Filmvisie: de top 25 films van 2019 

Filmvisie: de top 25 films van 2019 2019-01-10T10:36:04
Wouter denkt vaak dat hij alles weet. Zo orakelt hij in PU numero 2 wat zijn top 20 films van 2019 gaat zijn. LauraJenny meent echter dat daar nog wel wat bij kan, dus speciaal voor deze filmvisie doet ze er nog vijf bovenop. Oke, zes dan.

Een aangepaste versie van dit artikel vind je in PU 02.

terminator
  

Wildcard: Terminator (verwacht: 31 oktober 2019)

De nieuwe Terminator-film zal vast niet goed worden en daarom hebben we hem ook niet aan deze lijst toegevoegd. Echter is het wel zo’n film die je waarschijnlijk toch wel even gaat kijken, al is het maar om de nostalgie. Ooit waren deze films legendarisch en de quotes zijn dat nog steeds. ILL BE BACK. COME WITH ME IF YOU WANT TO LIVE. HASTA LA VISTA BABY. En de originele acteurs zijn ook nog eens terug om je te helpen herinneren aan die goede oude tijd: Arnold Schwarzenegger én Linda Hamilton zijn terug. Nou ja, precies zoals beloofd dus. En dankzij de slechte kwaliteit van de laatste Terminator-films is de verwachting voor deze flick zo laag geworden, dat zelfs Skynet nog geen robot heeft uitgevonden om de filmreeks daaruit te trekken. Misschien weet regisseur Tim Miller (Deadpool) daar wel iets op, met een beetje hulp van James Cameron, die de film produceert.

The Goldfinch (verwacht: 10 oktober 2019)

In deze lijst zal je ze vaker voorbij zien komen: boekverfilmingen. The Goldfinch is dat ook, in het Nederlands bekend als Het Puttertje. Het is geschreven door Donna Tartt en won een Pulitzer, dus het bronmateriaal is best in orde. Het vertelt het verhaal van een tiener (Ansel Elgort uit Baby Driver) die een terroristische aanslag overleeft en de criminaliteit ingaat. Hopelijk heeft Elgort weer eenzelfde rol als in het geweldige Baby Driver en worden we niet getrakteerd op een soort young adult-film. Waarschijnlijk niet; de kans is groter dat dit juist een film wordt met een politiek randje. John Crowley leidt de boel, hij is bekend van Brooklyn, dat een Oscar won. Met Sarah Paulson, Nicole Kidman en Jeffrey Wright kan dit best nog eens interessant worden.

Jumanji 2 (verwacht: 19 december 2019)

De comeback van Jumanji was een zeer vermakelijke, die in vele opzichten een heleboel gemeen had met gamen. Niet iedereen trok de sterrencastcombi Dwayne Johson, Karen Gillan, Jack Black en Kevin Hart, maar wat mij betreft was hun aanwezigheid precies goed uitgebalanceerd en was de komedie zo opgebouwd dat er voor verschillende types humor toch wat te lachen viel. Scott Rosenberg is terug om het tweede deel te regisseren en dat geldt ook voor de acteurs, dus op zich zou dit net zo cool kunnen worden als die eerste. Aan de andere kant mist dan wel het verrassingseffect, want de wereld had niet verwacht dat deze eerste Jumanji-comeback zo leuk zou zijn. Dan is het moeilijk voor een opvolger om daar nog overheen te komen.

Jumanji
  

Dumbo (verwacht: 27 maart 2019)

Regisseur Tim Burton is terug met een live action-film van Dumbo. De olifant zelf is uiteraard CGI, maar je vindt ook een heleboel bekende acteurs in de film: Colin Farrell, Eva Green en Michael Keaton bijvoorbeeld. Nu was de trailer van Dumbo al redelijk hartverscheurend, dus de film belooft echt wel zielig te worden, immers is deze film over een vliegende circusolifant die veel te vroeg van zijn moeder wordt gescheiden in de basis al heel triest. Het is alleen de vraag of die hemelblauwe ogen van het dier niet te veel afleiden én of Tim Burton in vorm is. Dat verschilt namelijk nog wel eens, hoewel vreemde circuspersonages wel iets is dat in het straatje past van zijn obscure dingen minnende persoonlijkheid.

Flarsky (verwacht: 11 juli 2019)

Flarsky klinkt vaag, maar dit zou best eens een grote film kunnen worden. Seth Rogen speelt hierin een journalist zonder werk die zijn babysitter van vroeger wil versieren. Die babysitter is echter een belangrijk politiek figuur, gespeeld door Charlize Theron, dus dat gaat allemaal niet zo makkelijk. De overige cast bestaat uit Alexander Skarsgård, Bob Odenkirk, Andy Serkis en O’Shea Jackson Jr, dus dat belooft wat. Voor mij is de reden om dit stuk aan de top 25 toe te voegen echter vooral dat Jonathan Levine aan het roer staat van de flick: hij is ook de man achter 50/50 en Warm Bodies.

Star Wars: Episode IX (verwacht: 18 december 2019)

Je zou het nog niet denken, zo vroeg in het jaar, maar het is toch echt 2019 waarin Star Wars weer verdergaat. Episode IX komt eraan en is wederom geregisseerd door J.J. Abrams. Hoewel hij nogal wisselende successen heeft, was ik enorm gecharmeerd van The Force Awakens, dus hopelijk weet hij dezelfde humor, fantastische props en nostalgie wederom terug te brengen, nadat Rian Johnson daarmee iets te veel aan de haal ging in The Last Jedi.

star wars
  

20. Pokémon Detective Pikachu

Het gegeven van deze film (en de titel zegt wat dat betreft al genoeg) doet sommige Pokémon-puristen kotsen in hun pluche Poképouches, maar ik ben niet van zulks. Dus lijkt het me best grappig om Ryan Reynolds domme grappen te horen maken uit Pikachu’s mond en die gekke zakmonsters gewoon rond te zien lopen in real life!

 

19. Pet Sematary

Je vindt later in deze lijst nog een andere Stephen King-verfilming, maar Pet Sematary is er ook eentje om in de gaten te houden. In Pet Semetary komt een man erachter dat zijn huis dankzij de huisdierenbegraafplaats in de achtertuin de kracht heeft om de doden tot leven te wekken. En ja, zoals iedereen die weleens één horrorfilm heeft gezien weet: dat is niet iets zonder addertjes onder het gras.

 

18. Joker

Vergeet het DC Extended Universe, DC Worlds is where it’s at! Dat betekent dat de meeste films gebaseerd op DC Comics die nog uit gaan komen gewoon losstaand zijn, niet deel van een overkoepelend verhaal, en dat lijkt me een goede beslissing. Joker heeft daarom een veel grotere kans van slagen, want de makers hoeven helemaal geen reet rekening te houden met gebeurtenissen en personages uit al bestaande of daaropvolgende films. Bovendien speelt Joaquin Phoenix de Joker in dit ontstaansverhaal van Batmans aartsvijand, en hij is een knettergoede acteur!

 

17. How to Train Your Dragon: The Hidden World

How To Train Your Dragon was in de animatiefilmwereld een redelijk verrassend succes, helemaal omdat de franchise het al een paar films lang goed weet vol te houden qua kwaliteit, humor en authenticiteit. De kans is groot dat dat in The Hidden World wederom het geval is, al belooft het plot, waarin de schattige draak Toothless ontdekt dat er een vrouwtje voor hem is, niet per se een heel spannende film. Waarschijnlijk weet regisseur Dean DeBlois ons te verrassen, samen met zijn cast met sterren als Cate Blanchett, Kit Harington en Gerard Butler.

dragon
  

16. Aladdin

De live action-verfilmingen van Disney animatiefilms zijn zeker niet altijd fantastisch, maar als Aladdin van even hoge kwaliteit wordt als Christopher Robin of The Jungle Book (2016), dan wordt het prima vermaak!

 

15. Hellboy

Ja, er komt nog een Hellboy-film aan en dat is in de basis niet voor iedereen iets om enthousiast over te worden. Stop echter nog niet met lezen, want Hellboy heeft ditmaal grote kans van slagen door de interessante groep mensen die erbij betrokken is: David Harbour is het rode monster, Milla Jovovich is de schurk en regisseur is Neil Marshall (die het huiveringwekkende The Descent bracht).

 

14. Godzilla: King of Monsters

Dit wordt de derde film in het MonsterVerse, een filmuniversum waarin eerder al Godzilla en Kong: Skull Island verschenen. De kwaliteit van deze flicks laten al zien wat de potentie is van King of Monsters en aangezien ik Godzilla verrassend boring vind voor een film over een fucking groot monster, heb ik me wel hard vermaakt met Skull Island. Dus medium hoge verwachtingen hiervoor! De trailer is vet, maar ik weet niet zo goed wat dat meiske van Stranger Things, Millie Bobby Brown, zo prominent in deze film te zoeken heeft. Behalve dan haar populariteit natuurlijk…

 

13. Alita Battle Angel

Als je de trailer in de bios ziet dan is het even wennen aan die enorm grote ogen van het meisje, maar Alita Battle Angel belooft veel meer te zijn. Het scenario komt van niemand minder dan James Cameron en de regisseur is Robert Rodriguez. En een beetje Neerlands trots: Tom Holkenborg doet de soundtrack.

alita
   

12. Us

Eigenlijk is er maar één reden waarom me dit wat lijkt: het is de nieuwe film van Jordan Peele, en de regisseur van het fantastische Get Out, en dus letten we maar beter op.

 

11. Zombieland 2

De eerste Zombieland was een brok perfectie en het feit dat de groep uit de eerste flick terug is om het nog eens dunnetjes over te doen, dat stemt zeer positief. Dat zijn namelijk niet de minste mensen uit de filmbizz: Emma Stone, Woody Harrelson, Jesse Eisenberg en Abigail Breslin. En Ruben Fleischer regisseert hem weer: feest!

 

10. The Lion King

Terwijl er bij de trailer van de live action Dumbo collectief gefronst werd, ging in ongeveer dezelfde periode het internet helemaal door z’n dak na het zien van de eerste Lion King trailer. De shots in het voorproefje zijn dan ook zo goed als allemaal exacte kopieën van die uit 1994, alleen dan bestaande uit fancy computerbeelden die er flink indrukwekkend uitzien.

 

9. The Addams Family

Hopelijk vond je Sausage Party vet, want regisseurs Conrad Vernon en Greg Tiernan zijn terug. Ditmaal pakken ze het allemaal wat griezeliger aan met de verfilming van The Addams Family. De horrorfamilie bestaat uit een sterrencast met Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloe Grace Moretz en meer. Dat zijn echter wel alleen de stemmen, want dit is een animatiefilm met een stijl die lijkt op de originele kunsten van bedenker Charles Addams.

addams
   

8. Spider-Man: Far From Home

We hebben al aardig wat geruchten en andere info over Far From Home langs zien komen in onze online rubriek Super Power Unlimited, en ik moet zeggen dat niet alles even bemoedigend klinkt. Maar dat Jake Gyllenhaal een van de beste schurken uit de Spidey-historie, Mysterio, gaat spelen is een goed ding en ook het feit dat Sam L. Jackson als Nick Fury veel screen time heeft zal de film vast geen kwaad doen.

 

7. Captain Marvel

De superheldenwereld van Marvel is natuurlijk nog altijd flink opgeschud door de nare dingen die Thanos met de gauntlet deed in Infinity War, maar hopelijk kan Captain Marvel ons laten zien dat er hoop gloort aan de horizon. Brie Larson speelt deze superheldin die overigens de eerste vrouwelijke held is die een eigen film krijgt, dus er ligt een zware taak te wachten voor regisseurs Anna Boden en Ryan Fleck.

 

6. Shazam!

Als deze film net zo handig en humorvol inspeelt op de droomwens van elke koter om een superheld te zijn als de trailer doet vermoeden, dan gaat Shazam! dolle, hartverwarmende pret worden.

 

5. Toy Story 4

Hoewel je zou kunnen stellen dat een vierde Toy Story na het briljante derde deel helemaal niet nodig is, is het eigenlijk toch een geruststelling dat we weer mogen genieten van de neurotische, domme, schattige en avontuurlijk ingestelde speelgoedfiguren van Andy.

 

4. Once Upon A Time In Hollywood

Dit wordt de nieuwe van Quentin Tarantino en opvallend genoeg lijkt z’n film dit keer niet over criminelen of over bloederige wraak te gaan, maar speelt het zich af in het LA van 1969 waar we het verhaal gaan volgen van een met z’n populariteit worstelende tv-ster en zijn stuntdubbel. Het lijkt me sterk als het de flick helemaal misdaadloos blijft, overigens, want dit is QT waar we het over hebben, maar of het nou een volledige zijstap voor de legendarische regisseur is of niet, ik ben rázendfuckingbenieuwd. Wat wil je met een belachelijke cast van onder anderen Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Kurt Russell, Al Pacino en Timothy Olyphant.

leonardo
  

3. The LEGO Movie 2: The Second Part

De eerste LEGO Movie vond ik na een tweede keer kijken nóg grappiger en aandoenlijker worden, en dat heb ik niet vaak bij films, dus m’n verwachtingen zijn niet laag voor diens opvolger. De trailers zijn in ieder geval al weer hilarisch en hoewel het schrijversduo achter deze films, Phil Lord en Christopher Miller, dit keer niet de regie op zich nemen, kan ik niet anders dan hyped zijn als ik dumbass LEGO-poppetje Emmett veel te blij zie zijn in een post-apocalyptische wereld.

 

2. It: Chapter Two

Het vervolg op, wat mij betreft, een van de beste boekverfilming-reboots ooit, is wat betreft castingnieuws echt een feestje geweest het afgelopen jaar. De volwassen versies van de flink getraumatiseerde kids in deel 1 moesten namelijk acteurs krijgen, en dat zijn allemaal indrukwekkende namen geworden: zo speelt James McAvoy (Prof. Xavier) Bill, is Bill Hader (Trainwreck, Tropic Thunder, Inside Out, etc.) Richie en speelt de altijd indrukwekkende Jessica Chastain (Molly’s Game, Interstellar, Zero Dark Thirty, The Martian, etc.) Bev. Voor de vorige film heeft Cary Fukunaga van True Detective-faam nog wat voorwerk gedaan, en dit keer niet, maar voor de rest staat dit vervolg weinig in de weg om even onvergetelijk te worden als nummer 1.

it
  

1. Avengers: Endgame

Endgame wordt zowel een einde als een nieuw begin voor het Marvel Cinematic Universe en als diens sterregisseurs, de Russo-broers, wéér een betere film gaan maken dan hun vorige, dan weet ik niet of mijn brein het wel overleeft. Kijk naar de stijgende lijn van awesomeness die de mannen hebben gemaakt van Winter Soldier, naar Civil War, naar Infinity War, en je moet toch haast zenuwachtig worden van Avengers 4 haar potentie. Dit is niet alleen de film van 2019 waar ik het meest van verwacht, het is tegelijkertijd de ‘movie most likely to make me faint’, wat helaas nog geen Oscar-categorie is.

In de vorige Filmvisies bespraken we vrouwelijke filmregisseurs en wat er beter kan aan een bioscoopbezoek. Welke film heb jij hoog op je lijstje staan voor dit jaar?

REACTIES (26) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord