De meest iconische familieruzies in games 

De meest iconische familieruzies in games 2019-07-24T11:57:48
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een beetje gekibbel met je broertje of zusje over wie er ‘op die Super Nintendo mocht’, of je moeder die het na drie uur ‘wel genoeg vond’ met die spelletjes op de PlayStation. Redenen voor knallende ruzie thuis! De familieleden in deze feature hebben echter serieuze bonje gehad, vaak met de dood tot gevolg. Tijd om eens te kijken naar de meest iconische familieruzies die op je console of PC zijn uitgevochten.

Deze feature bevat SPOILERS voor Mother 3, No More Heroes, Assassin's Creed III én de Devil May Cry, Metal Gear Solid- en God of War-series.
      

Lucas en Claus – Mother 3 (GameBoy Advance)

Lucas en zijn vrienden krijgen het in Mother 3 regelmatig aan de stok met de mysterieuze Masked Man, die uiteindelijk Lucas’ gestorven tweelingbroer Claus blijkt te zijn. Hinawa, de moeder van Lucas en Claus, werd in het begin van Mother 3 gedood door een Drago, een soort cyborg-dino. Ze wilde haar zoons beschermen en Claus, die altijd iets dapperder was dan Lucas, besloot wraak te nemen op de Drago waarna hij spoorloos verdween.

Tijdens de climax van Mother 3 blijkt de Masked Man niemand minder dan een ge-brainwashte Claus, die in een cyborg is veranderd. Claus pleegt uiteindelijk zelfmoord nadat hij zijn menselijkheid terug krijgt door herinneringen aan zijn moeder. Inderdaad, Mother 3 heeft meteen de meest treurige broedertwist uit dit lijstje in de aanbieding…
     

Travis en Jeane – No More Heroes (Nintendo Wii)

Behoorlijk ingewikkeld, zo kan je de relatie van Travis Touchdown en zijn halfzus Jeane wel noemen. Hun vader misbruikte Jeane als kind en verliet haar moeder voor die van Travis. Als gevolg hiervan pleegde Jeane’s moeder zelfmoord en uiteraard zon Jeane op wraak! Ze besloot huurmoordenaar te worden en te prostitueren om haar gevechtstraining te betalen. Dit allemaal om haar vader te vermoorden, wat uiteindelijk ook lukte.

Voor de ogen van Travis werd hij door Jeane naar het hiernamaals geholpen, wat resulteerde in een heftige confrontatie tussen halfbroer- en zus. Jeane delft uiteindelijk het onderspit en wordt door Travis in stukjes gehakt. Ohja, ik vergat nog even te benoemen dat Travis en Jeane in hun studententijd ook nog eens een koppeltje vormden. Inderdaad, hun relatie was behoorlijk ingewikkeld!
      

Connor en Haytham Kenway - Assassin's Creed III (Xbox 360, PC, PS3)

Stel, jij bent een Assassin, maar je papa is een Templar. Het overkwam de indiaan Ratonhnhaké Ton, beter bekend onder zijn adoptienaam Connor. De proloog van Assassin's Creed III heeft Haytham in de hoofdrol en je verzamelt als hem een groep individuen die Amerika, onder Templar-bewind, gaan runnen tijdens de Revolutie. Tijdens zijn reis door Amerika ontmoet hij een Indiaan waarmee het goed klikt en de twee krijgen een kind, een bastaardzoontje die door zijn moeder Ratonhnhaké Ton wordt genoemd.

Het jongetje groeit op zonder Haytham, tot zijn stam wordt aangevallen door kolonisten onder leiding van Charles Lee, een van Haythams mannetjes. Lee laat even zien dat hij een échte klootzak is, zijn mannen moorden de hele stam uit en de kolonisten branden de gehele nederzetting hartstikke plat. Volgens mij hebben we alle ingrediënten voor een klassiek wraakverhaal vol Assassin's en Templars en Britten en Indianen enzo.

Na oneindig sneaken, afluisteren, ondervragen en klimmen op hoge gebouwen heeft Connor eindelijk de laatste confrontatie met zijn vader. Na een cinematische boss fight wordt Haytham op het laatste moment ge-outsmart door zijn zoon en uiteindelijk spreekt vaderlief in zijn laatste woorden uit dat 'ie toch wel een beetje trots is op zijn zoon. Hij had hem gewoon al lang geleden moeten vermoorden.


           

Kratos en Zeus – God of War-serie (PS2, PS3, PS4)

Zeus, wat was hij toch een paranoïde lul in de God of War-games. Dat komt deels doordat Kratos Pandora’s Box opende, maar vooral was Zeus gewoon heel erg bang dat hij, net als zijn voorvaderen, vermoord zou worden door een van zijn eigen zoons. De lotsbestemming van de Griekse oppergod lijkt in de eerste God of War-titels vervuld te gaan worden door halfgod Kratos, waardoor Zeus besluit om zijn zoon te misleiden om zo zijn lot te ontlopen.

Kratos heeft twee God of War-titels nodig om vaderlief uiteindelijk de tyfus in te slaan, maar daarmee blijkt de kous nog niet af. In God of War, dat zich jaren na de val van Olympus afspeelt, blijkt dat Zeus in Helheim nog steeds op Kratos wacht om hem kwellen en ervoor te zorgen dat Kratos’ zoon Atreus ziet wat voor een monster zijn vader is.

Misschien probeert Zeus in bovenstaande scene al te laten zien dat het Atreus’ lot is om ooit zijn vader te vermoorden. Aan de andere kant zorgt Kratos uiteindelijk voor een vervroegde Fumbelwinter en Ragnarök, dus lotsbestemmingen lijken redelijk flexibel te zijn in de serie…
     

Dante, Vergil en Nero – Devil May Cry-serie (PS2,PS3,PS4)

Soms is je oudere broer gewoon een klootzak. Dan denkt hij je altijd maar te kunnen treiteren en kleineren. Of hij vindt dat hij volledig recht heeft op de duivelse erfenis van jullie demonische godenvader. Dat is precies het geval in de Devil May Cry-serie, waarin tweelingbroers Dante en Vergil regelmatig de zwaarden kruisten.

De heren zijn zoons van de krachtige demon Sparda en de sterveling Eva. Nadat Eva sterft als Dante en Vergil nog jong zijn, gaan zij beiden hun eigen weg. Vergil kiest ervoor om de demonische helft van zichzelf te omhelzen, terwijl Dante zijn menselijkheid omhelst. Beiden hebben een helft van de Perfect Amulet in bezit, het artefact waarin de kracht van Sparda schuilt.

Edgy als Vergil is, toont hij regelmatig dat hij tot alles in staat is om de kracht van zijn vader Sparda te verkrijgen. In de prequel DMC 3: Dante’s Awakening laat hij dit voor de eerste keer zien, als hij Dante’s helft van de Perfect Amulet claimt na een intens gevecht. Dante weet zijn deel van het juweel gelukkig terug te krijgen.

Door de jaren heen blijven de broers met elkaar clashen in de Devil May Cry-serie, maar in DMC 4 wordt een nieuw personage geïntroduceerd: Nero. Dante en Nero verslaan bad guys Sanctus en Agnus, terwijl Vergil in DMC 4 vooral buiten beeld blijft. Hij keert echter terug in DMC 5 en daar wordt een interessante onthulling gedaan over de familiebanden van het drietal.


Terwijl Vergil wanhopig zijn oude lichaam terug probeert te krijgen door zijn menselijke vorm V te gebruiken, wordt duidelijk dat Nero de zoon is van Vergil. Dit maakt Dante dus de oom van Nero en als de broers in een allesbeslissend duel elkaar met Devil Trigger kapot lijken te maken, springt Nero in zijn eigen, nieuwe Devil Trigger-vorm tussenbeide.

Vergil besluit tenslotte dat, als hij een gevecht tegen Nero weet te winnen, hij ook sterker is dan Dante (want Vergil is uiteraard de edgelord wiens wil wet is). Nero weet zijn vader echter te verslaan en alle strijdbijlen worden vooralsnog begraven… Tot de volgende Devil May Cry-game natuurlijk!
     

Solid Snake en Liquid Snake (PS1, PS2, PS3)

Snake en Liquid zijn geen bloedverwanten, maar genetische tweelingbroers die gecreëerd zijn voor het Les Infants Terrible-project, wat gestart is om supersoldaten te maken met de overblijfselen van Big Boss. Liquid werd altijd verteld dat hij is samengesteld uit de wat gebrekkige onderdelen van Big Boss’ genen en Snake zou alle dominante genen bezitten.

Dit zorgde voor een flink minderwaardigheidscomplex bij Liquid dat hem motiveerde om zijn broer flink tegen te werken als leider van FOX-Hound. Hij deed zich eerst voor als Snake’s oude mentor en misleidde zijn broer om de nieuwe Metal Gear te activeren. Vervolgens probeerde hij zijn broer te vermorzelen met de gigantische gevechtsrobot.

Toen dat ook niet bleek te werken restte slechts één mogelijke uitkomst: een vuistgevecht bovenop Metal Gear met Snake als uiteindelijke winnaar. Liquid lijkt echter niet dood te krijgen en doet nog één poging om zijn broer te vermoorden in een achtervolgingsscène, maar ook die poging mislukt als Liquid door het FOXDIE-virus om het leven komt. Uiteindelijk blijkt dat niet Liquid, maar Solid Snake de drager is van minder sterkte Big Boss-genen. Kojima wilde ons vast leren dat er geen gen bestaat voor ouderwets menselijk doorzettingsvermogen.

Het gevecht tussen de broers is na de eerste MGS-game nog niet voorbij; in MGS2: Sons of Libery blijkt dat Liquids geest voortleeft in -jawel- de rechterarm Revolver Ocelot, Liquids voormalig rechterhand. Ocelot verloor zijn rechterarm in een gevecht met Snake dat plaatsvond in MGS1 en Liquids arm werd gebruikt als vervanging.

In het slotstuk van Solid Snake’s verhaal, MGS4: Gun of the Patriots, heeft Liquids geest Ocelot bijna helemaal overgenomen en noemt hij zichzelf dan ook Liquid Ocelot. Snake, inmiddels flink verouderd door een ernstige ziekte, moet zijn ‘broer’ verslaan in één laatste duel waarin alle belangrijke momenten uit de MGS-serie kort voorbijkomen.

Ik kan me goed voorstellen dat jij nog knokkende familieleden kent die niet in dit lijstje genoemd worden. Laat me hieronder vooral weten wie jij graag had willen zien in deze feature!

https://www.youtube.com/watch?v=kp4gYd6jcSs

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord