Iconische filmregisseurs: Alfred Hitchcock 

Iconische filmregisseurs: Alfred Hitchcock 2018-10-15T11:14:58
Vogels, mannen met messen, hoogtes: doodeng zijn ze. Tenminste, vooral dankzij één iconische filmregisseur. LauraJenny kan deze featurereeks natuurlijk niet doorgaan zonder deze man een dikke vette ode te geven: the master of suspense… Alfred Hitchcock.

hitchcock
  

De Britse Alfred Hitchcock had een enorm macaber gevoel voor humor. Zijn duistere humor werd in het sociale leven niet door iedereen gewaardeerd, maar in zijn films des te meer. Hij hield van blonde vrouwen, wat vooral tot uiting kwam in de keuzes voor zijn actrices. Nog bekender is echter zijn stijl van filmen. Die bekende Hitchcockeriaanse stijl van filmen is meteen herkenbaar: hij gebruikte de camera om de blik van een mens na te bootsen en hij gebruikte natuurlijke kaders om de bioscoopbezoeker nog meer angst aan te jagen.

vertigo
  

Grote hoogten en een paar mindere films

Hitchcock begon al vroeg met films en maakte er uiteindelijk een heleboel. Bijna allemaal werden heel erg goed bevonden, maar er waren er een paar die minder goed in de smaak vielen: Waltzes from Vienna, Jamaica Inn, Under Capricorn en Number Seventeen. Heel slecht waren die echter ook weer niet. Hitchcock wist precies wat hij deed. Dat werd ook beloond: maar liefst 38 van zijn films hebben op RottenTomatoes een score van 80% of hoger.

Hij was een enorme perfectionist. Van The Man Who Knew Too Much, Rear Window, Rope, The Trouble with Harry en Vertigo kocht hij de rechten zodat ze pas konden worden vertoond wanneer hij dat zei. Zijn perfectionisme maakte hem overigens niet per se een heel prettige man om mee te werken of mee te leven. Dat zie je bijvoorbeeld in de film Hitchcock (2012). Hij maakte het zijn acteurs ook enorm moeilijk, maar hij meende dan ook dat acteurs als vee moesten worden behandeld. Ach, het leverde hem uiteindelijk wel 46 Oscar-nominaties en 6 gouden beeldjes op.

Toen hij in 1979 zijn Lifetime Achievement-prijs mee naar huis kreeg voor de ruim vijftig films die hij in zestig jaar maakte, grapte hij dat hij vast bijna dood ging. Nog geen jaar later was dat ook zo, op 80-jarige leeftijd. Gelukkig hebben we een indrukwekkend aantal films waarvan filmmakers nog altijd veel leren en waarvan het publiek nog altijd geniet.

catch
  

Tien fantastische Hitchcock-kaskrakers

“Why, she wouldn’t even harm a fly…”
Psycho - Hoewel het eerste stuk van Psycho iets heel anders is dan je zou verwachten, is het juist dat verschil dat Psycho zo psycho maakt. De gillende vioolkrassen, de nietsvermoedende, douchende schoonheid en de persoon met het mes is slechts een deel van wat Psycho zo geweldig maakt: het is vooral het brein van de narcistische, nare Bateman dat het geheel zo huiveringwekkend maakt.

“Only one is a wanderer; two together are always going somewhere.”
Vertigo - De poster is al geweldig, maar Vertigo zelf is dan ook een meesterwerk. Als een detective (James Stewart) de hots krijgt voor een blondje (Kim Novak), krijgt hij wat ethische problemen. Hij moet haar volgen, maar hij wil haar ook iets te graag volgen. Dat is echter wel lastig als je bang bent voor hoogtes en ze graag je grenzen opzoekt.

“Something wrong with your eyes?” “Yes, they’re sensitive to questions.”
North by Northwest - Acteur Cary Grant werkte vaker met Hitchcock samen en zo ook in North by Northwest, waarin hij op iconische wijze een reclamebons speelt die voor iemand anders wordt aangezien. Het is af en toe moeilijk er zelf niet paranoïde van te worden. Grappig detail: het was eigenlijk de bedoeling dat Cary Grant zich in de neus van Abraham Lincoln zou verstoppen en dan zou niezen, waarna de bad guys hem zouden spotten. Zo intiem dichtbij Mount Rushmore filmen lukte echter niet.

“I may be old-fashioned, but I thought murder was against the law.”
Strangers on a Train - Spanning en sensatie is iets dat je zeker kunt voelen in Strangers on a Train. Er gebeuren vreemde dingen en niemand kan elkaar helemaal vertrouwen in deze film die draait om het plotten van een moord, zonder daar ook daadwerkelijk voor op te hoeven draaien.

“Why are they doing this, why are they doing this?”
The Birds - Zit je lekker in je bootje in de Bodega Bay, komt er ineens een groep dolle meeuwen op je af. Zeker als je het al niet zo hebt op gesnavelte, dan kan The Birds je heel goed dat randje overduwen. The Birds is echter cinematografisch ook interessant: het is simpel, maar Hitchcock speelt zo goed met de magie van suggestie: heerlijk!

“Dying together’s even more personal than living together.”
Lifeboat - Iedereen die weleens een film heeft gezien die zich in zijn geheel afspeelt op een boot, weet wat ie kan verwachten. Gevoelens van leegte, eenzaamheid, drama op zee en een interessant psychisch spel tussen de verschillende opvarenden. In Lifeboat wordt een groep mensen aan elkaars lot overgelaten in een reddingsboot en aangezien ze allebei uit schepen komen die met elkaar in oorlog waren voordat ze zonken, is dat een boottochtje dat boeit.

“Nothing has caused the human race so much trouble as intelligence.”
Rear Window - Hitchcock vond het leuk om zijn publiek onaangenaam te laten voelen, meestal vooral door je het idee te geven dat je een pottenkijker bent. Rear Window is daar het beste voorbeeld van, mede omdat de film draait om een fotograaf, wat natuurlijk ook een ultiem voyeuristisch beroep is.

“There’s nothing like a love song to give you a good laugh.”
Notorious - Samen met Psycho en Vertigo heeft Notorious in veel lijstjes de nummer 1 positie als het gaat om beste Hitchcockfilms. Notorious gaat meer over liefde en seks dan zijn andere films, maar dan op een heel verknipte manier. Ingrid Bergman speelt een vrouw die wordt gechanteerd door een man waarop ze uiteindelijk verliefd wordt.

“I am mrs. de Winter now!”
Rebecca - In zijn eerste grote Hollywood-productie koos Hitchcock een wat meer gothic benadering, met hier en daar een vleugje humor. De flick draait om een stinkend rijke weduwnaar die weliswaar een nieuwe liefde heeft gevonden, maar haar het idee geeft dat ze slechts leeft in de schaduw van zijn eerste lief: Rebecca. Dat kan je natuurlijk helemaal gek maken vanbinnen en Hitchcock geniet er duidelijk van die gevoelens een hoofdrol te geven in deze bijzondere film.

“People don’t commit murder on credit.”
Dial M for Murder - De meningen over Dial M for Murder zijn verdeeld, maar ik doe hem er toch in want het is mijn feature, mwahaha! Maar ook omdat het toont dat Hitchcock niet per se alleen op ouderwetse manieren films maakte. Er wordt gebruikgemaakt van 3D-fotografie waardoor je nog meer in het claustrofobische verhaal wordt getrokken. Gaat de huurmoordenaar toch de vrouw vermoorden van wie haar man de opdracht verstrekte tot moord? Een heerlijk plot ontvouwt zich, al is het hier en daar wel bijna toneelachtig. Maar dat de film met Gracy Kelly is, is toch ook wel een flink pluspunt.

dial m for murder
  

Grappige feitjes

Hij wilde ooit in Disneyland filmen, maar Disney vond dat niet zo goed omdat hij die “ranzige film” had gemaakt, refererend aan Psycho. Hitchcock zou het zelf niet kunnen zeggen, want hij kijkt zijn eigen films liever niet. Hij kon zich niet voorstellen hoe mensen het aankonden om zijn films te bekijken. Overigens heeft hij wel geprobeerd van Psycho alle boeken te kopen, zodat niet al te veel mensen konden weten hoe zijn film zou eindigen. Hij sprak bovendien de aller kortste Oscar-acceptatiespeech ooit uit:


  

Hitchcockfilms mogen dan oud zijn, ze weten de tand des tijds vaak heel goed te doorstaan. Probeer er eens een! Wil je meer weten over iconische filmregisseurs? Lees dan de feature over Steven Spielberg of die van Stanley Kubrick. Volgende maand zijn we terug met een nieuwe!

psycho

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord