De vetste bordspellen 

De vetste bordspellen 2014-12-09T14:33:37
Wie van digitaal gamen houdt, zou ook eens naar bordspellen moeten kijken. Er zijn namelijk ernstig veel overeenkomsten tussen bordspellen en computer games. Bovendien is er voor ieder wat wils, er is zoveel meer dan alleen ganzenbord en Dungeons & Dragons. Cum laude afgestudeerd bordspel expert Jokko doet verslag van de vetste games in bordspelformaat.

Bordspellen zijn net als games. Je hebt verschillende genres, er zijn casual bordspellen voor iedereen en extreme hardcore titels waarbij een potje uren duurt. Ik zal jullie middels de voorbeelden in deze feature een zo breed mogelijk beeld proberen te geven. Doel is voornamelijk om te laten zien wat voor een soort bordspellen er allemaal wel niet zijn. Weet wel, er zijn ontiegelijk veel bordspellen. Hoe het ook zij, de aankomende titels zijn sowieso toppers!

Pac
Om aan te geven hoe hardcore een bordspel is, zal ik per titel een geeklevel toekennen. De geeklevels lopen van 1 t/m 5. Hieronder elk cijfer toegelicht. 

  • Geeklevel 1: Dit spel kan echt door iedereen gespeeld worden, van je oma tot je kleine zusje. Enig gebruik van fantasie wordt nergens specifiek aangespoord. Voorbeelden: Mens Erger Je Niet en Ganzenbord.
  • Geeklevel 2: Dit spel kan door iedereen gespeeld worden maar bevat ook elementen die de wat avontuurlijkere bordspeler zal aanspreken. Voorbeelden: Regenwormen en de Star Wars-versie van Monopolie. 
  • Geeklevel 3: Dit is een spel waarbij je veelal prima kan inleven in de spelwereld. er zijn aardig wat regels maar het geheel is tegelijkertijd nog steeds flink laagdrempelig gehouden. Dit spel is prima voor zowel casuals als hardcore spelers. Voorbeelden: Hero Quest en  De Kolonisten van Catan.
  • Geeklevel 4: Dit is een spel waarvoor je gaat zitten. Er zijn behoorlijk wat regels, er is genoeg achtgrondinformatie om je in te leven en een potje kan makkelijk de hele avond duren.
  • Geeklevel 5: Dit is geen bordspel maar een manier van leven. Als je een dit 'spel' speelt, plan je daar een complete dag, zo niet een compleet weekend voor in. Geen grappen nu. Voorbeelden kom je verderop in deze feature tegen. 

Dan nu, de spellen!

 

RoboRally

Spelers: 2-8
Leeftijd: 10+
Genre: Action, Turn-based strategy
Setup: 10 minuten
Speeltijd: grofweg 2 uur
Geeklevel: 3
Het bordspel equivalent van: Worms
Meer info: www.wizards.com 

In RoboRally heeft iedere speler een robot die hij zo snel mogelijk langs checkpoints in een fabriek moet laten gaan. Degene die als eerste alle checkpoints is langs geweest wint. Geen makkelijke taak. Sowieso zit de fabriek vol gevaar. Lopende banden, lasers, crushers en meer. Je hier succesvol doorheen bewegen is pittig want, nu komt het, de robot besturen is nogal een ding. Een ding dat RoboRally bijzonder maakt. Elke speler krijgt negen random 'program cards'. Hierop staan bewegingen waarmee je de robot kan laten lopen, bijvoorbeeld vooruit, links, u-turn, enzovoorts. De grap is dat elke speler er vijf mag uitkiezen om de robot een beurt te laten bewegen, maar dan binnen beperkte tijd. Bovendien beïnvloeden robots elkaar, als ze elkaar in de weg zitten, zal er minstens een schrootbak van plek verschuiven waardoor deze een heel andere route zal afleggen dan waarschijnlijk gepland. Bedenk daarbij dat elke punt schade die een robot oploopt, hem een program card minder geeft en bedenk ook dat de robots zichzelf kunnen bewapenen.

Robo
RoboRally is een onvoorspelbaar avontuur waarbij je lichtelijk de hersens zal kraken, je buddies zal naaien en waar je uiteraard het nodige geluk moet hebben.

 

Magic: The Gathering

Spelers: 2+
Leeftijd: 13+
Genre: Action RPG
Setup: 5 minuten
Speeltijd: 15 minuten
Geeklevel: 4
Het bordspel equivalent van: Hearthstone (ok, en de digitale Magic games)
Meer info: wizards.com

Magic: The Gathering is het meest succesvolle fantasy kaartspel dat er bestaat. Het is ongeveer hetzelfde als Hearthstone. Het moge dan ook duidelijk zijn waar Hearthstone de inspiratie vandaan heeft. In Magic speelt iedereen een tovenaar (Planeswalker) en neem je het op tegen andere tovenaars. Degene die als eerste de levenspunten van een of meerdere andere tovenaars naar nul weet te brengen, die wint. Om de andere te verslaan, kan elke tovenaar creatures oproepen, spreuken gebruiken en nog vele andere kaarten inzetten die spelers, creatures of andere zaken beïnvloeden.

Magic
Magic is behoorlijk complex, er zijn belachelijk veel kaarten en de opties om een deck samen te stellen. Wie echter voldoende tijd heeft en het niet erg vindt om wat geld aan kaarten uit te geven kan hier veel plezier uithalen. Het leukste is als je Magic met een (grote) groep vrienden tegelijk begint, zo kun je samen de regels leren, de kaarten leren kennen en zit iedereen een beetje op hetzelfde niveau. Dit kan allemaal online maar met echte kaarten spelen, is wel zo gezellig natuurlijk.

Checken of dit een spel voor jou is, is simpel. Speel Hearthstone of een van de vele digitale versies van Magic: The Gathering.

 

Necromunda

Spelers: 2-4
Leeftijd: 15+
Genre: Turn-based Strategy, RPG
Setup: 20 minuten
Speeltijd: 60 minuten
Geeklevel: 5
Het bordspel equivalent van: XCOM: Enemy Unknown
Meer info: Wiki

Necromunda speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar verschillende gangs het tegen elkaar opnemen. Elke speler zijn eigen gang. Hoe stoer is dat?! Gangs met enorme spieren en guns, gangs met hoogwaardige technologie, gangs met alleen vrouwen, gangs vol mutanten, en meer. Elk met hun eigen uitgebreide achtergrondverhaal. Genoeg vette characters om uit te kiezen in ieder geval.

Necromunda is erg hardcore en speel je niet zomaar even. Je speelt met echte miniaturen op een 3D speelbord. Een beetje speler schildert zijn eigen miniaturen en knutselt wat aan de omgeving waarin je speelt, zodat alles er extra cool uitziet. De achtergrondverhalen zijn uitgebreid en de regels nog uitgebreider. Met dobbelstenen, een meetlat en een dik regelboek duik je het spel in. Echter wie zijn gang mooi schildert, de speelomgeving goed opbouwt en de regels leert, staat iets bijzonders te wachten.

Necro
Eigenlijk is Necromunda een turn-based actie RPG, maar dan fysiek voor je neus. In beurten vechten jij en rivaliserende gangs het uit. Je kunt tactiek toepassen en gangleden die een potje levend doorkomen worden sterker en krijgen nieuwe skills. Ernstig cool, ding is alleen dat Necromunda niet meer gemaakt wordt. Wie de game wil aanschaffen, zal moeten speuren. Wie zich geprikkeld voelt, kan gerust eens Games Workshop checken, want die hebben nog veel meer van zulke spellen.

 

Games Workshop

Meer info: games-workshop.com

Voordat we doorgaan naar het volgende spel. Even een algemeen stukje over Games Workshop. Zij zijn de makers van Necromunda en nog vele andere grootse spellen met miniaturen. De bekendste titel is Warhammer, waarbij fantasy legers a la Lord of the Rings het tegen elkaar opnemen. Games Workshop is de meest succesvolle spellenmaker. Zowat alles wat ze uitbrengen, is voor de hardcore geeks. Je moet tijd, geld en moeite investeren om je miniaturen in elkaar te zetten, een speelomgeving te knutselen, alles te schilderen, de regels te leren en uiteraard de games te spelen. Iets wat al snel uren en uren kost. Voor wie de motivatie heeft, staat net zoals bij Necromunda, sowieso iets heel cools te wachten. Check maar eens een paar van de afbeeldingen hieronder. Wie trouwens wil testen of hij dergelijke spellen leuk vindt, probeer HeroQuest eens op de kop te tikken. Dit is een soort semi-casual adventure game welke MB jaren geleden in samenwerking met Games Workshop heeft gemaakt.

War

Hulk

 

King of Tokyo

Spelers: 2-6
Leeftijd: 8+
Genre: Action
Setup: 5 minuten
Speeltijd: 30 minuten
Geeklevel: 2
Het bordspel equivalent van: Rampage
Meer info: boardgamegeek.com  

Zo, even een stapje terug. King of Tokyo is typisch zo'n spel dat iedereen leuk vindt. Eigenlijk is het een soort Yahtzee, behoorlijk casual. Toch zullen ook geeks deze game kunnen waarderen, sowieso omdat je speelt met giga monsters die Tokyo, en elkaar, belagen. Je kunt kiezen uit een Alienoid, Cyber Bunny, Giga Zaur, Kraken, Meka Dragon of The King als personage. Gooi elke beurt meerdere keren met speciale dobbelstenen (zoals bij Yahtzee dus) en kies welke symbolen op de dobbelstenen je wil verzamelen. Elk teken heeft een ander effect. Je kunt gaan voor punten, powers besteden aan speciale kaarten en je kunt klappen uitdelen aan andere spelers. De laatst overlevende, of de eerste die 20 punten haalt, wint het spel. Lekker laagdrempelig allemaal, ideaal om te spelen voordat je de kroeg induikt of voordat je die ene hardcore game gaat opstarten.

Kot

King of Tokyo is ontworpen door Richard Garfield, een grote naam voornamelijk omdat hij het brein is achter Magic: The Gathering. Daarnaast zit hij ook achter RoboRally. De feature heeft hiermee een eng hoog Garfield gehalte, maar de beste man is nu eenmaal goed in wat hij doet.

 

Munchkin

Spelers: 1-6
Leeftijd: 10+
Genre: Adventure
Setup: 10 minuten
Speeltijd: 1 tot 2 uur
Geeklevel: 3
Het bordspel equivalent van: Retro City Rampage
Meer info: worldofmunchkin

Munchkin is een kaartspel dat de draak steekt met RPG adventure games. Het doel van het spel is om als eerste level 10 te halen, dit kan door monsters te verslaan, de juiste kaarten te trekken of goud te verkopen. Spelers kunnen elkaar helpen monsters te verslaan, er kan onderhandeld worden of spelers kunnen een monster juist voorzien van een wapen als een persoon te dicht bij de winst komt. Munchkin zit als spel goed genoeg in elkaar om fanatiek te spelen, maar tegelijkertijd is het een luchtige onderbreking na het spelen van meer serieuze bordspellen. Het uiterlijk van het spel wordt gekenmerkt door de grappige tekeningen en teksten, toegankelijk voor ieder maar je moet toch wel een beetje geek zijn om de grappen volledig te appreciëren.

Munchkin

 

Dixit

Spelers: 3-6
Leeftijd: 8+
Genre: Fantasy
Setup: 10 minuten
Speeltijd: 30 minuten
Geeklevel: 2
Het bordspel equivalent van: Journey
Meer info: boardgamegeek.com 

Een bijzonder spel, dat Dixit. Eentje waar fantasie en verbeelding goed te pas komen. Ik zal de game zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Dixit gaat als volgt. Elke speler krijgt zes random kaarten in zijn hand. Een van de spelers krijgt de beurt als verhalenverteller en kiest een van zijn kaarten, zonder deze te laten zien, waarbij hij een beschrijving geeft die hint naar welke kaart het is. Alle andere spelers kiezen de kaart uit hun eigen hand die het beste bij de gegeven beschrijving past. Als iedereen klaar is, levert men de gekozen kaarten (zonder te laten zien aan medespelers) in bij de verhaalverteller. Deze schud de kaarten en legt ze met de afbeeldingen zichtbaar op tafel. De spelers moeten nu raden welke kaart de uitgekozen kaart van de verhaalverteller is.

Als niemand juist raadt welke afbeelding bij de verhaalverteller hoort, dan was de beschrijving kennelijk te moeilijk. De verhaalverteller scoort 0 punten en alle andere spelers scoren 2 punten. Als iedereen raadt welke afbeelding is gekozen door de verhaalverteller, was de beschrijving kennelijk te makkelijk. De verhaalverteller scoort 0 punten en alle andere spelers 2 punten. Bij alle andere uitkomsten scoort de verhaalverteller, plus degenen die de juiste afbeelding heeft weten te raden, 3 punten. Degene die het eerst en bepaalde hoeveelheid punten scoort, of de meeste punten heeft als de kaarten op zijn, die wint. 

Dixit

Snap je? Hopelijk. In de praktijk komt het er op neer dat je met z'n allen vooral naar wonderlijk vage afbeeldingen zit te kijken, om daar vervolgens idiote teksten bij te bedenken. Het levert al snel genoeg hilariteit op, en blijft ten alle tijden laagdrempelig. Dit is dan ook typisch zo'n spel waarbij je met gemak een krat pils kunt aanschaffen.

 

Zombicide 

Spelers: 1-6
Leeftijd: 13+
Genre: Survival-Horror
Setup: 10 minuten
Speeltijd: 30 min tot 4 uur
Geeklevel: 3
Het bordspel equivalent van: Resident Evil, DayZ
Meer info: zombicide.com 

Survival horror is er genoeg in bordspellenland, en een uitstekende keuze binnen dit genre is Zombicide. Jij bevindt je samen met een zooi andere coole characters temidden van een zombie apocalypse. Dit is co-op in de puurste vorm, niemand van de spelers vertegenwoordigd de zombies, die regelen zichzelf dankzij duidelijke regels en een stapeltje kaarten. Zombicide is co-op zombies slachten en overleven. Net als in videogames is het hakken, schieten, items verzamelen en levelen. Wees echter altijd op je hoede en werk goed samen, want overleven is verre van vanzelfsprekend. Zombicide het spel is er echt op uit je te slopen met haar steeds sterker wordende horde aan zombies.

Zombicide
Wat vet is, zijn de vele details die in het spel verwerkt zitten. Je kunt wapens en items combineren, gooi een scope op je gun en je hebt een sniper rifle, om maar wat te noemen. Sommige wapens kunnen deuren openbreken, anderen niet. Een hakmes kan een 'normale' zombie slopen, maar een vadsige powerzombie vereist zoiets als een shotgun. Schiet je kogels in de rondte, pas dan op dat je je vrienden niet raakt, enzovoorts. Zombicide zit vol regels die het spannend houden. Een aanrader onder de zombiegames.

 

Idioot veel bordspellen

Zoals gezegd, zijn er belachelijk veel bordspellen. Wie meer wil weten, raad ik aan om de site boardgamegeek.com eens te bekijken, dit is zo'n beetje de meest uitgebreide site op dit gebied. Er staat onder andere een lijst op met de honderd (door geeks) best beoordeelde spellen. Deze lijst bestaat grotendeels uit behoorlijk hardcore materiaal. Zo staat het spel Twilight Struggle bijvoorbeeld op de toppositie. Een spel waarbij je de koude oorlog naspeelt. Een speler is de US, de andere de USSR. Serieuze, ingewikkelde kost die gerust zo'n drie uur in beslag neemt.

Spellen
Grappig is dat er ook de nodige bordspellen gebaseerd op video games in staan. Zo treffen we beide Age of Empires en Civilization aan. Het lijkt er gezien de top 100 op dat geeks vooral geïnteresseerd zijn in macht, oorlog, fantasy en handel. Een andere kanaal om een te checken als je meer over bordspellen wilt weten, is The Dice Tower. Hier vind je veel handige lijstjes, zoals beste horror games, oorlogspellen, enzovoorts.

Voor nu hoop ik dat jullie, dankzij de zeven uiteenlopende topspellen die ik heb gekozen, een beter beeld hebben van wat bordspellen allemaal kunnen zijn, en dan vooral hoe awesome ze kunnen zijn. Tips of aanvullingen, gooi ze uiteraard gerust in de comments!

REACTIES (66) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord