Drie redenen om wel én niet aan de Fifa 21 Career Mode te beginnen 

Drie redenen om wel én niet aan de Fifa 21 Career Mode te beginnen 2020-09-23T12:36:03
De carrièremodus van Fifa is al jaren een beetje een ondergeschoven kindje, met meestal maar weinig vernieuwingen en verbeteringen. Is dat dit jaar anders? Lars ging om dat te checken alvast lekker een weekendje met de Career Mode pielen.

Sinds ik ooit de Master League in Pro Evolution Soccer 3 ontdekte, speel ik bij een footie het liefste de carrièremodus. Lekker als coach met mijn favoriete cluppie aan de slag gaan, de echte prijzen winnen, paar droomtransfertjes binnenhalen; heerlijk toch? Of nou ja, als het allemaal een beetje werkt tenminste. Ik werd dan ook best wel blij toen EA me al een tijdje terug liet zien wat er allemaal nieuw is in Fifa 21. Nu ik al bijna een heel seizoen heb volbracht, heb ik drie redenen voor je waarom je de Career Mode ook moet checken, en drie redenen waarom je ‘m lekker links kan laten liggen.

duimomhoog1: Interactieve wedstrijdsimulatie bespaart je heel veel tijd

De nieuwe optie ‘Interactieve wedstrijdsimulatie’ is echt een godsgeschenk. Voorheen kon je een wedstrijd óf helemaal spelen, óf helemaal simuleren. Maar ja, bij simuleren zag je dan dat je club tegen F.C. Bal-op-het-dak ineens 3-0 had verloren en daar moest je het maar mee doen. Elke wedstrijd spelen is echter ook weer zo tijdrovend. De interactieve wedstrijdsimulatie is een gulden middenweg. Je volgt de wedstrijd aan de hand van bewegende bolletjes, terwijl de wedstrijd op dubbele snelheid wordt afgespeeld.

Een topwedstrijd als De Klassieker of een Champions League-wedstrijd wil je waarschijnlijk gewoon zelf spelen, maar voor tegenstanders uit het rechterrijtje is die interactieve simulatie echt ideaal. Je volgt gewoon lekker met een half oog de wedstrijd, terwijl je hooguit de strategie gaandeweg wat bijstelt. Gaat het toch stroever dan gehoopt? Dan grijp je in door toch de volledige controle over je team te pakken. Sta je dik voor en geloof je het wel? Dan kun je ook weer terug naar de Interactieve Sim-stand, of gewoon rechtstreeks skippen naar de einduitslag. Ja, zo krijg je een seizoen wel om in een weekend!

FIFA 21 Interactieve wedstrijdsimulatie

2: Training geeft een extra dimensie

Ook nieuw is dat voor elke speler een nieuwe statistiek wordt bijgehouden: scherpte. Dat is vergelijkbaar met de fitheid en het moreel van de speler. Prestaties tijdens de wedstrijden, maar ook trainingen tussen de wedstrijden door bepalen de scherpte van je spelers. Om te kijken of die scherpte nou echt wat uitmaakt, neem ik de proef op de som.

Eerst verpest ik bewust de scherpte van m’n team. Als trainer van Ajax train ik de ene week veel te weinig, om de andere week m’n spelers helemaal af te matten. Iedereen zit er compleet doorheen en zowel Vitesse als VVV Venlo blijken een maatje te groot. M’n team is gewoon overal een stap te laat en de simpelste dingen gaan fout. Zulke wedstrijden heb je in het echt natuurlijk ook weleens. Dan stel ik een goed gebalanceerd trainingsschema op en skip flink vooruit, zodat spelers helemaal in het ritme zijn als de Klassieker voor de deur staat. Hoewel Feyenoord zich heel kranig weert, spelen mijn spelers de pannen van het dak. Dankzij een paar briljante passes en scherpe tackles wordt het 2-1. Met minder fitheid had ik dus waarschijnlijk punten gemorst en dat is toch wel precies wat je wil zien in een carrièremodus.

FIFA 21 trainingsschema

3: Even lekker de coronaperikelen vergeten

Niks geen lege stadions, mondkapjes op de bank of zelfs spelers die ontbreken vanwege een positieve coronatest, maar gewoon een afgeladen Old Trafford, Bernabéu of Johan Cruijff Arena. Het leuke van de carrièremodus is toch altijd dat het even niet uitmaakt hoe het er in de echte wereld aan toe gaat. Virtueel leid je je team altijd naar zilverwerk met spectaculaire goals. Misschien is die mogelijkheid om aan de realiteit te ontsnappen dit jaar wel belangrijker dan ooit.

1: Saaie minigames halen de vaart uit de game

Het is tof om te zien dat die fitheid en scherpte van je spelers invloed heeft op hun prestaties, maar de manier waarop je fitheid en scherpte beïnvloedt is nogal lame. Tussen de wedstrijden door moet je nu trainingen organiseren. Dat zijn gewoon die bekende minigames die je normaal speelt terwijl een wedstrijd wordt geladen. Rondo’tjes, dribbeluitdagingen, je kent het wel. Prima als veredeld laadscherm, maar niet erg spannend om keer op keer te móeten spelen.

Nou ja, je kan de trainingen wel weer simuleren, maar dan verdienen je spelers minder scherpte. Pas als jij een keertje zelf een minigame goed hebt volbracht, verdienen je spelers de maximale hoeveelheid scherpte. Boring!

FIFA 21 minigames

2: Stronttrage menu’s

Maar zelfs al simuleer je al die trainingen, dan nog ontkom je niet aan het grootste nadeel van de carrièremodus: die stronttrage menu’s. Zodra je ergens op klikt begint je console nog net niet van ellende te piepen en te kraken. Al die extra handelingen van trainingen instellen en uitvoeren, maar ook natuurlijk transfers beheren of in gesprek gaan met je spelers worden er door die stroperige menu’s niet leuker op. Misschien dat dat eindelijk eens wordt opgelost met de nieuwe generatie consoles. Alleen dat al zou reden zijn om te upgraden. 

3: Saves gaan niet mee naar next-gen

Ben je van plan een PlayStation 5 of Xbox Series X|S in huis te halen? Dan is het slim om eventjes te wachten voordat je je vol overtuiging op een carrière als coach van je favoriete cluppie stort. Je saves van de carrièremodus verhuizen namelijk niet mee naar de nieuwe generatie consoles. De game zelf kun je wél kosteloos upgraden naar de nieuwe versie, en progressie uit Fifa Ultimate Team en Volta verhuizen wel mee. Kun je misschien beter daar vast mee beginnen in oktober.

FIFA 21 sad Haaland

Fifa 21 is vanaf 9 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De releasedata voor PlayStation 5 en Xbox Series X zijn nog onbekend.

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord