Alle exclusives van 2015 

Alle exclusives van 2015 2015-01-14T16:38:09
Consoles draaien vandaag de dag niet meer zoveel om de specificaties, maar steeds meer om de exclusives die een systeem krijgt. Om een overzicht te creëren van alle exclusives die dit jaar uitkomen, hebben we ons meest exclusieve redactie-exemplaar van Bas op onderzoek gestuurd.

Natuurlijk zijn er een aantal regels van toepassing op wanneer we een spel een exclusive noemen. Zo mag het spel alleen voor één systeem aangekondigd zijn of moet het minimaal een half jaar eerder uitkomen op één platform. Niet alle releasedata zijn bekend, maar we zijn vandaag lekker optimistisch en hopen gewoon dat spellen waarbij niet expliciet is gezegd dat ze in 2016 uitkomen dit jaar nog gewoon halen.

 

PC

Star Citizen

Star Citizen wist meer dan 50 miljoen dollar op te halen via crowdfunding. In deze space-simulator ga je aan dogfights deelnemen en nieuwe planeten verkennen. De release vindt mogelijk nog dit jaar plaats.

 

BattleCry

Bethesda waagt zich met BattleCry ook in het team-based third-person competitieve multiplayer genre. Het spel wordt free-to-play en de bèta verschijnt begin 2015.

BattleCry

 

Halo: Spartan Strike

De PC krijgt een exclusieve twin-stick shooter binnen het Halo-universum. Spartan Strike is het vervolg op Spartan Assault en wordt ontwikkeld door 343 Industries en het Nederlandse Vanguard Games. Vroeg in 2015 moeten we al aan de slag kunnen met het spel.

Halo Spartan Strike

 

Overwatch

Deze first-person mutliplayer shooter lijkt de Team Fortress van Blizzard te worden. Met veel eigenaardige maar toffe personages krijgt het spel toch een eigen karakter. Sowieso als het merk Blizzard achter een game zit weet iedere PC-gamer dat het eigenlijk wel goed zit.

 

Fortnite

Epic Games gaat ook een poging doen om een succesvol spel in het survivalgenre te vestigen. In Fortnite probeer je overdag een vesting te bouwen die je 's nachts moet verdedigen. Het spel heeft een open wereld en kan in co-op worden gespeeld. Release gaat ergens dit jaar plaatsvinden.

Fortnite

 

StarCraft 2: Legacy of the Void

StarCraft 2 is alweer enkele jaren uit, maar dat houdt Blizzard natuurlijk niet tegen om een standalone uitbreiding voor de real-time strategy game uit te brengen. Het spel focust zich op het Protoss-ras en bevat 20 missies om te behalen.

StarCraft 2

 

Total War Attila

Aan strategy-exclusives geen gebrek op de PC. Total War heeft namelijk ook weer een deel gepland staan op 17 februari en laat de totale oorlog dit keer om de Hunnen draaien. Hoe denk jij over deze game, Jan?

 

Might and Magic Heroes 7

Turn-based strategy in een fantasiewereld met draken en duivels wordt in Heroes of Might and Magic prachtig verbeeld. Het zevende deel staat inmiddels alweer gepland en laat jouw ridder weer een grote map over rijden op zijn paard terwijl je allerlei schatten probeert te bemachtigen en te sterke vijanden links laat liggen.

Heroes VII

 

Triad Wars

De makers van Sleeping Dogs zijn nog niet klaar met de Hong Kong-setting en brengen daarom een spin-off uit onder de naam Triad Wars. De nieuwe game is weer een open wereld action-advanture, maar online gaat een belangrijkere rol spelen. Triad Wars komt begin 2015 uit.

 

World of Warships

Na World of Tanks en World of Warplanes is nu de tijd aangebroken dat het slagveld zich verplaatst naar de zee. Kies een boot en bereid je voor op de meest actievolle versie van Zeeslag die je ooit gezien hebt. Een harde releasedatum is er niet, maar wel weten we dat de bèta begin 2015 begint.

World of Warships

 

Football Manager 2016

Sommige games komen ieder jaar uit en Football Manager is er daar een van. Het spreadsheet manager-spel krijgt ook dit jaar weer een uitgave en moet van de huis-tuin-en-keuken-gamer weer een echte Champions League-coach maken. Release in het najaar van 2015.

Football Manager 2015

 

RollerCoaster Tycoon World

Achtbanen bouwen is een hobby die we al jaren niet meer fatsoenlijk digitaal hebben kunnen uitoefenen. Atari hoopt hier verandering in te brengen door de oude en geliefde franchise nieuw leven in te blazen. In de zomer moeten we weer pretparken kunnen bouwen en te veel geld gaan vragen voor paraplu's al het weer eens regent.

RCT World

 

Unreal Tournament

Gratis is echt iets ander dan free-to-play, zo laten ze bij Epic Games weten. Alles wat de studio namelijk maakt voor het spel is gratis. Alleen modders kunnen geld vragen voor hun bijdrages aan de arena first-person shooter die mogelijk nog dit jaar uitkomt.

 

Heroes of the Storm

De MOBA-adaptatie van Blizzard is voor veel gamers al een tijdje speelbaar, maar de officiële release heeft nog altijd niet plaatsgevonden. In het spel speel je via het internet samen met vier anderen en probeer je een team van vijf tegenstanders tegen te houden.

 

PS4

The Order 1886

The Order 1886 plaatst je in een alternatieve geschiedenis waarin je met bijzondere geweren je vijanden dient te elimineren. De game is een third-person shooter zonder multiplayer en komt 20 februari uit.

 

Bloodborne

Zo min mogelijk proberen dood te gaan, dat is het devies in Bloodborne. In deze hardcore third-person action game met RPG-elementen krijg je voor het eerst de mogelijkheid om voor een geweer te kiezen. Bloodborne staat gepland voor 25 maart.

Bloodbrone

 

Uncharted 4

Nathan Drake is terug en gaat voor de vierde keer massa's vijanden neerschieten om een schat te bemachtigen. Uncharted is een filmische third-person cover based action-adventure die aan het einde van het jaar moet verschijnen.

 

Ratchet and Clank

De eerste Ratchet and Clank game krijgt niet zo maar een HD-versie, maar echt een reboot. Het spel wordt van de grond af opnieuw opgebouwd door Insomniac Games. Ergens later dit jaar verschijnen Ratchet en Clank opnieuw.

Ratchet and Clank

 

Until Dawn

Dit spel kun je het beste omschrijven als een adventure survival horror spel met veel Quick Time Events. Jij maakt de keuzes en kunt daarna alleen nog maar het lot accepteren. Release: zomer 2015.

Until Dawn

 

Let it Die

Suda 51 is terug en wel met een free-to-play hack 'n slash spel voor de PS4. Er is nog weinig bekend over de game, maar toch moet het spel dit jaar verschijnen.

 

Drawn to Death

Een third-person arena mutliplayer shooter van de makers van Twisted Metal. Het spel speelt zich af in het sketchbook van een gestoorde tiener met een levendige fantasie. Het is niet duidelijk of Drawn to Death dit jaar nog gaat halen.

Drawn to Death

 

Deep Down

Tijdens de onthulling van de PS4 presenteerde Capcom een free-to-play RPG. Hoewel alle personages er als ridders uitzien, speelt het spel zich in 2094 af in New York. Het spel verschijnt nog in 2015 in de PlayStation Store.

 

Tearaway Unfolded

De PS Vita-game Tearaway krijgt een makeover zodat alle speciale functies van de PS4 en DualShock 4 gebruikt kunnen worden om het avontuur van Iota/Atoi te voltooien. Speelbaar ergens in 2015.

Tearaway Unfolded

 

The Tomorrow Children

In een fantasiewereld die sterk is beïnvloed door de Russisch communistische-stijl probeer je een dorp te verdedigen samen met andere spelers. De game is bijna af, maar een datum waarop we het spel mogen verwachten is er nog niet.

The Tomorrow Children

 

Rime

Een third-person open wereld adventure en puzzelgame met een eigen smoelwerk waarvan iedereen wegsmelt. Verschijnt later dit jaar.

Rime

 

Wild

Michel Ancel, bedenker van Rayman, heeft een nieuwe game waarin je op dieren moet jagen om te overleven. De spelwereld moet zo groot worden als Europa. Het spel komt mogelijk nog in 2015 uit.

 

Shadow of the Beast

Een reboot van de klassieke Shadow of the Beast uit 1989. Het genre is een action-adventure en kan mogelijk nog dit jaar verschijnen.

 

Xbox One

Rise of theTomb Raider

De grote vraag bij het nieuwste Tomb Raider deel, is of het wel om een exclusive gaat. Het spel is immers aangekondigd geweest voor de Xbox One, PS4 en PC. Maar nu publiceert Microsoft de titel en lijkt het om een tijdelijke exclusive te gaan, maar niemand weet het zeker. Wel is duidelijk dat het spel in het najaar van 2015 uit moet komen.

Tomb Raider

 

Crackdown

Na een aantal jaar van stilte rondom de franchise is Crackdown weer helemaal terug. De third-person sandbox game waarin je een agent speelt die door de wetenschap enkele bijzonder krachten als een hogere sprongkracht heeft gekregen, werd tijdens de afgelopen E3 aangekondigd. Crackdown heeft nog geen releasedatum, maar we hopen dat de game nog dit jaar uitkomt.

 

Halo 5: Guardians

Het vijfde deel in de Halo-serie is inmiddels alweer de zesde Halo die op de Xbox One verschijnt. Wel is dit deel het eerste nieuwe in de first-person shooter serie dat naar Microsofts nieuwste console komt. De release van Halo 5: Guardians staat gepland voor dit najaar.

Halo 5

 

Inside

De makers van Limbo hebben de laatste tijd niet stilgezeten, maar juist hard gewerkt aan hun nieuwste exclusive voor de Xbox One. Inside is een 2D platformer in een donkere setting. De indiegame moet in de eerste helft van 2015 uitkomen.

 

Quantum Break

Remedy gaat met Quantum Break een filmische game maken waarin het hoofdpersonage de tijd kan beïnvloeden. Het genre van de game is een third-person action-adventure. Quantum Break verschijnt in Q2 2015.

Quantum Break

 

Fable Legends

Het nieuwste deel van Fable draait niet meer om de singleplayer, maar om een coöperatieve-ervaring. Je speelt namelijk de hele game samen met andere personages die zowel door de AI of andere spelers worden bestuurd. Fable Legends komt ergens dit jaar uit.

Fable Legends

 

Scalebound

In deze game van Platinum Games krijgt het hoofdpersonage een band met een draak die nodig is om het kwaad te bestrijden. Scalebound heeft nog geen releasedatum.

Scalebound

 

Screamride

De makers van RollerCoaster Tycoon zien de nodige lol in het slopen van achtbanen en hebben vanuit dat idee hun nieuwste game gecreëerd. Deze achtbaanbouwgame heeft een first-person camera stand waarmee je in al je creaties kunt rijden. Vanaf 6 maart kunnen Xbox One bezitters met het spel aan de slag.

 

Wii U

Star Fox

De vos met de beste vliegskills op de Nintendo is terug. Hoewel we nog niet veel van de game weten, is het wel duidelijk dat je weer veelvuldig gaat vliegen en schieten in de Arwings. Star Fox komt dit jaar nog uit.

Star Fox

 

The Legend of Zelda

Nog nooit heeft er zo'n open wereld in een The Legend of Zelda game gezeten als in het nieuwste deel voor de Wii U. Het avontuur gaat in 2015 verder, maar wel pas na de release van Star Fox.

The Legend of Zelda

 

Captain Toad Treasure Tracker

Deze exclusive is inmiddels al verschenen, maar hoort nog wel gewoon voor de Europeanen in 2015. In deze puzzelplatformer bestuur je de vrolijke paddenstoel Toad.

Captain Toad Treasure Tracker

 

Splatoon

Met Splatoon krijgt de Wii U eindelijk weer eens een echte shooter. Deze third-person shooter waarin je verf gebruikt als kogels, laat je of vijanden afknallen of juist het level beschilderen voor de overwinning. De release staat op Q2 2015.

 

Mario Party 10

Ganzenbord met minigames, zo kun je Mario Party sinds het eerste deel noemen. Daar komt met nummer 10 geen verandering. Mario Party 10 komt later dit jaar.

Mario Party 10

 

Devil's Third

Dit spel is een volwassen en bloederige hack 'n slash/first-and-third-person shooter die een nieuwe doelgroep moet aanspreken. Het spel dat ontwikkeld wordt door Valhalla Game Studios komt nog dit jaar uit.

Devil's Third

 

Mario Maker

De makers van Mario geven ons in dit spel de tools om zelf de gaafste Super Mario-levels te gaan maken. Of je nu van de 8-bit stijl óf toch meer van de New Super Mario bent, je kunt bijna alle 2D Mario-stijlen kiezen. Nog voor de zomer kun je met dit spel aan de slag.

 

Xenoblade Chronicles X

Deze Japanse RPG bevat een open wereld waar je te voet doorheen kunt lopen of via grote robots doorheen kunt vliegen. Xenonblade Chronicles X is het spirituele vervolg op Xenonblade Chronicles voor de Wii. Het spel komt in de lente uit.

 

Kirby and the Rainbow Curse

De lieve roze Kirby probeert de vloek van de regenboog te doorbreken, maar moet daarvoor diverse levels voltooien. Dit doe je door een pad te tekenen op de GamePad waarmee je de rollende Kriby door verschillende puzzels navigeert. De komst van Kirby wordt in Q3/Q4 verwacht.

Kirby and the Rainbow Curse

 

Yoshi's Woolly World

Na Kirby is het nu aan Yoshi de beurt om de mega-schattige behandeling te krijgen. In de platformer waarin alles is gemaakt in wol, moet Yoshi het kwaad zien te overwinnen. Het spel moet vroeg in 2015 uitkomen.

Yoshi's Woolly World

 

3DS

Monster Hunter 4 Ultimate

In de Monster Hunter-serie ga je als jager diverse monsters proberen te verslaan om zo nieuwe materialen te bemachtigen waarmee je nog grotere en gevaarlijkere beesten mee kunt neerhalen. Het ultieme deel 4 is al uit in Japan, maar komt begin dit jaar uit in Europa.

Monster Hunter

 

Code Name S.T.E.A.M.

De makers van Fire Emblem hebben weer een nieuw tactisch strategiespel weten te creëren. Dit keer vecht je in een wereld die veel invloeden kent uit het industriële tijdperk en bepaal je de acties van vier agenten die ieder hun eigen vaardigheden hebben. Code Name S.T.E.A.M. komt in mei uit.

 

The Legend of Zelda Majora's Mask

Een van de beste Zelda games krijgt dit jaar eindelijk de remake die het verdient. In Majora's Mask gaat Link weer de nodige tempels in om de wereld te redden, alleen heeft Link dit keer maar drie dagen om het voor elkaar te krijgen. Begin dit jaar komt The Legend of Zelda Majora's Mask uit voor de 3DS en 2DS.

 

Etrian Mystery Dungeon

Een turnbased action-RPG van Atlus, zo moet je Etrian Mystery Dungeon in het kort omschrijven. Het spel is met maximaal vier spelers te spelen en stuurt je in random generated dungeons op missie. De game verschijnt in Q2.

Etrian Mystery Dungeon

 


PS Vita

Severed

Van Severed weten we eigenlijk alleen dat de game naar de PS Vita komt. In de nieuwste game van Drinkbox Studios, die een zelfde stijltje heeft als Guacamelee!, speel met een heldin die maar één arm heeft. Het spel is een first-person RPG waarin je het heden en het verleden van de protagonist probeert te achterhalen. Severed moet begin 2015 uitkomen.

Severed

 

PS3

Yakuza 5

Yakuza 5 is natuurlijk al lang uit in Japan, maar in 2015 komt het spel pas naar Europa. In het spel waarbij je in de Japanse maffiawereld wordt gegooid moet je je vijanden zien af te maken en proberen de meest awkward-minigames te voltooien. Helaas is er geen exactere releasedatum dan 2015 voor Yakuza 5.

REACTIES (101) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord