Goede Graddus, slechte Graddus  

Goede Graddus, slechte Graddus 2015-06-25T15:15:53
Lief, stout, gek, stoer: Graddus is een man met vele gezichten. Het is de reden dat hij games waarin morele vraagstukken impact hebben, hard digt. Welke rol het best bij de baklap past? Hmmm... Goede Graddus en Slechte Graddus vechten om voorrang.

Ben ik nou een botte klootzak? Of gewoon een ruwe bolster, blanke pit? Ik ben er nog niet uit, ook niet in games. Meestal kies ik de kant van de good-guys, om me halverwege het verhaal ineens te beseffen dat eikels tien keer meer fun hebben. 

In ieder geval zijn spellen met keiharde keuzes dik. Ze laten je nadenken over je daden, soms zelfs tot het moment dat je besluit een oude save te laden omdat de uitkomst je toch niet bevalt. Zucht, kon dat in het echt maar.

Dus, de beste keuzegames? Het was lastig kiezen, maar ik denk dat ik ze heb gevonden...

goede graddus, slechte graddus

 

Knights of the Old Republic

Goede Graddus: Bij de Force, was ik blij toen keizer Palpatine in de originele Star Wars-trilogie het loodje legde. Vanzelfsprekend koos ik in Knights of the Old Republic dan ook het pad van de vrede. Rechtvaardigheid. De weg van de Jedi. Want ja, een beetje Darth Vadertje spelen is leuk enzo, maar uiteindelijk is een wereld die wordt geregeerd door Sith gewoon shit. Daarnaast: die Dark Side-dames zien er toch niet uit?

Slechte Graddus: Bah, wat heb ik toch een hekel aan die weke Jedi en hun politiek correcte gebazel. Het enige dat ze de hele dag doen, is thee drinken in hun tempel. Maar beslissingen nemen? Het heelal besturen? Ho maar. Dat laten ze liever over aan een groene dwerg met spraakgebrek. Gelukkig kan ik in Knights of the Old Republic diep in de Dark Side duiken en doen wat Palpatine, Vader en al die andere lamlullen nalieten. Unlimited POWER!!!

Knights of the Old Republic

 

Heavy Rain

Goede Graddus: In Heavy Rain speel je als de getormenteerde Ethan Mars, die niet alleen zijn zoon verloor bij een auto-ongeluk maar zich door zijn pleinvrees tevens vervreemdde van zijn vrouw. Nu woont Ethan alleen. Is hij zwaar depressief. En realiseer je je dat het vinden van de Origami Killer zijn enige kans op verlossing is; helemaal omdat zijn andere zoontje gekidnapt is! Pfff, die arme Ethan heeft het heus Heavy genoeg. 

Slechte Graddus: Fuck de wereld! Er is Ethan Mars groot onrecht aangedaan en dus moet de mensheid bloeden!!! Niet alleen door hemzelf, maar ook door zijn andere - speelbare - 'partners in crime'. Junks worden bruut neergeblafd, verdachten bijkans gemarteld en de zoektocht naar zijn zoon Shawn is pas klaar wanneer de straten niet langer met regen, maar met bloed zijn overspoelt. Hmmm, zoete wraak. Is er iets mooiers?

Heavy Rain

 

The Walking Dead

Goede Graddus: Clementine beschermen, dat is mijn voornaamste taak. Maar niet ten koste van alles. Naast het feit dat ik ook te maken heb met andere survivors, kan het immers nooit goed zijn om zo'n jonge meid bloot te stellen aan geweld, egoïsme en machtsmisbruik. Daarom spaarde ik de St. Johns-familie, stal ik de goederen niet uit de auto en deed ik mijn best om Clementine's tere kinderzieltje puur te houden. Voor haar eigen bestwil...

Slechte Graddus: Clementine beschermen, dat is mijn voornaamste taak. Natuurlijk ten koste van alles. Zo vertrouw ik die andere survivors niet, en kun je zo'n jonge meid niet snel genoeg leren wat voor verrotte plek de wereld eigenlijk is. Daarom slachtte ik de St. Johns-familie af, nam ik de levensmiddelen mee uit de auto en deed ik ook in andere situaties mijn best om Clementine vroeg volwassen te maken. Voor haar eigen bestwil...

The Walking Dead

 

Mass Effect

Goede Graddus: Als er één game is die uitnodigt de kloeke held uit te hangen, is het Mass Effect. Het universum ligt namelijk al genoeg onder vuur, zo met de dreiging van de Reapers, alsook verschillende volkeren die niet met elkaar door een deur kunnen. Enter Commander Shepard: verbroederaar van sterrenstelsels en vooral lichtend voorbeeld. Een Paragon in hart en nieren. Die en passant ook nog even alle chickies het bed in lult...

Slechte Graddus: Een baas. Dat is Commander Shepard. En bazen zijn niet van de woorden, maar van de daden. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden, niet? Kijk, het is niet dat Shepard een complete zakkenwasser is, nee, hij is slechts pragmatisch. En als dat met geweld moet: à la. Een Renegade, dus. Een schelm. Een beetje als Han Solo, maar dan wel Han Solo die absoluut, 100 procent zeker als eerste schiet.

Mass Effect

 

Fallout 3

Goede Graddus: Florence of Nightingale? Ha! Die deelde geen water uit aan zwervers, redde geen slaven en demonteerde al helemaal geen nucleaire bommen. Mahatma Gandhi? Tja, aardige vent hoor, daar niet van. Maar of hij ooit de vingers van zijn vijanden afsneedt en ze vervolgens voor niets weggaf? Nee, als laatste, beste hoop van de mensheid zul je me echt niet horen klagen. Alleen een bééééétje waardering... 

Slechte Graddus: 'Láát maar vallen want het komt er toch wel van, het geeft niet of je rent...'. Precies wat ik in Fallout 3 deed, met Megaton. BOEM! Kicken, man. Weet je wat het is? Die wereld is toch al naar de klote. Een smeulend hoopje as, met een paar nietszeggende bewonertjes die anders ook wel dood zouden gaan door dorst, stralingsziekte of een stel Ghouls. Ach, dan kun je net zo goed een beetje lol trappen, toch? 

Fallout 3

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord