Het belangrijkste gamenieuws van 2017 

Het belangrijkste gamenieuws van 2017 2017-12-24T23:28:11
365 dagen, 52 weken en 12 maanden. Een jaar klinkt best lang, maar vliegt toch zomaar voorbij. Geen wonder dat je niet precies meer weet wat er in maart of juli gebeurd is. Als geheugensteuntje schreef Alie dit overzicht met het belangrijkste gamenieuws van 2017.

We nemen bijna afscheid van 2017. Het is daarom de hoogste tijd voor een terugblik. In deze feature neem ik het jaar door met een overzicht van een aantal belangrijke gamenieuwtjes. Voor elke maand heb ik een aantal nieuwsfeiten en trailers op een rijtje gezet. 
   

Januari – reveal van de Nintendo Switch

Januari stond vooral in het teken van de Nintendo Switch. In een livestream leerden we alles over de nieuwste console van het Japanse bedrijf, waaronder de prijs en de releasedatum.

“Vandaag heeft Nintendo tijdens een speciale Nintendo Direct bekendgemaakt dat de Nintendo Switch verschijnt op 3 maart. De nieuwe console van het bedrijf kenmerkt zich doordat je er zowel op een tv mee kunt gamen, maar ook als handheld te gebruiken is. De Nintendo Switch is verkrijgbaar voor 299 euro.”

Tijdens die livestream ging Nintendo ook meteen in op twee games voor de Switch: Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Het nieuwste avontuur van Link ging zelfs een launch game voor de console worden.

In januari werden ook nog de winnaars van de Steam Awards 2016 bekend gemaakt en kregen we een shitload aan informatie over Mass Effect: Andromeda, waaronder een releasedatum. Daarnaast beloonde Marvin Gravity Rush met een mooi cijfer. Helaas was niet al het nieuws in januari zo leuk... Microsoft maakte namelijk bekend dat ze Scalebound cancelden.


        

Februari – E3 geopend voor publiek

In februari leerden we dat de E3 voor het eerst in haar geschiedenis de deuren zou openen voor gewonen stervelingen.

“De E3 opent haar deuren voor het allereerst voor het publiek. Het evenement dat door The Entertainment Software Association (ESA) wordt georganiseerd stelt 15.000 kaarten beschikbaar voor iedereen met het geld om een kaartje te kopen. Er is al heel lang vraag naar een publieke E3, maar tot dit jaar hield de ESA de deuren dicht.”

Er was deze maand ook bijzonder nieuws uit eigen land, zo bleek de MediaMarkt in Groningen de eerste ter wereld die The Legend of Zelda: Breath of the Wild te koop heeft aangeboden.

Ook begonnen de eerste geruchten over de Tweede Wereldoorlog-setting van Call of Duty te circuleren en bevestigde Activision dat Destiny 2 nog in 2017 uit zou komen. Een andere game die officieel bevestigd werd, was Middle-earth: Shadow of War. Ten slotte was er nog een fittie tussen Oculus en Zenimax en ging Wouter erg lekker op Horizon Zero Dawn.


         

Maart – Nintendo Switch verkoopt geweldig

Ook maart stond grotendeels in het teken van de Nintendo Switch. Al snel na de release van de console bleek het de snelst verkopende Nintendo-console ooit in Europa, Amerika en Australië.

“Nintendo Europe heeft bevestigd dat ook het Europese verkooprecord van Nintendo-consoles door de Switch is verbroken. Exacte cijfers zijn niet gegeven, maar de nieuwe console van het Japanse bedrijf is tijdens de eerste twee dagen na de lancering vaker over de toonbank gegaan dan oud-recordhebber de Wii. Het record werd eerder al in Noord- en Zuid-Amerika verbroken.”

Je kon dit jaar sowieso niet om Nintendo heen, zo was er ook vrijwel wekelijks nieuws over Pokémon GO. We leerden deze maand bijvoorbeeld dat de game al 650 miljoen keer gedownload was en dat er legendaries aan zaten te komen, evenals drie grote updates.

Ook was er goed nieuws voor fans van Horizon Zero Dawn: de game van Guerrilla Games zou namelijk een verhaaluitbreiding krijgen. Liefhebbers van Uncharted kwamen er wat dat betreft bekaaider vanaf. Verder was er een hoop te doen over de gezichtsanimaties in Mass Effect: Andromeda; er waren een hoop patches nodig om deze te verbeteren. En ten slotte was er dan nog de Destiny teaser trailer. Jurjen heeft er waarschijnlijk sowieso niets van meegekregen, aangezien hij druk was met The Legend of Zelda: Breath of the Wild.


    

April – onthulling van Call of Duty: WWII

In april werd de nieuwe Call of Duty onthuld. Eerdere geruchten bleken waar: de shooter keerde met CoD: WWII terug naar zijn roots.

"Call of Duty: WWII krijgt natuurlijk een uitgebreide singleplayer campaign en volgens Simon ervaar je hierin de Tweede Wereldoorlog op traditionele wijze. Je trekt tijdens het verhaal samen met de geallieerden door gebieden als Frankrijk en België, richting het Duitse Aken. Het moet een persoonlijk verhaal worden dat indruk maakt op de gamer."

Er volgden deze maand meer onthullingen. In het specifiek die van Star Wars Battlefront 2 en de Nintendo New 2DS XL. Daarnaast kreeg Uncharted: The Lost Legacy een releasedatum. Verder was er ook nog steeds een hoop gedoe rondom de gezichtsanimaties in Mass Effect: Andromeda. Samuel schonk zijn aandacht echter aan Persona 5, dat volgens hem een “onovertroffen dosis swagger” bezit.

Ten slotte raakten steeds meer mensen verslingerd aan PlayerUnknown’s Battlegrounds. De game bleek een hit op YouTube en Twitch, zodat de early access-game na 16 dagen al een miljoen keer verkocht werd.

   

Mei - Red Dead Redemption 2 uitgesteld

Mei stond in het teken van een fiks aantal aankondigingen van nieuwe games. Zo leerden we van het bestaan van Mario + Rabbids: Kingdom Battle, Far Cry 5, The Crew 2, WRC 7, Darksiders 3 en Life is Strange: Before the Storm.

Fijn nieuws, maar het viel voor velen toch een beetje in het niet bij het uitstel van Red Dead Redemption 2. Rockstar maakte bekend dat hun game niet meer in 2017 uit zou komen, maar pas in april 2018 in de schappen zal liggen.

"2017 zou een legendarisch gamejaar worden volgens velen, maar of dit jaar nog steeds zo legendarisch genoemd kan worden met dit laatste nieuwtje valt over te discussiëren. Red Dead Redemption 2 is namelijk vertraagd naar de lente van 2018. Rockstar was gelukkig wel zo lief om wat nieuwe screenshots van het spel te delen."

Ander nieuws was er over twee van de grootste games, die we nog wel in 2017 mochten verwachten: Destiny 2 en Star Wars Battlefront II. Zo was er een grote gameplay reveal voor Destiny 2, met de allereerste gameplaybeelden van de game van Bungie. De ontwikkelaar leek geleerd te hebben van de voorganger. Dat beloofde ook EA, zo zou Star Wars Battlefront II drie keer zoveel content krijgen dan het eerste deel.

Ook maakten ontwikkelaars in mei voorzichtig hun E3-plannen openbaar. Nintendo zou bijvoorbeeld Super Mario Odyssey in de spotlight zetten. Daarnaast kon je lezen waarom Wouter Injustice 2 een Gold Award uitdeelde.


    

Juni – de Xbox One X en het andere E3-nieuws

Al voor de E3 in juni wisten we van het bestaan van de Xbox One X. We kenden de Microsoft-machine toen alleen nog onder de naam Project Scorpio. De consolefabrikant ruimde een groot gedeelte van de persconferentie in om te praten over de Xbox One X. We leerden bijvoorbeeld dat we de console op 7 november mochten verwachten en dat deze een prijskaartje van €499 mee zou krijgen.

"Vorig jaar tijdens de E3 werd de nieuwe Xbox met de werknaam Project Scorpio aangekondigd. Vandaag heeft Microsoft op de persconferentie tijdens de E3 de belangrijkste details rondom de nieuwe spelcomputer die 4K resoluties kan weer geven zonder gebruik te maken van upscaling technieken, vrijgegeven. De nieuwe spelcomputer van Microsoft gaat de Xbox One X heten en is de krachtigste spelcomputer ooit gemaakt."

Uiteraard stond de E3 van 2017 vooral bol van de nieuwe games. Om maar even een aantal aankondigingen te noemen: Need for Speed: Payback, Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon, Assassin's Creed Origins, Wolfenstein II: The New Colossus, Beyond Good and Evil 2, een Pokémon RPG voor de Switch, Metroid Prime 4, Metroid: Samus Returns en Anthem. Lupe zette ze allemaal voor je op een rijtje in deze feature.

Ook werden we verblijd met een aantal (globale) releasedata, zoals van Cuphead, Uncharted: The Lost Legacy, Gran Turismo Sport, God of War 4 en Super Mario Odyssey. Maar zelfs tijdens zo’n feestelijke gamemaand moest er een domper zijn: Middle-earth: Shadow of War werd uitgesteld naar oktober. Samuel vond temidden van al deze drukte toch nog een momentje om Tekken 7 te checken.


    

Juli – Summer Games Done Quick breekt record

De gamewereld moest in juli effe bijkomen van het geweld van de E3. Gelukkig was er toch nog voldoende om over te schrijven, zoals bijvoorbeeld over Summer Games Done Quick. De speedruns brachten namelijk in totaal 1,7 miljoen dollar op voor Artsen Zonder Grenzen.

"Een week speedrunnen op Summer Games Done Quick is ten einde gekomen met een nieuw record. Vorig jaar wist SGDQ namelijk bijna $1,3 miljoen op te halen. Deze editie sloot de stream af met een eindbedrag van ruim $1,7 miljoen. Dit mooie resultaat wordt gedoneerd aan Artsen Zonder Grenzen."

Daarnaast kregen we in juli nog wat updates over Destiny 2 en Call of Duty: WWII. Ook bleek dat Uncharted: The Lost Legacy op tijd af zou zijn, leerden we dat we nog wel even moeten wachten op de Pokémon RPG voor de Switch en maakte Phil Spencer bekend dat de pre-orders voor de Xbox One X snel live zouden gaan.

PlayerUnknown’s Battlegrounds bleef ook in de zomer onverminderd populair, zo werd de game meer gespeeld dan titanen als GTA V en Fallout 4. Er logden in juli maar liefst 481.219 spelers in om een potje te knallen. Wouter testte de andere gadget van de zomer: de New Nintendo 2DS XL.


    

Augustus – de maand van Gamescom

Vooral het einde van het jaar stond in het teken van microtransacties en lootboxes. De eerste negatieve geluiden ontstonden echter al in augustus. Toen bleek namelijk dat ook Middle-Earth: Shadow of War microtransacties zou bevatten.

"Middle-Earth Shadow of War bevat micro-transacties. Als het bouwen van een leger Orcs en andere engerds je niet snel genoeg gaat met je magische hand, dan koop je gewoon wat extra personages. Je kunt ze weliswaar niet uit een rijtje uitkiezen, maar je koopt loot-kistjes, exp-boosts en War Chests. In War Chests zitten Orcs, maar de loot-kistjes bevatten alleen wapens en armor om je personage sterker te maken."

2017 was echter niet alleen het jaar van microtransacties, maar ook van Pokémon GO. Een gestage stroom van nieuwtjes en trailers passeerde de revue, met daarin onder meer aandacht voor de legendarische Pokémon.

Daarnaast stond augustus natuurlijk in het teken van Gamescom, zo liet EA zich ontvallen dat er echt wel meer Mass Effect-games aankomen, gaf Blizzard een dikke voorproef op hun Blizzcon en bleek PlayerUnknown's Battlegrounds eind 2017 op de Xbox One te verschijnen. Waar Wouter de tijd vandaan haalde om Mario + Rabbids: Kingdom Battle te reviewen, blijft dan ook een raadsel.


      

September - de opkomst van PlayerUnknown's Battlegrounds

Al eerder dit jaar waren de tekenen zichtbaar: PlayerUnknown's Battlegrounds kon wel eens heel groot worden. In september werden echter alle records gebroken. De game bereikte het hoogste gelijktijdige aantal spelers op Steam ooit.

"Wederom een bericht over recordbrekend nieuws van PUBG, echter is het deze keer een echte knaller: PUBG heeft 1.349.548 spelers tegelijkertijd online gehad die elkaar lekker kapot knallen op een eiland. Hiermee hebben ze het record van DOTA 2 verbroken; namelijk 1.291.328 gelijktijdige spelers. Creative director Brendan Greene heeft ook aangegeven dat het spel meer dan 10 miljoen keer over de digitale toonbank is gevlogen."

Het tweede grote nieuws van september was de launch van de tweede mini-console van Nintendo: de SNES Classic Mini. Het apparaatje dat wij veelal de Mini SNES noemen, was uiteraard meteen overal uitverkocht. Toch was er ook goed nieuws, zo beloofde Nintendo genoeg kleine consoles te produceren, ook in 2018.

Ander nieuws stond onder meer in het teken van Games Done Quick, de aankondiging van Okami HD en het goud gaan van South Park: The Fractured but Whole. Ook was er veel nieuws over de reboot van God of War, konden we eindelijk een blik werpen op de gameplay van de singleplayer van Star Wars Battlefront II, en gaven Tjeerd en Wouter ons het verlossende woord over Destiny 2.


    

Oktober – 27/10 de gamedag van het jaar

27 oktober was toch wel de gamedag van het jaar. Drie van de grootste games van het jaar kwamen op dezelfde dag uit. Ik heb het natuurlijk over Assassin’s Creed Origin, Wolfenstein II: The New Colossus en Super Mario Odyssey. De gelukkige die deze laatste mocht reviewen, was Jurjen. Hij had namelijk als een van de eersten ter wereld beschikking over de beste game ooit gemaakt.

Sowieso was de gehele maand oktober een lekkere gamemaand, zo was er ook nog de Paris Game Week. Vanuit Parijs kwamen er een aantal heerlijke trailers tot ons, waaronder die van The Last of Us Part 2. Ook was er een Gouden Kalf voor Horizon Zero Dawn en kregen Shadow of the Colossus en de Switch-versie van DOOM releasedata.

Een maand vol ups bestaat echter niet, ook niet in gameland. Er was helaas ook slecht nieuws, zo bleek EA over te gaan tot de sluiting van Visceral Games, hetgeen grote gevolgen beloofde te hebben voor de Star Wars-game die aldaar ontwikkeld werd.

"EA executive vice president Patrick Söderlund maakte vandaag in een blog bekend dat EA de deuren van Visceral Games sluit. Visceral Games was verantwoordelijk voor games als Dead Space en Battlefield Hardline. En sinds 2013 werkte men aan een Star Wars-game."

En ten slotte namen we in oktober alvast een kleine aanloop naar de lootbox-ellende van november. Het ware einde van Middle-earth: Shadow of War bleek namelijk verrekte lastig te behalen zonder wat extra geld uit te geven. In de bèta van Star Wars Battlefront II werd duidelijk dat ook deze game spelers de portemonnee wilde laten trekken. DICE beloofde aan de slag te gaan met de kritiek... Een andere ontwikkelaar die probeerde damage controle uit te voeren, was CD Projekt Red. Nadat ontevreden werknemers ontslag namen en we toch wel heel lang niets gehoord hadden over Cyberpunk 2077 besloten ze een open brief te schrijven.


    

November – microtransacties in Den Haag

Je kon in november niet op PU.nl kijken of je zag berichten over de lootboxes in Star Wars Battlefront II. Ook Middle-earth: Shadow of War en Call of Duty: WWII bleven niet buiten schot, maar de meeste aandacht ging verreweg uit naar de game van EA. Dat ging zelfs zo ver dat regeringen opgeschud werden. Want zijn lootboxes nu een vorm van gokken?

"De Nederlandse Kansspelcommissie heeft NU.nl laten weten dat in Nederland een kansspel altijd vergunningplichtig is en dat er voor online kansspelen nog geen vergunningstelsel is gemaakt. Dit kan betekenen dat lootboxes in de toekomst verboden gaan worden. Vandaag heeft zelfs Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP vragen gesteld aan de Minister voor Rechtsbescherming over het kansspel-karakter van lootboxes in videogames."

In deze shitstorm kocht EA trouwens ook nog even Respawn Entertainment op en werden de lootboxes in Need for Speed: Payback uit voorzorg maar vast aangepakt.

Je zou bijna vergeten dat er nog meer gebeurde in november. Toch kwam deze maand de Xbox One X uit en werd op BlizzCon een nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft aangekondigd: Battle for Azeroth. Daarnaast deed Nintendo goede zaken, zo werd de Switch verkozen tot gadget van het jaar, werden er meer dan 300 miljoen examplaren van de Pokémon-games verkocht en bracht men Animal Crossing: Pocket Camp uit.

Verder bleek de Frozen Wilds-expansie voor Horizon Zero Dawn minstens 15 uur gameplay toe te voegen aan de game en werd de releasedatum van PlayerUnknown’s Battlegrounds op de Xbox One wereldkundig gemaakt. En dan was er als klap op de vuurpijl natuurlijk nog de Call of Duty: WWII review van Tjeerd.


    

December - The Legend of Zelda: Breath of the Wild is GOTY

Oké, december is nog niet helemaal afgelopen, maar er is al genoeg gebeurd. Neem bijvoorbeeld de uitreiking van de Game Awards. Er werden meer dan 20 prijzen uitgereikt, maar er is er natuurlijk maar eentje die er echt toe doet... De winnaar van de Ultimate Game of the Year was dit jaar The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Verreweg de meeste aandacht ging tijdens de show – en de dagen erna - echter uit naar Death Stranding.

"Holy moly, wat een lange trailer hebben wij gekregen van Death Stranding. Hideo Kojima en Norman Reedus kwamen samen on-stage om vol trots deze trailer te laten zien en trots mogen ze ook zeker zijn! Hoewel er niet veel duidelijker wordt over de nog steeds knettervage game van Kojima Productions, waar regisseur Guillermo del Toro overigens ook nog steeds aan werkt en waar Mads Mikkelsen eveneens een rol in heeft."

En er waren meer eindejaarslijstjes, zo bleek de meest verkochte game van 2017 Call of Duty: WWII. Deze game draaide daarmee een omzet van een miljard dollar. In Haarlem vierden wij een eigen feestje: met de Grote Sinterklaas Stream haalden we €1160 op voor KiKa.

Ook was er alvast ruimte voor een vooruitblik naar 2018. Zo was er de PlayStation Experience, kregen A Way Out en Sea of Thieves een releasedatum, en leerden we dat Far Cry 5 een maandje later komt. De laatste review van het jaar werd ten slotte verzorgd door PeterKoelewijn. Hij checkte of Life is Strange: Before the Storm je tijd en geld waard is


    

Ik heb mijn best gedaan om het gamenieuws van 2017 een klein beetje samen te vatten. Daarbij heb ik natuurlijk heel veel berichten over moeten slaan. Daarom aan jullie de vraag: wat is jullie favoriete gamenieuws van 2017? Laat dat en nog veel meer weten in de comments!

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord