1UP: Star Wars Knights of the Old Republic 

1UP: Star Wars Knights of the Old Republic 2019-03-14T10:17:08
Het is voor sommige Star Wars-fans geen echt Star Wars-verhaal als er geen Skywalkers in voorkomen, maar gelukkig zijn er genoeg andere liefhebbers die de avonturen uit Star Wars Knights of the Old Republic enorm kunnen waarderen. Maar: gaan die avonturen ooit nog in gamevorm verder?

Het was de zomer van 2003. Een zomer waarin je ouders hopelijk geen vakantie hadden gepland voor het gezin, want het was in het hart van die zomer, op de warme dag 15 juli, dat een van de meest geliefde Star Wars-gamereeksen het levenslicht zag. Terwijl Summer Jam uit de crappy oordopjes van je MP3-speler schalde, wandelde je naar de Intertoys om die game eens even op te halen. De belofte was goed: een RPG in het Star Wars-universum. Iets om je even heel erg goed in te gaan vastbijten.

En ja, wat is beter daarvoor dan de zomer? Dat je daarvoor je zus moest omkopen door een bioscoopkaartje te betalen, zodat ze zich even van de PC en The Sims kon losrukken, dat nam je voor lief. Jij wilde het avontuur induiken: dit is een RPG van Star Wars, waarin de Malaks je ruimteschip dreigen over te nemen. De Resistance roept je.

kotor 1
   

Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

Geen Skywalkers, want dit verhaal speelt zich ongeveer 4000 jaar voor het Galactische Empire in opkomst was. We hebben nu te maken met Darth Malak, die natuurlijk ooit een Jedi was, maar nu een duistere Sith-lord. Hij heeft op het moment dat de game start al een heleboel Jedi omgelegd met zijn legers, of ze gedwongen in team Malak te stappen. De Jedi zitten niet in een heel fijn pakket, maar jij moet daar verandering in gaan brengen. Je bent aan boord van de Endar Spire dat je moet proberen te redden, of proberen te overleven.

Superspannend natuurlijk, maar dit is een RPG, geen actie-game. De kracht van Star Wars: Knights of the Old Republic is dan ook het verhaal. Het is goed geschreven, sommigen zouden zelfs zeggen briljant. En het heeft dat wat de Star Wars-films mede zo episch heeft gemaakt: een plottwist waarvan je onderkaak op de grond kukelt. Juist omdat het nu eens niet om Skywalkers gaat, biedt de game een heel andere ervaring die toch plaatsvindt in een redelijk vertrouwd universum. Die eerste game was dan ook een groot succes en is inmiddels al 3,2 miljoen keer verkocht.

Kotor
   

Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (2005)

Hoewel Bioware een fantastische game had neergezet, moest de studio verder met Jade Empire en andere eigen titels. Daarop werd Obsidian op het vervolg van Star Wars: KotOR gezet, dat als studio destijds net nieuw was opgestart door ontwikkelaars van het door financiële problemen gesloten Black Isle Studios. Het had Fallout 2 gemaakt en een hele rits Icewind Dale-titels, maar nu moest het in heel andere materie duiken, namelijk de wondere wereld(en) van George Lucas. Gelukkig kon Obsidian een vernieuwde versie van de Odyssey Engine uit het eerste deel gebruiken, waardoor de feel van de game perfect past bij dat eerste deel.

Misschien iets te perfect, want de game heeft diverse malen kritiek gekregen op de gelijkenis met zijn voorganger. Het was allemaal wel erg veel van hetzelfde. Op zich natuurlijk heel positief: wederom vond men het sterk geschreven, zelfs nu het dialoog wat scherper was. Obsidian had deze game wat meer eigen moeten maken. Zeker qua visuals, want het zag er praktisch hetzelfde uit de eerste game en dat was aanzienlijk minder goed als de concurrentie te bieden had op dat moment. Deze opvolger is niet zo goed verkocht als zijn voorganger: de teller blijft haken op 1,5 miljoen.

kotor
   

Star Wars: Knights of the Old Republic III (...)

Het derde deel zou natuurlijk alsnog wel komen: 1,5 miljoen was minder dan de eerste, maar het is zeker niet weinig. KOTOR III was zelfs in de maak. Volgens designer John Stafford was er al een heleboel gedaan: er lag een verhaal, de meeste omgevingen waren al gemaakt en er waren zelfs al quests, personages en objecten klaar om daadwerkelijk in een game te worden gevlochten. Toen kwam LucasArts echter in zwaar weer, waardoor het project nog voor de echte ontwikkeling kon starten is gestopt. Inmiddels wachten we al veertien jaar op een vervolg. LucasArts is niet meer, maar er is toch hoop. Er is immers altijd hoop, want het is Star Wars! Al komt het vervolg niet in de vorm die je zou verwachten.

Waarschijnlijk komt deze bijzondere reeks terug als tv-serie op Disney+. Het is tot op heden slechts een roddel, maar het zou tof zijn om na The Mandalorian meer te hebben uit het Star Wars-universum. Zouden ze dan het verhaal gebruiken dat ooit voor die derde game is gemaakt, of komt er een compleet nieuw avontuur dat zich afspeelt in die mooie alternatieve wereld binnen het zo geliefde Star Wars. Wat mij betreft een goede manier om de fans toch nog even te laten genieten van die mooie gameserie, zij het in een iets minder interactieve vorm. Aan de andere kant is een serie die waarschijnlijk tien tot twintig uur duurt wel heel wat anders dan die games waarmee we vele zomers hebben doorgebracht…

kotor

In 1UP zijn al diverse mooie games voorbij gekomen, zoals recentelijk Earthworm Jim.

Maar ook deze:

PlayStation All-Stars Battle Royale

Super Monkey Ball

Monkey Island

[Prototype]

Golden Sun

Eternal Darkness: Sanity’s Requiem

Deadspace

doei

REACTIES (8) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord