10 dingen die je nog niet wist over Minecraft 

10 dingen die je nog niet wist over Minecraft 2019-04-18T16:31:49
In deze Serial vind je 10 dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over een game, gameserie of gamepersonage. Dit deel staat in het teken van partyfeitjes over Minecraft. Wist je bijvoorbeeld dat alle bomen in de game 2 jaar oud zijn? Of dat de creatie van de Creepers een programmeerfout was?

Notch kreeg het idee voor Minecraft van een free to play online game

Infiniminer, een game van Zachtronics was de voornaamste inspiratie voor Minecraft. Notch was bezig met een top-down basebuilding game à la Dwarf Fortress genaamd RubyDung, maar had wat problemen met het 1st person perspectief, waardoor hij development pauzeerde. Toen hij vervolgens de indie game "Infiniminer" probeerde was hij onder de indruk van de building mechanics, en besloot zijn idee voor RubyDung om te zetten in een totaal first-person ervaring, die toen nog "Cavegame" heette.

infiniminer  

Steve was oorspronkelijk een zombie

Naast RubyDung en Infiniminer heeft Notch nog meer oude projecten gebruikt in de ontwikkeling van Minecraft. Hij wilde de 2D player sprites uit Infiniminer niet kopiëren, dus pakte hij een 3D model uit een van zijn andere games. Zombietown, een opvolger voor de top-down shooter "Left 4K Dead" had een 3D model voor een zombie vijand. Deze heeft hij 1 op 1 gekopieerd en als model voor de speler gebruikt.

zombietown  

Het is mogelijk om een computer te bouwen in Minecraft

Om heel eerlijk te zijn gaat dit allemaal net even mijn pet te boven, maar het is dus mogelijk om in-game een heuse computer in elkaar te schroeven. Een combinatie van redstone, pistons, repeaters en een gigantische zee aan vrije tijd maakt het mogelijk om bijvoorbeeld simpele berekeningen te doen, of een plaatje te maken door bepaalde blokken te bewegen of vervangen. Zo heeft er dus iemand een 2D versie van Minecraft gemaakt die je speelt op de in-game kaart. Bizar:

  

De Enchantment Table gebruikt symbolen uit MS-DOS klassieker Commander Keen

Kennen jullie Commander keen nog, die vette side scrolling adventure serie van id Software? In die games zat een alien alfabet verstopt, een monoalfabetische substitutie van ons eigen alfabet - dat betekent dus dat elke letter een ander symbool heeft, maar de woorden precies hetzelfde zijn. Het "Standard Galactic Alphabet" is te vinden op de Enchantment Table, in zinnen als "Well Played Internets You Are Good", "These Names Will Be Random And Confusing" en "Each Spell Costs Experience Levels".

enchant  

De creatie van Creepers was een foutje in de code

De meest herkenbare vijand in de game is dus per ongeluk ontstaan! Notch wilde varkens toevoegen aan de game, maar draaide per ongeluk de horizontale en verticale waardes om. Dit zorgde ervoor dat het een vreemd, lang figuur op vier poten werd. Hij voegde nog een simpele groene texture met een zwart gezicht toe en liet hem ontploffen als de speler in de buurt kwam. Het monster was zo iconisch dat hij zelfs aan het logo van de game werd toegevoegd.

creeper  

Minecraft is beschikbaar in 116 talen

Waaronder natuurlijk talen als Engels en Nederlands, maar dus ook Klingon (een alien taal uit Star Trek), Quenya (een Elvish schrift uit Lord of the Rings) en Pirate, waar bijvoorbeeld Single Player verandert in "All By YerSelf" en Multiplayer "Meet Ye Scurvy Mates" is. Yarr!

pirate  

Enderman is een reference naar Slenderman

...Op zich is dat nog best een logische connectie, want hoewel ze eigenlijk totaal niet op elkaar lijken - buiten het feit dat ze allebei vrij lang zijn - scheelt de naam slechts twee letters. Maar wist je ook dat de creepy geluidjes die ze maken als ze bij je in de buurt zijn gewoon een achteruit afgespeelde "Hi" en "What's up" zijn? Wel met flink wat ruis erdoorheen om het nog wat onnatuurlijker te laten klinken.

enderman  

Bedrock heette niet altijd bedrock

Bedrock, de onderste laag blokken waar geen enkele speler doorheen kan hakken had vroeger een andere naam - adminium. Notch koos de naam omdat alleen admins de blokken konden plaatsen en weg konden halen.

bedrock  

Een paar schilderijen in de game zijn van populaire Counter-Strike maps

Maarliefst drie van de zesentwintig schilderijen in de game zijn miniscule pixel-versies van schilderijen van populaire Counter-Strike maps. Bijvoorbeeld "de_aztec", of "Target successfully bombed" - een 16x16 pixel renditie van de_dust2:

dust  

Alle bomen in Minecraft zijn twee jaar oud

De leeftijd van een boom wordt bepaald door het aantal ringen te tellen. De texture van een gekapte boom in Minecraft heeft maarliefst twee (vierkante) ringen, waardoor we dus vast kunnen stellen dat alle bomen twee jaar oud zijn. Het wordt alleen een stukje ingewikkelder als je bomen krijgt die meer dan 1 blok dik zijn...

tree  
Dat waren ze dan voor deze editie! Hebben jullie nog meer geinige Minecraft feitjes? Deel ze dan in de comments!

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord