De evolutie van… Samus Aran (Metroid) 

De evolutie van… Samus Aran (Metroid) 2018-04-17T11:55:33
Ze laat altijd weinig van zichzelf zien door haar exoskeleton, is soms een beetje androgyn en weet al 32 jaar de scepter te zwaaien in een van de stoerste Nintendo-franchises aller tijden: Metroid. Laura duikt deze week in de evolutie van Samus Aran.

samus helm
  

Samus zit in alle Metroid-games en dat betekent dat ze al in 1986 liet zien dat vrouwen ook geweldige hoofdrollen kunnen pakken in games. Toby Masuyo uit Alien Sector was eigenlijk eerder, maar Samus wordt gezien als het eerst speelbare, menselijke, vrouwelijke personage in een mainstream spel. Haar verschijning is gebaseerd op die van Sigourney Weaver en Kim Basinger, haar achternaam komt van Edson Arantes do Nascimento, de eigenlijke naam van voetbalspeler Pelé.

Hoewel je vaak leest dat Samus dankzij de sci-fi-invloeden, haar rol en veel gemeen heeft met het hoofdpersonage uit de film-reeks Alien, is Samus in eerste instantie een soort Mowgli. Ze werd alleen niet door wolven grootgebracht, maar door vogels. De Chozo hebben haar in hun zwerm opgenomen omdat haar ouders door een Space Pirate-aanval om het leven komen. Niet dat die Chozo alleen maar goedzakken waren: zij vormen ook het volk dat Metroids ontwikkelde.

Overigens is dat oorsprongsverhaal net zo wiebelig als dat van Lara Croft: in het ene verhaal waren de ouders van Samus helden die omkwamen in de strijd, in een ander wordt er ineens een broer bij gehaald; helemaal helder is het niet. Maar goed, het feit blijft dat Samus is opgegroeid tussen de Chozo. Het is om deze reden (en het feit dat de Chozo haar DNA beïnvloedden) dat Samus er zulke bijzondere vechttechnieken op nahoudt en dat ze haar Power Suit krijgt: de Chozo helpen haar zo sterk mogelijk te worden om haar ouders te wreken.

alien
  

Metroid (1986)

In 1986 leerden we Samus kennen. Een premiejager die klussen doet voor de Galactic Federation en Ridley de Space Pirate als haar grote vijand heeft. Vergeet ook zijn Metroids niet, een soort parasieten die alle energie uit Samus trekken. Ze staat haar mannetje en dat kun je soms heel letterlijk nemen. In eerste instantie was ze namelijk een mannelijk personage, tot de ontwikkelaars middenin het ontwikkelproces besloten dat het een vrouw was. Dat zag je niet in het verhaal uit de game, want daarin zie je alleen dat geslachtsloze figuurtje gestoken in dat enorme oranje pantser. Haar vrouwelijke lichaamsvormen zijn pas te zien in de credits aan het einde, als ze in bikini op het beeldscherm verschijnt.

Het favoriete wapen van Aran is de Morph Ball. Het is de aller eerste power-up die ze oppakt en vroeger werd hij Maru Mari genoemd. Dankzij deze Morph Ball kan Samus haar lichaam in een klein bolletje veranderen, waardoor ze makkelijker door kleinere ruimtes kan bewegen. Leuk detail: de enige reden dat ze in een bolletje verandert, is omdat de ontwikkelaars het qua animatie niet voor elkaar kregen om Samus op handen en voeten te laten zitten en door smalle stukjes te laten kruipen.

Metroid
  

Metroid 2 (1990)

In Metroid 2 kwam er meer kleur in de serie en werd het oranje pak ook iets gedetailleerder, hoewel het nog steeds een van de meest duistere Nintendo-titels was. Ze kon ook meer: in de eerste game sprong ze al een heel eind, maar met de Space Jump kon ze eeuwig springen. Er waren bovendien meerdere paden om ergens te komen, wat ook een nieuwe sensatie was. Naast haar iconische Morph Ball wordt in deze opvolger de Spider Ball geïntroduceerd waardoor ze als een soort Spider-Man aan de muren kan blijven plakken. Een prettige power-up, want Metroid was een moeilijke reeks en elke mogelijkheid om het makkelijker te maken was een verademing.

metroid
  

Super Metroid (1994)

Dat de game zo moeilijk was werd in Super Metroid aangepakt. Super Metroid veranderde het spel in een iets toegankelijker titel met bovendien wat meer verhaal. Samus kreeg er een nieuw pak bij: het Gravity Suit om onder water te blijven, en met haar nieuwe grijphaak en de optie om hypersnel te rennen was Super Metroid revolutionair voor Aran. Dat ze ineens sprak was ook een grote verrassing: ze introduceerde de game door het verhaal kort uit te leggen in tekst. Echter is het niet allemaal even vredig: een in een eerdere game opgeduikelde Metroid die denkt dat ze zijn moeder is duikt weer op en dat zorgt voor een heftige reactie van onze heldin.

super metroid
  

Metroid Prime (2002)

Als je echter dacht dat Super Metroid innovatief was, dan ken je Metroid Prime nog niet. Deze game is zo anders, dat het een compleet nieuwe gamereeks binnen Metroid startte. Het verschil? We gingen ineens naar de derde dimensie en je speelt ineens vanuit het perspectief van Samus, in plaats van dat je haar bekijkt. First person Samus beviel goed, met haar nieuwe mogelijkheid om door muren heen te kijken en hitte van een afstand waar te nemen. Actie en vechten werd veel belangrijker en het Metroidvania-stempel viel compleet van de franchise af. Niet dat Prime een standaard shooter was: er zat een heleboel ruimte in voor ontdekking en de game was heel erg groot. Verkenning is essentieel in dit spel, wat het zo succesvol maakt.

metroid prime
  

Metroid Fusion (2002)

Nog in hetzelfde jaar verscheen Metroid Fusion. Lang werd die game Metroid 4 genoemd, maar dat is het niet. Voor het eerst kon ze aan muurtjes hangen als een soort Prince of Persia. Dat was echter niet het belangrijkste uit deze game: Samus maakte namelijk iets heel traumatisch mee. Ze wordt geïnfecteerd door X en overleefd pas als ze Metroid DNA heeft ontvangen die de X kan bevechten. Ze kan de energie van de parasieten absorberen, waarmee ze nieuwe vaardigheden krijgt. Het was een ware evolutie van haar personage, dat er ook anders uit zag. Het oranje pak wordt aan de wilgen gehangen en is ze gestoken in lichtblauw met geel, afgemaakt met een rode helm.

metroid fusion
  

Metroid Zero Mission (2004)

Inmiddels was de reeks al bijna twintig jaar oud en was het tijd voor een remake. Zero Mission vertelt het eerste verhaal opnieuw, maar maakt daar wat aanpassingen aan. Je krijgt ineens een heleboel meer te zien van hoe ze is opgegroeid. Waar ze tot dan toe vooral in haar Power Suit vecht, verandert dat in Zero Mission. In Metroid: Zero Mission maakt onze heldin kennis met haar Zero Suit, wat ze draagt onder haar Power Suit. Dit is iets heel anders dan het robotische harnas: het is een catsuit dat ook meteen haar vrouwelijke vormen wat beter laat uitkomen.

metroid
  

Metroid Prime 2: Echoes (2004)

Inmiddels was de reeks wat makkelijker geworden en wilde Nintendo weer de oude garde aanspreken, waardoor Metroid Prime 2: Echoes een moeilijke game werd. De animatiestijl was duister en Echoes liet Samus door lichte en donkere dimensies gaan, terwijl ze lijdt onder de giftige atmosfeer en ook nog voortdurend op zoek is naar kogels voor haar wapens. Qua uiterlijk is Echoes een interessante, want Samus’ pak verandert steeds van vorm om de verschillende nieuwe uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.

echoes
  

Metroid Prime Hunters (2006)

Waar Echoes het heel anders aanpakte, was Prime Hunters een game die juist helemaal niet zo innovatief was. Het leek erg op de eerste Metroid Prime, maar dan met een vergrootglas op de multiplayer, wat destijds enorm populair was. Metroid is echter op zijn best in een singleplayer-omgeving, waardoor Prime Hunters niet bepaald de meest geliefde Metroid was. Het deed veel te veel wat andere shooters deden, in plaats van een eigen smoel te houden.

metroid
  

Metroid Prime 3: Corruption (2007)

De Prime-trilogie liep met Corruption op zijn einde. Het vreemde was echter dat Samus niet sprak in deze titel. Waarom was ze toch ineens haar stem verloren? Voor het eerst bestuurden we Samus met de Wii remote en Nunchuk, wat het spel ook heel anders deed aanvoelen. Qua verhaallijn zat Corruption echter prima in elkaar: ze is nog steeds bezig met de strijd tegen de Space Pirates, terwijl ze zelf haar demonen bevecht in de vorm van Phazon, een gevaarlijke substantie die haar lichaam dreigt over te nemen.

corruption
  

Metroid: Other M (2010)

Een van de meest bediscussieerde Metroid-games, dat is Other M. Dat komt omdat die game de franchise op de schop gooide door Samus eerst te laten afwachten tot Commander Adam Malkovich in actie kwam om het gebruik van haar wapens goed te keuren, in plaats van dat ze zelf het initiatief nam. Er werd bovendien geprobeerd Samus wat emotioneler weg te zetten, door haar een paniekaanval te geven, wat ook diverse gamers in het verkeerde keelgat schoot. De gameplay was ook net even anders, want het first-person perspectief werd losgelaten. Ze werd echter wederom bestuurd met de Wii Remote.

samus
  

Metroid: Samus Returns (2017)

Het heeft lang geduurd, maar in 2017 verscheen een Metroid-game op 3DS. Het is een remake van het origineel op de Game Boy, maar dan toch in een ander jasje. De fans waren blij dat Samus eindelijk weer haar 2D-jasje aantrok, hoewel niet alles even nostalgisch was: Samus kon ineens een melee counterattack uitvoeren en schieten vanuit meerdere hoeken, in plaats van de vaststaande die we uit de Metroidvania-titels kennen. Qua uiterlijk heeft ze net als in Metroid II haar oranje Power Suit weer aan: heerlijk vertrouwd!

samus
  

Ondanks dat we alweer een hele tijd op een nieuwe grote Metroid zitten te wachten, hoeven we meestal niet zo lang zonder Samus. Het hoofdpersonage is namelijk onder andere in de Super Smash Bros.-reeks te zien, waarin je haar bovendien zelf kunt inzetten in het gevecht. Het is nu echter afwachten tot Metroid Prime 4 komt, die nu in ontwikkeling is voor Switch.

samus
  

DE EVOLUTIE VAN...SERIAL:

Dinsdag 20 februari:

De Evolutie van... Lara Croft

Dinsdag 20 maart:

De Evolutie van... Link

Dinsdag 17 april:

De Evolutie van... Samus Aran

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord