De echte Bayonetta fans 

De echte Bayonetta fans 2012-09-29T16:24:23

Zo hey, ben nu precies twee weekjes terug van een vakantie naar het zonnige Noorwegen, en wat tref ik aan? Nieuwe website, nieuwe gamepagina’s… en nieuwe rellen in gamersland. 

Grootste verrassing van de afgelopen Wii U Livestream was natuurlijk dat Bayonetta 2 exclusief naar Nintendo’s bak komt. Ja, dat was wel even een dansje op de Ikea koffietafel waard.

Helaas deden veel Bayonetta-fans precies het tegenovergestelde van wat verwacht werd. De negatieve backlash haalde nog niet het Mass Effect 3-einde niveau, maar het scheelde weinig. Gamers vonden het schandalig dat ze een nieuwe console moesten kopen voor Bayonetta 2, dat Nintendo de game exclusief durfde te maken en dat Platinum Games zijn installed base zo keihard in de steek liet. 

Bayonetta

Welke installed base? Dat dansje op de Ikea koffietafel was niet zozeer uit vreugde dat er eindelijk iemand brood zag in een Bayonetta sequel, maar eigenlijk omdat er geen droge korst brood mee te verdienen valt en Platinum Games alsnóg een publisher heeft gevonden. Laat ik even twee simpele feitjes op een rij zetten.

1. Bayonetta was géén commercieel succes

De game haalde lovende cijfers in de blaadjes en Steven gaf hem een dikke Gold Award in de PU, maar verkocht ie goed? Nee. Ik heb helaas geen cijfers, maar het feit dat ik de game binnen een half jaar na release voor 25 euro uit de budgetbak viste, zegt genoeg. Tenzij er EA op je cover staat, is dat altijd slecht nieuws.

En weet je wat? Ik geef de consument geen ongelijk. Het is een game over een in leer gestoken heks die tegen engelen vecht en SM-achtige finishing moves combineert met een verhaal waarvan ik tijdens het spelen al de draad kwijt raakte. Voeg daar aan toe dat de PS3-versie kampte met verschrikkelijke laadtijden, omdat die door Sega crappy was geport, en je hebt een uitstekend recept voor een flop. Over Sega gesproken…

2. Sega had Bayonetta 2 nooit zelf uitgebracht

Trouwe bezoekers van PU weten dit natuurlijk al maanden, maar het gaat ontzettend slecht met Sega. De meeste Europese kantoren zijn gesloten (inclusief die van Nederland) en de hoeveelheid gamereleases is schrikbarend teruggeschroefd.

Het is volkomen logisch dat Sega zich alleen nog richt op goedkopere iPad-games en succesnummertjes zoals Sonic, Total War en Aliens: Colonial Marines. Gekke dingen doen is nu even niet mogelijk. Er was een tijd dat Sega Bayonetta 2 had willen uitbrengen, maar ze waren niet verplicht om dit te doen. Platinum Games had een deal om vijf games voor Sega te maken en dat contract is al afgelopen.

Bayonetta 2

Dus, lange blog in het kort, als je een échte Bayonetta-fan bent, wees dan verdomme een beetje dankbaar dat iemand Bayonetta 2 nog wil uitgeven. Er zijn wel ergere financiële aderlatingen dan een Wii U kopen. Zo moest ik in Noorwegen gemiddeld tien euro voor een glas bier betalen...

REACTIES (27) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord