Gamereleases van januari 2016 

Gamereleases van januari 2016 2016-01-04T14:28:48
Het bekende feestdagendipje was afgelopen maand weer aanwezig in gameland, maar gelukkig begint 2016 met een paar knallertjes die de bijkomende nieuwjaarskater snel zullen verdringen. Leen krijgt de eer om dit nieuwe jaar in te luiden met zijn top vijf gamereleases van januari.

Man, man, man – wat was 2015 een moddervet gamejaar. Hoewel ik nog altijd bezig ben met het spelen van games als Fallout 4 en The Witcher 3, blijven de nieuwe releases ons overladen als poedersuiker een oliebol. Ook in januari zullen er weer een paar mooie games aan de backlog toegevoegd kunnen worden, waaronder misschien zelfs Rise of the Tomb Raider voor PC. Hoewel ik Lara graag had laten meeknokken om de nummer 1-positie in deze lijst – wat voor haar geen moeilijke strijd zou zijn – heb ik Tomb Raider buiten beschouwing gelaten. We weten immers nog niet helemaal zeker of de game wel in januari uitkomt. Zonder archeologische avonturen, dus, is dit mijn top vijf.

         

5. Blade & Soul (PC)

Een Aziatische MMORPG - inclusief een schattig kattenras - die na succes in het Oosten ook naar ons komt. Maar Blade & Soul is meer dan gewoon een vertaling, lees maar eens wat Alie van de game vindt nadat ze hem gespeeld heeft in Zuid-Korea. Goede MMO's - van die games waar ik me meer dan 250 uur in verlies - zijn de afgelopen jaren zeldzaam (gelukkig is er Guild Wars 2). Misschien ligt dat aan het feit dat ik er minder tijd voor heb nu ik vijf dagen per week koffie moet halen, maar misschien ook aan het gebrek aan innovatie die de MMO's bieden. Blade & Soul is niet de meest baanbrekende MMO - de game zag ook al in 2012 het licht - maar het biedt misschien net de nodige verfrissing; snelle combat met martial arts, gebruik van skill (pareren, ontwijken en vooral timen) in plaats van alleen op knopjes rammen en een Oosters sausje om het af te maken. De 250+ uur zal ik niet gaan aantikken, maar omdat Blade & Soul me in ieder geval bezig kan houden tot ik Black Desert Online kan proberen, verdient hij een plek in deze top vijf.

 • Komt uit op 19 januari

          

4. Gone Home (PS4, Xbox One)

Screw you guys, I - oh, Gone Home. Een game die het vooral moet hebben van zijn verhaal en het ontdekken van een huis interessant weet te maken. Gone Home neemt je mee terug naar 1995; de speler speelt als Kaitlin, die na een jaar "studeren" en rondtrekken in Europa thuiskomt om erachter te komen dat pa en ma niet op de bank naar All You Need Is Love zitten te kijken. Dit is normaalgesproken geen probleem voor tieners, maar aangezien haar zus er ook niet is, dient toch iemand te kijken wat er aan de hand is. Kaitlin gaat op ontdekkingstocht en via interactie met allerlei voorwerpen in het huis moet de speler zelf zien te achterhalen wat er is gebeurd. Omdat er geen objectives in Gone Home zitten en het dus helemaal aan jou is welke voorwerpen je bekijkt, vertelt de game op een unieke manier zijn verhaal. En daar hou ik van; vierde plek!

 • Komt uit op 12 januari

         

3. Lego Marvel's Avengers (PC, PS4, Xbox One en Wii U)

LEGO-games laat ik meestal aan me voorbij gaan, maar naar Lego Marvel's Avengers ben ik toch wel erg benieuwd. Wouter noemde mij al eens "über-nerd", dus dat ik een game die meer dan 200 speelbare Marvel-personages biedt op de derde plek zet, is geen verrassing. Lego Marvel's Avengers ziet er verre van slecht uit en is niet altijd even lineair, zoals de vorige LEGO-games die ik speelde wel waren - ja, Indiana Jones kwam gratis bij mijn Xbox 360. Open gebieden verkennen met de Lego-versies van de Hulk, Doctor Strange en zelfs Ultron? Mijn hartje gaat er al sneller van kloppen, al ben ik een beetje bang dat de blokjes me na een tijdje gaan vervelen. Hoe dan ook ben ik wel toe aan een leuke Marvel-game - iets om me te laten vergeten wat had kunnen zijn...

 • Komt uit op 27 januari

              

2. Dragon's Dogma: Dark Arisen (PC)

Zo'n game die tot grote schaamte al jaren op mijn 'nog te spelen'-lijstje staat, en in januari er toch eindelijk aan moet geloven. De PC-versie van Dragon's Dogma lost één van de grootste minpunten aan de consoleversies op; in plaats van een lage en onstabiele framerate kunnen we de RPG aanschouwen in zijn volledige 60 FPS-glorie. Naast het feit dat één van de leukste RPG's voor de Xbox 360 (met dank aan de unieke combat), uitkomt op het platform waar ik al sinds den beginne verliefd op ben, word ik ook enthousiast van de uitbreiding die er bij zit. Dark Arisen fixte namelijk de pijnpuntjes van de basisgame; weg met de bugs en een dosis tweaks erbij - om nog maar te zwijgen over de extra content en de verhoogde moeilijkheidsgraad. Het is ook alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een draak vernederde.

 • Komt uit op 15 januari

              

1. The Witness (PC, PS4)

Als je The Witness vanaf zijn aankondiging gevolgd hebt, dan begrijp je wat geduld is. In 2009 werd deze ontdekkingstocht aangekondigd, en iets zegt me dat het het wachten waard is geweest. De game ziet er ten eerste beeldschoon uit en wordt een plezier om doorheen te lopen, en heeft zoveel puzzels (meer dan 600) dat het je uren kan bezighouden. Tenzij je niet van puzzles houdt, maar dit is mijn lijstje. En ik hou wel van een beetje breinkrakerij. Ontwikkelaar Jonathan Blow heeft de game zo ontworpen dat de speler weinig tot geen instructies krijgt en echt zelf moet ontdekken hoe alles in elkaar steekt. Helaas zijn er geen NPC's of iets dergelijks die je even kunt wurgen om de bijkomende puzzelfrustraties te uiten, maar een wandeling langs de kust van dit pittoreske eiland zal veel goedmaken. Puzzels, rust en prachtige graphics; The Witness verdient de eerste plek op deze lijst.

 • Komt uit op 26 januari

             

Releaseschema van januari 2016

4 januari

 • Shooting Stars (PC)

5 januari

 • Amplitude (PS4)
 • Volume (PS Vita)
 • Hardware: Rivals (PS4)

6 januari

 • Lovely Planet (Xbox One)

12 januari

 • Assassin’s Creed Chronicles: India (PS4, X One, PC)
 • The Banner Saga (Xbox One, PS4)
 • Gone Home (PS4 & Xbox One)

15 januari

 • Dragon’s Dogma: Dark Arisen (PC)

16 januari

 • Zheros (Xbox One)

19 januari

 • Resident Evil Zero HD Remaster (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
 • Blade & Soul (PC)
 • Darkest Dungeon (PC)

20 januari

 • Stardust Vanguards (PS4)
 • Homeworld: Desert of Kharak (PC)
 • Atelier Escha and Logy Plus: Alchemists of the Dusk Sky (PS Vita)

22 januari

 • Resident Evil: Origins Collection (PS4, Xbox One en PC)

26 januari

 • The Witness (PS4 en PC)
 • Civilization Revolution 2 (PS Vita)

27 januari

 • Slain! (PC)
 • Lego Marvel's Avengers (PC, PS4, Xbox One en Wii U)

29 januari

 • This War of Mine: The Little Ones – PS4 en Xbox One
 • Bombshell (PC)

REACTIES (32) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord