Claptrap uit Borderlands: je houdt van hem of je haat hem 

Claptrap uit Borderlands: je houdt van hem of je haat hem 2019-09-11T11:54:13
Is het zijn doel in het leven om jou constant het bloed onder de nagels vandaan te halen? Borderlands-mascotte Claptrap kent een grote schare aan fans, maar ook een minstens net zo grote schare aan haters. Dat is best knap, want veel ontwikkelaars willen zo’n haat-liefdepersonage maar al te graag in hun game stoppen. Echter schiet dat meestal vooral door naar irritant. Hey listen!

Mocht je totaal niet bekend zijn met Borderlands, dan raad ik je aan de games eens te proberen. Ze zijn geweldig en heel tof om samen met iemand anders te spelen. Je komt al heel snel in het spel Claptrap tegen, want hij is de robot die je als een soort sidekick helpt. En tegenwerkt, maar vooral helpt. Claptrap is een CL4P-TP-robot die nogal vol is van zichzelf. Of het nou gaat om hoe goed hij is of iets anders, hij hoort zichzelf graag praten.

Logisch dat hij een beetje een godscomplex heeft, want hij is de enige robot van zijn soort die ook echt een naam heeft. Zijn volledige naam is Claptrap P. Claptrappington, maar de fans noemen hem liever Clappy. David Eddings en Jim Foronda zijn de mannen achter de stem van Claptrap. Daar zit ook wat drama, omdat Eddings ooit werd vervangen door Foronda, wat hij niet zo kon waarderen.

Foronda is ook weer te horen als het robotje in de nieuwe Borderlands. Laten we The Voice even achter ons laten en ons richten op Claptrap. Hoewel, nog één dingetje: Gearbox heeft ooit de wens uitgesproken dat Dwayne Johnson eens de stem van Claptrap zou moeten doen. Dat is in Borderlands 3 niet gelukt, maar wie weet wat de toekomst brengt.

claptrap
   

Het moest de simpelste robot ooit worden

De bedenker van Claptrap, Lorin Wood, heeft wel eens gezegd dat Clappy qua uiterlijk de simpelste robot moest worden die hij maar kon bedenken. Best grappig dat hte apparaat uiteindelijk een van de meest herkenbare personages en zelfs de mascotte van de gamereeks is geworden. Dat is echter nooit een vooropgezet plan geweest, dat gebeurde gewoon.

Het probleem met Claptrap is iets dat je Clappy niet kunt aanrekenen. Borderlands was een redelijk duistere game in zijn conceptfase, waardoor Claptrap een soort comic relief moest worden om de boel nog een beetje licht en grappig te maken. Uiteindelijk is Borderlands als geheel veel positiever en grappiger geworden, waardoor Clappy vaak net dat beetje teveel is. Of die hele berg teveel, als het gaat om herhaling.

Het personage is er al vanaf het begin in 2009 bij en in Borderlands 3 is hij wederom aanwezig om je wegwijs te maken in Pandora. Hoewel hij het allemaal goed bedoeld, zijn toch veel gamers niet blij als ze hem zien. Vooral zijn dans en beatbox-skills worden als zeer irritant ervaren. Het arme robotje komt dan ook regelmatig in lijstjes met ‘meest irritante gamepersonages’ voorbij.

Maar sommige gamers vinden zijn dansje grappig en zijn quotes hilarisch. Ook als die veel te vaak voorbij komen, wat de haters juist enorm tegenstaat aan het figuurtje. “Het is goed om dingen te haten”, sprak Matt 'Borderlands' Armstrong ooit. Daar voegde hij wel iets aan toe: “Zolang er maar andere dingen zijn waar je wel van houdt”. Dat heeft Borderlands zeker, met zijn bizarre eindbazen, goede leercurve en uitgesproken personages.

Clappy
   

Negeer hem niet

Claptrap is echter één van die uitgesproken personages en je moet het maar met hem doen. Eén van de problemen van Claptrap is dat als hij je eenmaal op de zenuwen werkt, je bewust niet naar hem zal luisteren of hem zelfs skipt wanneer dat kan.  Hij is zeker niet altijd een herhalingsoefening, er is heel goed nagedacht over zijn tekst, maar juist omdat je al gauw denkt: ‘doe je blikken bek niet open’, druk je door en mis je dat of tenminste een grappig ingestoken oneliner. Het eenwielertje is er namelijk vooral om je comfortabel te maken in de bizarre cell-shaded wereld waarin je je begeeft. Hij is er om je reismaatje te zijn en die kunnen nou eenmaal zeer aanwezig en irritant zijn. Of je het nou wil of niet, je gaat ook een irritant persoon missen als die er niet meer is.


Je zou hem kunnen vergelijken met Jar Jar Binks uit Star Wars. Hij is irritant, maar ergens ook een soort schattig (weet je de sidequest met zijn verjaardagsfeestje nog? Aaw…). Je wil hem niet zien, maar tegelijkertijd is hij een baken van hoop. Alleen bevindt Jar Jar Binks zich in een universum met honderden zeer aanwezige personages en hangt Claptrap vrijwel constant om je heen. Toegegeven, hij kan niet veel, maar hij kan wel deuren voor je openen en liften voor je aanzetten, waar je zelf niet bijkan zonder de lift uit te moeten stappen.

Stel je voor dat hij er wel is, maar niets zou zeggen. Dat zou saai zijn, toch? Hij werkt je soms in de nesten, maar hij geeft ook duiding in een onbekende wereld. Zo beschrijft hij vaak op zijn manier wat er aan de hand is en dat beetje context kun je soms goed gebruiken. Bovendien past hij nou eenmaal heel goed in het cartooneske Borderlands, dat zichzelf vooral niet al te serieus neemt.


Sanctuary

Toch zijn er ook fans die toegeven dat er momenten zijn waarop ook zij het Borderlands-boegbeeld naar de schroothoop willen sturen, vooral in Borderlands 2’ Sanctuary. Hij probeert een gesprek aan te klampen met een man die niet zo op hem zit te wachten. Vervolgens start hij heel slecht te beatboxen. Zelfs de grootste fan moet toegeven dat dit klinkt als een arsenaal aan scheten. Het is niet zo tof. Helemaal niet omdat hij daarna nog irritanter wordt door een dubstepnummer te ‘zingen’.

Aan de andere kant zijn zijn moves wel weer heel “smooth”, waardoor je stiekem toch met een glimlach op de bank zit. En dat is het euvel met Claptrap. Hij is niet door en door irritant, gewoon heel vaak wel. Hoe erg je hem ook haat, je moet toegeven dat hij zijn momenten heeft. Als je hem tenminste de kans geeft je die te laten zien.   

En, waar sta jij? Ben jij een #clappy4ever of zie je de robot met zijn hoekige lijf liever in de prullenbak verdwijnen?

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord