De Lore Achter Pokémon Deel 2 – Wegwijs in het Pokémon Multiverse 

De Lore Achter Pokémon Deel 2 – Wegwijs in het Pokémon Multiverse 2019-03-26T01:24:23
Pokémon, een franchise die bij iedereen het kind weer naar boven haalt en duidelijk op de jeugd is gericht. Daarom zou je verwachten dat het verhaal lekker behapbaar en overzichtelijk is, toch? Guess again. Een multiverse, RPG’s met afwijkende delen en wispelturige personages; Marvin maakt je vandaag wegwijs in de verhalen van de vele Pokémon-media en stipt opvallende verschillen aan.

Om wegwijs te worden in de Pokémon-lore moet je twee dingen weten. 1: er is nou eenmaal ontzettend veel. Je bent waarschijnlijk bekend met de Pokémon-RPG’s en de animeserie/-films, maar er is ook nog een manga met tig verschillende uitgaven/series, een hele rits games die buiten de ‘mainline RPG’s’ vallen (zoals Pokémon Snap en Pokémon Go) en natuurlijk binnenkort de eerste live-action film in de vorm van Detective Pikachu. Bij grote, afwijkende films als Detective Pikachu is het duidelijk dat ze in hun eigen universum plaatsvinden. Mocht de film met Ryan Reynolds een groot succes blijken, dan volgen er ongetwijfeld meer van dat soort live-action verhalen en komt er waarschijnlijk een volledig Cinematic Universe a la Marvel. Ook de games en anime lijken elk hun eigen universum te hebben, maar hebben tegelijkertijd zóveel gemeen dat er mogelijk meer aan de hand is. Daarover hieronder meer.

En 2: een officiële canon bestaat niet, Nintendo heeft simpelweg nog nooit een verhaaloverzicht gepubliceerd en houdt er verder ook wijs zijn mond over. Zo’n Pokémon-canon is lastig te bepalen en vooralsnog heeft niemand er moeite mee dat alle Pokémon-media en -verhalen vrolijk naast elkaar bestaan zonder elkaar al te veel in de weg te zitten. Maar wat maakt dat nou zo moeilijk, zo’n officiële Pokémon-canon?

Pokémon Wereld
                      

Pokémon-RPG’s vs. Pokémon-anime (en de vele andere media)

Pokémon is nou eenmaal verspreid via veel soorten media en zowel alom bekende gebeurtenissen als minder belangrijke zaken worden bijvoorbeeld in games op andere manieren verteld dan op tv. Een ding kunnen we wel vaststellen: van alle Pokémon-media zijn de games en de anime verreweg het belangrijkst, dus mochten er in weer andere media (voornamelijk de manga) iets niet gelijk lopen met wat er in de games en anime gebeurt, dan zullen de anime-/gamegebeurtenissen gezien worden als canon. Ook daar is geen officiële bron voor, maar aangezien het overgrote deel van de verhaallijnen en personageontwikkelingen in de Pokémon-franchise de gebeurtenissen van de games en anime volgen ziet iedere fan die als de onbetwiste canon.

Mocht Nintendo ooit zo ver willen gaan om een officiële canon in elkaar te zetten dan kunnen al die media en verhaalverschillen voor veel discussies zorgen. Sommige gebeurtenissen, neem het ontstaan van Mewtwo, zijn in de animeserie en -film grotendeels gelijk aan wat we er in de games van mee krijgen. Qua grote lijnen zit het tussen die media dus wel snor, maar er zijn hier en daar kleine dingetjes die onderling afwijken. Hieronder een opsomming van enkele opvallende verschillen tussen de Pokémon-anime en Pokémon-RPG’s:

Pikachu wat anime

 • In de anime kunnen er meer dan acht gyms in de regio zijn (wat verklaart waarom niet al Ash zijn rivalen langs dezelfde Pokémon Gymleaders zijn gegaan), in de games zijn het altijd dezelfde acht (per generatie).
 • In de anime kan een Pokémon-trainer de Pokémon Champion direct uitdagen en hoeft hij dus niet alle badges te verzamelen om de nieuwe Champion te worden. In de games moeten er acht badges verzameld worden én moet de Elite Four worden verslagen. Trainers met acht badges in de anime kunnen meedoen aan een Pokémon League Conference (toernooi) en zich zo uiteindelijk via de Elite Four naar de Champion toe knokken.
 • De anime bevat allerlei gebieden en locaties die er voor het animeverhaal bij zijn bedacht. Er zijn ook twee regio’s die exclusief in de anime zitten: Orange Archipelago en Decolore Islands.
 • Sommige gebieden zijn in de games compleet anders; de Whirl Islands en Seafom Islands hebben daar geen inwoners terwijl ze in de anime goed bevolkt zijn. Littleroot Town is in de anime een kuststadje, maar in de game wordt het omringd door bossen.

Seafom Islands Pokémon Let's Go Pikachu

 • In de games zit telkens maar één van elke Legendary pokémon, terwijl er in de anime meer van bestaan. Waarschijnlijk bestaan die in de game ook, maar komen we er hooguit eentje tegen (wat natuurlijk al een flinke prestatie op zich is voor de trainer).
 • In de games hebben pokémon maximaal vier moves. In de anime leren ze continu nieuwe aanvallen, waarbij het niet nodig is om een oude aanval te ‘vergeten’.
 • TM’s bestaan niet in de anime. Wil een pokémon een moeilijke move leren, dan moet hij trainen met zijn trainer.
 • In de anime kunnen moves samen gebruikt worden om een soort movecombo te creëren.
 • Game-mechanieken als PP, health en andere stats komen niet letterlijk terug in de anime.
 • In de anime hebben individuele pokémon karaktertrekken die ervoor zorgen dat ze niet goed naar hun trainer luisteren, in de games draait het alleen om level en verdiende Gym-badges.
 • De klanken van de pokémon verschillen enorm veel.
 • In de games evolueren pokémon uitsluitend ná een gevecht, terwijl pokémon in de anime juist vaak onder hoge druk evolueren (deus ex machina) en zo een gevecht plotsklaps om kunnen draaien.

Pokémon evolutie
                            

Verschillen tussen RPG-versies

Al sinds de eerste generatie Pokémon-games is één ding zeker: elke gamegeneratie is opgesplitst in meerdere delen. Oorspronkelijk waren dat Pokémon Green (Blue in Europa) en Red en werd later Yellow daaraan toegevoegd, en ook de recentere Pokémon Let’s Go-games kennen twee versies – Eevee en Pikachu. Een grote selling point voor de verschillende versies binnen dezelfde generatie is dat je in niet één van die games alle Pokémon kunt vangen (met uitzondering van games als Pokémon Crystal en Pokémon Emerald). Dat betekent dat er ook qua pokémon van trainers veel anders is, maar vooral de verschillen in Legendary pokémon zijn cruciaal.

Als voorbeeld nemen we Pokémon Ruby, Pokémon Sapphire en Pokémon Emerald (de overkoepelende game die twee jaar na Ruby en Sapphire uitkwam). In Pokémon Ruby is het de pokémon Groudon die ontwaakt en voor chaos in Hoenn zorgt, met als gevolg dat Team Magma rijkelijk aanwezig is in dat verhaal. In Pokémon Sapphire ontwaakt waterpokémon Kyogre, waardoor Team Aqua zich meer laat gelden. In Pokémon Emerald zijn beide pokémon van de partij, en komt de legendarische Rayquaza erbij om die twee in gareel zien te krijgen. Welke versie je in deze generatie speelt is dus bepalend voor welk verhaal je meekrijgt. Mogelijk kunnen we het beste kijken naar games als Emerald, waarin alle legendarische pokémon zich laten gelden en (nog belangrijker) elkaar confronteren. Vooralsnog heeft geen enkele Pokémon RPG een verhaal of verhaaleinde dat zóveel afwijkt dat je alle games binnen één generatie hoeft te spelen om het verhaal überhaupt mee te krijgen. Veel fans spreken daarom van verschillende tijdlijnen, en zien bijvoorbeeld Pokémon Red en Blue als twee parallel lopende tijdlijnen in hetzelfde universum. Tijdlijnen, óf parallel lopende universum (check hieronder het kopje ‘De Pokémon Multiverse).

Pokémon Crystal
                   

Spelerskeuzes

Hoe zit het dan met de keuzes die elke speler kan maken? Nou, zolang er geen officiële canon komt maakt dat helemaal niets uit. De keuzes die de speler kan maken in de RPG’s heeft immers geen invloed op het verhaal ervan. De kampioen van Johto, Hoenn, of in welke zone (en generatie) je ook maar speelt kan daarbij niet helemaal vaststaan in de canon. Hij is een jongen of meisje en kan met talloze combinaties pokémon de Elite Four hebben verslagen, en dat doet er niet zo toe. Evenmin welke pokémon de Gym Leaders gebruiken. Belangrijker is wat in het verhaal gebeurt, en dat staat bij iedere speler vast.

Pokémon boy or girl
                             

De Pokémon Multiverse

Het is een feit dat er een multiverse bestaat in de Pokémon-franchise. Waarom dat precies zo is en hoe we dat weten gaan we vandaag niet bespreken, dat is voer voor een volgend deel, maar we staan wel even stil bij een cruciaal verschil tussen ‘oude’ Pokémon en ‘nieuwe’ Pokémon: Mega Evolutions. Dit verschil, en het bestaan van de multiverse, werd een feit in Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire. Nadat je de game uitspeelt vindt de zogenaamde Delta Episode plaats, daarin dreigt een gigantische meteoor de aarde te vernietigen. Wetenschappers in het Mossdeep Space Center willen iets genaamd Infinity Energy gebruiken om de meteoor weg te teleporteren, en dan verschijnt een van de belangrijkste personages van de Delta Episode, Zinnia, met het volgende bericht:

My people know it. From generation to generation, we pass along the lore about the distortions in the world … And about the existence of another world, which we have long observed to be just like this one and yet not the same…

That’s right. A Hoenn region that’s almost exactly like this one we live in. Filled with Pokémon and people like us. A world where maybe the evolution of Pokémon took a slightly different path, where Mega Evolution is unknown… A world where that war 3,000 years ago…never happened. A world where the ultimate weapon was never even built. And in that Hoenn of that world… What would happen if one day, out of the blue, a meteoroid appeared? What would happen to the people of that world, without the technology to destroy the meteoroid or the power to warp it away? – Zinnia

Er bestaat dus wel degelijk een universum waar de kracht van Mega Evolutions niet aanwezig is, en zoals Zinnia zegt zal dat er wel eens voor kunnen zorgen dat dat universum gedoemd is aan natuurkrachten ten onder te gaan. Eigenlijk zegt ze hier dat de wereld in Omega Ruby en Alpha Sapphire overleeft, ten koste van de wereld in Ruby, Sapphire en Emerald. Daardoor denken veel fans dat bijvoorbeeld Pokémon Black en Pokémon White ook in hun eigen universum zitten (maar hoe elke game inhaakt op de universums van de vorige generaties is nog maar de vraag), ook al is daar geen officiële bevesting voor.

Wij, als spelers en trouwe volgers van Pokémon-games, zitten nu in het Mega Evolutie-universum, en waarschijnlijk is de Delta Episode er alleen maar om ons iets meer overzicht te geven tussen alle tijdlijnen en verhalen. Nu Mega Evolutions een ding is, lijkt het erop dat we binnenkort ook niet meer teruggaan naar het universum dat geen Mega Evolutions bevat, mocht daar nog iets van over zijn…

Mega Evolution Genghar                     

Pokémon Go, Pokémon DX en andere spin-offs

Met het Multiverse in ons achterhoofd heeft het weinig nut om alle Pokémon-spinoffs hier te gaan bespreken. Sommige games zouden wel eens in het ‘normale’ Pokémon-verhaal kunnen passen – zo zijn er mensen die denken dat Pokémon Go een prequel is van zelfs Pokémon Red – en bij andere games is dat een stuk moeilijker. Pokémon Colosseum en Pokémon XD: Gale of Darkness bevatten een paar verhaalelementen die afwijken van wat we uit de main serie weten, maar als dat het geval is kun je er van uitgaan dat de Pokémon-RPG’s (gevolgd door de anime) het bij het juiste eind hebben.

Pokémon XD
                          

Unieke pokémon in de anime

Tot slot een opvallend dingetje dat vooral voor mensen die ervan houden om Shiny’s achterna te jagen in de Pokémon-games interessant is. Er zijn, buiten de normale en Shiny-varianten, in de Pokémon-anime namelijk enkele pokémon die (bij hoge uitzondering) een ander kleurenpalet hebben dan we gewend zijn. Vaak zijn dit bijzondere pokémon in het verhaal, bijvoorbeeld van een specifieke belangrijke trainer of als gemuteerde versies van bestaande pokémon door wetenschappelijke experimenten. Soms wordt er echter geen uitleg bij gegeven, en kan het gaan om een foutje in de kleurafdeling en/of betekent het simpelweg dat er meer pokémon-kleuren bestaan dan we ooit hadden verwacht. Dat laatste lijkt sowieso het geval, dus bij onderstaande lijst met pokémon die een afwijkende kleur hebben in de anime kunnen we er wel van uitgaan dat ze ‘canon’ zijn:

 • Butterfree (roze)
 • Butterfree (gekke vleugels op Orange Islands)
 • Vileplume (patroon)
 • Crystal Onix (gemaakt van glas/kristal)
 • De moeder van Ash’ Lapras (lichter blauw met donkerdere stippen)
 • Sneeuw-Snorlax (zien eruit als een bevroren Snorlax)
 • Kecleon (een paarse genaamd Reddy)
 • Shroomish (witte stippen)
 • Breloom (blauw)
 • Sudowoodo (goud)
 • Rayquaza (paars, eigenlijk een illusie van een Rayquaza gemixt met een Mismagius)

Gekleurde pokémon anime

 • Marill (lichtblauw)
 • Weedle (groen)
 • Porygon (‘Porygon Zero’, met een nul op zijn voorhoofd en een tikkeltje roze)
 • Mareanie/Toxapex (donkere tint)
 • Deoxys (met groene kristal)
 • Bulbasaur (met hartjespatroon)
 • Spinda (met hartjespatroon)
 • Wooper (met hartjespatroon)
 • Smeargle (staartkleur hangt in de anime af van hun emoties, in ieder geval groen, blauw en rood)
 • Puka (een twintig jaar oude Pikachu die kan surfen en verder erg mooie ogen heeft)         

Gekleurde POkémon anime

 • De Valencia Island-pokémon Raticate, Nidoran, Vileplume, Paras en Weepinbell
 • De roze pokémon uit de aflevering In The Pink (door een roze berry-dieet): Caterpie, Weedle, Pidgey, Pidgeotto, Rattata, Nidoran (man en vrouw), Nidoking, Oddish, Vileplume, Paras, Parasect, Venonat, Diglett, Mankey, Primeape, Poliwhirl, Geodude, Scyther, Electabuzz, Bellsprout, Dodrio, Exeggutor, Rhyhorn en Rhydon. Ook Ash’ Pikachu wordt (net als James’ Weezing en Jessie’s Arbok) een beetje roze na het eten van de roze berry’s, maar van al deze roze pokémon kunnen we vaststellen dat de kleur een bijkomend effect van het roze berry-dieet is en het dus niet om een aparte soort of soort-variatie gaat zoals bij de pokémon op Valencia Island (they weren’t born this way).
 • De film Mewtwo Strikes Back bevat enkele gekloonde pokémon die moedervlekken hebben (donker of lichtgekleurd, foto boven).
 • Tot slot zijn er nog enkele ‘God-pokémon’ te zien in de aflevering The Ancient Puzzle of Pokémopolis. Dit zijn Alakazam, Gengar en Jigglypuff met een paar bijzondere tribal-achtige versieringen. 

Gekleurde pokémon anime
                                

De Lore achter Pokémon Serial:

Dinsdag 29/1 – Deel I (de 11 meest bizarre Pokédex-openbaringen)

Dinsdag 26/2 – Deel II (Wegwijs in het Pokémon Multiverse)

Dinsdag 26/3 – Deel III (De geschiedenis van het Pokémon-universum en de Legendary's)

 

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord