10 dingen die je nog niet wist over Pokémon 

10 dingen die je nog niet wist over Pokémon 2018-12-08T02:06:41
In deze Serial vind je 10 dingen die je nog niet wist over een game, gameserie of gamepersonage. Dit deel staat in het teken van partyfeitjes over Pokémon. Wist je bijvoorbeeld dat Uri Geller Pokémon ooit aangeklaagd heeft? Of dat smog een grote inspiratie is geweest voor twee Pocket Monsters?

Bovengetekende mocht haar Serial verlengen! Zodoende gaan we lekker door met de partyfeitjes over games, gameseries en gamepersonages. Ook ditmaal krijgen jullie maar liefst drie features vol met partyfeitjes. Dit derde deel in de reeks staat in het teken van 10 dingen die je nog niet wist over Pokémon.

Pokémon
    

Pokémon is gebaseerd op een “echte” hobby

Game Freak-oprichter Satoshi Tajiri putte bij het bedenken van Pokémon uit zijn eigen jeugd. In het bijzonder zijn grote hobby: het vinden en verzamelen van insecten. Zijn idee kreeg verder vorm toen hij twee kinderen zich spelen met een kabel. Hij stelde zich voor dat er insecten langs de kabel kropen. Vinden, vangen, uitwisselen; de bouwstenen van Pokémon. Het is dus ook geen toeval dat je een het begin van Pokémon Let’s Go veel Bug-type Pokémon en Bug Catcher-trainers tegenkomt. Ook andere vroege concepten (Pikachu, het gevecht tussen Gengar en Nidorino) zijn gebaseerd op de kinderavonturen van Tajiri.
     

Uri Geller klaagde Kadabra aan

In het jaar 2000 sleepte Uri Geller (de lepelbuigende illusionist) Nintendo voor het gerecht. Hij beweerde namelijk dat Nintendo zonder zijn toestemming zijn identiteit en gelijkenis had toegeëigend. Geller had het daarbij specifiek over de Trading Card met Kadabra. Geller ging zelfs zo ver om de Pokémon kwaadaardig en occult te noemen… Voor de volledigheid: de illusionist verloor de rechtszaak.

Pokémon
    

Bulbasaur is niet de eerste Pokémon

In de Pokédex krijgt Bulbasaur de eer om #1 genoemd te worden. Dat betekent echter niet dat de deze Pokémon ook als eerste gemaakt werd. Ik hoor jullie denken dat Pikachu dan wel het allereerste Pocket Monstertje ooit moet zijn… Maar ook dat is niet waar. De eerste Pokémon die de hierboven genoemde Tajiri schetste, was namelijk Rhydon. De rol van deze Pokémon lijkt op het eerste gezicht helemaal niet zo groot, maar kijk nog maar eens goed naar de pilaren in de gyms in Pokémon Let’s Go. Andere vroege Pokémon zijn onder meer Lapras en Clefairy.
     

Een wereld in staat van oorlog?

Het lijkt allemaal zo gezellig in de wereld van Pokémon. Althans, als je voorbij het feit kijkt dat onschuldige diertjes elkaar verrot moeten meppen. Het zou echter zomaar kunnen dat er vlak voor Pokémon Let’s Go nog een oorlog gewoed heeft. Bewijsstuk 1: je personage heeft geen vader. Bewijsstuk 2: alle volwassen mannen lijken onderdeel te zijn van het leger of de mafia. Bewijsstuk 3: De Vermillion City Gym Leader zegt het volgende:

“Hey, kid! What do you think you’re doing here? You won’t live long in combat! That’s for sure! I tell you kid, electric Pokémon saved me during the war! They zapped my enemies into paralysis! The same as I’ll do to you!”

Pokémon
     

De eerste westerse Pokémon-designer

De Brit James Turner mocht in 2010 als eerste westerling aan de slag met het ontwerpen van Pokémon. Zijn eerste klus was het tekenen van zeven Pokémon voor Pokémon Black en White. Benieuwd naar zijn werk? Onder andere Vanillite, Vullaby, Trevenant, Buzzwole en Guzzlord zijn van zijn hand.
    

Smog als inspiratie

Je kent Koffing en Weezing als de twee iconische Pokémon van Team Rocket. Het woordgrapje in de namen zal vrijwel niemand ontgaan zijn. Tijdens het ontwerpen kregen de twee Pokémon echter hele andere namen mee: Ny en La. Jep, dat zijn inderdaad de afkorting van de Amerikaanse steden New York en Los Angeles. De ontwerpers kozen voor deze twee steden omdat deze bekend staan om hun hoge mate van luchtvervuiling. De namen werden na de bèta veranderd. Was het grapje te subtiel of konden Amerikanen er niet om lachen?

Pokémon
    

Pikachu en Meowth zijn tegenpolen

Tom en Jerry… Pikachu en Meowth. Geen tekenfilm kan zonder een kat die een muis achterna zit. Het is simpelweg verankerd in hun DNA. Dat Pikachu en Meowth tegenpolen zijn, is grappig genoeg ook terug te zien in hun Pokédex-nummers: Pikachu is #25 en Meowth is #52.
     

Pokémon als gevaar voor de gezondheid

In dit partyfeitje vertel ik jullie meer over de anime-aflevering Dennō Senshi Porygon, oftewel Cyber/Electric Soldier Porygon. Deze aflevering werd in 1997 uitgezonden in Japan, maar haalde in zijn originele vorm nooit de westerse tv. De aflevering bevat namelijk een scène met flitsen rood en blauw licht. Door gebruik van de anime-techniek paka paka waren de flitsen bijzonder intens. De scène leidde bij veel kijkers tot toevallen, stuiptrekkingen en het verloes van bewustzijn. Iets minder dan 700 kijkers moesten met ambulances worden afgevoerd. Bij ruim 150 leidde het zelfs tot een echte ziekenhuisopname.

Na dit incident verdween Pokémon een poos van de Japanse buis. Men wilde eerst uitzoeken wat de oorzaak van de toevallen precies was. De conclusie heb je hierboven al kunnen lezen: de felle lichtflitsen. Zo’n 1 op de 4000 mensen is gevoelig voor deze vorm van (epileptische) toevallen. In 1998 hervatte Pokémon zijn uitzendingen, maar dan wel met aangepaste lichteffecten, in alle afleveringen en zelfs in de main theme.

Pokémon
    

Echt betalen met Pokémon-geld

Handjes omhoog als je nog nooit van het eiland Niue gehoord hebt. Er is ook niet zoveel te vertellen over het miniscule eilandje, behalve dan dat het in de Stille Oceaan ligt, onderdeel is van Oceanië, er zo’n 1600 mensen wonen… En dat je er kan betalen met Pokémon-geld! In 2001 bracht het eiland een serie munten uit met daarop Pokémon. De munten waren niet eens alleen voor de sier: je kon er ook echt mee betalen. Pikachu stond bijvoorbeeld op het muntje van $1. Later volgde overigens ook nog Star Wars-geld. Wie verhuist er met mee?
     

Grapjassen bij Game Freak

Ik noemde eerder al het grapje in de namen van Koffing en Weezing. Dat is echter lang niet de enige goede grap van Game Freak. Neem Hitmonlee en Hitmonchan. Deze Fighting-type Pokémon danken hun naam aan martial artists Jackie Chan en Bruce Lee. Ook de Japanse namen zijn verwijzingen naar real-life vechtersbazen, namelijk: Ebiwalar (Hiroyuki Ebihara) en Sawamular (Tadashi Sawamura).

Oké, vooruit: nog eentje dan. De namen van de Team Rocket-leden zijn allemaal verwijzingen naar bekende figuren uit het Wilde Westen. Neem Jesse James, Butch Cassidy en Annie Oakley. Grappig genoeg verwijzen de Japanse namen veel vaker naar krijgsheren, zoals Miyamoto Musashi en Sasaki Kojiro.

Pokémon
    

En daarmee sluit ik het derde deel in mijn Serial met partyfeitjes af. Kennen jullie nog meer wetenswaardigheden over Pokémon? Deel ze dan vooral in de comments!
    

De 10 dingen die je nog niet wist over-Serial

Maandag 22 oktober – 10 dingen die je nog niet wist over Assassin’s Creed

Maandag 19 november – 10 dingen die je nog niet wist over GTA
    

Eerder in deze Serial

10 dingen die je nog niet wist over Zelda

10 dingen die je nog niet wist over Mario

10 dingen die je nog niet wist over Metroid

10 dingen die je nog niet wist over Tomb Raider

10 dingen die je nog niet wist over World of Warcraft
    

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord