand ligt, namelijk Pokémon! Iedereen weet natuurlijk dat Pokémon naast de videogames een nog altijd goed lopende tv-serie heeft en het ook aardig doet met Pokémon-kaarten, maar hoe zit het allemaal precies in elkaar? En is er misschien nog wel iets waar ik je mee kan verrassen? Lees en gij zult weten!
   

De televisieserie

Misschien ontdekte je de televisieserie wel eerder dan de games, maar toch moet ik ‘m even noemen. De Pokémon anime begon in Japan op 1 april 1997 en bleek uiteindelijk allesbehalve een grap te zijn. In september 1998 kwam de serie terecht in de Verenigde Staten en is hij tot nu toe uitgezonden op onder meer The Kids WB, Cartoon Network en Disney XD. Sinds oktober 1999 kunnen we de serie ook bewonderen in Nederland en is Pokémon eigenlijk nooit van zender verhuist. Het begon ooit allemaal op Fox Kids, wat uiteindelijk zelf veranderde in Jetix en later Disney XD. Wel is Pokémon tegenwoordig ook te zien op RTL7, waar rond de kerstperiode van 2018 ook een aantal films werden uitgezonden.

Pokémon Season 1 (1999)

Is de televisieserie de moeite waard om te checken? Ja, maar verwacht er ook niet teveel van. De eerste episodes zijn denk ik voor iedereen die eind jaren ‘90 is opgegroeid ongelofelijk nostalgisch te noemen. De serie is altijd aardig van niveau gebleven, maar in de loop der tijd wellicht wel wat kindvriendelijker geworden. Nooit was Pokémon bedoeld voor alleen volwassenen, maar in de eerste seizoenen werden er nog weleens met een knipoog een volwassen - soms zelfs seksueel getint - grapje gemaakt of waren er soms wapens te zien. Dat hoef je nu echt niet meer te verwachten. Persoonlijk vind ik ook de stijl van de huidige serie, genaamd Sun and Moon, totaal niet bij Pokémon passen.

Pokémon Sun & Moon (2016)
     

De films

Nu we het over de televisieserie gehad hebben, kunnen we de films natuurlijk niet zomaar overslaan. Pokémon heeft een rijke catalogus aan films en nog steeds komen daar jaarlijks steeds meer films bij. Het begon ooit in Nederland met Mewtwo Strikes Back, een film die velen nog tot op de dag van vandaag kunnen herinneren. Momenteel zijn er liefst 21 Pokémon films beschikbaar, die allen zeer variëren in kwaliteit. De film Hoopa and the Clash of Ages kun je gerust aan je voorbij laten gaan, maar het laatst uitgekomen Pokémon: The Power of Us komt een stuk sterker voor de dag.

Pokémon: The Power of Us (2018)

Moet je een keer een Pokémon film checken? Zeker! Alhoewel Pokémon-films niet het beste zijn wat de gehele franchise te bieden heeft, kijken veel films gewoon lekker weg en draagt het bij aan je algemene kennis over het Pokémon-universum. Daarnaast kun je ook uitkijken naar een directe sequel op Mewtwo Strikes Back in 2019 en de eerste live-action film in de vorm van Pokémon Detective Pikachu. Het zou voor Pokémon fans nog weleens een heel mooi jaar kunnen gaan worden!

Pokémon The First Movie: Mewtwo Strikes Back (2000)
   

De Trading Card Game

Wie eind jaren ‘90 of begin jaren ‘00 is opgegroeid, kan waarschijnlijk niet om het fenomeen Pokémon-kaarten heen. De kaarten waren overal te vinden en bijna elke speeldgoedwinkel had ze op voorraad, en al je klas- en buurtgenootjes hadden er wel een aantal. De mainstream hype stierf na een aantal jaren af, maar de kaarten bleven ongelofelijk succesvol tot op de dag van vandaag. Eerder was Wizards of the Coast, onder meer bekend van Magic: The Gathering, verantwoordelijk voor het kaartspel, maar inmiddels verzorgt The Pokémon Company alles zelf rondom de TCG. Zoals gezegd worden de kaarten tot op de dag van vandaag geproduceerd en zijn er, sinds de eerste westerse release in 1998, zijn er meer dan 75 sets uitgekomen.

Pokémon Trading Card Game (1999)

Is de Pokémon Trading Card Game de moeite waard? Momenteel zou ik stellig het antwoord ‘nee’  geven op deze vraag. Waar het spelletje Pokémon TCG altijd al veel ingewikkelder is geweest om te begrijpen dan de videogames, bordspellen of de televisieserie, lijkt The Pokémon Company ook geen moment bezig te zijn met het toegankelijker maken voor het grote publiek. Tientallen tot honderden uren gaan erin zitten om een beetje op niveau te komen en alhoewel je dat ook als een positief punt kan zien, gaat het je ook financieel niet in de koude kleren zitten. Om een beetje lekker mee te kunnen komen heb je van een aantal hele dure kaarten gewoon vier exemplaren nodig, naast het feit dat je altijd een flink aantal goede kaarten moet trekken uit de nieuwe sets die ieder kwartaal uitkomen. Deze sets zijn sinds de release van Sun and Moon zo groot, dat het je praktisch onmogelijk gemaakt wordt een speelbaar deck te vormen uit een acceptabel aantal pakjes. Dit zorgt voor een steeds groter wordend gat tussen professionele spelers en beginners, waardoor toernooien bijna de moeite niet meer zijn om heen te gaan.

Ik spreek helaas uit ervaring. Samen met mijn vriendin hebben we deze hobby ongelooflijk lang nagejaagd, maar helaas hebben we laatst besloten ermee te stoppen zolang The Pokémon Company de prijzen blijft verhogen, constructief laat zien geen enkele energie te steken in Nederland als Pokémon-land en met name de sets zo groot blijven, dat pakjes Pokémon-kaarten opentrekken bijna dezelfde ervaring begint te worden als gokken in een casino. Wat wél super tof is van instappen in Pokémon TCG, is de fantastische community in Nederland, die je overal bij wil helpen. Daarnaast kun je op de officiële Pokémon-website via de Event Locator allerlei Pokémon clubjes en events bij je in de buurt vinden, waardoor je wekelijks met gelijkgestemden in aanraking kunt komen en het spel kunt spelen. Wat ook wel grappig is, is dat je door Pokémon TCG te spelen bepaalde Pokémon gaat waarderen die je in de game of tv-serie echt helemaal niks vindt.

Karim en z'n vriendin Suzanne op de Pokémon TCG Regionals in Dortmund (2016)

Ben je alsnog van zins in te stappen in de TCG? Check dan ook Pokémon Trading Card Game Online! Waar de echte kaarten momenteel als een cashgrab aan kunnen voelen, is de online variant een stuk vrijgeviger en is het daardoor een super goede plek om in het spel te komen en het te oefenen. Daarnaast moet gezegd worden dat ieder fysiek pakje Pokémon-kaarten ook met een QR-code komt voor een pakje in Pokémon TCG Online, waardoor je dus eigenlijk altijd twee pakjes voor de prijs van één krijgt. Pokémon TCG Online is speelbaar op PC, iPad en Android-tablets. De client ziet er niet altijd even goed uit en heeft zeker z’n flaws, maar werkt in principe prima.
    

Bordspellen

Naast de videogames, het kaartspel, de films en de televisieserie zijn er natuurlijk ook talloze bordspellen te vinden van Pokémon. Zo zijn er verschillende Monopoly-versies te vinden van Pokémon, maar is er ook een versie van Sorry! te vinden in de stijl van Pokémon. Ook zijn er verschillende versies te vinden van Pokémon Yahtzee, is er een geheel eigen bordspel verzonnen in de vorm van Pokémon Master Trainer en kun je zelfs een schaakset vinden in de vorm van Pokémon.

Pokémon Monopoly (1999)

Is het de moeite waard een Pokémon boardgame te spelen? Als je van bordspellen houdt, zeker. Echter zijn veel bordspellen van Pokémon gewoon aangepaste versies van bordspellen die al bestonden en is het dus de vraag hoe zwaar je weegt aan het feit dat er Pokémon op het doosje staat. In the end blijft Monopoly gewoon Monopoly, maar is het voor een ieder natuurlijk anders tot in hoeverre Pokémon dat leuker of juist minder leuk maakt. Boardgames zijn in ieder geval niet de grootste pilaar in de Pokémon-franchise, laat dat duidelijk zijn.
   

Pokémon GO

Alhoewel Pokémon GO technisch gezien een videogame is, wilde ik ‘m toch even genoemd hebben. Gezien het fenomeen, dat ongeveer de hele wereld in z’n greep hield in de zomer van 2016, geen game is die is verschenen op een Nintendo platform en zo anders is dan de normale Pokémon games, verdient deze bijna Geocache-variant van Pokémon toch een plekje op deze lijst. De applicatie lanceerde in 2016 met een heleboel problemen en zonder de meeste grote functies die je van Pokémon gewend bent, maar wist toch eigenhandig de Pokémon-franchise opnieuw op de kaart te zetten voor het mainstream publiek. Niet dat Pokémon het moeilijk had, maar in de tijd van de Wii U kon Nintendo wel een succesje gebruiken en Pokémon GO zou er uiteindelijk ook voor zorgen dat Sun & Moon meer momentum kreeg.

Moet je nu nog/weer instappen in Pokémon GO? Eigenlijk wel! Alhoewel het op moment van schrijven echt ongelofelijk koud is buiten, is Pokémon GO een steeds completere game aan het worden. Inmiddels kun je vier generaties aan Pokémon vangen, kun je raid battles doen met je vrienden om legendarische Pokémon te vangen, is het mogelijk om Pokémon te ruilen en kun je tegen elkaar battlen, waardoor de applicatie steeds meer een echte game begint te worden. Zelf heb ik het af en aan gespeeld en ben ik aardig op weg om level 40 te worden. Zelf zou ik je aanraden de game nog eens een goede kans te geven als het straks weer lente wordt, gezien je in een hele andere wereld terechtkomt dan in 2016.

Ik had het hier nog kunnen hebben over allerlei toffe Pokémon merchandise en dat je zelfs - overigens super smerige - snoep kunt kopen van Pokémon, maar volgens mij zijn alle bovenstaande aftakkingen van de franchise, samen met de videogames natuurlijk, momenteel de steunpilaren van het koninkrijk dat Pokémon heet. Koninkrijk? Is dat een hint voor de volgende Pokémon games? Hmmm…

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord