De grote Halo samenvatting 

De grote Halo samenvatting 2015-10-27T07:15:50
Halo 5: Guardians ligt deze week in de schappen, wat uiteraard geweldig nieuws is voor gamers met een Xbox One onder de tv. Geen slecht moment om even terug te blikken op het verhaal van de voorgaande delen in de serie, vind je wel?

Maak je geen zorgen, het wordt geen monsterlijk, vierdelig epos zoals dat Metal Gear-gebeuren van twee maanden geleden. Ondanks dat ik vijf games ga samenvatten, ga ik er allemaal veel sneller doorheen, mede omdat het plot van de Halo-games niet bepaald de diepgang en complexiteit heeft van een gemiddelde productie van Hideo Kojima. Wat over ‘t algemeen helemaal prima is trouwens, want de kracht van Halo zit ‘m in de gameplay; Halo doet gunplay als geen ander. Plasmawapens maken korte metten met energieschilden, kogels doen ‘t goed tegen vlees, en granaten en melee creëren daar vervolgens een fijne combat-driehoek mee. En dan heb je nog de indrukwekkende kunstmatige intelligentie (van vooral de Elites), de voertuigen, het afwisselende level design... Halo heeft niet eens een verhaal nodig, man. Dat het ons toch een vrij intrigerend plot weet te geven dat prima aan ons wordt gepresenteerd zonder de gameplay teveel op te breken, is alleen maar extra bijzonder.

Halo 5

Daar wil ik wel meteen bij zeggen dat ik het verhaal van Halo persoonlijk eigenlijk behoorlijk... slecht vind, buiten de context van een videogame, althans. “De mannelijke versie van Samus Aran voert oorlog tegen aliens die met Fisher Price-wapens vechten, terwijl hij een steeds meer creepy relatie ontwikkeld met de holo-waifu in z’n helm”, is nou niet bepaald het hoogtepunt van literatuur. Daarom heb ik persoonlijk nooit ook maar enigszins de neiging gehad om één van de vele Halo-boeken op te pakken. Het plot is dusdanig perfect toegespits om een ondersteunende rol te dienen in een videogame (zoals het hoort, vind ik) dat ik er buiten de games dus niet naar omkijk. In deze samenvatting behandel ik daarom ook alleen maar het verhaal van de games; alles wat in overige media is verteld zal ik expres niet behandelen. Deze samenvatting is er immers puur om je klaar te stomen voor Halo 5: Guardians (en, narratief gezien, om je dus voornamelijk de belangrijkste zaken omtrent Master Chief en kornuiten bij te brengen) en niet om je een expert te maken van ‘all things Halo’.

Halo 5

Halo Wars zal ik dus nauwelijks behandelen; die game heeft nul (of nauwelijks) betrekking op onze grote, groene held. Halo 3: ODST is wellicht enigszins relevant omdat het ‘t personage Buck introduceert (die terugkeert in Halo 5: Guardians als rechterhand van Spartan Locke) maar ook die game zal ik achterwege laten omdat het verder niets toevoegt aan Master Chief z’n queeste. Enne, het is vanzelfsprekend, maar dit artikel is één gigantische, moddervette, Scarab-achtige spoiler. Voel je verder vrij om eventuele vergissinkjes te corrigeren en te bespreken in de comments, maar doe dat uiteraard met de nodige beleefheid en respect. Halo draait uiteindelijk om de pure fun, dus laten we dat allemaal in ons achterhoofd houden. Let’s go.
                                

Proloog

De Halo-games spelen zich af in de 26e eeuw, zo’n 500 jaar in de toekomst. De mensheid is flink bezig geweest met het verkennen van de ruimte en heeft op zo’n 800 (!) planeten koloniën weten te vestigen. Aangezien een gemiddelde regering al moeite heeft met het onder de duim houden van een klein land (en mensen over het algemeen gewoon vrij kut zijn) breekt er binnen de kortste keren een gigantische burgeroorlog uit tussen de Aarde en alle kolonies. Paniekerig wendt de United Nations Space Command (de UNSC; de militaire macht die over de Aarde en de koloniën waakt) zich tot de briljante doch extreme wetenschapper Dr. Catherine Halsey, die eindelijk haar kans ziet om haar kennis en iets minder ethische ideeën toe te passen in de vorm van het SPARTAN II-project. Dit project moet supersoldaten creëren om de onrust en geweld op de koloniën tegen te gaan.

Spartans

Het probleem van dit project is echter dat Halsey hiervoor zeer jonge kinderen laat ontvoeren om te gebruiken als proefkonijnen, mede omdat jonge kinderen nog fysiek, emotioneel en psychologisch “kneedbaar” zijn. De kinderen worden jarenlang opgevoed, gehersenspoeld, geïndoctrineerd en getraind door Halsey en haar team, waarna ze op volwassen leeftijd ook nog eens zeer pijnlijke lichamelijke aanpassingen krijgen in de vorm van genetische manipulatie en cybernetica. Dit proces is dusdanig zwaar dat het gros van alle potentiële Spartans het proces niet overleeft; slechts 33 proefkonijnen weten levend uit het SPARTAN II-programma te komen. Deze soldaten worden vervolgens uitgerust met geavanceerde MJOLNIR-bepantsering, en bam: de legendarische SPARTAN II’s zijn een feit. Het project is echter dusdanig controversieel dat de volgende lichting Spartans gecreëerd worden aan de hand van het SPARTAN III-project, wat een goedkoper en minder intens programma is dan het origineel. Het SPARTAN III-programma weet de 33 originele Spartanen te complementeren met zo’n 100.000 extra supersoldaten.

Deze supersoldaten zijn allemaal zo ontzettend badass dat ze de burgeroorlog binnen no time in de kiem weten te smoren. Tijd om de overwinning met een biertje te vieren is er echter niet, want een nieuwe dreiging laat kort erna z’n gezicht zien wanneer Reach, de grootste menselijke kolonie, wordt aangevallen door een buitenaardse alliantie genaamd The Covenant. The Covenant is een religieuze alliantie bestaande uit vele verschillende alien-rassen (die een millenia-oud, geavanceerd en uitgestorven ras genaamd The Forerunners aanbidden) en zij zien de intergalactische kolonisering van de mensheid als heiligschennis. De UNSC zet alles in wat ze hebben tegen The Covenant, inclusief de Spartans, maar deze strijd is vele, véle malen zwaarder dan verwacht. Het wapentuig van The Covenant is namelijk niet alleen geavanceerder dan dat van de mensheid, maar daarnaast zijn de buitenaardse vijanden ook een stuk agressiever; ze vernietigen in korte tijd complete koloniën en beloven niet te stoppen voordat het universum volledig gesteriliseerd is van mensen.

Covenant

                        

Halo: Reach (Xbox 360, 2010)

Een groep van zes Spartans, genaamd Noble Team (bestaande uit vijf SPARTAN III’s en één SPARTAN II), weet op Reach dusdanig goed terug te vechten dat de bevolking nog enigszins geëvacueerd kan te worden. Vervolgens krijgen ze de missie om een kunstmatige intelligentie terug te vinden genaamd Cortana; een zelfbewuste, digitale kopie van het brein van Dr. Halsey. Vijf leden van Noble Team verliezen tijdens deze missie het leven, maar de enige overgebleven Spartan, Noble Three, slaagt erin om Cortana te vinden en terug te geven aan kapitein Jacob Keyes, de commandant van het gigantische UNSC-schip The Pillar of Autumn. Het schip verlaat Reach en dankzij de informatie die Cortana met zich meedroeg, weet het schip naar een punt in het universum te vliegen waar iets gevonden kan worden wat wellicht als wapen tegen The Covenant ingezet kan worden. Saillant detail: op dit schip is één van de 33 originele SPARTAN II’s aanwezig: Master Chief Petty Officer John-117, beter bekend als simpelweg de Master Chief.

                 

Halo: Combat Evolved (Xbox, 2001)

The Pillar of Autumn arriveert bij de coördinaten, wat een ringvormig hemellichaam genaamd Halo blijkt te zijn. Helaas is The Covenant daar ook en The Pillar of Autumn wordt direct door de buitenaardse klootzakken aangevallen. Master Chief stopt Cortana in zijn helm om haar te beschermen, en wint daarna net genoeg tijd tegen het overweldigende offensief om een evacuatie van het schip mogelijk te maken. Noodgedwongen landt het UNSC-schip op Halo, waar Master Chief en de UNSC verder vechten tegen The Covenant. Helaas kunnen ze de ontvoering van kapitein Keyes niet voorkomen, waarop Master Chief besluit om één van de schepen van The Covenant op Halo (genaamd The Truth & Reconciliation) te infiltreren en Keyes te bevrijden. Master Chief slaagt in z’n missie, en Cortana leert daarop dat Halo gebouwd is door The Forerunners en dat de ringplaneet daarom als een heilig artefact wordt gezien door The Covenant. De profeten van The Covenant geloven namelijk dat als ze erin slagen om de Halo te “activeren”, dat ze dan net zo “goddelijk” kunnen worden als The Forerunners.

Halo Truth and reconciliation

Om meer over Halo te leren en The Covenant een stap voor te zijn, reist Master Chief af naar de kaartkamer van de planeet, waar hij in contact komt met het zwevende robotje 343 Guilty Spark, één van de weinig overgebleven zelfbewuste kunstmatige intelligenties van The Forerunners. 343 ziet zichzelf als de beheerder van Halo en besluit Master Chief te vergezellen nadat hij hem bestempt als een uitverkorene. 343 leidt Master Chief naar de Index, wat in feite de sleutel is die nodig is om Halo mee te activeren. Terwijl Master Chief deze fetch quest ondergaat, stuit de UNSC tijdens hun gevecht tegen The Covenant echter op iets nóg gevaarlijkers: The Flood. The Flood blijkt de hele reden te zijn dat Halo bestaat én waarom The Forerunners uitgestorven zijn: ze zijn parasieten die zonder genade alles en iedereen op hun pad assimileren. The Forerunners hadden de Halo gemaakt als een wapen tegen The Flood, maar wisten zelf niet te ontkomen aan deze allesconsumerende dreiging.

De UNSC-soldaten, onder leiding van kapitein Keyes en sergeant Avery Johnson, proberen met man en macht terug te vechten tegen de weerzinwekkende, zombie-achtige Flood en velen verliezen daarbij het leven, waaronder Keyes. Wanneer Master Chief het nieuws te horen krijgt, wil hij meteen de strijd met The Flood aangaan, waarop 343 hem aanraadt om de zojuist vergaarde Index te gebruiken om Halo te activeren en daarmee The Flood voorgoed uit te schakelen. Master Chief staat op het punt om z’n advies op te volgen wanneer Cortana (die in de controlekamer van Halo verbleef) hem net op tijd weet tegen te houden. Zij vertelt Master Chief de waarheid: dat Halo een wapen is tegen The Flood omdat het ál het leven in het universum in één klap vernietigt (en dus niet alleen The Flood). 343 bevestigt dit en wordt vijandig wanneer Master Chief weigert om met de activatie door te gaan.

Avery Johnson

Vechtend tegen de troepen van The Covenant, de plaag van The Flood en nu ook de vliegende Forerunner-drones onder leiding van 343, besluit Master Chief om terug te keren naar de neergestorte The Pillar of Autumn. Cortana bevestigt dat de kernfusie-reactoren van het gigantische schip krachtig genoeg moeten zijn om een gat in Halo te blazen. Master Chief vecht zich een weg naar het schip, overlaadt de reactoren en weet, samen met Cortana, net op tijd Halo te verlaten in een kleiner schip, richting de Aarde. Achter hen ontploft The Pillar of Autumn, en de ontploffing is dusdanig gigantisch - als een scheet na een avondje chili con carne - dat het de gehele ringplaneet weet uit te schakelen. De slag tegen The Covenant en The Flood is gewonnen, maar de oorlog is nog lang niet ten einde.

                           

Halo 2 (2004, Xbox)

We krijgen te zien hoe de Elite Thel ‘Vadamee wordt geleid naar de drie leiders van The Covenant: The Prophets of Truth, Regret en Mercy. Deze drie “profeten” veroordelen de Elite ter dood, omdat het zijn taak was om de Halo te beschermen. De profeten bedenken zich echter op het laatste moment en geven de verdoemde Elite de titel van Arbiter. Deze religieuze titel is gereserveerd voor hen die op zelfmoordmissies worden gestuurd; een titel die de Elite krijgt zodat hij alsnog de dood in kan worden gejaagd maar ondertussen toch nog handig kan zijn voor The Covenant.

Ondertussen zien we hoe Master Chief aankomt op een ruimtestation bij de Aarde, waar hij en sergeant Johnson onderscheidingen krijgen voor hun heldhaftigheid op Halo. De ceremonie wordt echter bruut verstoord wanneer het station wordt aangevallen door de troepen van The Covenant, die dus helaas de Aarde (het laatste bastion van de mensheid) hebben weten te vinden. Na een keiharde battle weet Master Chief samen met de UNSC deze eerste poging tot een invasie enigszins te voorkomen. Terwijl The Covenant vlucht, besluit onze bepantserde held één van de schepen te volgen: het schip van The Prophet of Regret. Wat hij in z’n achtervolging aantreft? Een tweede Halo. Jawel, dames en heren: de ringplaneet uit de eerste game blijkt slechts één van velen te zijn. Master Chief weet The Prophet of Regret te vinden en vervolgens te doden, maar wordt vervolgens in een gigantisch meer gesmeten nadat The Covenant besluit het hele gebied rondom de Spartan te bombarderen. Chief lijkt te verdrinken, maar wordt plotseling gered door een gigantisch tentakelmonster. (Er volgt nog nét geen hentaiscène.)

Ondertussen wordt de Arbiter op z’n zelfmoordmissie gestuurd: hij moet een rebelse Elite doden die The Covenant heeft verlaten omdat hij claimt dat hun religie niet klopt. Niet wetend dat de rebel gelijk heeft, doodt de Arbiter hem, maar niet voordat de stervende Elite een gigantische installatie ontgrendelt waar The Flood in opgesloten zat. Fuck. Daarnaast besluiten de overige twee Prophets na de dood van Regret om de hele hierarchie binnen The Covenant te veranderen. De Elites waren namelijk ook de beschermers van de Prophets, maar zij achten hen niet meer geschikt voor deze taak en geven die nu aan een ander buitenaards ras: gorilla’s. Eh, sorry, ik bedoel: de Brutes. Verrast dat de Arbiter zijn missie heeft weten te overleven, sturen de twee Prophets hem vervolgens op nóg een zelfmoordmissie: het lokaliseren van de Index van de tweede Halo. 

Halo

Ook sergeant Johnson en Miranda Keyes (de dochter van de overleden kapitein Keyes) proberen de Index van de tweede ringplaneet te vinden. Ze slagen er bijna in, maar de Arbiter weet het samen met een groepje Brutes te voorkomen. De leider van de Brutes, Tartarus, verraadt de Arbiter vervolgens door hem te elektrocuteren, waarop het schijnbare levenloze lichaam van de Arbiter in het water valt. Tartarus ontvoert Johnson en Keyes, grijpt de Index, en keert met een overwinningsgevoel terug naar de Prophets. Wat echter helemaal niemand die dit leest zal shockeren, is het feit dat ook de Arbiter gered wordt door het tentakelmonster. Het wezen openbaart zichzelf als Gravemind, de leider van The Flood; een wezen dat (in tegenstelling de rest van de parasieten) extreem intelligent en wijs is, omdat hij de verzamelde intelligentie bezit van elk wezen dat ooit door een Flood-parasiet is geassimileerd.

Wetende dat The Covenant in het bezit is van de Index en de tweede Halo-ring zeer spoedig zal activeren, vertelt Gravemind de waarheid over het ringwapen aan een gedesillusioneerde Arbiter, waarna hij hem dwingt om samen te werken met Master Chief. De Arbiter krijgt de missie om Tartarus tegen te houden, en Master Chief wordt naar het gigantische Covenant-schip (slash vliegende stad) High Charity gestuurd (waar op dat moment een gigantische strijd gaande is tussen de Elites en de Brutes) om de overige twee Prophets uit te schakelen. Cortana komt erachter dat Gravemind ondertussen misbruik maakt van alle chaos om The Flood verder te verspreiden, en één van de parasieten weet The Prophet of Mercy te consumeren. Met Master Chief op z’n hielen, vertrekt Truth (de overgebleven Prophet) naar de Aarde, en hij beveelt Tartarus om de controleruimte van de tweede Halo te vinden en de ring te activeren met de Index. Master Chief zet de achtervolging in, maar Cortana blijft achter op High Charity; als de Arbiter er namelijk niet in slaagt om Tartarus tegen te houden, dan zal zij High Charity gebruiken om de ring mee op te blazen (vergelijkbaar met wat er gebeurde in de vorige game, dus).

De Arbiter lokaliseert Tartarus en gaat samen met Johnson de strijd aan met de extremistische Brute. Tartarus weet de Index echter toch te gebruiken en schakelt de Halo in. De Arbiter en Johnson weten daarop Tartarus te doden, terwijl Keyes de Index probeert te verwijderen om de inschakeling te annuleren. Ze slaagt erin de sleutel te verwijderen, maar in plaats van dat de ringplaneet zichzelf weer uitschakelt, wordt het op standby gezet. En dat niet alleen: alle andere overgebleven Halo-ringen in het heelal worden ook op standby gezet. Wat dit inhoudt? Dat ze allemaal tegelijk ingeschakeld kunnen worden vanaf een Forerunner-installatie genaamd de Ark, wat ook de installatie is die de Halo-ringen gecreëerd heeft.

Niet veel later arriveert het schip van The Prophet of Truth bij de Aarde en Master Chief blijkt ook aanboord te zitten, klaar om de strijd voor eens en altijd te beëindigen. Cortana bevindt zich echter nog op High Charity, dat nu overspoeld is door The Flood van Gravemind.

                          

Halo 3 (Xbox 360, 2007)

Master Chief arriveert op Aarde en hergroepeert zich met Johnson en de Arbiter. Terwijl ze de Covenant bevechten leren ze waarom The Prophet of Truth überhaupt naar de Aarde is gekomen: blijkbaar bevindt zich in Afrika een Forerunner-installatie dat een wormgat kan openen dat naar de Ark leidt. Het wordt echter nog veel erger: ook The Flood arriveert op Aarde, via een geïnfecteerd schip van The Covenant. Master Chief bevecht de parasieten met behulp van de Elites (die dus geen onderdeel meer vormen van The Covenant) en vindt aanboord een bericht van Cortana, waarin ze iedereen waarschuwt dat Gravemind van plan is om een nog veel grotere Flood-invasie op de Aarde te ontketenen. Wetende dat er weinig tijd is, besluiten Master Chief, de Arbiter en Johnson om The Covenant te achtervolgen, die ondertussen al via het wormgat naar de Ark zijn afgereisd. 

wormhole

Eenmaal aangekomen bij de Ark, zien ze hoe het gigantische High Charity (dat nu volledig is overgenomen door Gravemind en The Flood, en waar Cortana nog wordt vastgehouden) neerstort bij de installatie. Master Chief wil niets liever dan Gravemind uitschakelen en z’n blauwe chickie redden, maar Gravemind herinnert hem eraan dat The Prophet of Truth slechts luttele momenten verwijderd is van het activeren van álle ringen. Aangezien er geen andere opties zijn, werken Master Chief en de Arbiter nogmaals samen met The Flood om The Covenant te stoppen. Ze slagen er samen met Johnson in om The Prophet of Truth te bestormen (die helaas ondertussen wel al Miranda Keyes heeft gedood) waarop de Arbiter hem op uiterst cathartische wijze aan zijn energiezwaard rijgt.

Met de dreiging van Truth en de activering van de Ark uit de weg, keert Gravemind zich meteen weer tegen onze helden. Master Chief, Johnson en de Arbiter schieten zich een baan door het Flood-verraad heen, en ontdekken dat de Ark bezig is met het bouwen van een nieuwe Halo-ring om degene te vervangen die vernietigd werd aan het eind van de eerste game. De Spartan besluit om deze onafgemaakte Halo wél te activeren, omdat de kleinere detonatie de kracht kan hebben om zowel The Flood als de Ark in één klap voorgoed uit te schakelen. Om dit te kunnen doen heeft hij echter Cortana nodig (aangezien ze de informatie van de eerste Index nog bezit) waarop Master Chief eindeijk besluit om aanboord te gaan van het geïnfecteerde High Charity. Na wat gemakkelijk het kutste level is van de gehele Halo-franchise, weet Master Chief een bijna doorgedraaide Cortana te redden uit de Flood-hel. Hij overlaadt de reactoren van High Charity en blaast het schip op, samen met tentacle-rapist Gravemind.

High Charity

Master Chief (eindelijk weer herenigd met z’n meissie), de Arbiter en Johnson proberen vervolgens de onafgemaakte Halo te activeren, maar worden geconfronteerd door een uiterst chagrijnige 343 Guilty Spark (het Forerunner-robotje uit de eerste Halo). 343 schiet de Arbiter de controlekamer uit en frituurt zelfs de geliefde Johnson het graf in, waarop Master Chief wraak neemt met een Spartan Laser (het wapen dat een metafoor is voor mijn penis). Met 343 voorgoed vernietigd, activeert Cortana de Halo, waarop alles om onze helden heen begint in te storten. In een race tegen de klok proberen ze de Forward Until Dawn te bereiken (een groot schip van UNSC) om zo de zelfvernietigende ring te kunnen ontstnappen. Terwijl de overgebleven Flood tevergeefs nog proberen om de Arbiter en Master Chief tegen te houden, weten de twee strijders met behulp van een Warthog-jeep ternauwernood aanboord van het schip te komen. De Arbiter rent naar de voorkant van het schip om de motoren te starten, terwijl Master Chief Cortana in een console plugt zodat ze een wormgat naar de Aarde kan creëren. (Wat overigens een kippenvelmomentje is, vooral in combinatie met ‘t orkestrale Halo-themanummer dat z’n climax dan bereikt.)

En net wanneer je denkt dat met de dood van de leiders van de Covenant en de vernietiging van de Ark en The Flood de dag voorgoed gered is, gebeurt er iets onverwachtigs: de ontploffing van de onafgemaakte Halo-ring zorgt ervoor dat het wormgat sluit nét wanneer de Forward Until Dawn erin aan het vliegen was. Het schip wordt in tweeën gehapt, en het voorste gedeelte, inclusief de Arbiter, arriveert op Aarde. Het achterste gedeelte, met Cortana en de Chief, zweeft hulpeloos rond ergens in het midden van het universum. Cortana stuurt een hulpsignaal de ruimte in, maar waarschuwt de Chief dat het jaren kan duren voor ze eindelijk gered worden. Pragmatisch en stoïcijns als altijd, stapt onze groene held in een vrieskist met de woorden: “Maak me maar wakker wanneer je me nodig hebt.” Hiermee komt de eerste Master Chief-trilogie tot een bitterzoet eind.

Halo freezer

                          

Halo 4 (Xbox 360, 2012)

Pffft, als je dacht dat Halo 2 al te ingewikkeld probeerde te doen, dan ga je genieten van Halo 4, jongen! Enfin, Cortana maakt Master Chief wakker wanneer hun helft van het schip Forward Until Dawn wordt gescand door The Covenant. Ja, The Covenant bestaat officieel niet meer sinds de dood van de drie profeten, maar veel Covenant-troepen proberen in te spelen op ‘t ontstaande machtsvacuüm, waardoor er nog zat vijandelijke Grunts, Jackals, Brutes en zelfs Elites in het universum te vinden zijn. Anyway, de Covenant-troepen vallen het halve schip aan, maar Master Chief weet terug te vechten als de baas die hij is en verslaat de indringers. Op dat moment ziet hij echter dat hij zich vlakbij een metalen planeet bevindt: Requiem. Dit is een Forerunner-planeet dat door de overgebleven, gelovige Covenant-troepen als heilig wordt gezien. Een zwaartekracht-manipulerende machine op de planeet wordt opeens “geactiveerd” en het hele stuk van de Forward Until Dawn wordt naar het metalen hemellichaam gezogen. Master Chief en Cortana storten neer op de vreemde planeet, en proberen een manier te vinden om te ontsnappen.

Tijdens hun zoektocht begint Cortana zich echter steeds vreemder en glitchier te gedragen. Wat blijkt: kunstmatige intelligenties zoals zij zijn niet ontworpen om langer dan zeven jaar mee te gaan en zij is alláng over haar houdbaarheidsdatum heen. Zichtbaar bezorgd, belooft Master Chief dat hij haar terug zal brengen naar de Aarde zodat ze “gefixt” kan worden door haar schepper, Dr. Halsey. En hij lijkt mazzel te hebben, want hij krijgt een gedeeltelijk bericht van het UNSC-schip Infinity; het schip heeft hun hulpsignaal opgepikt en is onderweg naar Requiem. Cortana probeert hen te antwoorden dat ze niet te dicht bij de planeet moeten komen omdat ze anders net als hen naar beneden gezogen zullen worden, maar de planeet lijkt een signaal uit te zenden dat de communicatie verstoort. De twee gaan op zoek naar de bron van het signaal om het uit te schakelen.

Infinity

Onderweg komen ze meerdere malen in contact met de Prometheans, de dodelijke, mechanische inwoners van Requiem die vechten met behulp van Forerunner-technologie. Master Chief verslaat hen (en de Covenant-troepen die aan hun kant vechten) en arriveert uiteindelijk bij een Forerunner-installatie die de bron van het blokkerende signaal lijkt te zijn. Master Chief deactiveert de installatie (en contacteert de UNSC Infinity)... maar bevrijdt daarmee per ongeluk de laatst levende Forerunner: een generaal genaamd The Didact. In alle chaos slaagt Cortana er niet in om de Infinity te waarschuwen voor de zuigkracht van Requiem, en het hele schip stort neer op de planeet. De zojuist gewekte Didact neemt vervolgens controle over alle Prometheans (en de Covenant, die hem behandelen als een god) en baant zich een weg naar de Infinity, met Master Chief op z’n hielen.

Op weg naar de Infinity komt Master Chief in contact met commandant Thomas Lasky en een groep Spartan IV’s. (Het SPARTAN IV-programma is het vervolg op het SPARTAN III-programma, en weet dankzij vernieuwde bepantseringtechnologie supersoldaten te maken van goede, volwassen soldaten zonder teveel met ze te fucken.) Lasky vertelt de Chief wat hij moet doen om bij de Infinity te komen en het schip weer vliegende te krijgen. Chief slaagt in z’n missie, komt aanboord van de Infinity en weet met de UNSC de aanvallen van de Prometheans en Covenant af te slaan. Vervolgens ontmoet Chief de baas van Lasky en de kapitein van de Infinity: Andrew del Rio, wat een klootzakkerige versie van Jacob Keyes lijkt te zijn. Samen met een groep UNSC-soldaten gaat Master Chief op zoek naar de zwaartekrachtmachine die hen op de planeet houdt. Hier wordt Master Chief geconfronteerd met de geest (of, zoals de game het zegt: “de levende herinnering”) van The Librarian. Nee, ik maak geen grap. Enfin, The Librarian was de vrouw van The Didact en was onder andere verantwoordelijk voor de indexering van het leven in het universum. Ze besluit Master Chief werkelijk alles te vertellen, en, geloof me, het gaat furrrr.

The Librarian

*schraapt keel*

Ze vertelt dat de mensheid meer dan honderdduizend jaar geleden een uiterst welvarend ras was, dat wellicht geavanceerder was dan The Forerunners. Toen The Flood van zich lieten horen op de planeten waar de Forerunners waren, viel de mensheid die planeten aan, voornamelijk om korte metten te maken met de parasieten. The Forerunners misinterpreteerden dit echter als een keiharde oorlogsverklaring tegen hén, waardoor ze besloten zich tegen de mensheid te keren. Dit is waar de haat van The Didact jegens de mensheid vandaan komt als generaal van het gehele Forerunner-leger zijnde. Hij richtte al z’n wapens op de mensen en knalde de mensheid letterlijk het Stenen Tijdperk in. (Sterker nog, als The Librarian niet voor de mensheid was opgekomen, dan had The Didact hen waarschijnlijk volledig uitgeroeid.)

Toen The Flood zich echter weer op The Forerunners focusten, was het te laat voor hen om te begrijpen hoe de vork werkelijk in de steel zat. En omdat The Forerunners verzwakt waren vanwege hun oorlog tegen de mensheid, was het makkelijk voor The Flood om hen te assimileren. The Forerunners, nu bijna uitgestorven, besloten om drastische maatregelen te nemen. The Didact kwam met het idee om hun gehele ras te digitaliseren en in mechanische lichamen te stoppen zodat The Flood hen niet kon assimileren (ze kunnen alleen biologische dingen overnemen) en creëerde daarom The Composer, wiens gigantische laser elk biologisch wezen kan digitaliseren. The Didact digitaliseerde z’n eigen leger en stopte ze in de mechanische lichamen van de Prometheans, maar had daarmee niet genoeg troepen. Daarom begon hij de nu primitieve mensen te digitaliseren om z’n leger mee aan te vullen. (En de game impliceert ook dat de Prometheans waar Master Chief continu tegen vecht diezelfde gedigitaliseerde mensen zijn.)

The Composer

Het was toen dat The Librarian inzag dat haar man overgenomen was door z’n haat jegens de mensheid, waarop ze hem opsloot. Daarna creëerde zij met de overige Forerunners de Halo-ringen, om een definitieve oplossing tegen The Flood te hebben. Zij activeerden de ringen, wat The Flood vernietigde maar helaas dus ook de volledige Forerunner-beschaving van tafel veegde, met uitzondering van Requiem. Na deze gigantische bak aan expositie, vertelt ze Master Chief dat haar man nu The Composer gaat halen om de rest van de mensheid te digitaliseren, waarna ze hem een upgrade geeft door “zijn evolutie te versnellen”. Ofzo. (Het is behoorlijk Dragon Ball Z allemaal, en is bijna een ‘jump the shark’-momentje voor de franchise.) Door deze magische level up die hij krijgt, is Chief voorgoed immuun geworden tegen het digitaliserende effect van The Composer, wat hem een kans geeft in een gevecht tegen The Didact.

Enfin, terug naar het plot. Het zwaartekracht-manipulerende zuigapparaat wordt eindelijk vernietigd, waarop Master Chief kapitein del Rio probeert te overtuigen om The Didact aan te vallen met de volledige kracht van de Infinity, nog voordat hij The Composer kan vinden. Del Rio is echter dusdanig tweedimensionaal koppig en kut, dat hij Chief en (een steeds meer aftakelende) Cortana totaal niet gelooft, waarop hij de Infinity het bevel geeft om terug te vliegen naar de Aarde. Master Chief negeert het bevel, geeft del Rio de spreekwoordelijke middelvinger en besluit The Didact maar in z’n eentje te bevechten. Commandant Lasky, die wél gewoon chill is, geeft Master Chief stiekem een schip en wenst hem het beste. Hiermee zet Chief de achtervolging op The Didact in.

The Composer blijkt in de handen van de mensheid te zijn, en wordt onderzocht aanboord van een ruimtestation vlakbij Halo-ring nummer drie. Master Chief gaat aanboord en vecht tegen alle Covenant-troepen van The Didact, maar slaagt er niet in The Composer te beschermen van de doorgedraaide Forerunner. The Didact activeert The Composer en digitaliseert iedereen aanboord van het ruimtestation. Met uitzondering van Master Chief, want versnelde Dragon Ball-evolutie, enzo. Master Chief volgt The Didact vervolgens naar de Aarde, waar The Didact meteen begint met het digitaliseren van de mensheid. Gelukkig laat de UNSC Infinity zich op dat moment zien (die nu wordt bestuurd door Lansky) en het gigantische schip knalt een gat in het schip van The Didact. In de vorm van een verrassend vermakelijk StarFox-level, vliegt Master Chief door het gat van het schip, om uiteindelijk (met een kernkop op zak) The Didact te confronteren.

Ondanks z’n immuniteit tegen The Composer wordt Master Chief echter wederom makkelijk overrompeld door The Didact. Het is op dat moment dat de stervende Cortana iets doet wat ik nog steeds niet helemaal begrijp (Halo-fans, voel je vrij dit in de comments toe te lichten): ze kloont zichzelf via de lichtbrug waar The Didact op staat en slaagt erin hem aan de brug te “ketenen”. Dit geeft Master Chief een paar uiterst waardevolle seconden, die hij gebruikt om middels een QTE (jammer, jongens) een granaat in de borst van The Didact te schuiven. De granaat ontploft en The Didact flikkert van de lichtbrug af en vermoedelijk z’n dood tegemoet. Wetende dat elke seconde telt aangezien The Composer nog steeds bezig is met het digitaliseren van Amerika, grijpt hij z’n kernkop en drukt hij handmatig de knop in. Boem.

The Didact death

Master Chief is volledig in as opgegaan. Ha, geintje: hij leeft nog, ondanks het feit dat er een fucking atoombom in z’n gezicht ontploft is. Hoe? Nou, dat snap ik écht niet, maar blijkbaar is Cortana erin geslaagd om zich met haar laatste beetje energie fysiek te manifesteren in de vorm van een energieschild. Ofzo. Hoe dan ook, terwijl The Composer instort, verschijnt zij voor Master Chief, voor de eerste en laatste keer in fysieke vorm. Ze raakt Master Chief voor de eerste keer echt aan en vertelt hem dat ze nu écht aan het sterven is. De Chief is ondanks de aanwezigheid van z’n helm zichtbaar geëmotioneerd door dit onvermijdelijke afscheid en heeft moeite met het accepteren ervan. Cortana stelt hem nog éénmaal gerust en verdwijnt vervolgens, Master Chief helemaal alleen achterlatend. Nee, de scène slaat als een lul op een drumstel, maar fuck mij als het niet het meest emotioneel stukje van de gehele franchise is, zeg. Fisherman’s Friend, etc.

Enfin, na de vernietiging van The Composer wordt Master Chief opgepikt door een redteam van de UNSC en aanboord de Infinity gebracht. Even later zien we een rouwende Master Chief naar de Aarde kijken. Lansky komt naast hem staan en probeert de Spartan een hart onder de riem te steken door hem een speech te geven over de menselijkheid in soldaten, met de boodschap dat hij niet altijd sterk hoeft te zijn. Het is een speech die verrassend identiek is aan een eerdere speech van Cortana. Stoïcijnser dan ooit tevoren, antwoordt een nog verharderde Master Chief dat hij als soldaat simpelweg moet doen wat hij moet doen, ongeacht de offers die vereist zijn. Na de credits zien we hoe de MJOLNIR-bepantsering van Master Chief verwijderd wordt, terwijl we in een voice-over nog éénmaal The Didact horen. Hij zegt dat The Forerunners de verantwoordelijkheid hebben om het universum te beschermen tegen al het kwaad en hij beschouwt niemand kwaadaardiger dan de mensheid. Implicerend dat we nog niet het laatste van the Forerunners hebben gezien, eindigt het filmpje net wanneer Chief z’n helm eraf wordt gehaald.

Halo 4 end

TL;DR: Stiekem ben ik toch best een beetje hyped wat betreft het verhaal van Halo 5: Guardians. Niet verder vertellen.

REACTIES (45) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord