De voertuigen in Battlefield 1: hoe historisch accuraat zijn ze?  

De voertuigen in Battlefield 1: hoe historisch accuraat zijn ze? 2016-07-21T15:07:46
De closed alpha van Battlefield 1 is inmiddels afgelopen, en ook al bestond hij maar uit één map, het maakte grote indruk. Tjeerd dook even de archieven in en zocht uit hoe historisch accuraat de voertuigen in Battlefield 1 nou eigenlijk zijn.
Eigenlijk weten ‘we’ niet zoveel over de Eerste Wereldoorlog; als je het aan een willekeurig persoon vraagt, zal je dan ook hoogstwaarschijnlijk wat gemompel over loopgraven horen. Maar The Great War is toch verdomd interessant, en om dat te bewijzen, maakt DICE er meteen maar een game van. De closed alpha is net afgelopen en voor mij is het nu al een van de vetste game-ervaringen die ik heb gehad in de afgelopen jaren. Toch bleef bij mij constant de vraag opborrelen hoeveel recht er nou eigenlijk gedaan wordt aan de geschiedenis, want ik had namelijk het gevoel dat er wel heel veel vrijheden en ruime interpretaties werden genomen door DICE. En dus heb ik realiteit en game eens goed onder de loep genomen.

De in-game zeppelin is de L32

   

Zeppelins

Laten we beginnen met de olifant in de kamer: de zeppelin in de lucht. Zeppelins bestonden in die tijd al en werden ook ingezet voor militaire doeleinden, zoals verkenning, maar ook voor bombardementen. De grootste kritiek is dat de zeppelins wel heel laag hangen in Battlefield 1, en dan met name in de eindscene van de reveal trailer, waarin de soldaat omhoog kijkt naar de onheilspellende zeppelin. Die kritiek is deels terecht, zeppelins werden onder andere ingezet voor bombardementen en om het vijandelijke volk angst in te boezemen, maar ook -zeker in het begin van de Eerste Wereldoorlog- om te scouten. En daarvoor hingen deze joekels ook gewoon laag. Later gingen met name de Britten zich met afweergeschut, vliegtuigen en ontvlambare kogels wapenen tegen deze gigantische ballonnen en moesten ze veel hoger gaan vliegen. En aangezien er in Battlefield 1 nogal wat vliegtuigen zijn en afweergeschut staat, zou de zeppelin realistisch gezien hoger moeten vliegen. Het is wel een beetje gek dat de Britten in Battlefield 1 ook een zeppelin hebben, want alleen de Duitsers maakten er gebruik van dit type balon-slagschip. Daarnaast zijn de machinegeweernesten waarmee je doelwitten op de grond neermaait ook niet helemaal correct; al waren er op sommige zeppelins wel machinegeweren te vinden, ze werden niet gebruikt tegen doelwitten op de grond. 

De echte L32 zeppelin, waar de in-game variant op gebaseerd is.

Misschien heb je de andere kleinere luchtballonnen (blimps) ook gezien en vroeg je je af wat die eigenlijk voor functie hebben. Blimps werden gebruikt als artillerie observatie ballonnen, die een paar kilometer achter de frontlinies geankerd waren, van daaruit had je goed overzicht over de linies, werd nuttige informatie verzameld en werden er artillerie aanvallen gecoördineerd. In de closed alpha hangen er een heleboel in lucht, en dat is ook niet zo gek. Ze werden namelijk gebruikt door Londen af te schermen met grote netten die tussen de blimps werden gehangen. Ook al zijn deze wel heel erg dicht in de buurt van het front, het is zeker historisch accuraat.

Deze 'andere' ballonnen, blimps, werden gebruikt voor observatie. Dit is de in-game variant.

Een Britse 'spotter balloon' die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ingezet.

  

Tanks 

Tanks zijn in de Eerste Wereldoorlog uitgevonden, dus het is niet zo gek dat ze aan de primitieve kant waren. De Duitsers zagen het nut van tanks pas aan het einde van de oorlog in, dus er zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog in Duitsland heel erg weinig tanks gebouwd (20!). Het beeld van een slagveld waarin beide partijen dus een gelijk aantal tanks hadden, is dan ook niet historisch accuraat. De gepantserde voertuigen die we in Battlefield 1 tegenkomen, zijn in principe wel voertuigen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik waren, daarom zien we er maar eentje van Duitse makelij. Er zijn voor de rest wel meer vrijheden genomen.  

Dit zijn de gepantserde voertuigen uit de closed alpha op een rijtje, het zijn ongetwijfeld niet alle beschikbare pantservoertuigen uit Battlefield 1 (in de trailer zagen we bijvoorbeeld al meer voertuigen langskomen):

In-game: Armored Car

De Armored Car uit Battlefield 1.

In de Armored Car passen 5 man: een chauffeur, iemand die in het midden een 360-graden turret bestuurt, en nog drie andere gasten die allemaal een machine geweer hebben. Als snelste landvoertuig knalt de Armored Car over het slagveld, al kan ie wel het minst hebben, twee voltreffers en je bent eraan.  

In het echt: Rolls Royce Armoured Car 

De Rolls Royce Armoured Car.

Kwa uiterlijk ziet de Armored Car er precies hetzelfde uit als de Rolls Royce Armoured Car waar hij op gebaseerd is. En dat is niet het enige, de 360-graden turret zat ook in het originele exemplaar en de auto was ook snel: hij had een topsnelheid van 72 km/u. Daar staat tegenover dat de bovenste turret het enige wapen van dit voertuig was, en de Rolls Royce niet 5, maar 3 soldaten kon herbergen. Hij werd echter alleen gebruikt door de Britten, en niet door de Duitsers, zoals in Battlefield 1 wel het geval is.

In-game: Landship (Mark V) 

De Landship uit Battlefield 1 heeft ruimte voor een crew van drie.

De Mark V Landship heeft ruimte voor drie man, waarvan de middelste de bestuurder is en ook een machinegeweer heeft, aan zijn weerszijden zijn twee plaatsen met een kanon. Het is een flinke tank die sterk is tegen infanterie en andere tanks, maar daarvoor moet je wel een volledige crew in je tank hebben. Hij kan een aardige snelheid halen, maar die kan niet op tegen de Light Tank en de Armored Car.

In het echt: Mark V Tank (male) 

Britse Mark V tank. 

De eerste Mark V rolde in 1918 uit de fabriek en was de eerste tank die maar één man nodig had om hem te besturen. In tegenstelling tot de 3 mans crew van zijn in-game variant, heeft de Mark V ruimte voor 8 man en heeft de tank naast de twee kanonnen en 1 machinegeweer nog drie extra machinegeweren. Nog een ander groot verschil met in-game is de snelheid, de Mark V was traag en behaalde een maximale snelheid van 8 km/u. De tank werd eigenlijk alleen maar gebruikt in de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog. De meeste actie heeft de Mark V in Rusland gehad, toen de geallieerden tussen beiden kwamen bij de Russische burgeroorlog, maar de meeste Mark V's in handen vielen van de Russen. De Mark is van Britse makelij, maar er hebben ook flink wat Duitsers in een Mark gereden, bij een aanval bij Kamerijk vielen bijvoorbeeld maarliefst 50 Mark IV tanks in handen van de Duitsers. Dus dat je als Duitser in Battlefield 1 ook een Mark kan kiezen, is niet zo gek bedacht.  

In-game: Light Tank (FT-17) 

De Light Tank uit Battlefield 1.

De Light Tank heeft plek voor 1 persoon, die alles tegelijk onder controle heeft. De tank is redelijk snel en heeft een kanon, waar je met explosieve ammunitie kunt schieten en in 4 salvo's een Landship kan uitschakelen, of waar je andere, anti-infanterie munitie in stopt, zodat je een soort grote shotgun krijgt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om gifgas te droppen en kan een kratje met health neerleggen voor de teamgenoten om je heen.   

In het echt: Renault FT

 

De Franse Renault FT op de foto.

De Franse Renault FT wordt gezien als een van de meest revolutionaire en invloedrijke tanks in de geschiedenis en er zijn ook meer dan 3000 van gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog (in totaal werden er zo’n 7700 tanks gebouwd). Er passen in het echt niet één, maar twee man in de FT, en de snelheid is ook iets anders dan in-game: die ligt op maximaal 7 km/u. Wat de wapens betreft, er zat een 37mm kanon en een 8mm machinegeweer op de FT. Het verschil met de Battlefield versie is dat de 37mm alleen maar handig was tegen infanterie en machinegeweernesten, aangezien de snelheid waarmee de kogels werden afgeschoten erg laag was en nauwelijks pantser kon doorboren. Ik heb ook geen bron kunnen vinden die wijst op het gebruik van de 37mm loop voor de ‘shotgun-hagel’.

In-game: Heavy Tank (A7V) 

De Heavy Tank uit Battlefield 1.

De grootste en gevaarlijkste tank in Battlefield 1 is de Heavy Tank, waar je met maar liefst 6 man in kunt zitten. De Heavy heeft aan de voorkant een flink kanon en de soort shotgun-achtige gun die we ook al in de Light Tank zagen, en aan de zij- en achterkant nog eens 6 machinegeweren voor je passagiers (de achterste schutter heeft beschikking over een dubbel machinegeweer). Daarnaast kun je nog mijnen leggen en een rookgordijn optrekken, zodat je lekker kunt schuilen met je dikke tank.

In het echt: A7V 

De Duitse A7V Sturmpanzerwagen.

In de Duitse A7V zaten meestal een crew van 18 man, en was uitgerust met een 57mm kanon aan de voorkant en zes machinegeweren aan de zij- en achterkanten. De A7V was voor zo’n groot bakbeest met 15 km/u vrij snel…op de weg. Offroad ging hij niet sneller dan 5 km/u en bleef ie vaak vastzitten in de modder of greppels. 

De A7V is de eerste Duitse tank ooit gebouwd (1918) en er zijn in de Eerste Wereldoorlog überhaupt maar 20 van gemaakt. Het is niet echt de meest succesvolle tank, zeker gezien het geringe aantal dat er is gebouwd. De A7V is maar een aantal keer in actie geweest, waaronder de allereerste keer dat een tank tegenover een andere tank kwam te staan bij Viller-Bretonneux (lees hier een indrukwekkend verslag van de Britse tankcommandant Frank Mitchell)

  

   

Vliegtuigen 

Vliegtuigen bestonden nog maar zo’n tien jaar toen de Eerste Wereldoorlog bestond en eigenlijk had in het begin nog niemand echt stilgestaan om die dingen te gebruiken voor oorlogsdoeleinden. Toch gingen die ontwikkelingen razendsnel en werden de eerste vliegtuigen al gauw ingezet, eerst voor verkenning, daarna werden er al snel machinegeweren op gemonteerd en werden er bommen meegenomen. De Duitsers hadden minder vliegtuigen dan de geallieerden, maar werkten met een heel andere tactiek, waardoor ze toch zeer gevaarlijk in de lucht waren. Er werden namelijk Jachtstaffels gevormd, ook wel Jastas genoemd: een grotere groep vliegtuigen die naar verschillende plekken reisden om daar het verschil te maken, waardoor ze ook wel de vliegende circussen werden genoemd. Manfred von Richthofen, de legendarische Rode Baron, was een van de commandanten van zo’n Jasta, en uiteraard kunnen we vliegen in het iconische vliegtuig waar hij zijn kunsten in vertoonde. 

In-game: Fighter (Dr. I Scout) 

De Red Baron krijg je als je de Early Enlister Deluxe Edition van Battlefield 1.

De Fighter is het kleinste en meest wendbare vliegtuig van de luchtvloot in de closed alpha, waar je in je eentje in kan zitten. Het vliegtuig heeft een driedubbele vleugel en een ratelend machinegeweer op de voorkant, waarmee je flink wat mayhem kunt veroorzaken. De kogels van de Fighter hebben een minimale drop, zodat je redelijk rechtdoor kunt schieten. Opvallend aan de gameplay is dat je makkelijk roadkills kunt maken met de Dr. I. Check de video hieronder van een gast die de Fighter lekker onder controle heeft.

In het echt: Fokker Dr. I 

De Fokker Dr. I op een foto gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Fighter is inderdaad gebaseerd op de Duitse Fokker Dr. 1 uit 1917, het iconische vliegtuig waarin de Rode Baron in het laatste jaar van de oorlog furore maakte. Er zijn 320 exemplaren gemaakt van de Fokker Dr.I die plaats had voor een piloot en niet meer. Hij beschikte over een dubbel machinegeweer op de voorkant van het vliegtuig en haalde een maximale snelheid van 185 km/u. Ik heb geen bronnen kunnen vinden die wijzen op het met een duikvlucht ‘overrijden’ van mensen op de grond. De Fokker werd tijdens de 1e WO alleen door de Duitsers gevlogen, dus het is een beetje gek dat de Britten er ook in vliegen. Hoewel, na de oorlog kregen de geallieerden een aantal Dr.I's in handen en werden vooral gebruikt om te trainen. Er is geen origineel exemplaar meer van de Fokker Dr.I, er waren na de oorlog drie over, waarvan er eentje crashte in de jaren dertig en de andere twee stonden in een museum toen die werden gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog.   

In-game: Bomber (Gotha G.IV) 

Gotha G.IV in-game.

Verreweg het meest logge vliegtuig in de game is de Bomber, oftewel de Gotha G.IV. Je kunt met drie man in de Gotha zitten: 1 piloot die ook controle heeft over de bommen, een gunner voor, en een gunner achter. Ondanks dat de Gotha log is, is hij wel heel sterk en kan je met een volle bemanning flink huishouden in de lucht. De Gotha heeft twee verschillende bommen die je kunt laten vallen en je kunt ook scouten vanuit de lucht.  

In het echt: Gotha G.IV  

De Gotha G.IV.

De Duitse Gotha is ook in het echt het meest logge vliegtuig van de drie vliegtuigen in de alpha. Met 135 km/u was ie niet snel, zeker niet als ie volgeladen was met bommen. Je kunt in-game redelijk wat bommen laten vallen vanuit de Gotha G.IV, en ook al is het niet zo schier oneindig als in Battlefield 1, dit vliegtuig kon flink wat gewicht aan bommen dragen. Verschillende bronnen hebben andere ideeën over het gewicht dat de G.IV mee kon torsen aan bommen, maar het ligt ongeveer rond de 500-600 kg. Er zijn zelfs bronnen die aangeven dat zelfs de grootste Duitse bom in de Eerste Wereldoorlog, die zo'n 1000 kilogram(!) woog, met het vliegtuig mee kon. Net zoals in de game heeft dit vliegtuig daarnaast ook plek voor twee gunners, eentje voor en eentje achter. De Gotha werd alleen gebruikt door de Duitsers, dat ook de geallieerden in deze jongens vliegen in Battlefield, is dus een beetje onrealistisch. Er bestaan helaas geen originele exemplaren meer van dit vliegtuig.

De verschillende Duitse bommen, de rechter is die van 1000 kilo.

Net zoals in de game heeft dit vliegtuig daarnaast ook plek voor twee gunners, eentje voor en eentje achter. De Gotha werd alleen gebruikt door de Duitsers, dat ook de geallieerden in deze jongens vliegen in Battlefield, is dus een beetje onrealistisch. Er bestaan helaas geen originele exemplaren meer van dit vliegtuig.    

In-game: Attack Plane (Halberstadt CL2) 

De Halberstadt CL II in Battlefield 1.
De Attack Plane, oftewel de Halberstadt CL2 is in alles precies de middenweg van de vliegtuigen, hij heeft twee plekken voor de crew, waarvan er eentje in een machinegeweernest achterop zit, en eentje de piloot is, die ook een machinegeweer voorop heeft en de beschikking heeft over bommen. Nouja, bommen, het is meer een lading granaten die een keer stuitert voordat ze ontploffen en lang niet zoveel schade doen als de bommen van de Bomber. Het vliegtuig is redelijk wendbaar, redelijk snel en kan ook redelijk wat schade handelen. 

In het echt: Halberstadt CL2 

De Halberstadt CL 2.

ok dit vliegtuig is behoorlijk accuraat overgenomen vanuit de echte wereld en betreft wederom een Duits vliegtuig, de kans dat je als Engelsman tijdens de Eerste Wereldoorlog de CL2 onder je reet had, was behoorlijk verwaarloosbaar dus. De granaten die dienst deden als bommen, kloppen echter wel als een bus, de CL2 had plaats voor tien stokgranaten en vijf clustergranaten van 10kg per stuk. 

Het bommenrek van de Halberstadt CL2, met tien stokgranaten.

Net zoals in-game het geval is, is er plek voor twee personen in de Halberstadt, en zowel de piloot als de crew heeft de beschikking over een machinegeweer. De Halberstadt kon een maximale snelheid bereiken van 165 km/u. Er bestaat nog eentje, die staat in een museum in Krakau. 

Pas alleen wel op dat je als gunner je eigen vliegtuig niet raakt...

Conclusie

DICE heeft puik werk afgeleverd met de voertuigen in Battlefield 1, met name de vliegtuigen komen vrij goed overeen met hun real life tegenhangers. Met de zeppelin en de gepantserde voertuigen worden er daarentegen wel een aantal vrijheden genomen, maar die in het kader van gameplay prima te begrijpen zijn. Om de steen-papier-schaar-balans te houden, zijn daarom bepaalde eigenschappen versterkt, vooral de snelheid en bewegingsvrijheid van de voertuigen. Het grootste verschil is natuurlijk dat er in elke klasse maar een voertuig gebruikt wordt, voor beide partijen, maar dat is ook, in het kader van balans, prima te begrijpen. 

Speciale dank aan Noatak voor zijn input!

REACTIES (31) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord