De opkomst en ondergang van Phil Fish 

De opkomst en ondergang van Phil Fish 2014-09-08T17:15:08
Phil Fish, iedereen lijkt een mening over hem te hebben. En de maker van indiehit Fez gaf ons jarenlang ook genoeg voer om een mening over hem te vormen. Veel van zijn uitspraken zijn universeel gehaat, maar in augustus kreeg Fish en zijn studio Polytron de genadeslag… voorlopig. PeterKoelewijn kijkt terug op de hoogte- maar vooral dieptepunten van deze beruchte indiedeveloper. Trotseer de shitstorm met hem!

Phil Fish, of Philippe Poisson zoals zijn Frans-Canadese ouders hem genoemd hebben, is een eikel. Daar twijfelt het grootste deel van de gaming community niet over. Jurjen noemde hem ook een eikel in zijn Fez Review. Vervolgens gaf hij de game een 95, dus we hebben te maken met een getalenteerde eikel. Hoe kan dat?

Phil Fish

Phil Fish is een persoon met een zeer uitgesproken mening. Hij werkte al aan games in de indie scene en zelfs bij Ubisoft. Pas toen hij Polytron opstartte en het eerste prachtige pixel artwork van Fez toonde, begon hij internationaal bekendheid te verwerven. Zijn grote rol in de documentaire Indie Game: The Movie, explodeerde z’n populariteit nog verder. Daarin werd Fish neergezet als een zeer gedreven maar ook driftig en zelfs eenzaam persoon. Hij heeft duidelijk een extreme passie voor (oude) videogames maar het is vooral zijn uitgesproken mening die nieuwskoppen genereert. Laat ik een paar van de ergste van de afgelopen jaren erbij pakken.

 

Moderne Japanse games zuigen

Phil Fish

Na een GDC screening van de documentaire in 2012, vond er een Q&A panel plaats met veel van de developers en medewerkers achter Indie Game: The Movie. Japanse ontwikkelaar Makoto Goto zat in het publiek en vroeg aan het team wat ze van moderne Japanse games vonden, gezien veel indie games duidelijk de mosterd halen bij Japanse klassiekers.

Volgens een verslag van Develop zei Phil Fish direct: “Your games just suck”. Er volgde een awkward pauze en daarna startte Fish een opsomming van alle dingen die hem irriteerde aan hedendaagse Japanse games. Sommige panelbezoekers gaven openlijk kritiek op zijn optreden maar de schade bleef beperkt. Sterker nog, veel gamemedia trokken paralellen met andere kritische opmerkingen over de Japanse gamesindustrie. Fish z’n reactie was lomp maar hij maakte een goed punt! Een jaar later trok Goto iemand van Kotaku aan zijn mouw tijdens de nieuwe GDC. Hij wilde Fish persoonlijk bedanken voor zijn eerlijke mening.

Inmiddels hadden mensen Fish ook al op Twitter gevonden, waar hij helemaal zonder relativerende tussenpersonen zijn mening kon spuien. De toon was gezet.

 

Fez patchen is te duur

Phil Fish

Fez kwam kort na de GDC 2012 uit, exclusief voor Xbox 360. De game werd overladen met lovende reviews en binnen een jaar wist de game 200.000 downloads te genereren. Reviewers en gamers zijn het erover eens dat Fez een verdomd goede indie platformer is, met een leuke 3D pixel gimmick. Meest indrukwekkende is echter de wereld van Fez. Een prachtig vormgegeven, idyllische droom zónder vijanden of tegenstand. Toch zie je af en toe grafische glitches in de wereld, alsof er iets boosaardigs onder al het moois schuilt. En sommige van die glitches bleken echt bugs te zijn!

Na invoering van een patch bleek dat bij ruwweg 1% van de Fez spelers savefiles corrupt raakten. Verwacht werd dat Fish gauw een patch voor de patch zou regelen, maar z’n reactie was totaal anders. In een officieel statement gaf hij de schuld aan Microsoft! De patch zou opnieuw gecertificeerd moeten worden voor XBLA en kostte hem meer dan 10.000 dollar, terwijl de bug ‘slechts’ bij een op de 100 Fez-spelers geactiveerd werd. Om die reden weigerde hij de patch te verwijderen.

Dit was volgens mij het breekpunt waarop er echt een negatieve vibe rondom Phil Fish en Polytron ontstond. Deze keer waren gamers onschuldig en werden ze opgezadeld met een kapotte game alleen omdat Fish de policy van Microsoft aangepast wilde zien worden. En inderdaad, Sony, Microsoft en Nintendo zijn tegenwoordig een stuk ‘aardiger’ voor indie developers.

Dus wat denk je wat er gebeurde toen journalisten hem om een reactie vroegen na de onthulling van het Xbox One indieprogramma?

 

Fez II en de Fez II cancelling

Phil Fish

In 2013 verscheen Fez voor Steam en de PlayStation systemen en behaalde het zelfs de 1 miljoen downloads mijlpaal. Als uitsmijter op de GDC, onthulde Polytron het logo voor Fez II. Het publiek werd wild en alles leek voor even goed te gaan.

Rond dezelfde tijd hadden we ook nog te maken met de aftermath van de Xbox One aankondiging. Die was, zoals jullie inmiddels weten, rampzalig. De visie van Microsoft was all over the place en ook indie developers hadden hun kritiek. Zo leek Microsoft in het begin geen indieprogramma te hebben maar daar kwam een paar maanden later al gauw verandering in. O.a. Phil Fish en Braid’s Jonathan Blow werden om reacties gevraagd maar die gaven ze niet. De reden was simpel volgens hen: ze wisten nog helemaal niks over Microsofts indieprogramma en gingen er daarom ook niet over oordelen.

Enter Marcus Beer, aka The AnnoyedGamer, aka een zelfverklaarde eikel. Tijdens een uitzending van Invisible Walls begon hij aan een rant over de 2 devs met een heleboel leuke Britse scheldwoorden erin. Ook beschuldigde hij ‘BlowFish’ ervan dat ze alleen de media te woord wilden staan als ze hun eigen games konden promoten. Gek genoeg werd dat niet goed opgevangen door Phil Fish.

Een Twitter loopgravenoorlog ontstond tussen de 2 schreeuwlelijken en aan het eind kwam de inmiddels legendarische tweet:

Phil Fish

En de officiële statement daarna.

Phil Fish

Het moge duidelijk zijn wat de druppel was.

 

A dox on you and your studio!

Phil Fish

Sindsdien is het angstvallig stil gebleven rondom Fish. Polytron bleef wel actief als bedrijf en kondigde nog meer ports aan van Fez. Twitter bleef echter terrein waar de indiedev zich niet meer wilde tonen… tot deze zomer. Er zijn een boel misstanden en rellen inmiddels de revue gepasseerd en daarvoor meldde Fish zich weer bij de frontlinie. Het begon met een geinige tweet richting Notch tijdens de Minecraft gebruikersvoorwaarden-rel, waarbij de Zweden voor het eerst een dikke negatieve backlash van hun Minecraft community kregen.

Fish kwam pas echt in de problemen nadat hij openlijk Zoey Quinn en Anita Sarkeesian verdedigde…

Qua controverse verdienen beide dames hun eigen Features maar ik leg het even supersamengevat uit. Quinn is in opspraak omdat haar ex beweert dat ze met meerdere mannen is vreemdgegaan, waaronder mensen uit de gamesindustrie; Sarkeesian omdat ze een feminist is en sommige mensen het niet eens zijn met haar Feminist Frequency video’s.

De extreem negatieve haatcampagne rondom deze internet beroemdheden, waaide al gauw over naar Fish die vervolgens slachtoffer werd van ‘Doxxing’. Al zijn persoonlijke gegevens, inclusief financiële gegevens en inlogcodes werden gepubliceerd. Hetzelfde gold voor veel gegevens van Polytron, de website en gamecodes van Fez. Zijn laatste tweets zijn een meltdown die bijna zelf in een (horror) videogame horen.

Phil Fish

 

Het einde van Phil Fish?

Polytron en de Fez IP staan inmiddels te koop tegen elk aannemelijk bod en Fish lijkt de handdoek nu definitief in de ring gegooid te hebben. Er is nog veel onduidelijk over hoe dit heeft kunnen gebeuren (heeft iemand al die gegevens gelekt?) en wie het precies heeft gedaan.

Wat wel duidelijk is, is dat we waarschijnlijk een unieke developer kwijt zijn. De ontwikkelaar is onuitstaanbaar, maar Fez is nog steeds een uitstekende indiegame. Bepaalde veranderingen zoals een betere verhouding tussen consolefabrikanten en indiestudio’s, zijn misschien zelfs deels door het gezeik van Fish te danken. Bovendien is een bloeiende artistieke industrie niets zonder verschillende meningen en extreme opvattingen. Fish is zeker niet de eerste semi-autist die moeite heeft met sociale beleefdheden, ongenuanceerde opvattingen heeft, maar tegelijkertijd een natuurtalent is.

Buiten de gaming scene is het ook niet nieuw dat iemand met een uitgesproken mening slachtoffer wordt. Voor wie een mooie film over dit verschijnsel wil zien, raad ik Oliver Stone’s Talk Radio aan.

Dat of je kunt gewoon deze clip uit Team America: World Police kijken…

Inmiddels heeft Phil Fish een nieuwe Twitter-account gemaakt.

REACTIES (27) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord