GTA 6: Alle geruchten over de releasedatum, locatie en meer 

GTA 6: Alles over de releasedatum, locatie en meer 2020-04-13T12:58:57
GTA 6: wanneer komt de game uit? In dit artikel verzamelen we alle geruchten en feiten over de releasedatum, locatie, platformen, het verhaal en meer over Grand Theft Auto 6.

Het is natuurlijk niet de vraag óf GTA 6 uitkomt, maar wanneer. GTA 5 was immers een ongekend succes en tot op de dag van vandaag een van de beste openwereldgames ooit. Officieel is er helaas nog niks over de game bekend, dus zijn we overgeleverd aan geruchten en speculatie. In dit artikel vind je de belangrijkste, met mogelijke informatie over de releasedatum, locatie, het verhaal, platformen en meer!

Laatste update: 10 april

Releasedatum GTA 6

Grand Theft Auto 6 is helemaal nog niet aangekondigd, dus we weten ook nog helemaal geen releasedatum van de game. Als we echter een stapje terug nemen en kijken naar voorgaande delen, kunnen we wellicht inschatten wanneer het spel ongeveer op uitkomt. Het beste is om te beginnen bij de meest recente games, aangezien de strategie van ontwikkelaar Rockstar Games behoorlijk is veranderd. Ten tijde van GTA 4 bracht de ontwikkelaar bijvoorbeeld nog andere titels als Max Payne 3 uit, maar tegenwoordig is het alle hens aan dek om de lat nog hoger te leggen – of zoals Simon in zijn review van Red Dead Redemption 2 zei: in duizend stukken te trappen.

GTA 5 is alweer zeven jaar oud: de game verscheen op 14 april 2013. Rockstars volgende titel – nadat GTA 5 naar PS4, Xbox One en PC werd geport – was Red Dead Redemption 2 en verscheen in oktober 2018. De laatste keer nam Rockstar dus grofweg vijf jaar de tijd voor hun nieuwe game. Ook tussen de laatste GTA-games, deel 4 en 5, zat ongeveer vijf jaar. Dat zou dus betekenen dat 2023 een realistisch jaar is om de game te verwachten.

Ook prominente analist Michael Pachter – die het overigens lang niet altijd bij het rechte eind heeft – verwacht dat de game op z’n aller vroegst dit jaar wordt aangekondigd en in 2021 verschijnt, maar realistisch gezien niet voor 2022 uitkomt. Dat laatste klinkt aannemelijk, aangezien Rockstar Games hun titels vaak later in de generatie uitbrengt, zodat meer mensen met in dit geval de PS5 en Xbox Series X de game kopen. Nu is er op deze generatie consoles helemaal geen nieuwe GTA verschenen, dus wellicht liggen de zaken anders.

GTA 5

Niet tijdens Trump-tijdperk

Rockstar Games heeft officieel nog weinig gezegd over GTA 6, maar in 2018 zei voormalig Rockstar-baas Dan Houser dat de game niet verschijnt tijdens het presidentschap van Donald Trump. De grens tussen waarheid en satire zouden zó troebel worden, dat het commentaar op de politiek van de Verenigde Staten direct achterhaald zou zijn. Mocht de ontwikkelaar zich hieraan houden, dan bestaat de mogelijkheid dat de game niet voor 2025 verschijnt, als Trump in 2021 herkozen wordt.

‘Grootste line-up ooit’

Moederbedrijf van Rockstar Games – Take-Two Interactive – zei in augustus 2019 tijdens een investeerdersbijeenkomst dat haar line-up de ‘grootste in de geschiedenis van het bedrijf’ is. Ook zegt Take-Two dat er nieuwe games in hun grootste franchises aankomen, hintend naar GTA 6.

In het verlengde daarvan zou Take-Two Rockstar volgens geruchten onder druk zetten om meer games uit te brengen. Mogelijk heeft dat invloed op de releasedatum van GTA 6.

Vijf jaar in ontwikkeling

De meeste geruchten over de releasedatum van GTA zijn zeer onbetrouwbaar. Een paar berichten zijn echter het vermelden waard, maar neem ze alsnog met een flinke korrel zout.

Zo claimde de gerenommeerde website Techradar in 2016 van een betrouwbare bron te hebben vernomen dat GTA 6 in ontwikkeling is. Dat kan ook betekenen dat de eerste schetsen op papier werden gezet of dat er globaal werd nagedacht over de setting. Een jaar eerder zei de website Gamesradar al dat de ontwikkeling volgens een ‘software-uitgever op E3’ al ‘goed onderweg is’. Dat zou betekenen dat de game zo’n vier tot vijf jaar in ontwikkeling is.

GTA 6

Platforms GTA 6

Op welke systemen Grand Theft Auto 6 uitkomt is officieel nog niet bekend, maar aangezien de game nog niet is aangekondigd, is het zeer waarschijnlijk dat hij niet meer voor de PlayStation 4 en Xbox One verschijnt. Dat is opmerkelijk, want nooit eerder sloeg de Grand Theft Auto-franchise een Microsoft- of Sony-console over – los van natuurlijk de remaster van GTA 5.

Het is dus aannemelijk dat GTA 6 voor de PS5 en Xbox Series X verschijnt, de aankomende next-gen consoles. Normaliter brengt Rockstar Games hun titels later in de generatie uit vanwege de grotere install base, maar wellicht maakt het bedrijf ditmaal een uitzondering. Het ligt daarnaast in de lijn der verwachtingen dat de game eerst op consoles verschijnt en later op PC, mocht die trend aanhouden.

Er zijn geruchten dat de game één maand exclusief naar de PS5 komt, maar er is vooralsnog geen reden om dat aan te nemen.

GTA 6

Locatie van GTA 6

Een van de belangrijkste vragen die spelers momenteel hebben is in welke stad GTA 6 zich afspeelt. Het antwoord op die vraag blijft koffiedik kijken, maar kijkend naar het verleden kunnen we wederom een gok doen. De GTA-games spelen zich namelijk min of meer af in drie steden/omgevingen: Liberty City, Los Santos en Vice City. Zo speelde GTA 3 zich af in Liberty City, Vice City in… nou, Vice City, San Andreas in onder andere Los Santos en Las Venturas, GTA 4 weer in Liberty City en GTA 5 in Los Santos en omringende regio. In de tweede ‘cyclus’ van 3D-games is Vice City dus overgeslagen, en zou het logisch zijn dat die setting terugkeert voor GTA 6.

In 2013 refereerde voormalige Rockstar North-baas Leslie Benzies naar de drie bekendste steden. In een interview met Develop zei hij:

’We weten niet wat GTA 6 wordt, maar we hebben een aantal ideeën. We hebben zelfs voor 45 jaar ideeën over wat we willen doen. Waar het zich afspeelt is de eerste vraag. Dat bepaalt het type missies dat je doet; je doet immers andere dingen in LA dan in New York of Miami. De map en het verhaal worden samen ontwikkeld, en het verhaal is een flow van hoe je de missies daarin kunt plaatsen.’

Liberty City

Vice City en Zuid-Amerika

Er is natuurlijk nog niks officieels bekend over de setting van de game en geruchten moet je met een flinke korrel zout nemen, maar het relatief onbekende YouTube-kanaal The Know zegt van een betrouwbare bron te hebben vernomen dat we inderdaad terugkeren naar Vice City én een deel van Zuid-Amerika.

De game zou namelijk draaien om een drugskartel dat drugs smokkelt tussen Rockstars versie van Miami en delen van Zuid-Amerika, vermoedelijk een grote stad in Mexico. Wat niet duidelijk wordt in het gerucht is of spelers hier vrij naartoe kunnen reizen en in welke tijdsperiode het zich afspeelt. De setting zou sterk geïnspireerd zijn door series als Narcos, dus het zou voor de hand liggen dat de game zich afspeelt in de jaren 80. Tot slot zou de game de codenaam ‘Project Americas’ dragen.

Sindsdien zijn er allerlei geruchten verschenen over de setting van de game, maar de meesten lijken nergens op te zijn gebaseerd en zijn niet onderschreven door een platform, in tegenstelling tot het bovenstaande. Zo citeerde een anonieme Reddit-post – waarin uitgebreider wordt ingegaan op het gerucht van The Know over Vice City - schrijvers van verschillende grote websites als PC Gamer, die vervolgens aangaven van niks te weten. Ook plaatste Comicbook dat de game volgens een verwijderd Pastebin-bericht bestaat uit meerdere grote steden, waarbij spelers wederom drugs smokkelen.

GTA 6

Meer speculatie over Vice City

In maart 2020 dachten fans hints te zien in een nieuwe GTA Online-update. De update, Height of Society, voegt circuits toe aan de game waarvan er één iets weg lijkt te hebben van Miami, een groot deel van de oostkust van de VS en Mexico. Hieronder kun je zelf de afbeelding vergelijken met het circuit.

Updates website

In maart 2020 kregen ook verschillende websites die gelinkt lijken te zijn aan GTA 6 een update: GTAVI.comGTAViceCityOnline.com en GTAMiami.com, afgaande op de online tool Who Is Domaintools. Opvallend is dat de eerste twee sites niet naar de website van Rockstar Games verwijzen, maar de laatste wel, evenals GTAVII.com.

De websites staan op naam van Take-Two Interactive, het moederbedrijf van Rockstar, maar sommige servers bevinden zich niet in de VS. Zo staat een server van de websites op naam van internetmarketingbureau Team Internet AG in München, Duitsland en een ander op naam van Trellian Pty. Limited in Beaumaris, Australië.

Mogelijk zijn de websites meer bewijs voor Vice City als setting, maar het kan ook dat Rockstar zich jaren geleden heeft ingedekt om alle opties open te houden.

Vice City

Verhaal en personages GTA 6

We weten nog helemaal niks over het verhaal van GTA en kunnen slechts speculeren waarover het gaat.

Mocht de game zich inderdaad afspelen in Vice City, dan is er een kans dat het verhaal draait om het opbouwen van een drugsimperium in de stad en – zoals het gerucht suggereert – drugs smokkelen over de grenzen van de VS. In veel GTA-games begin je als tasjesdief en groei je langzaamaan uit tot topcrimineel, dus die progressie zou bij dit concept passen.

Ook interessant is met wie je speelt. GTA 5 was de eerste game in de reeks met meerdere hoofdpersonages en de vraag is of Rockstar deze lijn doortrekt. In Red Dead Redemption 2 werd er namelijk gekozen voor één hoofdpersoon, die wel zeer nauw betrokken is bij een grote groep personages.

GTA 5

Vrouwelijk personage

Het gerucht van The Know over Vice City hint er ook naar dat Rockstar wellicht kiest voor een of meerdere onconventionele hoofdpersonen. Daarom bestaat de kans dat we in GTA 6 wellicht (onder andere) te maken krijgen met de eerste vrouwelijke hoofdpersoon in de franchise.

Houd PU.nl in de gaten

Bovenstaande is alles wat we zo ongeveer weten over Grand Theft Auto 6 op een rij. Houd de website in de gaten voor de laatste geruchten en de officiële aankondiging van de game, ooit, op een dag.

REACTIES (30) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord