Call of Duty: Warzone verbetert het battle royale-recept 

Call of Duty: Warzone verbetert het battle royale-recept 2020-03-12T13:37:41
Het heeft even geduurd, maar de op zichzelf staande battle royale-modus van Call of Duty: Modern Warfare is nu echt speelbaar, en is nog gratis speelbaar ook. Na een hoop leaks, lekkermakers en speculatie kunnen we eindelijk massaal ons graf in springen. Dit zijn Cody’s eerste indrukken van de nieuwe battle royale-modus. May the odds be ever in your favour.

Even leek het erop dat Infinity Ward zijn vingers niet wilde branden aan het populaire genre. Tijdens een interview met Game Informer gaven Joe Cecot en Taylor Kurosaki van Infinity Ward aan dat een battle royale-modus voorlopig niet op de planning stond. Volgens beide heren was er simpelweg geen ruimte te voor. Een Campagne, multiplayermodus, Spec Ops-modus en dan ook nog battle royale? Nee, de nieuwe Gound War-modus moest deze behoefte bevredigen. De hoge spelersaantallen en omvangrijke maps van Ground War konden de honger naar een battle royale-modus echter niet stillen. Warzone doet dat gelukkig wel en weet met een aantal nieuwe ingrediënten het welbekende recept zelfs te verbeteren.

Leentjebuur

Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Dat is de spreuk waar menig ontwikkelaar bij zweert als het gaat om battle royale-games. Dat zien we terug in Warzone, zeker als we deze vergelijken met de vorige battle royale-modus van Call of Duty: Black Ops 4, Blackout. Teamgenoten kunnen weer tot leven worden gewekt, er is een ping-systeem toegevoegd en we hoeven niet langer in tasjes graaien voor loot. Al is de besturing van hier en daar even wennen. Zeker op momenten dat je probeert te richten en te pingen tegelijk breek je bijna je vinger.

Deze gebruiksvriendelijke toevoegingen komen de spelbeleving alleen maar ten goede. Dus wat maakt het uit dat ze zijn overgenomen van genregenoten? Telkens als er nieuwe battle royale-games verschijnen, wordt het recept verbeterd. De tijd van vingers wijzen is voorbij, en dat zorgt ervoor dat wij steeds betere battle royale-games voorgeschoteld krijgen. Infinity Ward bewijst met Warzone dat het niet alleen goed is in afkijken, maar voegt op zijn beurt een aantal fijne ingrediënten toe.

Warzone

   

Je hebt nooit geen geld

Een terugkerend kritiekpunt van het battle royale-genre is het moeten wachten op teamgenoten. Vaker dan je lief is eindigt een potje kort na de landing en word je vervolgens gedwongen om te kijken naar een maatje die het wel erg rustig aan doet. Infinity Ward heeft hier wat op gevonden. In tegenstelling tot Apex Legends en Fortnite, is het in Warzone mogelijk om teamgenoten te allen tijde ‘terug te kopen’. Daar moet dan wel eerst genoeg geld voor worden verzameld.

Dat geld ligt verspreid over de map en kan onder andere worden gevonden in gebouwen en kisten. Daarnaast kan er geld worden verdiend met kleine missies, ook wel contracten genoemd. Zo krijg je bijvoorbeeld de opdracht om een bepaalde speler koud te maken, of wordt er van je gevraagd een gebied veilig te stellen. Deze missies stellen niet bijzonder veel voor, maar houden je wel bezig tijdens het wachten op de volgende cirkel.

Warzone

  

Goulash

Over terugkeermogelijkheden gesproken, Warzone biedt spelers elk potje de kans op eerherstel. Spelers die in de beginfase worden neergeschoten krijgen namelijk een tweede kans in de Gulag, een gevangenis waar spelers naartoe worden gebracht wanneer ze sterven. In de Gulag nemen spelers het om beurten tegen elkaar op in een 1v1 Gunfight. Als je erin slaagt om jouw tegenstander van kant te maken, mag je terugkeren in het spel, vergelijkbaar met een potje trefbal in de gymzaal. Soms moet je een paar rondes wachten in de Gulag, maar wat maakt dat uit als je kan toekijken hoe andere gedetineerden het tegen elkaar opnemen in een gevecht tot de dood? Daarnaast kan je ook nog stenen gooien op deze gladiatoren. Houd er wel rekening mee dat je maar één kans krijgt in de Gulag, dus je kunt het niet blijven proberen.

Warzone

  

Size matters

Honderdvijftig spelers op dat hele kleine stukje aarde. Ik kan me eigenlijk geen grotere battle royale-map herinneren. En dat is maar goed ook, anders wordt het allemaal wel erg chaotisch. Wat dat betreft zijn de spelersaantallen en de grootte van de map goed op elkaar afgesteld. De beginfase van de game blijft min of meer onveranderd. Je pakt het eerste wapen van de grond en haast je naar een teamgenoot die aan het vechten is om vervolgens rustig een goede loadout bij elkaar te schrapen. Het enige wat de omvangrijke map verandert, is de afstand die je als team moet afleggen. Gelukkig zijn er genoeg voertuigen te vinden waarmee je je snel kan verplaatsen. Verder betekent het verhoogde spelersaantal alleen maar dat er meer kills te halen zijn, en dat winnen nog lekkerder voelt.

Infinity Ward levert met Warzone een uitstekende battle royale-ervaring en bewijst dat het oog heeft voor ontbrekende elementen. Het verzamelen van geld en voltooien van missies is het perfecte medicijn tegen verveling en houdt de game levendig. Daarnaast wordt er goed gebruik gemaakt van de gevierde Gunfight-modus en worden spelers meerdere mogelijkheden geboden om terug te keren in het spel. De besturing is nog even wennen, maar al met al is Warzone een heerlijk verlengstuk van een razend populair genre, zeker als je bedenkt dat het gratis is.

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord