De kutste kerstkado's 

De kutste kerstkado's 2014-12-19T21:28:58
Kado's openscheuren, dat is waar kerst om draait. Toch kan op dit front flink veel misgaan. Die ene game die je net niet wilde hebben onder het inpakpapier vinden, is nog maar het begin. Kado uitpakkend ervaringsdeskundige Jokko somt de kutst mogelijke kerstkado scenario's voor je op.

Het krijgen van kutkado's heeft eigenlijk altijd dezelfde reden: onwetendheid, mensen snappen het niet. Dit het 'niet snappen', komt in drie variaties: 

 1. De meest onschuldige, men weet en snapt weinig van games zonder er verder een oordeel aan vast te plakken. Dit is de situatie waarbij oma's, ondanks uitgebreide instructies vooraf, compleet de verkeerde game kopen. 
 2. Vervelender, men weet en snapt weinig van games en veroordeelt ze daarom als tijdverspilling of zelfs als schadelijk. Verwacht alternatieve kado's die lang niet zo spectaculair zijn.
 3. De derde optie is dat men kerst niet snapt. Kerst gaat opeens niet om de kado's. Als er al presentjes zijn, mogen ze niks kosten. Jammer en fout want kerstmis = kado's krijgen. Ondertussen wordt er wel een fortuin aan vreten doorheen gejaagd.

 

Nu we al het tekortkomend gedachtengoed grofweg hebben benoemd, is het tijd om te kijken waar dit toe kan lijden. Kortom, tijd voor een paar zeer pijnlijke scenario's met elk dezelfde pijnlijke uitkomst: een kutkado. 

Scenario 01: Gewelddadige games zijn slecht

Wat je hebt gevraagd: GTA V
Wat je krijgt: een game zonder geweld
Is meestal de schuld van: ouders, media

Saaie oudere mensen, dat zijn vaak de figuren die niks snappen van games. De mensen die er alleen maar nadelen inzien. Spreuken als 'Och wat gewelddadig, afschuwelijk!' en 'Wat een tijdverspilling' floppen ze er zo uit bij het zien van een game als GTA V. Deze mensen zijn vaak je ouders, leraren en politici. Vooral de groep 'je ouders' zijn hier het probleem. Als je geluk hebt, kopen ze toch een game voor je. Liever niet maar ze zien dat je gamen leuk vindt en willen daarvoor best hun principes tijdelijk opzij zetten, het is tenslotte kerst! Die gewelddadige troep komt echter niet in huis. Als er dan toch een game kado gegeven dient te worden, laat het dan een verantwoorde titel zijn.

Je wilt dus dit: 

GTA V

Maar krijgt zoiets:

Lekker leerzaam

Lekker sportief ook 

Scenario 02: Een film is ook leuk

Wat je hebt gevraagd: een dikke game
Wat je krijgt: een DVD
Is meestal de schuld van: ouders

Uitvoerig heb je alle kado's onder de boom bekeken. Aan de hand van de vorm heb je al gezien welke pakjes jouw kerstvakantie kunnen verrijken. Een van de pakjes heeft verdacht veel de grootte en omvang van een game. Zou het? Terwijl de kado's om de beurt worden verdeeld, slinkt de stapel presenten gestaag, net zo lang tot alleen jouw potentieel ingepakte game nog over is. Het moet haast wel haast die ene Uncharted game zijn waar je zo hard om hebt lopen zeuren de afgelopen maand. Tuurlijk is het Uncharted! De beste kado's worden altijd voor het laatst bewaard. Bovendien, pa heeft net z'n fles wiskey gekregen. Tijd om die rakker open te scheuren. RATS! Het is! Een DVD! Een DVD?! Een DVD... Dat schiet natuurlijk geen kloot op. Een DVD is leuk voor anderhalf uur, in de kerstvakantie moet er als een bezetene gegamed worden!

Niet dit:

UC

Maar....

Indie

 

Scenario 03: Een boek is ook leuk

Wat je hebt gevraagd: een dikke game
Wat je krijgt: een boek
Meestal de schuld van: ouders, tante, opa

Zelfde soort scenario als voorgaande; terwijl jij na 2 uur kado's uitpakken en uitdelen helemaal hyped bent omdat je in je hoofd al vijftig keer dat laatste pakje hebt opgescheurd. Een kado wat zich in je hoofd al vijftig keer als Dark Souls 2 uit de doeken heeft gedaan! De game die je nog moest hebben en waar je nu de hele vakantie tijd voor hebt. De realiteit blijkt echter een anticlimax waarbij je na het verwijderen van het papier wordt aangestaard door meer papier, in de vorm van een boek. Zo'n ding met letters erin.

Tja, je bent wat ouder en je verzorgers hebben besloten dat je nu pienter genoeg bent om een grote mensen boek te lezen. Dat is leerzaam, leuk, cultureel verantwoord. De kids van kennissen doen het toevallig ook en bovendien heb je nu de tijd om te lezen, het is tenslotte kerstvakantie. Fijn detail: Je kleine broertje is jonger, mag alles, en krijgt zoals gevraagd wel de nieuwste Call of Duty.

Wat je wil:

SOULS

Wat je krijgt:

Letters

 

Scenario 04: Sokken

Wat je hebt gevraagd: een dikke game
Wat je krijgt: sokken
Meestal de schuld van: tante, moeder, oma

Een paar sokken is het kutste kado wat je kunt krijgen. Dat is universeel bepaald. Mensen die sokken kado doen, en hier serieus over zijn, snappen kerst niet. En het leven, dat snappen ze ook niet. Zit je dan met warme voeten, zonder Destiny.

Niet in je bezit:

Destiny 

Wel in je bezit:

Sok it

Scenario 05: Lachen met kiespijn 

Wat je hebt gevraagd: een dikke game
Wat je krijgt: een game voor een andere console
Meestal de schuld van: opa / oma

Jij hebt heel duidelijk gevraagd om de reboot van Tomb Raider. Wat je krijgt van je grootmoeder is dan ook de reboot van Tomb Raider. Jammer alleen dat hij voor de Xbox 360 is terwijl je een PS3 hebt. Of... jammer alleen dat hij voor de PS3 is, die heb je tenslotte onlangs omgeruild voor een PS4. Er iets van zeggen, is geen optie want je weet dat oma haar uiterste best heeft gedaan, vol verwachting kijkt ze dan ook naar jouw reactie. Lachen met kiespijn.

De wens:

PS4
Het kado:

Dinkie

 

Scenario 06: Lachen met kiespijn deel 2

Wat je hebt gevraagd: een dikke nieuwe game
Wat je krijgt: een game die je al hebt
Meestal de schuld van: opa / oma

Jij hebt heel duidelijk gevraagd om Super Mario Galaxy 2. Want die ontbreekt nog in de collectie. Wat je krijgt is Super Mario Galaxy, maar dan zonder de 2. Jammer, want die ontbreekt niet nog aan de collectie. Er iets van zeggen is geen optie want je weet dat oma haar uiterste best heeft gedaan, vol verwachting kijkt ze dan ook naar jouw reactie. Lachen met kiespijn.

Niet dit:
G2

Maar dit:

G1

 

Scenario 07: Lachen met kiespijn deel 3

Wat je hebt gevraagd: een dikke game
Wat je krijgt: een compleet andere game
Meestal de schuld van: opa / oma

Jij hebt heel duidelijk gevraagd om Call of Duty: Advanced Warfare. Maarja, die titel hè. Niet de simpelste, zeker niet voor mensen die de vijftig gepasseerd zijn, laat staan de vijfenzestig. Daar staat oma dan, temidden van de Intertoys.

Verkoper: 'Zegt u het maar mevrouw'

Oma: 'Ik zoek een computerspelgame voor mijn kleinzoon'

Verkoper: 'Wat voor een soort spel mag het wezen?'

Oma: 'Zo een schietspel met soldaten, hoe heette die nu ook alweer? War... Warf...'

Verkoper: 'Ah, u bedoelt vast deze, Medal of Honor: Warfighter'

Oma: 'Warfighter? Ja, ik geloof het wel, dat zal hem wel zijn'

Er iets van zeggen is geen optie want je weet dat oma haar uiterste best heeft gedaan, vol verwachting kijkt ze dan ook naar jouw reactie. Lachen met kiespijn.


Was leuk geweest:

Pow 

Helaas:

Piew 

Scenario 08: Het mag niks kosten

Wat je hebt gevraagd: een dikke game
Wat je krijgt: een budgetgame
Meestal de schuld van: vader

Jij hebt heel duidelijk gevraagd om Call of Duty: Advanced Warfare. Je ouders leken er wel oren naar te hebben maar... Als je ouders eenmaal in de winkel zijn om eens te kijken, krijgt je vader al meteen een rolberoerte als hij het prijskaartje ziet van Advanced Warfare. Dus dan zegt hij: 'Wat een gelul, dik vijftig euro! En die bak die daar staat dan? Alles wat daarin rondzwerft, is minimaal de helft van de prijs. Hier, wat is dit dan? Dit spel ziet er precies hetzelfde uit en kost maar 15 euro, dan kopen we die toch....'

Hoera! 

Pow

Ohnee, toch niet:

Piew

 

Scenario 09: Je bent in de hel beland

Wat je hebt gevraagd: een console
Wat je krijgt: prul
Meestal de schuld van: ouders of oom 

Geen scenario meer, gewoon kutkado's 

Om af te sluiten, nog een dozijn verschrikkelijke kado's die niemand oprecht wil hebben. Niemand.

 • Kalender – wie kijkt hier überhaupt naar?
 • Kerstboomversiering – de berg kado's, dat is de versiering
 • Te grote kleding – alsof sokken al niet kut genoeg zijn
 • Een abonement op de krant – bedankt opa. Hierdoor ga ik echt niet ineens WEL lezen
 • Yaiba: Ninja Gaiden Z – maakt de Ninja ten schande
 • Murdered: Soul Suspect – een ander verwoording van poep
 • How to Train Your Dragon 2 – Pffffft
 • Vul maar in...

Succes deze kerst baklappen!

REACTIES (77) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord