De 5 beste nieuwe game-IP van de afgelopen 5 jaar 

De 5 beste nieuwe game-IP van de afgelopen 5 jaar 2017-08-04T11:45:37
De nieuwste gamereleases zijn een mijnenveld aan vervolgen, spin-offs en adaptaties. Echt originele games zijn er nauwelijks meer. Gelukkig biedt PeterKoelewijn hoop. Dit zijn de 5 beste nieuwe game-IP van de afgelopen 5 jaar!

De gemiddelde consument houdt niet van nieuwe dingen en zeker niet als het veel geld kost, zoals games. Uitgevers, met name in de Triple A gamesindustrie, brengen daarom liever een vervolg uit of een game gebaseerd op een populaire film, boek dan wel comic. Toch worden er af en toe nog risico’s genomen die fantastisch uitpakken. In deze Feature zet ik die titels graag in het zonnetje. Dit zijn de 5 beste nieuwe IP van de afgelopen 5 jaar. Ze zijn zo goed, het voelt al bijna alsof ze er altijd zijn geweest en ik kan dan ook niet wachten om nieuwe content voor deze games te zien.

Allereerst wat regels over wat een IP nou is. IP staat voor “intellectual property”. Het is een zakelijke term die staat voor een niet-tastbaar bezit dat het resultaat is van een creatief proces. Mario is een IP, Batman is een IP en Halo is een IP. Dus wat is een nieuwe IP voor een game? Nou, het is makkelijker om je te vertellen wat het niet is.

  • Het is geen sequel zoals bijvoorbeeld Rocket League.
  • Het is geen adaptatie zoals bijvoorbeeld Shadow of Mordor van Lord of the Rings is.
  • Het is geen spin-off zoals bijvoorbeeld Hearthstone van World of Warcraft is.

De beste nieuwe IP laten zich inspireren door wat al uitgebracht is, maar vallen niet onder de paraplu van een bestaand merk. Ze zijn superpopulair geworden puur op eigen kracht! Natuurlijk hoeft een vervolg niet per definitie minder te zijn. Om die reden heb ik als extra eis gekeken naar het commercieel succes van de beste nieuwe IP. Worden deze nieuwe gamewerelden verder uitgebouwd met nieuwe games of een verse stroom DLC? Geloof het of niet, ik heb 5 originele games gevonden die voldoen aan deze strenge eisen!
    

5. Watch_Dogs

Laat ik meteen beginnen met de meest controversiële. Watch_Dogs blies tijdens zijn reveal iedereen weg door een GTA-achtige open world te laten zien waarin je tech kon hacken in je voordeel. Een briljant idee dat tot de verbeelding sprak en er prachtig uitzag. Het eindresultaat, zoals jullie weten, was een stuk minder prachtig. Ubisoft speelde een gemeen spelletje door de game grafisch flink te downgraden. Ook de gameplay was lang niet zo leuk als in de eerste trailers werd voorgedaan, en hoofdrolspeler Aiden Pearce had daarbij de persoonlijkheid van een kartonnen pop van Jan Smit.

Watch_Dogs

Gelukkig verkocht de game goed genoeg om Watch_Dogs 2 te rechtvaardigen en die game zorgt er grotendeels voor dat de IP een blijvertje is. Ubisoft heeft geluisterd naar de kritiek en voert het bijna allemaal uitstekend door in het vervolg. San Francisco is kleurrijk en geheel open vanaf het begin. Hoofdrolspeler Marcus Holloway heeft veel meer smoel en zijn teamgenoten, die je in de loop van de game ontmoet, combineren allerlei geek- en hacker tropes op charmante wijze. De missions hebben ook meer zelfspot waardoor het des te duidelijker is dat Ubisoft naar GTA keek voor hun wereld. Een waardevolle nieuwe IP voor de uitgever en een die hopelijk nog een derde deel krijgt.
    

4. Shovel Knight

Als je aan kickstarter-games denkt, dan denk je al gauw aan teleurstelling, in het bijzonder als je Mighty No. 9 gebacked hebt. Wat dat betreft is Shovel Knight een schijnend baken van hoop voor iedereen die interesse heeft in het financieren van een gameproject. Shovel Knight combineert nostalgie van loeimoeilijke NES-platformers zoals Mega Man en DuckTales en drukt er zijn eigen stempel op. De besturing is platformperfectie en slimme gameplaytoevoegingen maken regelmatig doodgaan een stuk eerlijker. Het algehele design van de wereld verdient ook complimenten; 8-bit graphics zagen er nooit eerder zo goed uit en de catchy muziek kerft zich in je hersenstam tot het einde der tijden.

Shovel Knight

Shovel Knight beloofde op zijn kickstarterpagina ook gratis DLC te ontwikkelen voor een aantal personages. Inmiddels zijn daarvan er 2 uitgekomen en er moet meer gauw volgen. Het is uitstekende content die je met o.a. Plague Knight en Specter Knight in nieuwe levels laat spelen. Wat Yacht Club Games na de laatste DLC gaat doen is nog niet bekend maar ik hoop dat dit niet het laatste is dat we zien van Shovel Knight.
   

3. Ori and the Blind Forest

Ori and the Blind Forest was de eerste game van Moon Studios en wat een geweldige eerste indruk is het! Met prachtige 2D graphics die doen denken aan klassieke Disney animatiefilms, vertelt Ori een ontroerend verhaal gecombineerd met pittige platformgameplay die valt in het Metroidvania genre. De game haalde hoge cijfers in 2015 en inmiddels is er een vervolg aangekondigd, Ori and the Will of the Wisps. Er zijn niet veel Metroidvania-games meer en zeker niet zulke mooie; ik vind het geweldig dat Microsoft dit soort projecten financiert en het ook ruimte geeft in hun line-up als een van de grote releases. Ori verdient niet minder.

Ori and the Blind Forest    

2. Splatoon

Het is verrassend dat Nintendo de afgelopen 5 jaar een van de beste nieuwe IP heeft gemaakt. Jarenlang wilde het bedrijf er niets van weten; alle nieuwe ideeën werden overgoten met een Mario- of Pokémon-sausje waardoor we nu 24454365094 verschillende titels in evenveel genres hebben met die loodgieter en rotbeesten in de hoofdrol. Splatoon was vanaf het begin een project dat door de jongere Nintendo-ontwikkelaars werd geleid, maar in de conceptfase  dreigde het nog een Mario schietspel te worden! Niettemin staken de ontwikkelaar hun nek uit en eisten ze dat ze een game met inktvissen mochten maken. Zo startte de ontwikkeling van de nieuwe IP Splatoon.

Splatoon

De gameplay is een typisch Nintendo-idee en focust zich meer op het verspreiden van de inkt dan het neerschieten van tegenstanders. Waar de game echt de harten van gamers veroverd heeft is de stijl. De wereld van de inklings combineert het beste van Japanse en Amerikaanse popcultuur. Je ziet invloeden van de Japanse idolscene maar ook cartoons zoals Spongebob en Rocket Power. Het komt allemaal samen tot iets echt unieks dat al net zo iconisch is als Mario en Pokémon. De inklings mogen zelfs meeracen in Mario Kart 8 Deluxe! Niet slecht voor een 2 jaar oude IP!
      

1. Overwatch

Natuurlijk kan ik het niet over de beste IP van de afgelopen 5 jaar hebben zonder Overwatch te noemen. Overwatch is net iets ouder dan een jaar en voelt al alsof het net zo lang bestaat als Warcraft en Diablo. Blizzard heeft fantastisch werk geleverd om allerlei toffe ideeën samen te brengen tot een gamewereld die universeel geliefd wordt. Zowel in Europa en Amerika als in Zuid-Korea wordt de game helemaal kapot gespeeld.

Overwatch

De geweldige pitch zorgt daar natuurlijk niet alleen voor. In klassieke Blizzard-stijl kopieert Overwatch veel mechanics van concurrerende multiplayer FPS-games en perfectioneert ze totdat iedereen ermee overweg kan. De Overwatch-heroes spelen compleet anders met slechts een paar speciale moves. De heroes hebben genoeg persoonlijkheid en tegelijkertijd wordt je constant uitgenodigd om te experimenteren met personages die buiten je comfort zone vallen. Blizzard voegt daarbovenop regelmatig nieuwe content toe aan de game. In één jaar hebben we al meerdere nieuwe maps gekregen, nieuwe gamemodes en 4 totaal nieuwe heroes. Geen idee wat ze de komende 5 jaar toevoegen aan Overwatch maar we kijken er ongetwijfeld allemaal reikhalzend naar uit.
    

En dat zijn de 5 beste game-IP van de afgelopen 5 jaar. Zoals je kunt zien is originaliteit nog niet helemaal dood. Soms laat het stervende lichaam nog een spectaculaire scheet horen waar we allemaal van kunnen genieten. Wat is jouw favoriete nieuwe IP van de afgelopen 5 jaar? 

REACTIES (66) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord