Lesgeven met videogames: werkt dat? 

Lesgeven met videogames: werkt dat? 2020-05-08T16:37:31
Games zijn meestal bedoeld als entertainment, maar sommige zijn ook enorm leerzaam. Omdat veel studenten en leerlingen thuis voor de lol gamen, zouden videogames misschien wel een manier zijn om goed én leuk les te geven. Maar zijn games een goede toevoeging aan het onderwijs? We vroegen het aan een geschiedenisdocent die al jaren games inzet.

Momenteel zitten de meesten van ons thuis vanwege het coronavirus, zo ook leraren en leerlingen. Veel scholen maken gebruik van videobellen om lessen alsnog door te laten gaan. Sommige docenten grijpen daarbij naar videogames om les te geven. Een docent uit Montreal speelt met zijn klas Assassin’s Creed Odyssey om meer te leren over de tijd van de Oude Grieken. In andere gevallen komen leraren en leerlingen zelfs bij elkaar in Animal Crossing en Minecraft om daar les te krijgen.

Om het digitale leren toegankelijker te maken heeft Mojang de educatieve versie van Minecraft gratis gemaakt voor leerinstellingen. Minecraft: Education Edition bevat lessen voor onder andere wiskunde, natuurkunde, geschiedenis en kunst. Daarnaast kunnen leraren ook zelf lessen maken.

AC class

Games in de les

Geschiedenisdocent Tom de Kruif gebruikt al jaren games tijdens het onderwijs. De docent geeft nu zo’n zeven jaar les op het Rijnlands Lyceum en gebruikt games als Civilization, Assassin’s Creed, Battlefield en Stronghold als toevoeging aan zijn lessen. De Kruif is altijd al een gamende docent geweest en speelde in het begin vooral Fifa met een aantal leerlingen in de pauzes. Zo’n drie jaar na zijn start als docent gaf hij een les over revolutionair Parijs. Een stoffig onderwerp, volgens Kruif, dat ver van de leerlingen afstaat. Toen bedacht Kruif dat hij thuis nog Assassin’s Creed Unity had liggen. “Dus ik dacht: weet je wat, ik neem mijn PlayStation mee naar school en ga met de klas door revolutionair Parijs heen lopen om te zien hoe de Franse Revolutie er nu eigenlijk uitziet. Assassin’s Creed Unity werd zo het eerste spel dat ik actief heb gebruikt voor het onderwijs.”

unity

Ook tijdens de quarantaine worden games nog steeds gebruikt in lessen van het Rijnlands Lyceum. De Kruif laat trots weten hoe een andere docent bij hem op school Minecraft gebruikt om de leerlingen les te geven over kastelen. De leerlingen moeten binnen Minecraft kastelen bouwen. “Ze moeten ook een rondleiding geven door het kasteel en zelf onderzoek doen naar kastelen van vroeger. Daar krijgen ze dan een echt proefwerkcijfer voor.”

 

Effectief?

Of videogames een effectieve manier van leren zijn, is nog maar de vraag. Er zijn aardig wat onderzoeken gedaan over de effecten van videogames op motivatie in het onderwijs, maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar de educatieve waarde van videogames en de efficiëntie hiervan. Daarnaast richten veel onderzoeken zich vooral op de positieve effecten van gamificatie (het gebruik van games in het onderwijs) en niet op de negatieve effecten. Uit een onderzoek van de universiteit van São Paulo bleek dat veel studies ook negatieve effecten ondervinden, maar hier best snel overheen gaan. Veel onderzoeken hebben het over onverschilligheid, prestatieverlies en ongewenst gedrag.

De meeste van deze negatieve gevolgen van gamificatie zijn terug te leiden naar het verlies van motivatie en interesse. Volgens het onderzoek uit São Paulo ondervonden meerdere studies dat studenten aan het begin erg gemotiveerd waren, maar naarmate tijd verstreek videogames steeds minder goed werkten als motivator voor de lessen. Een onderzoek van de University of Wisconsin-Madison stelt dat het verlies aan motivatie ook kan komen omdat iets als minder leuk wordt ervaren wanneer iemand je iets opdraagt.

LIS 

Verschilt per leerling

Daarnaast verschilt het effect van games ook per leerling. Niet alle leerlingen voelen zich aangetrokken tot games. Deze leerlingen zullen daarom niet per se meer gemotiveerd raken door het toepassen van videogames. Leerlingen die niet van gamen houden hebben daarnaast nog een nadeel. Voor deze leerlingen zal het lastiger zijn om gewend te raken aan de complexiteit van games, zoals de besturing.

Hoe effectief videogames zijn als toepassing in het onderwijs is nog niet bekend. In 2017 verscheen een studie die meerdere onderzoeken over gamificatie met elkaar vergelijkt. Het blijkt dat games wel degelijk effectief kunnen zijn in het onderwijs, maar dat onderzoeken té breed zijn om een concrete conclusie te trekken. Daarbij is er nog geen onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van games in het onderwijs, zijn studies vooral gericht op studenten, en niet jongere leerlingen, en zijn de onderzochte vakken en studies eenzijdig. Of games nuttig zijn om iets van te leren, is dus nog niet bewezen.

Tom de Kruif ziet deze ondervindingen zelf ook terug in zijn lessen. “Wanneer ik games gebruik in de les, vinden veel leerlingen dat heel leuk en zijn ze erg enthousiast. Althans, in het begin. Aandacht heb ik grotendeels wel, maar wil je meer de diepte ingaan, dan wordt het effect afhankelijk van de leerlingen”, legt de Kruif uit. Hij vertelt vervolgens dat dit eigenlijk niet zo gek is en dat je deze verschillen met alle opdrachten die docenten maken hebt. “Stel je maakt een hele creatieve opdracht die niets met games te maken heeft, zelfs dan heb je altijd een paar leerlingen die dat wat minder leuk vinden. Dat is gewoon onderdeel van het vak.”

 

Kritiek

“Er is best wel wat kritiek geweest op mijn manier van lesgeven. Games waren te agressief en niet realistisch genoeg, maar,” stelt de Kruif “dat is juist het punt. Als de games niet realistisch zijn, kunnen de leerlingen aangeven wat er niet realistisch is en dan zijn ze dus aan het leren. Op het moment dat mijn leerlingen een spel spelen over de Eerste Wereldoorlog en mij vertellen wat er niet klopt, denk ik bij mezelf: kijk die hebben iets geleerd.”

 Battlefield

Meer onderzoek

Volgens de Kruif zullen games nooit de lessen vervangen, maar kunnen ze zeker een goede toevoeging zijn aan het onderwijs. “Ik denk dat games op termijn een integraal onderdeel van onze lessen worden. Het ervaren van de geschiedenis en het kritische denken is een enorme toevoeging aan geschiedenislessen, games kunnen dat als geen ander bewerkstelligen.”

De recente ontwikkelingen rondom het gebruik van videogames in de lessen lijkt er op z’n minst voor te zorgen dat meer onderwijsinstellingen en docenten het gebruik van videogames in gedachten nemen. Denk aan de Poolse overheid die een Minecraft-server aanmaakt voor het onderwijs en leraren die in videogames met de klas samenkomen om les te geven.

Minecraft

Door de huidige quarantaine is virtueel lesgeven belangrijker geworden en videogames zijn daarin een uitkomst. Met games die zichzelf al ontwikkelen om educatief te zijn, brengt dit de game industrie en scholen steeds dichter bij elkaar. Of het toepassen van videogames in lessen ook daadwerkelijk effectief is, moet echter nog maar blijken uit toekomstige onderzoeken.

REACTIES (4) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord