Fifa 21 op next-gen consoles maakt lelijk voetbal net wat mooier 

Fifa 21 op next-gen consoles maakt lelijk voetbal net wat mooier 2020-12-15T11:06:06
Wie wil er nou voor een tweede keer ruiken aan meurende, oude voetbalsokken? Waarschijnlijk zit niemand daar echt om te springen. Maar nu Fifa 21 ook uit is op de PlayStation 5 en Xbox Series X en S maakt Lars voor één keer een uitzondering en inhaleert nog eens diep. Hmmmmmm.

Met de komst van de PlayStation 5 en Xbox Series X en S is het gamelandschap een beetje het Wilde Westen geworden. Vrijwel alle last-gen games werken op de nieuwe consoles met backward compatibility en sommigen worden zelfs automatisch beter. Van andere games verschijnen ook weer aparte next-gen versies, met dus aparte saves, trophies of achievements en online servers. Fifa 21 valt in die laatste categorie. Wie Fifa 21 al had, kan die nieuwe versie wel gratis downloaden - niet meer dan terecht.

Minder plastic

De next-gen versie van Fifa 21 scoort vooral een aantal inkoppertjes. Zo oogt de game, zoals je mag verwachten op nieuwe hardware, een stukje mooier. Dat zit ‘m vooral in de details. EA is er eindelijk in geslaagd om de huid van spelers menselijker te maken. Enigszins onverwachts profiteren de generieke spelers – zeg maar gerust bijna de hele Eredivisie – hier misschien nog wel het meest van. Dankzij het zweet op hun voorhoofd, de rode wangen aan het einde van de wedstrijd en zachtere schaduwen ogen ze niet meer zo plastic. Soms lijken ze nog steeds in de verste verte niet op hun echte evenbeelden, maar als je de spelers niet kent valt dat nu wat minder op.

FIFA 21 last minute winner

Dat is ook wel nodig, want spelers worden nu vaker in beeld gebracht. Zeker bij een late, beslissende goal gaat het dak er écht af. Ook de spelers van de bank en zelfs de coach delen in de feestvreugde. Dan is het wel zo fijn dat ook die volstrekt onbekende reserverechtsback niet meer op een aangewandelde barbiepop lijkt.

Ook de audio van Fifa 21 klinkt op de nieuwe consoles wat rijker. Als je op een PlayStation 5 met headset speelt, hoor je dankzij de 3D-audio zelfs dat het gejuich van het uitpubliek ook echt uit het uitvak komt. Het is vrij nutteloos in de praktijk, maar wel een grappig detail.

Alsof corona niet bestaat

De nieuwe ‘GameCam’ is wat dat betreft een zinvollere toevoeging om meer sfeer over te brengen. Dit is een nieuw camerastandpunt waarbij meer van het veld én de tribune in beeld worden gebracht. De ironie dat EA daar juist mee komt wanneer de stadions in het echt allemaal leeg zijn zal niemand ontgaan, maar in Fifa 21 zitten de tribunes dus nog gewoon stampvol en worden er zelfs sfeeracties gehouden. Daar krijg je nu dus meer van mee tijdens het voetballen.

FIFA 21 Liverpool crowd

Met de GameCam zie je ook net wat meer van het veld en kun je makkelijker de mogelijkheid voor een lange pass naar voren spotten. Wel wordt het door de afstand iets lastiger om heel nauwkeurig te dribbelen of precies goed in te stappen bij het verdedigen. Uiteindelijk is het erg persoonlijk welk camerastandpunt je het fijnst vindt, maar de GameCam is een interessante toevoeging.

Balgevoel in je controller

PlayStation 5-bezitters kunnen daarnaast meer van het spelletje voelen via de DualSense. EA experimenteert er lustig op los met de nieuwe mogelijkheden van de PS5-controller. De adaptieve triggers worden pragmatisch gebruikt. Als spelers vermoeid zijn, voel je meer weerstand in de controllers. Dat blijkt in de praktijk een intuïtiever signaal te zijn dan het driehoekje boven de hoofden van spelers. Je voelt nu meteen wanneer een sprintje er eigenlijk niet meer in zit of wanneer je moet wisselen.

FIFA 21 ball control

Maar de manier waarop EA de DualSense gebruikt, laat ook nog wat te wensen over. Die adaptieve triggers voel je soms merkwaardig losschieten of juist vastklikken als je van speler wisselt. Daarnaast ratelt de controller door de vele subtiele trillingen soms zelfs hoorbaar, wat erg afleidend is. Het idee achter de ‘realistische’ trillingen is goed en het is fijn dat ontwikkelaars ook echt de moeite nemen om te experimenteren met de PS5-controller, maar er is komend jaar zeker ruimte voor meer finetuning.

Nieuw stadion, zelfde matige selectie

Zo opsommend klinkt dat als best een leuk rijtje aan vernieuwingen. Ze vergroten alleen ook nóg meer de kloof tussen de twee gezichten van Fifa. EA wil nog meer de sfeer van het stadion overbrengen en je nog meer het spel laten vóelen, alsof het een voetbalsim is. Tegelijkertijd is Fifa 21 nog altijd een kleuterachtig doelpuntenfestijn voor controllerpatsers die graag duffe dansjes doen na een lelijk doelpunt.

FIFA 21 Haaland

Begrijp me niet verkeerd: er is heus lol te beleven aan Fifa 21, maar online zijn uitslagen van 4-6 of 5-0 aan de orde van de dag, maakt bijna niemand de negentig minuten vol (want waarom zou je als je na vijftien minuten spelen al drie keer hebt moeten vissen) en is de snelheid van individuele spelers doorslaggevender dan eigen klasse.

De vernieuwingen van Fifa 21 op PlayStation 5 en Xbox Series X en S moet je dan ook echt zien als een bonus boven op hetzelfde fundament als de last-gen versie die Graddus eerder reviewde. Het is niet meer dan fair dat bezitters van Fifa 21 op de PlayStation 4 of Xbox One gratis de nieuwe versie kunnen downloaden. Als een matige middenmoter in een mooi nieuw stadion gaat spelen, hoef je immers ook geen nieuwe seizoenkaart te kopen.

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord