Cyberpunk 2077: Spelen op current gen of next gen

Cyberpunk 2077: Spelen op current gen of next gen? 2020-01-23T11:59:05
Eerder deze maand kondigde CD Projekt Red aan het langverwachte Cyberpunk 2077 uit te stellen van 16 april naar 17 september. Dat doet pijn, vooral omdat de releasedatum nu vermoedelijk wel érg dicht bij de volgende generatie consoles van Sony en Microsoft komt te liggen. Waar moeten we de game nu op spelen: de huidige generatie consoles, of de volgende?

Laat ik voorop stellen dat ik niet wil klagen over het uitstel zelf; zoals Nintendo’s Shigeru Miyamoto decennia geleden al opperde, is een uitgestelde game uiteindelijk mogelijk goed, maar een te snel uitgebrachte game voor altijd slecht. Ik heb na The Witcher 3: Wild Hunt vertrouwen in CD Projekt Red en vind het helemaal prima dat ze meer tijd nodig hebben om Cyberpunk 2077 zo goed mogelijk te maken. Neem alle tijd die je nodig hebt, CD Projekt, al doe je er nog twee jaar over!

De timing geeft mij als iemand die graag van te voren plant op wat voor manier hij zijn games speelt echter de nodige keuzestress. Naar alle waarschijnlijkheid komen rond de feestdagen – mogelijk al in november – namelijk de PlayStation 5 en Xbox Series X uit. Cyberpunk 2077 komt dus goed en wel twee maanden voor de release van die consoles uit. Dat is wel erg dicht bij elkaar! 

Nu zijn twee maanden in principe precies genoeg tijd om lekker van Cyberpunk 2077 te genieten voordat het next-gen-geweld losbarst. Ik heb er geen twijfels over dat Cyberpunk een gigantische game wordt, maar twee maanden moet mij denk ik wel net lukken. Dat is het probleem niet.

Het probleem zit hem in FOMO, kort voor ‘Fear of missing out’. Want wat als Cyberpunk op de volgende generatie console een verbeterde ervaring wordt? CD Projekt Red heeft nog geen next-gen versie van Cyberpunk aangekondigd, al zouden ze wat mij betreft wel gek zijn als ze op of kort na de lancering van de PS4 en Series X geen next-gen versie uit zouden brengen. Die versie ziet er dan vast een stukje mooier uit dan op de PS4 of Xbox One.

Misschien komt er geen next-gen versie – of in ieder geval niet kort na lancering – maar het is wel zo goed als zeker dat PS5 en Series X backwards compatible worden met de huidige generatie. Wellicht betekent dit dat Cyberpunk spelen op die consoles een iets prettigere ervaring wordt. Kortere laadtijden bijvoorbeeld, een stabielere framerate of nét iets mooiere graphics. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de mogelijkheid dat CD Projekt een patch uitbrengt die nóg meer verbetert.

De gedachte dat ik het niet zeker weet, zorgt er op voorhand al voor dat ik met gemengd gevoel Cyberpunk op ga starten. Bij elke prachtige shot van die futuristische stad ga ik denken: ‘ja, mooi, maar misschien ziet het er op de volgende generatie consoles straks nóg mooier uit’. Erg vervelend, en niemands schuld behalve die van mijzelf!

Cyberpunk 2077


Er is een simpele oplossing voor dit probleem waar vast niet alleen ik mee aan het worstelen ben: open communicatie. CD Projekt Red zou binnenkort eigenlijk gewoon een statement naar buiten moeten brengen waarin het duidelijk is over de plannen. ‘We gaan Cyberpunk 2077 eind dit jaar al naar PS5 en Series X brengen.’ Of: ‘Een next-gen port laat nog wel een jaar of langer op zich wachten.’ Of: ‘Er komt helemaal geen next-gen versie van Cyberpunk uit.’ Dergelijke open communicatie zou wel zo eerlijk zijn richting de fans, en misschien kan het zelfs in hun voordeel uitpakken: als ze vertellen dat we voorlopig geen next-gen versie hoeven te verwachten, is dat waarschijnlijk alleen maar goed voor de verkoopcijfers van de game rond de lancering.

De communicatie is vooralsnog niet duidelijk genoeg wat mij betreft. Vorige week kon je het al lezen in een Nachtwacht. Als antwoord op de vraag of we een next-gen versie kunnen verwachten, meldt het bedrijf: ‘mogelijk, maar de huidige generatie heeft op dit moment onze focus’. Dat is niet het definitieve antwoord dat ik zoek!

Hopelijk hebben we voor de lancering van de game in ieder geval meer zekerheid. Weet jij al waar je Cyberpunk 2077 op gaat spelen? De huidige generatie, de volgende generatie via backwards compatibility, of – dat kan ook natuurlijk – gewoon pc en omzeil je daarmee al dit gedoe?

REACTIES (39) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord