Alles over Dissidia Final Fantasy NT 

Alles over Dissidia Final Fantasy NT 2018-01-30T12:12:34
Volgende week komt er een nieuwe Final Fantasy game uit, die nu al ruim 2 jaar lang gruwelijk populair is in de Japanse arcades. Het is gek genoeg een Final Fantasy fighting game en Florian vertelt je er alles over.

Big in Japan

Kort gezegd is Dissidia Final Fantasy NT een fighting game, met een shitload aan characters die we kennen uit verschillende Final Fantasy games. De NT achter de titel staat voor ‘New Tournament’ en dit is dan ook niet de eerste Dissidia Final Fantasy game. Het eerste deel kwam namelijk al eind 2008 uit in Japan en in 2009 in de rest van de wereld voor de PSP. Vooral in Japan was de game een groot succes en is uiteindelijk een van de best verkochte PSP games ooit geworden.

Dis1

In 2011 kwam de opvolger met de naam Dissidia 012 Final Fantasy, ook voor de PSP. Aangezien het verhaal van het eerste deel een echt einde had, was Dissidia 012 Final Fantasy een prequel van het eerste deel. Het meesterlijke was dat Dissidia 012 Final Fantasy niet alleen een prequel was, maar ook meteen een soort remake van het eerste deel. In Dissidia 012 Final Fantasy ligt de focus op de 12de oorlog tussen de goden Chaos en Cosmos. Aan het einde van die oorlog wordt de 13de oorlog uit het eerste deel opnieuw gespeeld, met extra side story. Fans gingen hier keihard op!


New challenger

In Japan is het nog heel normaal dat games eerder of soms zelfs exclusief uitkomen in de arcades. Niet gek dan ook dat Square Enix er voor heeft gekozen om het gloednieuwe deel eerst uit te brengen op arcade kasten. Dat gebeurde al in november 2015 onder de naam Dissidia Final Fantasy en ik heb met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe populair de fighting game is onder de Japanners. Ik werd een aantal keer hopeloos afgeslacht, niet normaal.

Dis2

Dissidia Final Fantasy NT is in feite gewoon de PlayStation 4 poort van de arcade versie. Alle content uit de arcade versie zit in de game, maar er zit daarnaast ook nog wat nieuwe content in, zoals nieuwe Final Fantasy characters. Square heeft laten weten in totaal zo’n 50 characters in de game te willen stoppen en er komen ook na release characters bij via gratis DLC.


3 vs 3 battles

Dissidia Final Fantasy NT is dus een fighting game, maar verwacht geen traditionele fighting gameplay zoals in Street Fighter of Mortal Kombat. De game is veel tactischer en speelt zich af in gigantische gebieden. In Dissidia Final Fantasy NT speel je voor het eerst 3 vs 3 battles, waarbij je live kunt switchen van character en de A.I. de characters overneemt die je niet bestuurt. Iedere character heeft zijn eigen specialiteit en moves, maar ook een eigen HP meter. Het hele team heeft daarnaast een Party meter en als er een character dood gaat, verlies je een stuk van de Party meter. Als de Party meter leeg is en dus al je characters dood zijn, heb je verloren.

Je hebt daarnaast een Stamina meter voor het hele team, dus je kunt niet als een malle button bashen, en een Summon meter waarmee je bazen als Ifrit en Bahamut kunt oproepen. De gameplay is hectisch en snel en je zal moeten wennen aan de verschillende kwaliteiten en klassen van de characters, zodat je op het juiste moment kunt switchen en de perfecte moves uit kunt voeren. Dissidia Final Fantasy NT is dan ook lekker pittig.


Final Fantasy Characters

Zoals gezegd wil Square Enix het totale aantal characters op 50 stuks krijgen, maar het aantal staat nu pas op 28 characters. Er komen er dus nog een hoop bij de komende tijd! Even alle characters onder elkaar:

 • Final Fantasy Tactics: Ramza Beoulve
 • Final Fantasy Type-0: Ace
 • Final Fantasy I: Warrior of Light, Garland
 • Final Fantasy II: Firion, The Emperor
 • Final Fantasy III: Onion Knight, Cloud of Darkness
 • Final Fantasy IV: Cecil Harvey, Kain Highwind, Golbez
 • Final Fantasy V: Bartz Klauser, Exdeath
 • Final Fantasy VI: Terra Branford, Kefka Palazzo
 • Final Fantasy VII: Cloud Strife, Sephiroth
 • Final Fantasy VIII: Squall Leonhart, Ultimecia
 • Final Fantasy IX: Zidane Tribal, Kuja
 • Final Fantasy X: Tidus, Jecht
 • Final Fantasy XI: Shantotto
 • Final Fantasy XII: Vaan
 • Final Fantasy XIII: Lightning
 • Final Fantasy XIV: Y’shtola Rhul
 • Final Fantasy XV: Noctis Lucis Caelum

Dis3

Alle characters zijn onderverdeeld in 4 combat classes, namelijk Vanguards, Assassin’s, Marksmen en Specialists. Je kunt dus nooit alle combat classes tegelijk in je team hebben. Je zult met je 3 gekozen classes de 4de op moeten vangen, maar hoe je dat doet is geheel je eigen keuze.


Hyped?

Ik ben groot fan van de Final Fantasy games en dat komt mede door de toffe characters, maar toch vooral om de RPG gameplay. Dit soort fighting games liggen me totaal niet, maar door de characters kijk ik toch wel uit naar de game. In Japan heb ik me ook kostelijk vermaakt met Dissidia Final Fantasy in de arcades, maar dat zal voor een groot gedeelte met de hele setting te maken hebben gehad. Ik weet nog niet zo goed hoe hard ik het leuk ga vinden.

Dis4

De games op de PSP vond ik namelijk best aardig, maar hebben me nooit echt gepakt, zoals ‘normale’ Final Fantasy games dat doen. Nu vond ik deze Dissidia Final Fantasy wel veel vetter omdat het 3 vs 3 combat is en er prachtig uitziet, maar of het m’n aandacht echt weet vast te houden is nog heel even afwachten. Check het oordeel in de nieuwe PU!

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord