DayZ: Survival Gids voor beginners 

DayZ: Survival Gids voor beginners 2014-01-25T12:54:01
Op de redactie worden we wekelijks opgeschrikt door een overenthousiaste Nick die over zijn gebeurtenissen in DayZ vertelt Dit heeft onze Kobus aangestoken om het spel ook eens te checken. Er zijn echter een aantal zaken die onze jonge stagiair beter had kunnen weten voor hij begon.

In DayZ heb je maar één simpele taak. Deze is net als in het gewone leven, om de dood zo lang mogelijk uitstellen. Dit doe je door jezelf goed te verzorgen en gevaarlijke situaties te vermijden. De game biedt je een grote open wereld waarin zombies en andere spelers iedere kans aangrijpen om je heen te laten gaan.

De besturing

Bij DayZ is het handig om een de besturing goed te kennen voor je begint. Dit kan je leven redden als je andere spelers tegenkomt, maar zorgt er ook voor dat je meer tijd hebt om te overleven. Dit is de functie van de volgende knoppen:

Tab – Inventaris

F – Hiermee open je deuren en pak je spullen op

V – Springen

Enter – 1st en 3rd person view

X – Bukken

C – Stand

Z – Op de grond liggen

Middelste muisknop – zelfde als de F knop

Mocht je andere spelers tegenkomen die wel al wapens hebben, doe dan wat ze zeggen. Meestal dwingen ze je om op de grond te zitten, dat doe je met F3. Mocht je nog weinig spullen hebben, dan kan je kiezen om dood te gaan. Want een goede afloop is er maar weinig gegeven. Door CAPS in te duwen activeer je je voice-chat. Als god je heeft voorzien van een zilveren tong kun je nog altijd proberen om jezelf eruit te lullen.

DayZ

 

De begin plek

Het belangrijkste is misschien wel dat je ten alle tijden een map bij je moet hebben. Omdat deze nog niet in de game beschikbaar is, zet je deze open op je tweede beeldscherm of print je hem uit zodat je er altijd toegang toe hebt.

DayZ laat je altijd beginnen aan het Oosten of Zuiden van de kaart. Uit eigen ervaring durf ik te stellen dat je vaker in het Oosten zult beginnen dan in het Zuiden. De eerste stap die je neemt in het spel is erachter komen waar je precies bent. Kijk goed om je heen wat je ziet. Handig zijn vaak de verkeersborden die aangeven welke steden er in de buurt liggen. Ook kun je richting de zee lopen en langs de kustlijn kijken welke faciliteiten er allemaal in de buurt aanwezig zijn. Vaak kun je aan de hand van de gebouwen langs de kust al zien waar je ongeveer zit.

 

Eerst een wapen en rugzak, dan pas voedsel

Hoewel je vaak begint met een hongerig of dorstig gevoel, kun je toch maar beter een bijl of ander wapen gaan zoeken. Hiermee kun je je namelijk goed verdedigen tegen zombies. Je kunt wel vechten met je bloten vuisten, maar hierbij is de kans zeer aanwezig dat je een deel van je leven verliest en bestaat er een mogelijkheid dat je geïnfecteerd raakt. Wel kun je zombies met een geplaatste stoot op het hoofd tijdelijk bewusteloos slaan.

Een goed melee wapen vind je in gewone huizen. Sommige wapens vind je vaker op speciale plekken. Zo vind je een brandweer bijl sneller in een brandweer kazerne en voor de koevoet geldt dit bij boerderijen.

Als je op zoek gaat naar een eerste wapen, neem dan wel al het voedsel en drinken gewoon mee. Drank kan je altijd openen en verorberen. Bij voedsel, voornamelijk blik voedsel, moet je er soms voor zorgen dat je een scherp voorwerp of een blikopener hebt om dit te kunnen openen.

DayZ

Kijk tijdens je zoektocht naar een wapen ook uit naar een rugzak. Deze is essentieel om spullen mee te kunnen nemen. Een rugtas vind je meestal in de gewone huizen. Mocht je eten en drinken vinden zonder dat je een backpack hebt, eet en drink het dan gewoon op. Stop pas met eten en drinken als er ‘My stomach feels more full than usual’ verschijnt.

De beste locaties om voedsel te vinden zijn huizen en supermarkten. Zoek dus op de map de grootste stad die dichtbij ligt, bijvoorbeeld Chernogorsk en Elektrozavodsk in het Zuiden of Berezino in het Oosten.

 

Goed omgaan met eten en drinken

Net als in het echte leven is het omgaan met eten en drinken niet zo simpel als het lijkt. Zo zal je in het spel regelmatig hongerig of dorstig zijn. Als je dorst hebt drink je gewoon iets. Simpel. Nee, want als je een beetje drinkt dan is alleen het gevoel dat je vloeistoffen nodig hebt weg. Je moet veel meer drinken om je maag te vullen. Een goede manier om dit te doen is een waterput te vinden. Hier kan je oneindig water drinken. Daar drink je water tot je vol zit, niet verder, want dan droog je weer uit omdat je alles uitspuwt.

Daarnaast is een goede balans belangrijk. Je maag kan vol zitten van alleen maar water, maar dan heb je nog wel gewoon honger. Houd het eten en drinken in evenwicht.

Rot fruit kun je eten, maar er bestaat een kans dat je ziek wordt en moet overgeven waardoor je alleen maar meer honger en dorst krijgt. Als je water uit een vijver drinkt, dan is het verstandig om eerst het water te koken. Doe je dit niet, dan maak je kans om een dodelijke ziekte te winnen.

DayZ

 

Algemene Tips

  • Blijf in het begin weg bij een militaire basis of vliegveld. Ga hier pas heen als je een wapen hebt en een in goede gezondheid verkeert, maar zelfs dan bestaat de kans dat je neer wordt geschoten.
  • Zombies zijn vooral in het begin gevaarlijk. Hoe verder je komt in het spel, hoe gevaarlijker andere spelers worden.
  • Kijk altijd eerst voor je naar een omgeving gaat. Door de rechter muisknop in te duwen zie je meer.
  • Zorg dat je kleren droog zijn en zorg dat je voldoende eet en drinkt.
  • Mocht je ergens over twijfelen, vraag jezelf dan af:” Wat zou ik in het echt doen?”
  • Als je een zombie achter je aan hebt, loop dan door zoveel mogelijk huizen met meerdere deuren. Als je op een berg staat, ren dan naar beneden om ze te laten vallen.
  • Gebruik bij het aanvallen van zombies vooral de bijl. Andere wapens hebben meer slagen nodig.
  • Schiet niet zomaar met een geweer. Hiermee lok je zowel spelers als zombies naar je toe.
  • Volg niet zomaar (spoor)wegen. Ga zigzaggend door de berm en blijf zoveel mogelijk van de paden af. Je bent een makkelijke prooi omdat makkelijker te zien bent op een weg.
  • Langzamer reizen heeft een voorkeur. Je maakt minder geluid en wordt minder snel opgemerkt.

Vertrouw niemand in het spel en doe geen opvallende dingen. Een stille aanpak heeft altijd de voorkeur. Hopelijk helpt deze gids je op weg en geeft het je de basis om zolang mogelijk te overleven.

Zaterdagavond (vanavond dus!) om 20.30 gaat Nick samen met zijn kameraad Lutin DayZ spelen. Ze beginnen beide met een nieuw personage en laten je zien hoe je het beste kunt beginnen. Je kunt meekijken op de volgende link!

REACTIES (32) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord