De domste titels voor games 

De domste titels voor games 2014-11-05T17:03:55
Te lang, te vaag, te lelijk, te debiel: er kan nogal wat fout gaan bij het bedenken van een fatsoenlijke game titel. Dat blijkt wel, want Jokko is na wat onderzoek bijna verdronken in het aantal compleet achterlijke, doch goedgekeurde titels. Een selectie.

Abyss Odyssey (XBL, PSN, Steam, 2014)

Welk spel?
Avontuurlijk mepspelletje dat qua gameplay te veel genres wil mengen. Wel met een interessante visuele stijl en de nodige epische muziek op de achtergrond. Ooit in Amerika uitgekomen op de Xbox 360, PS3 en PC.

Klinkt als?
Als Abe's Oddysee uiteraard. Precies die ene welbekende klassieker waar je nooit aan kunt tippen. Slim.

Had beter kunnen heten?
Alles met Abyss en zonder Odyssey of andersom.

Abe

 

Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Sky (PS3, Vita, 2014)

Welk spel?
Nog een recente titel, 2014 is helemaal niet perse een verkeerd jaar als het gaat om domme titels. Tja, kijk naar die titel, dit kan alleen maar om een JRPG gaan.

Klinkt als?
Studio Knorrie & Berta: Knutselaars van de halfdonkere hemel. Of zoiets. Uiteraard klinkt in het Nederlands alles extra dom maar het geeft wel aan hoe ridicuul deze Atelier titel is. Nu is ridicuul an sich niet zo erg, zeker niet als het uit Japan komt, praktisch is het echter helemaal niet. Een titel als 'Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Sky' valt vrijwel niet te onthouden, laat staan dat je hem uit je bek krijgt.

Had beter kunnen heten?
Gewoon Alchemists. En dan nog een willekeurige simpele subtitel. Zolang de woorden Escha & Logy er maar niet in voorkomen want dat zijn toch geen namen.

 

Touch Dic (DS, 2005)

Welk spel?
Een woordenboek die kan vertalen vanuit Japans, Koreaans en Engels. Deze softwaretitel is alleen in Korea uitgekomen.

Klinkt als?
Kom op, we weten allemaal hoe dit klinkt.

Had beter kunnen heten?
Touch Dictionary bijvoorbeeld. Oh wacht, dit is precies de nieuwe naam die de uitgever net na release en wat internet relletjes aan Touch Dic heeft gegeven. Verstandig. 

Dic

 

70's Robot Anime Geppy-X: The Super Boosted Armor (PSOne, 1999)

Welk spel?
2D Sidescrollende shooter met reclames tussendoor, ooit uitgekomen op de PSOne. Inclusief schreeuwlelijke Japanse geluiden en vrij lelijke kleutergraphics.

Klinkt als?
Geppy-X klinkt als een opgevoerde cyberpuppy die de hoofdrol speelt in een Nickelodeon tekenfilm bedoeld voor de leeftijd 3 tot 6 jaar.

Had beter kunnen heten?
Geppy-X is was voldoende geweest. Wie toch denkt dat Geppy-X te dom klinkt, kijk hoe die game er uitziet dan!

Piew

 

MAG (PS3, 2010)

Welk spel?
Shooter die het voor het eerst mogelijk maakte om massaal online te knallen op een console. Tot wel 256 spelers tegelijk konden kogels over en weer naar elkaar uitdelen. 'Konden' want begin dit jaar zijn de online servers uit de lucht gehaald.

Klinkt als?
Als een bepaald soort vliegtuig. Tenminste, de afkorting want de volledige naam is Massive Action Game, wat het niet perse beter maakt. Massive Action Game klinkt als iets wat van alles kan zijn. Bijvoorbeeld American Football of een potje Warhammer gevestigd op de grote tafel in de woonkamer. 

Had beter kunnen heten?
MFPSG!, Massive First Person Shooter Game! Als je dan toch voor iets lamlendigs gaat, ga dan all the way.

 

Metal Gear Solid (serie) 

Welk spel?
De welbekende legendarische serie van Hideo Kojima die al sinds het NES tijdperk kontschopt, en sinds het PSOne tijdperk kontschopt in het kwadraat.

Klinkt als?
Het klinkt niet perse als iets. De enige reden dat deze titel de lijst heeft gehaald, is omdat hij best bizar is eigenlijk. Metal Gear slaat op een gevaarlijk superwapen. Solid slaat onder andere op Solid Snake, de voornaamste hoofdrolspeler uit de serie. Maar niet in alle delen. Toen de eerste MGS (de derde Metal Gear game) op de PSOne uitkwam was dit de eerste echte 3D Metal Gear. Genoeg reden om er Solid achter te plakken. Althans, Kojima kan dit beter uitleggen: 

“This time Metal Gear is displayed in full polygonal form, and I used “Solid” to describe the cubic structure. also, the “Solid” means to the third power mathematically”

Snap je? Los van alle betekenissen is het sowieso raar om de naam van een superwapen zomaar vast te plakken aan het woord Solid.

Had beter kunnen heten?
Niet van toepassing. De titel Metal Gear Solid is perfect. Het past prima bij de bijna onnavolgbare spelwereld die Kojima ons steeds weer voorschotelt. 

Kids

 

Infinite Undiscovery (Xbox 360, 2008)

Welk spel?
JRPG van Square die vrij vroeg in de 360 carriere het exclusieve aanbod kwam versterken.

Klinkt als?
Oneindige nonontdekking? Dat is ongeveer hetzelfde als beperkte alleskennis. Of middelmatige perfectie. Of wetenschappelijk onderbouwde paardenpoep. Als je het mij vraagt niet perse de domste titel maar wel de meest idiote, nergens op slaande woordencombi. Undiscovery, alsof dat überhaupt een woord is.

Had beter kunnen heten?
Zolang de letters UN maar worden afgehakt van het woord Discovery.

IU

 

The Lord Of The Rings: The Battle For Middle-Earth II: The Rise Of The Witch-King (PC, 2006) 

Welk spel?
Geinige RTS titel met het welbekende LOTR sausje eroverheen.

Klinkt als?
Een fokkin veel te lange titel: met teveel worden waar geen einde aan komt: om er vervolgens nog meer titel achteraan te plakken

Had beter kunnen heten?
Maakt niet uit, zolang je maar niet twee keer een dubbele punt nodig hebt om de complete titel van je game op een rijtje te krijgen.

LoTR

 

Resident Evil (serie)

Welk spel?
Iets met survival, horror en zombies.

Klinkt als?
Resident klinkt als een veel te burgerlijk woord om te combineren met Evil. Een beetje zoals: Het kwaad om de hoek, het kwaad hier in de buurt.

Had beter kunnen heten?
BioHazard klinkt net iets stoerder, zoals ze de game in Japan noemen. 

 

Wild Woody(Sega CD, 1995) 

Welk spel?
Inspiratieloos platformspel met slechte controls. Het is de bedoeling vijanden uit te gummen met je reet, want dat is wat je doet als wandelt potlood. In de praktijk is het vooral misspringen en de pijnkreten van Woody aanhoren.

Klinkt als?
De avonturen van een jaren 80 (gay) pornoster.

Had beter kunnen heten?
Erasing Asshole of Retarded Pencil. 

WW

 

Eggs of Steel: Charlie's Eggcellent Adventure (PSOne, 1998)

Welk spel?
Halfgaar platformspel over een ei in een ijzerfabriek.

Klinkt als?
Een zooi overspannen ontwikkelaars met een depressie. Welke gezond persoon wil nu een serieus kneuterig spel maken waarbij een ei de hoofdrol speelt? Als een voedselproduct je hoofdpersonage is, kan het beter flink debiel zijn. Zoals bij I Am Bread bijvoorbeeld.

Had beter kunnen heten?
Deze game had sowieso beter nooit kunnen bestaan. 

Ei

 

World Soccer Winning Eleven 5: Final Evolution (PS2, 2002)

Welk spel?
Gewoon. Een voetbalgame. Alleen dan van tig jaar geleden, populair in Japan.

Klinkt als?
De nieuwe Pokémon film uit 2021.

Had beter kunnen heten?
Het is een freaking fantasieloze voetbalgame, ga dan niet avontuurlijk lopen doen met de titel. Hou het op Winning Soccer.

 

Awesome Possum Kicks Dr. Machino's Butt! (Mega Drive, 1993)

Welk spel?
Platformspel met een koeskoes (dat is een bestaand dier) in de hoofdrol.

Klinkt als?
Complete kakgame heeft totaal geen vertrouwen in zichzelf dus probeert in alle paniek te schreeuwen hoe awesome ze is. Zo klinkt het. Awesome Possum is als Tell Sell reclame, irritant en opdringerig in die mate dat het product wat verkocht wordt dit automatisch ook is.

Had beter kunnen heten?
Annoying Possum. 

AP

 

Medal of Honor: Warfighter

Welk spel?
Die ene met soldaten en schieten enzo. Alleen dan extra kut want deze game is overladen met waardeloze cijfers.

Klinkt als?
Kogelschietendepistoolsoldaat klinkt bijna net zo goed als Warfighter. Wat is een Warfighter? Zijn er ook soldaten die geen Warfighter zijn? Ik weet, Tom Clancy had ook al een Warfighter maar die was tenminste nog advanced. Nog beter is Call of Duty, daar is de complete warfare advanced. Nu al benieuwd naar alle toekomstige titels binnen dit genre.

Had beter kunnen heten?
Fighterwar: Honor the Medal

 

Bad Dudes vs. Dragon Ninja (Arcade, 1988)

Welk spel?
Een van de vele beat 'em ups, te vinden in de arcade destijds.

Klinkt als?
De vetste game titel ooit! Puurder kan niet. Jij badass neemt het op tegen ninja. Punt!

Had beter kunnen heten?
Er bestaat geen betere naam. Bad Dudes vs. Dragon Ninja hoort dan ook helemaal niet in deze lijst thuis maar is wel een mooie afsluiter!  

Bad

REACTIES (48) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord