Het God of War einde uitgelegd – God of War 2 verwachtingen 

Het God of War einde uitgelegd – God of War 2 verwachtingen 2018-05-06T13:58:15
PeterKoelewijn heeft God of War PS4 uitgespeeld! Met trillende handjes legde hij de controller neer en begon hij meteen met het schrijven van deze Feature. Want wat gebeurt er precies allemaal in het God of War einde en wat kunnen we verwachten van de volgende game?

De nieuwe God of War is een gigantisch succes onder reviewers en gamers. Dus wees niet verrast dat de game flink wat beloftes maakt voor een sequel! Sterker nog, Sony Santa Monica heeft genoeg materiaal om wel 5 vervolgen te maken. Er zitten zoveel details in het laatste uur van de game dat ik er een Feature aan ga wijden. Dus…

WAARSCHUWING SPOILERS HIERONDER! LEES DEZE FEATURE PAS VERDER ALS JE GOD OF WAR HEBT UITGESPEELD!

God of War

Kratos verklaart de oorlog aan de Aesir

Het laatste epische gevecht tegen Baldur is er een voor in de boekjes. Baldur was aanvankelijk onsterfelijk gemaakt met magie van Freya en slechts één ding kon de spreuk breken: de mistletoe pijlen van Atreus. Daardoor kon Kratos Baldur z’n nek breken en hem werkelijk doden. Maar waarom haalt hij de woede van Asgard en Freya op zich?

Het is een van de sterkste momenten uit de game, waarin Kratos zijn nieuwe levensovertuiging kracht bijzet. Jarenlang haatte hij zichzelf voor wat hij was geworden en schaamde hij zich voor het doden van zijn vader en andere onschuldige goden. In God of War leert hij zichzelf opnieuw accepteren en via zijn zoon (en indirect het nalatenschap van de god Tyr) te beseffen dat er goede goden kunnen bestaan.

Kortgezegd ontpopt Kratos zich van monster tot een antiheld, die Baldur doodt omdat de god zijn moeder wil wurgen en zo in dezelfde spiraal van haat terecht zou komen als Kratos lang geleden. Kratos neemt daarmee dezelfde plaats in als zijn vader Zeus ooit, aan het begin van God of War 2. Hij citeert Zeus zelfs toen hij Kratos doodde: “The cycle ends here.”

De woede van Thor had Kratos al op de hals gehaald met het doden van zijn zonen Magni en Modi. Maar met de dood van Baldur krijgt hij direct met Odin en de rest van Asgard te maken. En uiteraard ook Freya.|
   

De wraak van Freya

In een epische speech na de dood van Baldur, maakt Freya duidelijk dat ze de rest van haar leven zal wijden aan het vernietigen van Kratos. Baldur wilde haar doden maar ze bleef van hem houden en probeerde er alles aan te doen om de profetie (“Baldur zou onnodig gedood worden door iemand”) niet uit te laten komen. Vandaar de sterke magie die hem onsterfelijk maakte.

God of War

Het is duidelijk dat ze je bondgenoot was tijdens deze game maar dat ze in het vervolg lijnrecht tegenover Kratos komt te staan. Freya is een formidabele vijand die door haar voormalige echtgenoot, de oppergod Odin, wel flink wordt ingeperkt. Zo kan ze Midgard niet verlaten en kan ze geen enkel wezen kwaad doen. Er worden echter hints gegeven over wat haar volgende zet wordt. Wie de Valkyrie-sidequest voltooit, krijgt te horen dat Freya de ware koningin is van de machtige strijdengelen. Bovendien vraagt ze aan Mimir, tijdens Kratos’ en Atreus’ reis door Jotunheim, naar de locatie waar Odin haar Valkyrie-vleugels heeft verstopt. Is ze van plan om haar vleugels terug te krijgen en krijgt ze de strijdengelen opnieuw aan haar kant om wraak op Kratos uit te oefenen?
    

De profetie van de reuzen

De grootste WTF-gebeurtenissen vinden plaats in Jotunheim. Ogenschijnlijk zijn de reuzen uitgestorven in eigen land en hebben ze met hun laatste krachten een tempel gebouwd die het verleden, heden en de toekomst van Atreus illustreert. Atreus merkt op hoe raar dit is, maar tijdreizen is iets waar Kratos eerder op is gewezen. Het tijdverloop tussen de Nine Realms verschilt sterk van elkaar. Ook zijn er goden die visioenen kunnen krijgen van de toekomst  (Er wordt gehint dat Atreus deze kracht heeft) en zelfs de macht hebben om de tijd te ‘breken’. De gigantische slang Jormugandr is hier het bewijs van. Tijdens Ragnarok (de langverwachte eindstrijd tussen de Noordse goden en alle Realms) vecht hij met Thor en is hun gevecht zo intens dat hij terug in de tijd wordt ‘geslagen’; althans zo luidt Mimirs versie van de legende. Dit verklaart waarom de World Serpent Atreus vaag herkent. Jormugandr is namelijk de zoon van - doe even je gordel om want dit is heftig - de zoon van Loki en dus Atreus!
     

De ware identiteit van Atreus

Na het verspreiden van Faye’s as merkt Atreus aan zijn vader op dat hij een ding niet snapt aan de profetie. De reuzen noemen hem niet Atreus maar Loki. Kratos reageert hier verrast op en zegt dat zijn moeder hem graag Loki had willen noemen maar dat hij voor Atreus koos. Het is duidelijk dat Faye’s laatste wens eigenlijk bedoeld was om Atreus in contact te brengen met de profetie en zijn ware naam.

God of War

Loki is een populaire god en niet alleen vanwege de Marvel-films. Hij heeft altijd al bekend gestaan als een halfreus-halfgod, extreem intelligent, sluw en ook een enorme onruststoker. Veel bekende verhalen gaan over zijn streken en hij heeft een flinke hand in het veroorzaken van Ragnarok. Dat laatste deel heeft Sony Santa Monica in God of War verwerkt door de dood van Baldur het begin van Ragnarok te maken.
     

De dood van Kratos?

Maar er is nog een schokkend detail dat de profetie onthult: de mogelijke dood van Kratos! De bedekte schildering toont Kratos in de armen van Atreus, die uit zijn mond blijkbaar een kleine Jormugandr lijkt te toveren. Het is extreem kryptisch maar hint duidelijk naar het einde van Kratos. Is het mogelijk dat Atreus / Loki het nieuwe hoofdpersonage wordt van God of War 2? En wie is er sterk genoeg om Kratos aan zijn eind te helpen?

God of War           

Kratos versus Thor!

Jawel, Thor zit in de game! Een beetje… wat licht teleurstellend is, maar zijn entree is wel gruwelijk. Wie na de credits terugkeert naar Kratos’ hut, krijgt een cutscene te zien waarin vader en zoon in slaap vallen. Atreus krijgt een visioen van een paar jaar in de toekomst, waarin ze ruw worden gewekt door een donderstorm. Kratos opent de deur en ziet de mysterieuze gedaante van iemand omringt door bliksem. Zijn wapperende mantel onthult de beroemde hamer Mjölnir!

God of War

Het mag duidelijk zijn: in God of War 2 wordt Thor een eindbaas! Bring it on Bliksembitch! BRING! IT! ON!
    

Kratos versus Odin!

Een andere god die indirect veel aandacht krijgt is Odin. De machtigste god uit de Noordse mythologie en vader van Thor, Baldur en Tyr. De verhalen die Kratos en Atreus horen schilderen een krankzinnige dictator die alle kennis wil bezitten en alle werelden moet overheersen. Alles waar hij geen macht over heeft is per definitie een vijand. Via zijn huwelijk met Freya en het gevangenschap van Imir weten we ook dat hij extreem wreed en manipulatief kan zijn.

Met de kennis van het einde weten we nu dat Odin Baldur op Kratos afstuurde omdat hij wist dat Faye de laatste reuzin in Midgard was. Gezien zijn raven overal zijn, kunnen we er ook vanuit gaan dat hij weet dat Atreus de zoon van Kratos en Faye is. Of… weet hij misschien nog meer? Gaat Sony Santa Monica voor de letterlijke vertaling van de legendes en onthult Odin in de volgende game dat hij eigenlijk de vader van Loki is? De game laat geen beelden van Faye en Kratos samen zien, noch hoe ze elkaar ontmoet hebben. Ik denk dat dit expres is om ons hierover te laten speculeren!
    

Kratos versus Loki?

Vader en zoon lijken elkaar eindelijk te hebben gevonden op het eind van God of War. De muurschildering uit de profetie kan echter ook duiden op een gevecht tussen Kratos en Loki. De zoon die de ouder dood is een thema dat door de hele game rondspookt, dankzij de demonen waarmee Kratos worstelt en de vloek waarmee Freya haar zoon opzadelt. Gaat Atreus zich toch tegen Kratos keren? Of is het Kratos die Atreus in een onmogelijke situatie dwingt? Of is het toch Thor die zich als een eikel gaat gedragen?
    

Tyr en de God of War Extended Universe!

Tot slot een andere belofte die God of War halverwege de main story maakt, in de geheime kamer van Tyr’s Temple. Tyr is de Noordse oorlogsgod, maar in tegenstelling tot Kratos stond hij bekend om zijn wijsheid en vredelievendheid. Tyr bouwde daarom mee aan de portalen tussen de 9 Realms en hielp later de reuzen te ontsnappen uit Midgard door hun portaal te verstoppen voor Odin. De Alvader was zo geïntimideerd door Tyr dat hij hem kort daarna vermoordde.

In de geheime kamer van Tyr’s Temple komen Kratos en Atreus erachter dat Tyr de wereld heeft rondgereisd, om kennis uit te wisselen met andere culturen... en goden! Muurschilderingen tonen niet alleen symbolen van Kratos’ Griekse mythologie, ook die van de Keltische, Japanse, Egyptische en Meso-Amerikaanse mythologieën. Oh yeah, we gaan dit doen: het God of War Extended Universe!

De kans is klein dat Kratos in de volgende game een goddelijke Avengers opricht om Odin en z’n Infinity Gauntlet te verslaan… but a man can dream!
     

Tot zover het einde van God of War uitgelegd. Game director Cory Barlog heeft al bevestigd dat er een vervolg komt en dat ze materiaal hebben om nog 5 games te produceren. Gezien de PS4 al wat jaren meegaat, moeten we er rekening mee houden dat God of War 2 voor de PlayStation 5 wordt ontwikkeld. Hebben jullie er al zin in? En wat zou je graag willen zien in het God of War vervolg?

REACTIES (8) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord