De beste mods 

De beste mods 2015-05-17T18:00:53
Mods zijn er in vele soorten en maten. Er zijn echter een paar mods die de bouwstenen van een bestaande game zo onder handen nemen, dat er een compleet nieuwe spelbeleving bestaat. Jokko zocht de meest opvallende, uitgebreide en beste mods voor je op.

Zoals jullie waarschijnlijk weten, is een mod een modificatie van een bestaande game. Deze modificatie kan een klein detail zijn, bijvoorbeeld een paar nieuwe sneakers voor je hoofdpersonage. Een mod kan echter ook zorgen voor een gigantische verandering, zoals een compleet nieuwe game voorschotelen. Zowel op kleine als grote schaal zijn er in het universum der mods geniale vondsten gedaan. Ik zal hieronder vooral grootse mods aanpakken, die echt een compleet eigen spelbelevingen aanbieden, alleen om het geheel wat luchtig te houden gooi ik er soms iets lolligs tussendoor. Laten we beginnen met een zeer uitgebreide mod. Sterker nog, misschien wel de meest beroemde en succesvolle mod ooit.

     

Counter-Strike (Half-Life)

Je hoort bij de terroristen of bij de anti-terroristen. En met je squad is het zaak de tegenstander om te leggen. Een team-based shooter waarbij samenwerken, tactiek en snelle reflexen tot het maximale worden gedreven. Naast het andere team omleggen, zijn er maps met verschillende doelen zoals bommen onschadelijk maken of gijzelaars in veiligheid brengen.

CS

Al snel heeft Valve de rechten van Counter-Strike opgekocht, en ook de makers achter de mod ingehuurd. Een paar van de eerste, echt grote E-Sports events zijn opgezet met de game, jawel, Counter-Strike. De mod/game heeft zijn plekje in de gamegeschiedenis wel veroverd.

     

Black Mesa (Half-Life 2)

Half-Life 2 ziet er gezien haar leeftijd nog meer dan behoorlijk uit. De graphics, zeker in combinatie met physics en de soundtrack zorgen voor een game die er nog steeds best aantrekkelijk uitziet. Dan de originele Half-Life, die game is 17 jaar oud en hoewel een puik werkje, heeft deze de tand des tijds niet echt overleeft. Gelukkig is daar Black Mesa, een mod die doodleuk de eerste Half-Life opnieuw heeft opgebouwd. Vette shit, zo is het origineel een stuk toegankelijker voor iedereen die hem nog eens wil doorspelen. Tenminste, check het verschil. De versie uit 1998.

Of Black Mesa

     

Vuur spugende kat en auto's afschieten (GTA V)

De beste toevoeging aan GTA V voor de PC is uiteraard de toevoeging van mods. De komende jaren zullen mensen de meest dwaze dingen bouwen om San Andreas nog meer op z'n kop te zetten dan al werd gedaan. Met zaken als vuurspugende katten kun je ook niet echt fout gaan.

Ok, een kat die vuur spuugt is leuk, een pistool die auto's in plaats van kogels afvuurt, is nog leuker. Het perfecte recept om binnen enkele seconden totale chaos aan te richten. Geeft een willekeurige dude je een blik die je niet aanstaat of klonk het alsof hij iets over je moeder mompelde? Knal die bitch omver met een vrachtwagen, vijf jeeps en een tractor!

     

NeoTokyo (Half-Life 2)

Nog een team-based multplayer mod. Tot zover niks nieuws, maar check de surroundings, oftewel, de setting. De naam van de mod zegt het al, ineens begeven we ons in een futuristische Cyberpunk stad, waarbij je bovendien tussen drie verschillende classes kunt kiezen. Met cloaking vaardigheden voor sommige classes inbegrepen. Deze mod is heftig geïnspireerd door anime klassiekers als Akira en Ghost in The Shell en daarom alleen al een plekje waard in deze lijst.

    

Cry of Fear (Half-Life)

Begonnen als Half-Life mod, geëindigd als volwaardige horror ervaring. De nodige afzichtelijke monsters en een hoofd vol psychologische horror is wat je hier voor je kiezen krijgt. Met een beperkt assortiment aan wapens moet je je door Cry of Fear heen zien te slepen. Inclusief verschillende eindes.

    

The Dark Mod (Doom 3)

The Dark Mod transformeert Doom 3 in een complete Thief game. Onder andere een lock-picking systeem zorgt hier voor een compleet open-ended stealth avontuur. The Dark Mod zorgt voor een  volledig nieuwe setting. Het hele verhaal speelt zich namelijk af in een sfeervolle steampunk omgeving. De eigen missie editor is hier de kers op de taart.

     

Aliens (Doom)

Heel lang geleden, ergens in 1994, was al een mod die Doom transformeerde in een interactieve versie van de film aliens. Naast dat reguliere vijanden werden vervangen door de welbekende Giger aliens kregen spelers ook geluidseffecten en specifieke levels toegereikt. In 1994 een game verbouwen in die mate dat je even het idee hebt in het Aliens universum rond te dwalen, dat verdient props.

   

Team Fortress (Quake)

Team Fortress 2 kom je altijd overal maar tegen. Die ene lollige en zeer speelbare team-shooter van Valve. Als er een deel twee is, moet er ook een origineel zijn. Klopt, Team Fortress was een mod voor Half-Life. Fout! Team Fortress was een mod voor Quake! Hier is de welbekende class-based shooter geboren. Hier zijn de Medic, Sniper, Soldier, Demoman, Pyro, Spy, Heavy, Scout en Engineer geboren. Ze zijn tot leven gekomen in een wereld vol ruige pixels. Check hoe Team Fortress er uit zag in 1996.

     

Garry's Mod

Garry's Mod is een sandbox modification, oftewel een grote speeltuin waar een hoop (geniale) nonsens gebeurt. Er is geen specifiek doel dus dan gaan mensen sowieso gekken dingen doen. Het is makkelijk personages, skins, wapens en maps toe te voegen. Verder is het populair om het ragdoll model achter personages te bewerken. Voor je het weet, zijn een zooi gekke bewegingen en fan-made filmpje de wereld in geholpen. Ook niet mis in Garry's Mod, de meest bizarre structuren en experimenten in elkaar timmeren. 

Gmod

    

Star Wars: Galactic Warfare

Iedereen met een beetje fantasie houdt van Star Wars. Ik zelf ben bijvoorbeeld niet de grootste fan maar die wereld zit zo vol toffe omgevingen, personages en meer. Daarom is het automatisch cool als een mod de gamewereld transformeert naar die van Star Wars. Weg Call of Duty 4 universum, hallo Star Wars universum. Dit is het dichtst dat je momenteel in de buurt kan komen van een versche Battlefront game. 

    

Mods = Sex

Zodra mensen zelf kunnen knutselen binnen een game, kun je er vergif op innemen dat we binnen no-time tieten zullen zien. Iedereen heeft vast wel eens van de GTA Hot Coffee mod gehoord of van Nude Raider, twee welbekende voorbeelden. Aangezien fighters bijna altijd vol chicks zitten, is dit ook populair mod genre. DOA5, SFIV, de nude mods zijn daar. En dan is er nog zoiets als Skyrim, een game waar legioenen aan gamende modfreaks overuren draaien. Skyrim zit voor wie wil dus vol naakt en seks, tot idiote Japanse tentakelseks aan toe.

Doa

     

Red Orchestra (Unreal Tournament 2004)

De eeuwige drang om alles wat shooter is te verplaatsen naar de Tweede Wereld Oorlog, ik ben er geen fan van. Dat wil vanzelfsprekend niet zeggen dat games met een dergelijke setting niet goed zijn, of de mods die zo'n setting creëren in dit geval. Neme Red Orchestra, een mod die Unreal Tournament een compleet ander uiterlijk heeft gegeven en er nog een potje tactisch realisme overheen gooit.

  

Dayz (Arma 2)

Een joekel van een Mod. 225 KM2 aan post-Soviet-apocalyptische ellende, inclusief zombies. Verken het landschap en probeer te overleven in deze naargeestige MMO. Al zombies ontwijkend is het noodzaak te zoeken naar voedsel, water, wapens en medicijnen. Dat is de enige manier om te overleven. Ondertussen kunnen ander spelers je hoofd er af schieten maar het is ook mogelijk om juist met andere spelers samen te werken. Er is geen enkele game die dichter bij een survival ervaring komt vol zombies dan Dayz. Je hebt alleen wel tijd en geduld nodig om de ervaring in volle glorie mee te maken en enkele bugs door de vingers te zien.

DAyz

Dayz is een der meest succesvolle mods ooit. De game die het nu is, zit nog in de early access, desalniettemin is de huidige versie van de game al meer dan drie miljoen keer verkocht. De uiteindelijke, 'helemaal af versie' staat gepland voor 2016.

    

The Stanley Parable (Half-Life2)

Dankzij deze mod is er met de bouwstenen van Half-Life 2 een hele nieuwe ervaring gemaakt. Een compleet nieuwe game genaamd The Stanley Parable. Hoewel het lastig een game te noemen is. Het is eerdere een korte interactieve ervaring, maar wel eentje die je bijblijft. De game plaagt en houdt je voor de gek, hij speelt met het gegeven keuzevrijheid en neemt je mee naar een indrukwekkende mindfuck waarbij je je vanzelf de nodige dingen gaat afvragen. Dat een game je laat nadenken is verre van vanzelfsprekend. En daarbij, zelden wordt het in zo'n memorabele ervaring gegoten als bij The Stanley Parable.

SP

     

Just Cause 2: Multiplayer

Dankzij deze mod is het mogelijk om meer dan 1000 mensen in dezelfde map te plaatsen. Gekkigheid, en meteen een duidelijke reden waarom de mod in deze lijst terecht is gekomen. Bergen met mensen die voor madness zorgen in dezelfde speeltuin van een map. Voortuigen, schieten, en natuurlijk die grappling hook die ieder op zak heeft zorgen voor die mooie momenten.

    

The Nameless Mod (Deus Ex)

De mod zonder naam, of met andere woorden, de mod die Deus Ex totaal heeft verbouwd. Verbeterde visuals en een totaal nieuwe wereld met ladingen gesproken dialoog en vijf verschillende eindes. Dit is de old skool Deus Ex in een ander jasje, behoorlijk cool dus. Ohja, en er zit dus zeven jaar, jawel, zeven jaar knutselarbeid achter deze mod.

     

Zo veel mods

Hoewel er aardig wat awesomeness is verzameld hierboven, is er ergens een kleine kans dat jouw favo mod er niet tussenstaat. Er zijn namelijk ontiegelijk veel mods. Alleen al de mods die in Skyrim, GTA V en Minecraft voorkomen, kun je nog tig features besteden. Een ding is zeker, mods zullen ten alle tijden gemaakt blijven worden. Alleen daarom al liggen ons nog velen prachtige game ervaringen te wachten in de toekomst.

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord