Afgegleden Gameseries: Paper Mario 

Afgegleden Gameseries: Paper Mario 2019-01-04T10:41:55
Games die je vroeger grepen en niet meer loslieten, waarvan in de vervolgdelen niets meer over lijkt te blijven. Er zijn genoeg franchises te noemen die de twijfelachtige eer hebben om zich in deze categorie te mogen scharen en volgens Karim is Paper Mario er daar één van…

Als Nintendo één ding goed doet, is het wel het omgaan met de mascottes die Nintendo hebben gemaakt tot wat het nu is. Characters als Mario, Link, Donkey Kong en zelfs Ness, Lucas en Captain Falcon zijn niet meer weg te denken, al zien we sommigen alleen nog weleens langskomen in de Super Smash Bros.-franchise. Nintendo gooit echter in twee franchises wel twee mascottes te grabbel: in Star Fox, waar we het eerder al over gehad hebben, en in Paper Mario.

Paper Mario is net als Star Fox een franchise waar het allemaal rooskleurig begon. Alhoewel Paper Mario natuurlijk een spin-off is van de normale Mario-games, zijn beide franchises daarin vergelijkbaar. De eerste Paper Mario-game heette simpelweg ‘Paper Mario’ en kwam in het Westen in 2001 uit voor de Nintendo 64. De game had een verfrissend concept en combineerde Mario sinds het in 1996 verschenen Super Mario RPG: Legend of the Seven Star weer eens met het RPG-genre. De innovatieve manier waarin er werd omgegaan met het papieren stijltje, waarin je puzzels moest oplossen, gecombineerd met een traditioneel turn-based vechtsysteem werd lyrisch ontvangen door de pers en door de spelers.

Ook toen drie jaar later Paper Mario: The Thousand-Year Door verscheen op de GameCube was er nog geen vuiltje aan de lucht voor de franchise die ontwikkeld wordt door Fire Emblem-developer Intelligent Systems. Het enige wat misschien viel aan te merken op deze game, is dat The Thousand-Year Door geen grote vooruitgang was ten opzichte van zijn voorganger op de Nintendo 64. Dit weerhield de game er echter niet van om voor velen te behoren tot één van de beste games op de Nintendo GameCube. Op de Wii ging Nintendo vrolijk verder met het maken van een goede Paper Mario-game, alhoewel het de franchise in de vorm van Super Paper Mario wel probeerde te combineren met de reguliere Mario-games. Er kwam dan ook een stuk meer platform-actie bij kijken dan in de vorige delen, ietswat overwegend positief werd ontvangen.

Het ging echter bergafwaarts toen Paper Mario: Sticker Star uitkwam voor de Nintendo 3DS. Waar veel spelers hoopten op een terugkeer naar de originele Paper Mario-games, werd het vooral een game die zelf niet leek te weten wat het wilde zijn. De RPG-elementen waren bijna volledig verdwenen uit de game, maar wel zat er een turn-based battle-systeem in. Ook kon je vrij snel spoorloos raken in de game, waarna Paper Mario: Sticker Star je nooit zelf terug op het goede spoor wist te zetten. Niet omdat het een moeilijke game wilde zijn, maar puur omdat Sticker Star niet weet wat voor een game het wil zijn.

Met Paper Mario Color Splash, welke niet zo lang geleden verscheen voor de Wii U, werd het niet veel beter. De game miste ook de toffe RPG-elementen uit de eerste twee delen en werd gezien als opnieuw een Paper Mario-game zonder ruggengraat. Wat wil deze game precies zijn en wat wil het worden?

Ik vraag me dan altijd af hoe dit toch in vredesnaam kan gebeuren? Paper Mario was zo’n goede franchise op de Nintendo 64 en GameCube, had een tof uitstapje op de Wii, en is daarna nooit meer geworden wat het was. Als we kijken naar de ontwikkelaar van de game, zien we dat dat nooit een ander studio is geweest dan Intelligent Systems. De studio staat bekend om z’n solide games en helpt Nintendo ook met de ontwikkeling van de systemen. Sterker nog, Intelligent Systems maakt vaak zelfs de devkits voor Nintendo consoles, dus als er één ontwikkelaar weet hoe je een game moet ontwikkelen, zou het toch Intelligent Systems moeten zijn.

Wel zien we dat de producers van de Paper Mario-games veranderd zijn. Waar de delen op de N64 en GameCube nog mede-geproduceerd werden door Shigeru Miyamoto, is het sinds Super Paper Mario de heer Kensuke Tanabe die op zijn stoel is gaan zitten, steeds in combinatie met een andere producer. Als je naar zijn reportoir kijkt, zou het echter ook niet bepaald aan hem kunnen liggen. Hij is onder meer Producer voor Donkey Kong Country: Tropical Freeze, de Metroid Prime-serie en meerdere Mario en Kirby-games geweest.

Wellicht ligt het probleem ‘m dan in het feit dat er nog een RPG-serie is met daarin Mario, namelijk de Mario & Luigi-serie. Zou dat dan de reden zijn dat Nintendo het RPG-element probeert te schrappen uit Paper Mario, uit angst dat de games teveel op elkaar gaan lijken? Dit lijkt mij het waarschijnlijkste scenario, maar tegelijkertijd is het niet des Nintendo’s om een systeem te schrappen als er niet een beter systeem voor in de plaats kan komen. Duidelijk is in ieder geval dat de Paper Mario-serie zoekende is en zeker z’n draai nog niet heeft gevonden nadat het deze is kwijtgeraakt op de Nintendo 3DS met Paper Mario: Sticker Star.

Zou een Paper Mario op de Nintendo Switch het dan allemaal weer goed moeten gaan maken? Paper Mario: Color Splash dateert uit 2016, dus waarschijnlijk hoeven we nog niet snel een nieuwe Paper Mario-game te verwachten op de Switch, alhoewel een remake van The Thousand-Year Door veel mensen van hun stoelen zou laten springen gok ik. Wat Nintendo ook gaat doen met de papieren versie van onze favoriete loodgieter; doe het de volgende keer alsjeblieft goed! Het is uiteindelijk ook schadelijk voor de grootste mascotte in de gameindustrie als deze een franchise met zich meedraagt die ongelofelijk identiteitsloos aanvoelt.

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord