Duel Dinsdag: de leukste speedrun ooit! 

Duel Dinsdag: de leukste speedrun ooit! 2016-01-12T17:25:24
Zoals jullie inmiddels wel weten zijn Bob en Leen rete eigenwijs en strijden ze iedere week in Duel Dinsdag om die beste stagiair-award van deze stageperiode. Nu de stageperiode ten einde loopt, zou je zeggen dat de jongens wel met elkaar kunnen opschieten. Niets is minder waar.

De strijd tussen Bob en Leen nam de afgelopen weken in felheid af, maar dat komt voornamelijk door het feit dat de redactie een tijdje was gesloten. Nu de jongens weer naast elkaar zitten, blijkt het maar goed te zijn dat de stageperiode bijna afloopt. Inderdaad, Bob heeft nog drie weken de tijd om Leen in te halen, want hij staat achter met 13-10. Dat wil zeggen dat Leen vorig jaar de game met de beste kerstsfeer uitkoos. Omdat de gehele redactie vorige week met een schuin oog naar Awesome Games Done Quick keek, kibbelen de jongens deze week over wat zij de leukste speedrun ooit vinden.

             

Leen - Super Mario Maker blind race (AGDQ2016 - vanaf 27:41)

LeenVanaf het eerste moment dat ik een speedrun zag, was ik eigenlijk al verkocht. De belachelijke toewijding van deze mensen is bewonderingswaardig; een game zó onder te vingers te krijgen dat je in een kwestie van enkele uren of zelfs minuten dat hele ding uitspeelt, is natuurlijk geen makkelijke onderneming. De snelheid waarmee personages over het beeld springen, de bizarre glitches die soms gebruikt worden en de constante confrontatie met het feit dat ik nooit zo goed zal kunnen gamen, geven een rare mix van plezier en jaloezie – ik hou ervan.

Ik ben zelf geen speedrunner, maar maakte er wel van jongs af aan al een sport van om alle Mario-games zo snel mogelijk als ik kon uit te spelen. Wonder boven wonder is mijn favoriete speedrun daarom ook één van een Mario-game (al dacht ik ook even aan deze moddervette Dark Souls-run); Super Mario Maker, wel te verstaan. Ik heb gekozen voor de blinde race van afgelopen AGDQ, waarin acht bazen een stel belachelijk ingewikkelde levels (die speciaal voor AGDQ gemaakt waren) voor de eerste keer spelen. Ze maken puur en alleen gebruik van de skills die ze door de jaren heen als speedrunners hebben vergaard, en laten daardoor op een ongekende manier het publiek meeleven. Kijk en geniet:

        

Bob - Ocarina of Time 100% blindfolded (Runnerguy2489)

BobHoe gemakkelijk de speedrunners het speedrunnen er ook uit laten zien, is het best wel pittig om een goede tijd neer te zetten of alles zo snel mogelijk te verzamelen. Een game door en door kennen zodat je de vreemdste glitches en getimede skill-moves uitvoert is een pure vorm van kunst. De game ken je pas echt goed als je hem volledig met blinddoek om uit kan spelen, toch? Tijdens de laatste dag van Awesome Games Done Quick 2015 bewees speedrunner Runnerguy2489 al dat hij geblinddoekt de eerste drie dungeons van Zelda: Ocarina of Time kon verslaan.

Toch liet Runnerguy het hier niet bij en besloot de volledige game uit te spelen met een blinddoek om, inclusief Water Temple. Het koste hem 103 uur om de game blind te verslaan, maar de hype die ontstond in de Twitch chat (onderstaande video bevat de laatste drie uur) toen Ganon viel wekt bepaalde gevoelens bij mij op; well done. Een dikke prestatie van Runnerguy, die roffe papi heeft namelijk bijna de gehele game in zijn geheugen zitten en dan nog de sound effects en glitches die gebruikt worden daarbij opgeteld. Hier trouwens alle statistieken van de 100% blindfolded run van Runnerguy2489, krijgt hij een applausje?

                   

Nu is het aan jullie!

De laatste twee Duel Dinsdagen zullen ook andere onderwerpen aan bod komen, en we zijn erg benieuwd naar de input van de PUmmunity. Mogelijke onderwerpen zijn: de meest epische eindbaas, het vervelendste gamepersonage ooit, onze favoriete Pokémon, etc. etc. etc. Dus heb jij een goed idee voor volgende week? Drop een comment en laat het ons weten!

REACTIES (27) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord