De Lore Achter The Elder Scrolls – Deel 6: CHIM, en waarom het universum een droom is 

De Lore Achter The Elder Scrolls – Deel 6: CHIM, en waarom het universum een droom is 2018-10-02T15:46:06
Met pijn in zijn hart begint Marvin aan de zesde Lore Achter The Elder Scrolls. Niet alleen omdat dit het laatste deel van deze Serial is, maar ook omdat wat we vandaag bespreken álles verandert. Het Elder Scrolls-universum blijkt namelijk een droom te zijn, een die plotsklaps kan eindigen.

Inmiddels, in het zesde deel van deze serial, heb ik duizenden woorden geschreven over het waanzinnige universum van de Elder Scrolls. Wat we nu gaan bespreken zorgt er voor dat je al die woorden, en de games waar we het zo uitgebreid over hebben, compleet anders gaat bekijken. Mocht je niet klaar zijn voor zo’n impactvol stukje lore, dan is dit dus je kans om snel weg te kijken. Daarbij is CHIM ontzettend verwarrend, en is natuurlijk niet iedereen het eens over wat het inhoudt, maar als je CHIM eenmaal snapt zal je anders kunnen kijken naar elke Elder Scrolls-game. En dat is best uhh... tof. 

Chim for Dummies

We praten over CHIM, een bijzondere staat van zijn die iedereen in theorie zou kunnen behalen, maar waarschijnlijk hooguit één of twee personen in de geschiedenis daadwerkelijk hebben bereikt. Voor we hier verder over uitweiden moet je een ding weten: álles in het Elder Scrolls-universum is een droom van een goddelijk wezen genaamd de 'Godhead'. Deze Godhead heeft geen bewustzijn, maar is tegelijkertijd al het bewustzijn in het universum; alles en iedereen is de Godhead, van de pijl die uit je knie steekt tot de draken die je afslacht – en natuurlijk jijzelf.

CHIM gaat dus over de relatie tussen het individu, de realiteit waarin die leeft en de god die alles heeft gemaakt. Een ‘normale’ inwoner van Tamriel (99% van de bevolking?) zal zichzelf zien als een individu, en waarschijnlijk een god aanbidden met het idee dat die verantwoordelijk is voor zijn schepping. Dit kunnen we zien als de eerste stap in het bereiken van CHIM. De tweede stap is het herkennen van de Godhead, of in ieder geval het idee dat individualiteit niet helemaal bestaat. Dat er een overlap bestaat tussen god en het individu. 

Elder Scrolls gods

De tweede stap is waar veel mystici zich bevinden; ze proberen dichter tot god te komen, en de overlap tussen ‘hem’ en het individu te versterken. In de derde stap erkent het individu (voor zover die er nog is) dat hij en de god één en hetzelfde zijn; alles is onderdeel van het goddelijke. Het ego is (tijdelijk) volledig opgenomen in het goddelijke, wat in de context van CHIM ook wel verlichting wordt genoemd. Deze derde stap is verre van stabiel, wat wil zeggen dat wanneer een individu dit stadium bereikt hij twee kanten op kan.

Wat de meeste mensen overkomt die CHIM proberen te behalen, is dat ze verdwijnen, een proces genaamd ‘Zero-Summing’. In de realisatie dat God en het individu gelijk aan elkaar zijn, kan het individu tot de conclusie komen dat hij eigenlijk niet bestaat. “Ik ben god, maar ik kan refereren naar god als god, dus wie ben ik? Een waterdruppeltje in de oceaan van het bestaan. Bijna niets, maar tegelijkertijd alles.” Het individu wordt in dit stadium als het ware volledig opgeslokt door alles, en hij verdwijnt van de aardbodem. Sterker nog, het is alsof hij nooit bestaan heeft (want ja, eigenlijk ‘bestaat’ niemand onafhankelijk van de Godhead), en hij zal ook nooit meer kunnen bestaan. Dit klinkt fucking eng, maar het is voor velen zelfs het doel van hun zoektocht naar CHIM. Ik vergelijk het zelf met het behalen van Nirvana in het Boeddhisme. 

Zero Summing & Chim in Elder Scrolls

Maar wat ís CHIM dan eigenlijk? Nou, CHIM is de laatste stap, die alleen behaald wordt door een individu die realiseert dat hij god is, maar tegelijkertijd zo’n immens ego heeft dat hij met die realisatie een individu kan blijven. Als alles een droom is van de Godhead, dan beleeft iemand die CHIM bereikt een lucide droom; hij kan alles aan de droom aanpassen, wat hij maar wil.  Het is dus niet gek dat bijzonder weinig mensen dit is gelukt; alleen wezens met een absurd groot ego of enorme grootheidswaanzin kunnen in dit stadium hun individualiteit bewaren. Iemand op Reddit vat het verhaal samen in deze handige (maar ingewikkelde) afbeelding:

CHIM

Het bereiken van CHIM brengt mogelijk afschuwelijke consequenties met zich mee. Wanneer de droom van de Godhead te veel wordt aangepast, kan de Godhead wakker schrikken. En als dat gebeurt, eindigt het gehele universum. Sommige historici en mystici in de Elder Scrolls zeggen dat er dan een nieuwe ‘Kalpa’ start. Een Kalpa is een tijdseenheid waarin het universum van de Elder Scrolls bestaat; als de Kalpa wordt gereset (zoals bij het ontwaken van de Godhead) dan begint alles opnieuw, maar natuurlijk compleet anders dan in het universum dat wij kennen; de et’Ada (goddelijke wezens) spelen mogelijk een andere rol, een andere Dragonborn kan opstaan, etc. etc. etc.

Er is één wezen in de geschiedenis van het Elder Scrolls-universum waarvan men bijna zeker is dat hij CHIM bereikte. Dit is Vivec, waar ik in deel IV van deze serial al over praatte. Vivec is op zich een bijzonder en vooral fucked up personage – zijn uhh, penis is eigenlijk zijn speer, en vice versa -, wat geïllustreerd wordt door het feit dat hij seks had en trouwde met de Daedric prins Molag Bal. Door die uhh, bijzondere relatie leerde Vivec over CHIM, en toen hij het eenmaal bereikte gebruikte hij zijn CHIM-kracht om de Daedric prins Azura (aka Mother of the Rose, Queen of the Night Sky) te verbannen uit dit bestaan. Vivec schreef de ’36 Lessons of Vivec’, een boekwerk waarin hij onder andere ingaat op het bereiken van CHIM zonder ten onder te gaan aan ‘Zero-Summing’.

Cup of CHim

De andere persoon van wie sommige mensen claimen dat hij CHIM heeft bereikt, is Talos, inmiddels aanbeden als een god in het Elder Scrolls-universum. Maar er was een tijd waarin Talos als mens over de wereld liep, en sommigen denken dat hij nog voor hij de status van godheid bereikte, hij CHIM bereikte. Reden hiervoor is het feit dat mensen denken dat hij de jungles in Cyrodiil als het ware verwijderde. Door hem hebben ze nooit bestaan. Elder Scrolls-schrijver Michael Kirkbride schreef een stukje tekst genaamd ‘From The Many-Headed Talos’, waarin Talos zijn leger toespreekt:

You have suffered for me to win this throne, and I see how you hate jungle. Let me show you the power of Talos Stormcrown, born of the North, where my breath is long winter. I breathe now, in royalty, and reshape this land which is mine. I do this for you, Red Legions, for I love you.

Talos

Dit is zeker niet alle informatie die bestaat over CHIM, zo is er nóg een stap die volgens sommigen bestaat. En dat is mindfuckery van Inception-kwaliteit. Als iemand CHIM behaalt, en het universum naar hartenlust aanpast, kan die persoon onbewust een nog hoger bestaan gaan leiden, en zelf beginnen te dromen over een nieuw universum. Als dat gebeurt ontstaat er dus een universum in een universum, een droom in een droom (Inception!), en het kan zijn dat dit is hoe in de Elder Scrolls nieuwe universums ontstaan.

In wiens droom zitten we in de Elder Scrolls-games? Geen idee, maar de beste kandidaat lijkt Anu the Everything te zijn. Anu is een van de twee primitieve krachten die ten grondslag lag aan het ontstaan van alles (meer daarover in Deel II), en wordt door velen gezien als een soort opper-godheid. Een godheid die dus zo machtig is dat sommige mensen denken dat alles zich afspeelt in zijn droom (waar hij zich dan níet van bewust is), maar dat zullen we nooit bevestigd krijgen.  

Anu Elder Scrolls

Het bestaan van CHIM en de mogelijkheid om die status te bereiken is een game-changer, letterlijk. Sommige gamers verwijzen met ‘CHIM’ zelfs naar de in-game console (hell, ze claimen soms zelfs dat Vivec en Talos beschikking hadden over deze in-game console), waarmee spelers van alles en nog wat aan de game kunnen aanpassen. Maar het feit dat CHIM zo genesteld zit in de lore door de verhalen van en over Vivec en Talos, bewijst dat CHIM meer is dan simpelweg een stel console commands.

Maar nog veel belangrijker; CHIM bestaat in de wereld van de Elder Scrolls, en kan in een toekomstige game dus zomaar weer actueel worden gemaakt. Misschien komt de speler dan in aanraking met mensen die CHIM najagen. Misschien draait TES:VI wel om het intact houden van de droom van de Godhead. Misschien komt Vivec, decennia na zijn dood ineens terug met het bericht dat hij iedereens nieuwe god is - voor je gaat vragen "maar hoe kon Vivec dan sterven als hij CHIM bereikte?", dit kwam door zijn gigantische ego, en het feit dat hij nooit verwachtte dat de Nerevarine zijn kennis (de 36 rules) tegen hem kon gebruiken.

CHIM verandert alles, en is daardoor een ontzettend interessant verhaalelement om verder te onderzoeken in nieuwe Elder Scrolls-games. 

Vivec

En ja, CHIM is gewoon een bizar concept. Ontzettend interessant als je de tijd neemt om het te snappen, maar an sich is het vage concept gewoon geweldig meme-materiaal (zie memes hierboven). Dit komt enerzijds doordat CHIM pas jaren na het ontstaan van de Elder Scrolls-game uit het niets werd bedacht door een van de schrijvers - mogelijk dus om het bestaan van console commands een plekje te geven in de lore. En anderzijds doordat het gezicht van CHIM het zwaar fucked up personage Vivec is, iemand op wie ik uitgebreid had in willen gaan in een volgende Lore Achter The Elder Scrolls. Voor nu moeten we het helaas hier bij houden, want dit zesde deel is het einde van deze Serial.

Wees gerust, ik duik de volgende keer weer in de lore van een game-universum. Geen Elder Scrolls, maar wel een andere Bethesda-game. Inderdaad, tijd om de lore achter Fallout te verkennen!
               

De Lore achter The Elder Scrolls-serial

08/05    Deel 1: verhaal- en wereldoverzicht

05/06    Deel 2: Aedra, Daedra en de mensen van Tamriel   

10/07    Deel 3: het Beastfolk van Tamriel: Khajit, Argonians en Orcs

07/08    Deel 4: Battle of Red Mountain, het einde van de Dwemer en Chimer

04/09    Deel 5: De nasleep van de Oblivion Crisis en The Great War

02/10    Deel 6: CHIM, en waarom het universum een droom is

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord